Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Huhuu... Nikon 'Z' mount 2018

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Mirrored, 15 Tammikuu 2018.

 1. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 287
  342
  83
  ... toisaalta Nikon on Canonia lukuunottamatta suurempi kuin yksikään kilpailijansa, sillä on suht uskollinen käyttäjäjoukko, toiseksi eniten myös ammattikuvaajia, hyväkuntoinen brändi ja F-bajonetti. Sekä tietysti valtavan hyvät tuotteet. Taitaa huhut kuolemasta olla vielä hyvin ennenaikaisia, voi mennä toppa jos toinenkin tupakkia sitä odotellessa...
   
 2. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 414
  1 399
  113
  Joo, ehkä laukun hevosmiesten toimisto ei sittenkään kuulu Nikonin ja Sonyn ensisijaisten neuvonantajien piiriin, vaikka täältä meitä monenlaisia erikoisasiantuntijoita löytyykin.
   
 3. J.Vuokko

  J.Vuokko Well-Known Member

  8 225
  53
  48
  F-bayonetin merkitystä liioitellaan.
  Silloin joskus -89 kun Canon siirtyi EF-mounttiin, kirjoitti lehdistö kovastikin siitä kuinka Canon teki pahan virheen ja Nikon ymmärsi perinteiden merkityksen.

  Käytäntö? Nikon jäi vuosikausiksi (noin 25v) jalkoihin objektiivirintamalla. Vasta viimeisimmissä F-mountin versioissa etumatka on saatu kiinni.

  Jos Z-mountti on hyvä ja sille tulee nopeasti tarpeelliset objektiivit (ei käy kuten Pentaxin FF:llä) niin mikäs siinä. Ne muutamat vanhojen putkien käyttäjät pärjäävät aina adaptereilla.
   
 4. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Tässäkin sorrutaan liioittelemaan. Ei ne mitään jälkeen jääneet,vaan sieltä on ilmestynyt mitä on tarvittu. On kuitenkin totta että nykyään F-bajonetti on vanhentunut ja sen puutteet ovat jo ilmiselvät uusien objektiivien kehittämisessä. Siinä on turhia vanhoja rasitteita. Yhteensopivuus oli pitkään valtti mutta sekin on paljolti uhrattu jo. Kaikki vanhentuu aikanaan.
   
  Viimeksi muokattu: 3 Toukokuu 2018
 5. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Olen aivan samaa mieltä. Himmentimen vipuhässäkkä, jälkikäteen tuunatut sähköiset kontaktit jne. eivät ole nykyaikaa. Nikon pystyy suunnittelemaan sen uuden mountin (nimeksi vaikka Z jos niin sovitaan) toimintavarmemmaksi, helpommaksi valmistaa jne. Yhteensopivuuskin on nykyisin niin ja näin kun on AF-P ja E uusimpina virityksinä. Lisäksi tuon uuden mitat ovat varmaan F-mounttia paremmin linjassa sen kanssa mitä nykyisin pidetään ihanteellisena.

  Mikäänhän ei estä F-mountin optiikoiden käyttämistä Nikonin peilikameroissa - niiden valmistus tuskin tulee loppumaan sen peilittömän julkaisemiseen. Ja sitäpaitsi, tämä foorumihan on täyynnä D700 faneja joiden kameraongelma sai ikuisen ratkaisun jo 10 vuotta sitten :)
   
 6. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 287
  342
  83
  Todellisuudessa tietenkään Nikon F-mountin käyttäjät eivät ole kohdanneet mitään oikeita käytännön "ongelmia" kuvaamisessaan, tai välineidensä yhteensopivuudessa, joka on ollut ja on markkinoiden paras. Tai käsi ylös se, kenellä on käytännössä ja reaalimaailmassa ollut joku todellinen huoli asian suhteen Nikonin omien tuotteiden kanssa.
  Se, "mitä nykyisin pidetään ihanteellisena", on jo sitten jo henkimaailman kysymyksiä. Mitä nyt kukakin pitää, näyttäisi ainakin Sony ja Zeiss pitävän eri asioita kuin vaikkapa Olympus.
   
 7. VLphoto

  VLphoto Active Member

  235
  214
  43
  Meinaako joku ihan oikeesti, että Nikon lopettaa F-mountin?
  Voihan se loppua, mutta ei ennen kun sen myynti sakkaa ja tulee oikeesti parempi markkinoille. Siihen menee ainakin +10vuotta minimissään.
   
  niffe tykkää tästä.
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Suhteellisen hyvä yhteensopivuus on ollut vanhojen manuaalilasien sopivuus digirunkoihin. Kuitenkaan parhaita tähyslaseja ei Nikon ole viitsinyt enää digirunkoihin laittaa ja myös valonmittauksissa on ollut puutteita.

  Toisinpäin eli vanhojen runkojen käyttäjille on tullut yhä enemmän yhteensopimattomuuksia. Viimeisin on sähköinen himmennin E joka ei toimi edes F6 rungossa. Sitä ennen oli G objektiiveihin liittyviä.


  Mahdotonta sellainen tietenkin olisi. Uudet julkistukset siihen kuitenkin muuttunevat yhä harvinaisemmiksi. Aikansa kutakin nääs.
   
 9. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Leikin digi-Nikoneihin asennettujen erilaisten tähystyslasien kanssa aika sitkeästi, mutta koskaan en saanut aikaiseksi järjestelyä jolla tarkentaminen olisi sujunut yhtä hyvin kuin mitä se sujuu käsin tarkentamiselle suunnitelluissa peilikameroissa. Lasin asentaminen oikealle korkeudelle on todella tarkkaa ja lisäksi digikameroiden filmikameroita pienempi etsin on vaikea nähdä riittävän tarkasti muualla kuin hyvässä valossa.

  No nyt on käsissä tuo Sony jossa vanhat objektiivit saavat uuden elämän. Käsin tarkentaminen on helppoa ja jopa likipitäen hauskaa. A7r3 on paras käsintarkennuskamera millä olen koskaan kuvannut - ja tämä kattaa siis myös filmikamerat. Niitä peilittömyyden etuja joka tulevat koskemaan myös tulevia Nikoneja. Viimeksi tuli hommattua 55mm/3.5 Micro Nikkor :)

  Ja mitä yhteensopivuuteen tulee, Niin peilittömään Nikkorit sopivat yhtä hyvin kuin mitä sopivat Nikoniin. Lisäksi siihen sopivat kaikki muutkin peilikameroiden objektiivit sekä Leica M. Objektiivit eivät myöskään aiheuta rajoituksia valonmittaukseen tai muuhunkaan, niin kuin aiheuttavat Nikoneissa. Tämä on oikeaa yhteensopivuutta.

  Kannattaa sinunkin kokeilla!
   
 10. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Voi ei mitä sonya Z-mount ketjuun. Voitaisiinko puhua Sonyn sopivuudesta peilikameran objektiiveille ja käsitarkennukseen Nikkoreilla jossain muualla. No eipä toki. Mä meinaan kokeilin (A7II) ja hylkäsin. Napista pitää napsutella suurentava etsinkuva ja muutakin ei-todellakaan-sujuvaa. Myös Leicojen toimivuus kuvanlaadussa oli pettymys siinä jo 35mm polttovälillä: vain keskeltä moitteeton - 50mm oli kyllä hyvä kokonaan.

  "Likipitäen hauskaa" kuvastanee jo uuden hekuman haalistumaa.
   
  Viimeksi muokattu: 7 Toukokuu 2018
 11. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Tai ehkäpä pieni vapaus sallitaan kun Z-mountin Nikonit ovat vasta huhuja.

  Joka tapauksessa, olipa Nikonin peilittömän toteutus melkein millainen tahansa, niin kyllä se tulee parantamaan mf-objektiivien käyttömahdollisuuksia huomattavasti vrt. Nikonin nykyiset peilikamerat. Hyvä uutinen heille joiden mielestä vanhakin voi olla hyvää.
   
 12. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 414
  1 399
  113
  Kun nyt Sonysta puhuttiin, niin on olemassa sellainenkin kamera kuin Leica, johon myös saa aika mukavia objektiiveja. Kyllä sähköinen etsin Visoflex 020 nostaa M10:llä kuvaamisen aivan uudelle tasolle niin manuaalitarkennuksen kuin muunkin kuvaamisen hallinnan suhteen. Eikä se M10 kovin paljon kalliimpi nyt ole kuin noi uudet Sonyt. 10 vuoden päästä se on kyllä käytettynä huomattavasti kalliimpi kuin tämän päivän Sonyt;) (mahtavatko edes toimia enää silloin).
   
 13. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83

  Niin kyllähän M9 parilla tonnilla on melkein houkuttava myös. Jos vaan osaisi tyytyä vuosia vanhaan digitekniikkaan tuollaiseen hintaan. Leicat tuppaa olemaan ilmestyessäänkin jo vanhentuneita. M9 saattaisi jo olla ihan peli. Toisaalta sitten jos tyytyy siihen kennoon niin tyytyykö siihen metallisulkimeen kun on uusien Nikonien kuiskaukseen tottunut. Leicoissa vaan on niitä kummallisuuksia kuten vaihdellaan kennoja ja sulkimia ja näyttöjä ties mistä syistä joka ainoaan malliin ja kamera on kuukausia siellä tehtaalla. Joka malliin voi olla vääräkin mielikuva, mutta olen seurannut runkojen ilmoituksia.
   
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  No niin sitten mun täytyy puhua Nikonista. Sony ja Leica ei tunnu Nikonilta. Leican kohdalla voisin sanoa helpommin onneksi ei, mutta Sonylla kaipasin sitä kolhujakestävää tuntumaa ja käteensopivaa pyöreyttä enkä mitään 60-70 luvun kolhoutta ja terävyyttä.
   
 15. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 414
  1 399
  113
  Voi olla, että Sony RX10mkiv on paras Sony ever. Luulen, että sillä ja Leicalla pärjää jo aika kivasti. Miksi siis odottaa Z-mountin Nikoneja todennäköisine lastentauteineen. Jos sotten haluaa Nikonilla kuvata, niin onhan näitä peilillisiä hyviä runkoja ja niihin sopivia objektiiveja varmasti niin pitkään kuin itse aktiivisesti kuvaan, freelance voi aina valita.
   
 16. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Miksi odottaa kun voi ostaa jo nyt. Kuten viestissä #4.

  Miksi muuten pitää olla ympäri vuoden paras ever mitä rahalla saa? (No kyllä mä tiedän tän. Talot on jo ostettu ja velat maksettu. Se on harrastusta.)
   
  Viimeksi muokattu: 7 Toukokuu 2018
 17. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 414
  1 399
  113
  Aika moni tuntuu kuitenkin odottavan, tästä Nikonin peilittömän ff:n tulostahan on kohkattu jo vuosikausia.

  Tulee tai ei, se ei juurikaan heilauta. Luulen, että meille monille Nikonilla kuvaaville on aivan riittävästi laatua ja laitteita saatavilla vielä vuosikymmeniksi.

  En myöskään usko, että Suomenmaalta löytyy montaa kuvaajaa, jolla on käytössään paras ever kalusto mitä rahalla saa, mikä semmoinen kalusto edes voisi olla ja kuka tarvitsee sellaista kalustoa?

  Mitä muuten kenenkään asuntolainat tähän kuuluvat, eikös ne oo tarkoitettu asunnon hankintaan? Pääasia niissä kai on, että ehdot ovat kohtuulliset velallisen kannalta ja maksukyky riittää lainan hoitamiseen. Valokuvauslaitteiden hankintaa velaksi ei voi suositella kuin ehkä yrittäjille, joille kyse on investoinnista.
   
 18. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Varallisuus- ym höpinää oli tässä. Poisto, anteeksi.
   
  Viimeksi muokattu: 8 Toukokuu 2018
 19. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 349
  390
  83
  Onhan se mielenkiintoinen, se on tapaus. Olisiko se sitten mahdotonta ilman lastentauteja. Nikon F tuli kerran ja digiajalla kerran odotettiin täyskennoakin. Leicalta odotettiin mittaetsindigiä. Sitten odotettiin täyskennoa ns. peilittömänä. Näitä tuli. Kun ei olla eka, sillähän toisaalta voisi olla lisää etua vertailussa muihin myös siksi.

  Edelleen pitäisin tulevasta ja odottaisin sitä enemmän jopa innostuen jos siinä hylättäisiin 36x24mm perinne.

  Tämä kela: Uusi Nikonin isompi peilitön - toiveet ja ideat

  Siis vähintään 34,6 x 26,1mm ja mieluummin hiukan ylikokoinen siitä. Miten ne uskaltaa ajatella että 36x24mm olisi mikään valtti. Pitääkö tässä ruveta Japaniin kirjettä laittamaan. :rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 8 Toukokuu 2018
 20. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 552
  167
  63
  Kun on viimeaikoina tullut kuvattua enemmän m34:lla, niin 3:2 kuvasuhde on alkanut hiukan oudoksuttaa. Peilikamerassa ylikokoinen kenno olisi hyvin hankala toteuttaa, mutta peilittömässä tuolle ei ole mitään ylittämättömiä teknisiä esteitä. Sellainen kenno kinopeilittömään josta voisi rajailla koko piirtoympyrää hyödyntäen erilaisia kuvasuhteita välillä 1:1 - X-Pan??

  Panasonicilla onkin jo m43 kamera ylikokoisella kennolla. Siitä on tosin jouduttu karsimaan runkovakaaja, mikä on m43:ssa aika iso miinus. Lisäksi peilittömässä kennon lukunopeus jne ovat tärkeitä asioita tarkennuksen toimivuuden kannalta, joten en pidättäisi henkeäni tälläistä kinopeilitöntä odotaessa.