Olen useita vuosia haeskellut parasta tapaa säilyttää kinonegoja ja nyt voin vuoden yhdenmukaisella kokemuksella sanoa, että olen löytänyt toimivan ja pätevältä vaikuttavan tavan. Käytin aikaisemmin erilaisia kansioita ja negatiivitaskuja: pergamiineja, kirkkaita sivusta ladattavia ja pehmeitä halkioituja taskuja. Kaikkia vaivasivat enemmän tai vähemmän samat haitat. Negatiivistripin työntäminen taskuun hiersi filmiä fyysisesti (enemmän kuin mikään muu vaihe kehityksessä tai käsittelyssä) ja pienikin kova pölyhiukkanen teki jälkiä. Varsinkin kirkkaat taskut ovat tiukkoja ja ottavat staattisesti kiinni negoihin. Ne myös suorastaan huokuttelevat pölyä. Halkiollisissa taskuissa tätä ongelmaa ei ole, mutta halkiot tekevät taskujen käsittelyn hankalaksi eivätkä suojaa yhtä hyvin pölyltä. Kansioiden itsensä suojaaminen pölyltä vaatisi myös oman ratkaisunsa tai kansion, jossa on valmiiksi laatikko. Päädyin lopulta systeemiin, jossa teen kaikista negoista kontaktiliuskat, numeroin ne ja säilön negat paperisiin kuoriin, joissa on vastaavat numerot. Kuoret arkistoin numerojärjestyksessä niille sopiviin laatikoihin. Missään materiaaleissa ei ole liimoja, muoveja tai happoja eikä negatiiveihin hierrä missään vaiheessa mikään. Museoiden Hankintakeskus (www.museoidenhankintakeskus.fi) myy monenlaista hyvin erikoistunutta museomateriaalia, mutta myös filmimateriaalien säilytykseen sopivia ratkaisuja - ihan kaikkea ei tosin löydy verkkokaupan valikoimista. Heiltä olen tilannut negatiivikuoria (tuotekoodi 140088) sekä niille sopivia Nomi-laatikoita (tuotenumero 2116003) sekä vastaavia laatikoita kontaktiliuskojen-indeksille (tuotekoodi 2117203). Valikoimista löytyy myös laatikollinen kansio, jota olen käyttänyt vanhemmille negoille, joita ei halua siirtää tai käsitellä. Ohessa pari kuvaa arkistointimateriaaleista. Viimeaikaisia vedosteluja täällä, jos kiinnostaa... https://www.instagram.com/mikaelsiirila/
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Vaikuttaa hyvältä menettelyltä. Yksi asia kannattaa varmistaa, että paperi on ns. "happovapaata", kaikki paperit eivät ole ja pitkässä säilytyksessä voi jotain asiaan vaikuttaa (tosin en tiedä, tuli vaan mieleen). Ilmeisesti negatiivien säilytykseen tarkoitettu paperi on neutraalia, mutta jos kuoria haluaa tehdä itse, niin silloin on syytä varmistaa paperin happamuus ostovaiheessa.
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Juuri näin ja luotankin suuresti museoväen asiantuntemukseen tässä. Osaavat myös neuvoa.
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Näyttää hyvältä. Montako tuohon laatikkoon mahtuu noita negakuoria? 100? Kuinka korkea laatikko on? Onko niitä eri kokoja vai pelkästään kinoa?
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Laatikkoon menee aika tarkalleen 100 täytettyä kuorta, litistämättä. Ulkoinen korkeus on 6cm, sisälle jää vajaa 2cm tyhjää kuorten ja kannen väliin (ei siis kuljetuslaatikko). Kokoja on useita. Laatikko tuntuu hieman "tavalliselta", mutta se on siis kasassa täysin ilman liimoja, niittejä tai teippejä, arkistomateriaalista ja kestävämpää tekoa kuin postilaatikko tms. Clamshell kansi suojaa pölyltä. Pinottavissa täysin huoletta.
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Ensimmäisen kuvan perusteella näyttäisi että laitat useamman negaliuskan samaan kuoreen. Eikö silloin ole vaarana että ne naarmuttavat toisiaan? Itse käytän Macon myymiä pergamiinisivuja (seitsemän kuuden negan liuskaa) mutten ole mainitsemiasi haittoja huomannnut. Puhtautta pitää tietysti noudattaa eikä negaliuskoja saa runnoa paikalleen. Negojen fyysisen säilyvyyden kannalta systeemisi on varmasti oikein hyvä, toisaalta omat vanhimmat negani 1980-luvulta ovat edelleen kelvollisia. Staattisen säilytyksen lisäksi kannattaa varmaan kiinnittää huomiota myös siihen, että kehitysprosessi hoidetaan (etenkin kiinnitys ja huuhtelu) oikein. Kuvien käytön kannalta taas luettelointi (so. tietokannan rakentaminen) on oleellista jotta kuvia tulee käytettyä ja että tarpeen vaatiessa löytää etsimänsä. Mutta kiitoksia, hyvä esimerkki huolellisesta ja mietitystä systeemistä ja varmasti hyödyksi monelle ehkä filmikuvausta aloittavalle.
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Tuolleen oli oman ensimmäinen systeemini jota käytin koko 80-luvun. Tavallisia kirjekuoria ja neljän liuskoja pinossa, sitten vähän pitemmän mallisiakin. Myös 120 filkkaa. Kuoret oli (ja on) vihkon sivujen välissä. En ole huomannut mitään naarmuja negapinoista johtuen. Ei ole tullut mieleenikään. Tosin on ollut käytössä ainoastaan länsimaalaisia filmejä Kodakia ja Ilfordia. Kiinnitekin vaikuttaa emulsion kestävyyteen.
Vs: Vinkki kinonegojen säilytykseen Pidän negat hyvin puhtaina ja leikkaan ne suoraan kuivauksesta kuoriin, jolloin mitään naarmuttavaa ei pääse negojen väliin. Negapinnat ovat sileät eivätkä pinossa mitään narmuja aiheuta (muuten naarmut tulisivat jo kamerassa rullan kiristyessä). Laitan kuhunkin kuoreen yhden filmin stripit. Sen sijaan stripin työntäminen pergamiini- tai muovitaskuun: siinä on aika paljon hankausta molempiin suuntiin eikä pergamiinista saa edes sitä hyötyä, että voisi tarkastella negoja materiaalin läpi tai tehdä kansiolehdellä suoraan kontaktivedoksia.