Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana badday82, 11 Marraskuu 2011.

    Joihinkin kysymyksiin löysin jotain söörtsillä, mutta jos asiantuntijoilta sais juuri mun ongelmiin/mietintään kommenttia.

    Kuvaan sekä RAW, että jpeg. Raw luontokuvat, henkilökuvat ym joissa ei roiskita hirveitä sarjoja. Jpeg kuvaan urheilun(pari esimerkkiä) ja muut roiskimiset.

    Tuon kuvat kuvaamisen jälkeen lightroomiin. Teen siinä perussäädöt/muokkaukset. Henkilö/luontokuvia vien maun mukaan CS5:een ja kikkailen mitä kikkailen. Peruskauraa siis. Nykyään en vie erikseen enää mitään Adobe camera raw:n kautta. Näettekö siinä ongelmaa, tai pitäisikö niin tehdä? Perusteluja.

    Kuvat menevät lightroomiin vietäessä päiväyksen mukaisiin kansioihin. Tagitan kaikki kuvat, mutta kansioita en erikseen merkkaa. Tämä on itseäni mietityttänyt, että pitäisikö niin tehdä. On helvetinmoinen pötkö päivämäärien mukaisia kansioita, mutta toisaalta kaikki on tagitettu ja löytyy kyllä hakusanoilla. Urheilulle ja luonnolle on kyllä omat kirjastonsa, en tiedä onko hyvä vai huono asia. Pitäisikö kirjastoja olla enemmän? miten hoidatte organisoinnin lightroomissa? Kaikista on backupit ulkoiselle usbille synctoy:lla.

    Niin ja yksi asia mikä on vaivannut, pystyykö lightroomissa exportatessa muuttamaan kuvan kokoa, piksekokoa? Kun tuntuu että kun vien kuvia esim nettiin, niin täytyy manuaalisesti erikseen pienentää ne photarissa.

    Ja ohessa pari urheilukuvaa lentopallosta. On meinaa kohtuu haastava laji kuvata, junnuilla ahtaat ja pimeet hallit. Todella nopatempoinen laji. Pitäs olla joku 70-200 2.0 obiska, että sais kunnon kuvia.
     
  1. Dramo

    Dramo

    111
    0
    0
    Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Mielestäni kuvailemasi tekniikka on aikalailla tällä hetkellä modernein mahdollinen workflow. Kaikessa huomioidaan nondestruktiivisuus: originaalirawia ei missään vaiheessa tuhota mutta sitä hyödynnetään suoraan (ja tehokkaasti)

    Sellainen huomio vielä että kaikki photarimuokkaukset teen virtuaalikopioon jos kyseeseen tulee itse kuvan manipulaatio.

    Kuvien organisointi on pitkälti makukysymys, toimii mikä toimii. Itse en kyllä näkisi fiksuna pitää eri kansioita urheilulle ja luonnolle, mutta kyllä sekin toimii jos ei yhtään mitään muuta kuvaa. Tollaset ratkaisut vain tuppaa johtamaan kolmanteen sillisalaattikansioon joka ei ole kaunista katseltavaa. Oletko harkinnut collections-ominaisuuden hyödyntämistä tässä kohtaa? Pyrin itse nimeämään kansiot PPKKVV_inhimillinen_nimi. Pelkkä päivämäärä sinänsä kulkisi kansion metadatassa kuitenkin.

    Ja kyllä, exportattaessa on aikalailla täysi hallinta ulostettavasta kuvasta. Export ikkunasta löytyy image size, josta pistetään täppä resize to fit. Laitan yleensä pidemmän sivun mukaan 800-1500px nettiä varten. Kätevä ominaisuus esimerkiksi kameralaukkua varten on kuvanlaadun säädöistä laittaa limit filesize, jolloin lightroom lisää jpg-pakkausta kunnes kuva on tietyn kokoinen, kameralaukun tapauksessa 600 kb.

    Pidemmällä aikaskaalalla pohtiessa kyllä tässä workflossa on ongelmansa. Kaikki kuvien metadata eli avainsanat ja muut luokittelut, mutta ennenkaikkea MUOKKAUKSET on lightroomin omassa tiedostossa: kuinka monta vuosikymmentä meillä tulee olemaan ohjelma jolla näitä datoja saa luettua?
     
  2. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
    Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Mä konvertoin kaikki dng:ksi, jolloin tiedon pitäis olla filessä ja lupaus olisi että tätä tuetaan... rawina kuvaan myös urheilun (roller derby) jossa pääsee näkemään hyvin ja hyvin huonosti valaistuja saleja. Näihin kuviin en en käytä photaria. Yleensä teen perussäädöt yhteen kuvaan ja sitten toiseen ja samalla oikeastaan synkkaan saman kaikkiin kuviin, jostain löytyy yleensä se hyvä joka sopii lähes kaikkiin (sama valaistus kun on per kisa). Kuvia on yleensä 500-1000 niin ei voi hirveästi yksilöidä kun haluu pistää näytille. Parashan olis löytää manuaalina se oikein asetus, niin valotus ei heittelis kun kun yllättävän usein mustat ja valkeat pelaa vastakkain :). Roller Derby kuvat on omassa Collectionissa erossa Korkeammasta Taiteesta (tm). Kuville annan tagin kuka pelaa ketäkin vastaan esim HRD-STRD ja teen sellaiselle sitten saman nimisen Smart Collectionin jolloin ne löydän hyvin. Kuvat menee yleensä vain facebookkiin pienennettyinä tuonne 1000px (tai vähemmän) pitkä sivu ja dpi alhaalla.
     
  3. Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Offspringiä: sinusta on ilmeisen ok antaa kuvat facebookille?
     
  4. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    2
    38
    Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Tälläistä se joskus on. Tuo pelien kuvaaminen ja niiden kommentointi kun on sosiaaliseen elämään tarkoitettu. Aina ei voi voittaa. Mutta tokihan tuosta tulee mieleen, että muitakin keinoja olisi...
     
  5. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Näitä myös pitkään pohtineena olen tullut siihen tulokseen, että hakemistoja ei kannatta kauheasti kategorisoida.

    Sensijaan tageihin kannattaa satsata aikaa. Tagit lisäksi ovat löydettävissä aina myöhemminkin, siirtyi kuvat millaiseen hakemistorakenteeseen tahansa.
    Eikä etsintään tarvita edes erillisiä apuohjelmia kun nykyään (oletettavasti) kaikkien käyttöjärjestelmien perustyökalut osaavat tehdä hakuja tagien perusteella.

    Tagien kohdalla päänvaivaa aiheuttaa aina se, että pitäisi olla tarpeeksi yleiskäsitteisiä tägejä (tyyliin 'ötökkä', 'maaseutu') ja sitten taas tarkkaan määritteleviä.

    Esimerkiksi kun haluan selata kuvia joissa on joku ötökkä koska muistelen että mulla oli ehkä yksi perhoskuva jonka haluaisin näyttää... Niin silloin hakusanaksi ötökkä ja selaamaan.

    Toisaalta jos haluan selata vuoden 2010 paikkakuntaan pyhtää liittyviä kuvia, pitäisi tämänkin onnistua... Ilman, että täytyy katsoa kaikkia vuoden 2010 kuvia.


    Filmiskanneissa tiedostonnimi heijastaa suoraan kuvaoriginaalin vuotta,päiväystä ja kuvanumeroa mutta digipuolella kaikki on suoraan vuosi/kuukausi/päiväys -hakemistorakenteissa ja nimet mitä sattuvat.

    Mikä tämmöisessä rakenteessa kiusaa, on kuvien selailu joillakin ohjelmillla. Ohjelman pitäisi osata näyttää kerralla kuvat kaikista alihakemistoista ja vielä pyöriä nopeasti jotta homma olisi mielekästä.

    Taggaamattomien yksittäisten kuvien etsiminen selailemalla tuollaisesta hakemistosalaatista on tuskaa. Mutta niin olisi myös hakemiston selaaminen jos esim. koko vuoden kuvat olisivat yhdessä ja ainoassa hakemistossa.
    Menisi kone hieman juntturaan...
     
  6. Vs: Yleistä mietintää(organisointi, työnkulku ym)

    Olen varmaan laukun mustalamas kun en käytä raw kuviini ollenkaan photoshoppia. Käytössäni on Bridge jolla importtaan kuvat päivämäärä kansioihin. Sen jälkeen avaan Adobe Camera Rawilla raw-kuvan ja teen siihen mieleiset muokkaukset. Sitten käytän Bridgen pienennys työkalua jotta saan nettikokoon jpegit. Olen joko älytön virtuoosi ACR:än kanssa tai en osaa käyttää PS, koska tein perinteisin menetelmin säädöt kuviin ja sitten tein taas samalle kuvalle säädöt PS ja tulin tulokseen että pelkällä ACR selviää.