Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Huhuu... Nikon 'Z' mount 2018

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Mirrored, 15 Tammikuu 2018.

  1. VLphoto

    VLphoto Well-Known Member

    226
    276
    63
    Meinaako joku ihan oikeesti, että Nikon lopettaa F-mountin?
    Voihan se loppua, mutta ei ennen kun sen myynti sakkaa ja tulee oikeesti parempi markkinoille. Siihen menee ainakin +10vuotta minimissään.
     
    niffe tykkää tästä.
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Suhteellisen hyvä yhteensopivuus on ollut vanhojen manuaalilasien sopivuus digirunkoihin. Kuitenkaan parhaita tähyslaseja ei Nikon ole viitsinyt enää digirunkoihin laittaa ja myös valonmittauksissa on ollut puutteita.

    Toisinpäin eli vanhojen runkojen käyttäjille on tullut yhä enemmän yhteensopimattomuuksia. Viimeisin on sähköinen himmennin E joka ei toimi edes F6 rungossa. Sitä ennen oli G objektiiveihin liittyviä.


    Mahdotonta sellainen tietenkin olisi. Uudet julkistukset siihen kuitenkin muuttunevat yhä harvinaisemmiksi. Aikansa kutakin nääs.
     
  3. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Leikin digi-Nikoneihin asennettujen erilaisten tähystyslasien kanssa aika sitkeästi, mutta koskaan en saanut aikaiseksi järjestelyä jolla tarkentaminen olisi sujunut yhtä hyvin kuin mitä se sujuu käsin tarkentamiselle suunnitelluissa peilikameroissa. Lasin asentaminen oikealle korkeudelle on todella tarkkaa ja lisäksi digikameroiden filmikameroita pienempi etsin on vaikea nähdä riittävän tarkasti muualla kuin hyvässä valossa.

    No nyt on käsissä tuo Sony jossa vanhat objektiivit saavat uuden elämän. Käsin tarkentaminen on helppoa ja jopa likipitäen hauskaa. A7r3 on paras käsintarkennuskamera millä olen koskaan kuvannut - ja tämä kattaa siis myös filmikamerat. Niitä peilittömyyden etuja joka tulevat koskemaan myös tulevia Nikoneja. Viimeksi tuli hommattua 55mm/3.5 Micro Nikkor :)

    Ja mitä yhteensopivuuteen tulee, Niin peilittömään Nikkorit sopivat yhtä hyvin kuin mitä sopivat Nikoniin. Lisäksi siihen sopivat kaikki muutkin peilikameroiden objektiivit sekä Leica M. Objektiivit eivät myöskään aiheuta rajoituksia valonmittaukseen tai muuhunkaan, niin kuin aiheuttavat Nikoneissa. Tämä on oikeaa yhteensopivuutta.

    Kannattaa sinunkin kokeilla!
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Voi ei mitä sonya Z-mount ketjuun. Voitaisiinko puhua Sonyn sopivuudesta peilikameran objektiiveille ja käsitarkennukseen Nikkoreilla jossain muualla. No eipä toki. Mä meinaan kokeilin (A7II) ja hylkäsin. Napista pitää napsutella suurentava etsinkuva ja muutakin ei-todellakaan-sujuvaa. Myös Leicojen toimivuus kuvanlaadussa oli pettymys siinä jo 35mm polttovälillä: vain keskeltä moitteeton - 50mm oli kyllä hyvä kokonaan.

    "Likipitäen hauskaa" kuvastanee jo uuden hekuman haalistumaa.
     
    Viimeksi muokattu: 7 Toukokuu 2018
  5. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Tai ehkäpä pieni vapaus sallitaan kun Z-mountin Nikonit ovat vasta huhuja.

    Joka tapauksessa, olipa Nikonin peilittömän toteutus melkein millainen tahansa, niin kyllä se tulee parantamaan mf-objektiivien käyttömahdollisuuksia huomattavasti vrt. Nikonin nykyiset peilikamerat. Hyvä uutinen heille joiden mielestä vanhakin voi olla hyvää.
     
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113

    Niin kyllähän M9 parilla tonnilla on melkein houkuttava myös. Jos vaan osaisi tyytyä vuosia vanhaan digitekniikkaan tuollaiseen hintaan. Leicat tuppaa olemaan ilmestyessäänkin jo vanhentuneita. M9 saattaisi jo olla ihan peli. Toisaalta sitten jos tyytyy siihen kennoon niin tyytyykö siihen metallisulkimeen kun on uusien Nikonien kuiskaukseen tottunut. Leicoissa vaan on niitä kummallisuuksia kuten vaihdellaan kennoja ja sulkimia ja näyttöjä ties mistä syistä joka ainoaan malliin ja kamera on kuukausia siellä tehtaalla. Joka malliin voi olla vääräkin mielikuva, mutta olen seurannut runkojen ilmoituksia.
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    No niin sitten mun täytyy puhua Nikonista. Sony ja Leica ei tunnu Nikonilta. Leican kohdalla voisin sanoa helpommin onneksi ei, mutta Sonylla kaipasin sitä kolhujakestävää tuntumaa ja käteensopivaa pyöreyttä enkä mitään 60-70 luvun kolhoutta ja terävyyttä.
     
  8. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Miksi odottaa kun voi ostaa jo nyt. Kuten viestissä #4.

    Miksi muuten pitää olla ympäri vuoden paras ever mitä rahalla saa? (No kyllä mä tiedän tän. Talot on jo ostettu ja velat maksettu. Se on harrastusta.)
     
    Viimeksi muokattu: 7 Toukokuu 2018
  9. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Varallisuus- ym höpinää oli tässä. Poisto, anteeksi.
     
    Viimeksi muokattu: 8 Toukokuu 2018
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Onhan se mielenkiintoinen, se on tapaus. Olisiko se sitten mahdotonta ilman lastentauteja. Nikon F tuli kerran ja digiajalla kerran odotettiin täyskennoakin. Leicalta odotettiin mittaetsindigiä. Sitten odotettiin täyskennoa ns. peilittömänä. Näitä tuli. Kun ei olla eka, sillähän toisaalta voisi olla lisää etua vertailussa muihin myös siksi.

    Edelleen pitäisin tulevasta ja odottaisin sitä enemmän jopa innostuen jos siinä hylättäisiin 36x24mm perinne.

    Tämä kela: Uusi Nikonin isompi peilitön - toiveet ja ideat

    Siis vähintään 34,6 x 26,1mm ja mieluummin hiukan ylikokoinen siitä. Miten ne uskaltaa ajatella että 36x24mm olisi mikään valtti. Pitääkö tässä ruveta Japaniin kirjettä laittamaan. :rolleyes:
     
    Viimeksi muokattu: 8 Toukokuu 2018
  11. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Kun on viimeaikoina tullut kuvattua enemmän m34:lla, niin 3:2 kuvasuhde on alkanut hiukan oudoksuttaa. Peilikamerassa ylikokoinen kenno olisi hyvin hankala toteuttaa, mutta peilittömässä tuolle ei ole mitään ylittämättömiä teknisiä esteitä. Sellainen kenno kinopeilittömään josta voisi rajailla koko piirtoympyrää hyödyntäen erilaisia kuvasuhteita välillä 1:1 - X-Pan??

    Panasonicilla onkin jo m43 kamera ylikokoisella kennolla. Siitä on tosin jouduttu karsimaan runkovakaaja, mikä on m43:ssa aika iso miinus. Lisäksi peilittömässä kennon lukunopeus jne ovat tärkeitä asioita tarkennuksen toimivuuden kannalta, joten en pidättäisi henkeäni tälläistä kinopeilitöntä odotaessa.
     
  12. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    IMG_0418.JPG
     
    Mirrored tykkää tästä.
  13. Humminbird

    Humminbird Active Member

    368
    118
    43
    Sama juttu, 3:2 on erityisen oudon näköinen pystyasennossa. 4:3 toimii hyvin molemmissa asennoissa. Käytän kyllä melko paljon 3:2, 16:10 ja 16:9 maisemakuvauksessa, mutta muuhun kuvaukseen 4:3 tuntuu paremmalta.
     
  14. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Siinä suhteessa nämä nykyajan korkean resoluution kinarit on ihania, että aivan ongelmitta voi kropata 16:9 formaattiin, eikä silti tee lainkaan heikkoa resoluution suhteen.

    Muutenkin odotan, että erilaiset kuvasuhteet saavat pikkuhiljaa enemmän huomiota nyt kameroiden monipuolistuessa. Kino-peilikameroiden peruja oleva 3:2 on ehkä turhan paljon lukinnut ajatteluamme. En halua sanoa, että 3:2 olisi huono kuvasuhde, mutta esim henkilökuvauksessa tuo on suoraan sanottuna usein aika kökkö.
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Jyrkästi eri mieltä. Digi ja filmi ei eroa noin. Minusta tärkeää on se että kameran formaatti - niin pinta-alaltaan kuin suhteiltaan - vastaa tarpeita ja monesti, varsinkin pienkameralla, että etsinrajaus on mieleinen ja osuva sekä etsinsuurennos on sopiva.

    Etsimen tarpeellisuus on sitten toinen juttu. Mitä isompi ja hitaampi kamera, sitä vähemmän merkitystä. Tai jollain katukuvaajalla.
     
    Viimeksi muokattu: 9 Toukokuu 2018
  16. AIM

    AIM Member

    141
    19
    18
    Pyöree kenno, niinhän on objektiivin piirtoympyräkin.
     
  17. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Tuohan pitäisi olla säädettävissä rajauksen mukaan. Ei onnistu nyky-Nikonilla.


    Ettei olis väliä vaaterilla vai? :D Entä jos tollanen pirunnyrkkimäinen: Tarttis keksiä puolikinaridigi...
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Koulutukset? Mikä on siis kyseessä. Kuka luennoi ja mitä siihen kuuluu ja miten se menee? Mitäs porukkaa siellä jossain on ja kuinka sinne valikoitunut?

    ('Koulutuksen tässä vaiheessa' on kyllä ihan myös varsinaisiin koulutuksiin liittymätön ilmaus.)
     
  19. Dr.Jalopeno

    Dr.Jalopeno Well-Known Member

    1 513
    323
    83
    Olisi sitten kannattanut käyttää sitä DMF tarkennusta niin tulee se suurentava etsinkuva automaattisesti kun kääntää tarkennusrenkaasta :)
     
  20. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    No ei kannattanut, koska silloin en olisi voinut käyttää Nikonin ja Leican optiikoita.

    Tuohan oli tuttu mulle jo muinaisessa Nex kokeilussa.(Jos nyt arvaan oikein mitä DMF tarkoittaa. Ei sekään ollut hyvä, että aina jos hipaisikin tarkennusrengasta etsinkuva muuttui suurennokseen. Siis käytännössä etsinkuva katoaa tahtomatta. Ei paljon huonompaa voi olla.

    Nappikin olisi melkein OK, jos siitä ei olisi joutunut niin monta kertaa painelemaan päälle ja pois. Yhteensä tosi monta painallusta normaalista etsinkuvasta tarkennussuurennokseen ja takaisin. Ihan järjetön.
     
    Viimeksi muokattu: 12 Toukokuu 2018