Ilmeisesti. On vaan vaikea kuvitella että vaihtais kauan käyttämiä hyötyohjelmia joihinkin huonommin toimiviin virityksiin. Kaikkea tarpeellista ei edes saa.
Linux Mint 19.2 on hyvä vaihtoehto. Sen asentaminen ja käyttöönotto sujuu käden käänteessä ja se on paljon loogisempi ja tyylikkäämpi kuin Winsu. Konttorisoftaksi Libreoffice.
Siinäpä se. Jos tarkoitus on käyttää suht peruskoneella nettiselainta ja perus toimistosovelluksia, niin voi aivan hyvin vaihtaa työpöytäkäyttöjärjestelmäksi Linuxin. Muuten kannattaa jatkaa Windowsilla tai sitten sillä MacOSilla ja jäädä odottamaan todennäköisesti toiset parikymmentä vuotta Linuxin tuloa työpöydälle. Asianharrastajat sitten erikseen.
Live USB:llä voi testailla erilaisia jakeluita esim. em. Mint asentamatta niitä koneeseen ja jos mielyttää niin voi asentaa: Create a bootable USB stick on Windows | Ubuntu Mihin linuxia voi käyttää, tässä lyhyesti: Maailman yleisin käyttöjärjestelmä keksittiin Suomessa – Tiesitkö, että käytät Linuxia päivittäin? Tietääkseni lähes kaikki vähänkin kriittiset järjestelmät esim: Puolustusministeriö marssii Linuxilla Jokainen tekee tietysti omat valintansa ja tulee uskollaan autuaaksi!
Minulla ovat nämä alkuaan Linuxin (Unixin) puolelta tulleet toimistosovellukset olleet kotikoneilla käytössä myös Windowsissa jo pitkään, käytännössä koko 2000-luvun. Siis selain = Firefox; kalenteri ja sähköposti = Thunderbird; tekstinkäsittely, taulukot ja esityskalvot = OpenOffice. Vaikka tällä pääkoneellani on myös MS-Office, se tulee avattua vain muutama kerta vuodessa. Esimerkiksi OpenOfficessa ja Thunderbirdissä minua miellyttää se, että sama (Windowsin alkuperäistä käyttöliittymämallia noudattava) yhtenäinen ja looginen valikkorakenne jatkuu läpi sovelluksen eikä toimintopainikkeita ole siroteltu milloin minnekin kohtaan ruutua. Linuxin käyttökokemukseni on vähäistä, mutta varmaan nämä Linux-lähtöiset ohjelmistot toimivat vähintään yhtä hyvin tai vielä paremmin siinä kuin Windowsissakin. Aikoinaan puuttunut suomenkielen oikolukukin on toiminut jo useita vuosia. PS. Voisi sanoa, että Microsoft on itse rikkonut oman käyttöliittymästandardinsa, ja tuloksena on sekava tilkkutäkki. MS-Officessa näyttää, että olisi pyritty panemaan esille "kaikki, kaikille yhtaikaa", jolloin toiminnot hajoavat epäloogisiin kokonaisuuksiin ja niiden oppiminen ja löytäminen on vaikeaa. MS-Officea paljon työssä käyttäneenä minua turhautti, että harvemmin tarvittavia toimintoja joutui etsimään ja niiden käyttöä opettelemaan aina uudestaan erityisesti OutLookissa mutta myös Wordissa. Konsultit ja toimistosovellusten kouluttajat kiittävät...
Jep, Linuxin uptimet ovat luokkaa vuosia parhaissa distroissa, kun taas Winsuissa seuraava boottaus häämöttää aina näköpiirissä. Eihän Winsussa voi edes päivittää mitään boottaamatta pariin kertaan, puhumattakaan jämppäämisistä. Kriittisistä järjestelmistä, joita on portattu Winsulta Linuxiin juuri heikon uptimen vuoksi, tulee heti ainakin mieleen laivojen navigaatiosysteemejä.