No saahan siihen. Niin m68k kuin PPC arkkitehtuureille. Mikäs käyttöjärjestelmä se semmonen olis joka vaan jollain tietyllä raudalla toimisi
Merkillä on itseasiassa varsin usein merkitystä (nyt en kuitenkaan tarkoita henkseleiden paukuttelua). Tietyt merkit ovat suunniteltu tiettyyn käyttöön. Esimerkiksi Mamiya ja Hasselblad tuottavat varmasti upeita kameroita, mutta luontokuvauksessa keskikoon kamera ei ole kovin kätevä. Linux on loistava teknisessä laskennassa, mutta kovin helppokäyttöiseksi sitä ei voi kutsua. Range Rover on maastossa korvaamaton, mutta kaupungissa raskas bensannielijä. Eri merkit käyttötarkoituksen mukaan. Windows on yritetty kääntää lähes mihin tarkoitukseen tahansa, mistä on ollut seurauksena lukematon määrä kompromisseja. Mac on sitoutunut suljettuun järjestelmään ja tarkoitettu varsinkin audio/video-alan ammattilaisille. Markkinaosuus on tippunut, mutta järjestelmä on erittäin vakaa ja turvallinen. Itse kokeilin vuosien mittaan kaikkia (Windows, Linux & Mac) ennenkuin tein lopullisen valinnan. En tiedä miten Linuxin asennus PowerPC-arkkitehtuurin koneisiin onnistuu, mutta periaatteessa siinä ei pitäisi olla ongelmia. Toisaalta Mac ei ole Mac, mikäli vaihtaa käyttöjärjestelmän. Mac koostuu raudan, käyttöjärjestelmän ja softan saumattomasta integraatiosta. Oikeastaan Mac on komponenttien osalta varsin lähellä PC-maailmaa. Esimerkiksi muistin, kiintolevyn ja näytönohjaimen osalta käytössä on PC-maailmasta tutut ratkaisut. G4 ja G5-prosessorit ovat vielä käytössä, mutta kesällä 2006 Apple aloittaa siirtymisen Intelin prosessoreihin. Tämän jälkeen ainoa merkittävä ero raudassa on integraatio ja muotoilu (joiden merkitystä ei kannata vähätellä). Käytännössä pääset samaan lopputulokseen ostamalla mahdollisimman coolin kotelon ja valitsemalla tähän komponentit, jotka pelittää Linuxin kanssa.
Eipäs yleistetä. Nykyään on useita jakeluversioita jotka keskittyvät helppokäyttöisyyteen (Fedora ja Linspire ainakin). Enkä oikein tiedä mitä tarkoitat "teknisellä laskennalla". Laskee se numeroita siinä missä mikä tahansa käyttöjärjestelmä. Ainakin minusta Macin ajankohtaisuus on suurentunut huomattavasti. Ehkä se on vain omalla kohdallani... Mutta, esimerkiksi muutamia vuosia sitten en voinut ajatellakaan ostavani Macia, nyttemmin mietin että jos joskus työhön tarvitsisin läppäriä, hankkisin luultavasti PowerBookin. Oikeassa olet. Tunnetuimmat, valmiiksikäännetyt, distribuutiot eivät taida suosia PPC:tä liiemmin, mutta itse käännettävät jakelut toimivat siinä missä x86:nkin kanssa. Esimerkkinä hyvin kattava ja (omasta mielestäni) ~idioottivarma Gentoo linuxin PPC-asennusohje.
Minun tapauksessani Fedora Core 3 oli käytettävyydeltään ihan kohtuullista tasoa, mutta tavallisen matti meikäläisen kohdalla taitaa tulla ongelmia. Tosin digitaalista valokuvausta harrastavat taitavat olla huomattavasti keskimääräistä tietoisempia miten nämä masiinat toimivat. Tässä suhteessa Linux menettelee. Olisi ehkä pitänyt sanoa tieteellinen laskenta (tekniikka lasketaan tietenkin mukaan). Linux-koneista on todella helppo tehdä useista palvelimista koostuvia valtavia kokonaisuuksia, jotka raksuttavat numeroita hurjalla tahdilla. Ne myös skaalautuvat hyvin eri ympäristöihin nyt kun moniprosessoritukea ja sovellusten rinnakkaisajoa on parannettu. Useat tieteelliset simulaatiot vaativat niin hurjaa kapasiteettia, että mikään yksittäinen työasema ei riitä. Linux on lisäksi näissä ympäristöissä erittäin halpa verrattuna perinteisiin UNIX-käyttöjärjestelmiin. Huomatkaa, että tieteellisessä laskennassa en edes vaivaudu viittaamaan Windows:iin. Supertietokoneiden TOP 100 sisältää useita Linux-koneita, mutta yhtään Windows-konetta siellä ei (onneksi) näy. Markkinaosuudesta mainitessani tarkoitin lähinnä 10-20 vuoden aikajanaa. Muutaman viime vuoden aikana Applen tuotteet ovat saaneet mukavasti huomiota ja markkinaosuus on vakiintunut. Mistään räjähdysmäisestä noususta ei voi kuitenkaan sanoa: Applen markkinaosuus on noin 2-4% luokkaa (vaihtelee paljon maittain). Näin pienestä osuudesta on kuitenkin yksi lyömätön etu: Hakkerit eivät kovin helpolla vaivaudu kirjoittamaan viruksia ja matoja
Jos sanot, että Mac on jiljaisempi kuin PC, vertaat ilmeisesti niihin PC-laitteisiin, joita olet nähnyt? Kun eihän PC:n äänekkyys ole mistään muusta kiinni kuin käytetyistä osista. Halutessaan sen saa niin hiljaiseksi, että vasta painaessaan korvan kiinni koteloon kuulee sen pitävän ääntä. Yleensä sellaisessa vaan ei ole järkeä, koska se maksaa ja esim. vesijäähdytyksen tapauksessa huolto hankaloituu. Kannattaakin siksi suunnitella jäähdytys ja kiintolevyjen vaimennus käyttötarkoituksen mukaan. Konttorissa ei tarvitse äänestä välittää juuri lainkaan, olohuoneessa kohtuullisen hiljainen on hyvä. Tässä nyt van taas yksi esimerkki, että PC ei ole "jonkinlainen", vaan juuri sellainen kuin kuhunkin käyttöön tarvitaan.
Ainakin itsellä tuo fujitsu on mukavan hiljainen, tosin hiukan lämpiävää sorttia mut eipähän tarte pitää kiukaassa tulta.
Tästä on kyllä vakavuus kaukana, melkoisen naurettavia ovat molempien osapuolten perustelut kannalleen. Ainakin noin keskimäärin. Tämä nyt on taas sitä, että yritetään tunkea Nissan Micraan jääkiekkojoukkuetta varusteineen ja kun ei mahdu, niin kirotaan kuinka p*ska auto on. Tottahan tuo 'keppanan' lausahdus on, mutta aivan selviö: Kuhunkin käyttöön ja tarpeeseen siihen soveltuvat laitteet... Kaadetaan nyt vielä lopuksi hieman vettä myllyyn Luovuin tästä ihanasta vapaudesta keväällä ja ostin oikeasti toimivan systeemin.
Tuo Windows-maailma on siitä kiva kun kaiken maailman ropelipäät vääntävät hienoja sovelluksiaan yrityskäyttöön ilman mitään dokumentointia. Ja lisäksi sovelluksen siirtäminen palvelimelta toiselle aiheuttaa koko viritelmän kuoleman. Sitten kun sovellukseen vielä liitetään riippuvuus pääkäyttäjän salasanasta (Haloo!) on keitto valmis. Jos mäkkimaailmassa voi tällaiselta välttyä edes jossakin määrin paremmin, sen käyttö on perusteltua. Itse käytin mäkkiä viimeksi vuonna -86. Oli muuten verkkainen peli.