Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana karinsmeds, 12 Syyskuu 2013.

  Minkälaista laatua tekee esim. Epson v750? Onko kellään kokemusta? Tämä tulee työkäyttöön, eli laatua pitää olla. Tiedostojen on oltava 100MB kooltaan, 16 bittisenä ja RGB:nä (.tif).

  Olen kuullut että nuo Epsonit olisivat laadultaan lähellä jopa Flextightia. Pitääkö paikkansa? Jos joku omistaa esim tuon Espon v750:n, tai jonkun muun pätevän, niin mielelläni lähettäisin postitse negatiivin koeskannaukseen. Maksan toki.

  Oma Nikon coolscan 8000 tekee ihan mahdottomia randuja kuvat täyteen. Korjaamolla on käytetty, ei apua. :( En viitsisi lähteä metsästämään käytettyä Nikonia ebaysta tai jostain ja maksaa sikahintaa.
   
 1. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Varmaan tarkoitit kuitenkin 6x12, tosiaan jos "edullinen" ja laadukas 4x5 filmiskanneri (ei tasoskanneri) löytyisi, niin olisi mahtava ja varmaan jonkin verrran olisi ostajiakin nykyään vielä kun 4x5 laakaneulanreikä näyttää kasvattavan suosiotaan, tosin siihen lyötäisiin jokin älytön 4000-5000 € hinta jolloin ostajat jää käytännössä kaupallisiin toimijoihin.
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Itselläni on V700 joka eroaa V750:stä ohjelmiston puolesta ja siten, että V750:ssä on parempi pinnoitus. Ero ei ilmeisesti ole merkittävä.
  Eivät mitkään Epsonit ole lähelläkään Flextighteja, aivan eri sarjassa painitaan.
  Toinen asia on sitten miten korkeaa laatua tarvitset, itse olen V700:lla skannannut julkaisumateriaalia esim. arkkitehtuurialan julkaisuihin, eivät ole valittaneet.
  Kaupallisten skannauspalvelujen laatu vaihtelee tavattomasti, eikä pelkästään laitteiston mukaan; olen tavannut omaani selvästi paremmalla laitteistolla tehtyä hyvin, hyvin huonoa jälkeä. Skannaus on taito- ja kokemuslaji.
  Lähemmäksi Flextightejä ilmeiseti juuri nyt pääsee Plustekin OpticFilm 120 joka maksaa noin kaksi tuhatta.  http://www.ephotozine.com/article/plustek-opticfilm-120-film-scanner-review-21622
  V700:sta voit katsoa täältä vaikka tuolta, laitoin oman märkäskannausraporttini joidenkin esimerkkien kera.
  http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,85043.0.html
   
 3. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Itellä on vanha Epson 4870 skanneri joka skannaa 4x5" asti. Ihan hyvä, ja varmasti edullinen värkki jos jostain löytää käytettynä.
   
 4. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Onko sinulla kokemusta tästä skannerista? Negani ovat 6x6 cm. Pitäisi saada vähintään sama laatu kuin nyt, eli jos vastaa suurinpiirtein Nikonin 8000ed:tä niin hyvä!
   
 5. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Tuo Plustekin skanneri vaikuttaa mielenkiintoiselta. Laadusta on aina vähän vaikea puhua kun se on niin suhteellista juurikin kuvan käyttötarkoituksen mukaan. Itseltäni menee materiaalia todella vaihteleviin käyttöihin. Ehkä voisi sanoa, että jos skannerista saa 6x6 cm negasta irti saman, minkä täyden kennon digijärkkäri tuottaa, niin se riittäköön minulle.
   
 6. markku55

  markku55 Active Member

  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Taitaa olla niin, että 6x6 nega saanee olla aika laadukas jotta pärjää vaikkapa 800DE:n kanssa suoraan, saatikka skannattuna?
   
 7. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  kannattaisko lukea otsikko uudestaan?
   
 8. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Markku, kyse oli vertailusta Nikonin 8000ed -filmiskanneriin, ei D800/D800E -digirunkoon,
   
 9. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Jos ensiksi mietitään ihan laskennallisesti, niin ajateltaessa täyskennoisen kinoruudun lyhyemmän sivun mukaan (kuten kai täytyy tehdä jos kohteena on 6x6) riittää todelliseksi skannerin suorituskyvyksi 1700. Sen kyllä saa irti jo Epsonin V700-sarjallakin. Pitkän sivun mukaan vaatimukseksi tulee noin 2500, ja se taitaa kyllä jo ylittää Epsonien todellisen tarkkuuden (joskaan ei hirveän suurella marginaalilla).
  Tarkkuus ei kuitenkaan vielä kerro tässäkään suhteessa kaikkea. Halpojen skannareiden kohdalla dynamiikka on huono (etenkin verrattuna täyskennoisiin) mikä tuottaa kyllä ongelmia etenkin tummassa päässä. Toinen tyypillinen ongelma on kromattinen aberraatio, mitä täyskennoisissa saa aikaiseksi lähinnä vain käyttämällä hyvin huonoja optiikkoja.
  Jos haluat parasta mitä nyt rahalla saa (tai jos pystyt tuottavassa toiminnassa hankinnan laittamaan maksamaan itsensä), on vastaus ymmärtääkseni tuo Opticfilm.
  Niin, viime viestistäni jäi pois, jos haluat voin Epsonillani sinulle pari koeskannausta negatiivistasi tehdä, olen aiemminkin niitä ihmisille tehnyt (en kyllä rupea siitä maksua ottamaan). Lähetä vaikka yksityisviesti jos olet kiinnostunut.
  EDIT: Huomautuksena vielä tuohon vertaamiseen FF-runkoon; skannerin 16-bittinen tiedostohan ei kuitenkaan ole raakatiedosto.
   
 10. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Ei ole. Keskikoon skannereista kokemusta on Imagonista, vanhasta Minolta Dimage Scan Multi II -mallista ja joistakin Epsonin tasoskannereista, joista niistäkin parhaimmat olivat hämmästyttävän lähellä Imagonia (paitsi jyrkkien diojen osalta).

  Mulle tuo keskikoon skannausratkaisu on ajankohtainen, joten haarukoin itsekin mikä olisi järkevä vaihtoehto koska rahaa Imagoniin ei vain ole. Olen nyt tullut siihen tulokseen tasoskannereitten kanssa, että yksi keino parantaa skannauksen teknistä laatua on poistaa skannauslasi ja tehdä/teettää tilalle levy, jossa on filmipitimille sopiva aukko. Siinä mielessä katson että V750 pärjää hyvinkin pitkälle.

  Toinen vaihtoehto on kuvata dia digillä ja mahdollisimman hyvällä optiikalla, joka on suunniteltu tasoja varten. Siksi tilaisin juuri käytetyn Apo-Rodagon 90 mm f/4 N -optiikan.
   
 11. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Niin, kääntäisi tuon toisinpäin: jokin viritelmä jossa voisi keskarinegaa/positiivia liikuttaa tasossa määrävälein ja kamera pysyisi paikoillaan?
   
 12. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  kiinnostuksesta kysyn, että miten raakatiedosto sitten eroaa?
   
 13. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Vaikka tuolta
  http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-series/u-raw-files.shtml
   
 14. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  eli 12-14bit data joka ei oo vielä levitetty 16bit tiedostoksi? nojuu, se onkin ehkä se ero mitä ettinyt.. en ole koskaan oikeen hiffannut sitä raw kuvan erikoisuutta.. koska en ole keksinyt mitään eroa 16bit tiedostoon siitä.

  nyt tosiaan ymmärrän miksi tommosesta vanhemmasta digiskanneriperästä ulos tuleva raakatiedosto näyttää photarissa lähinnä siltä että kaikki data histogrammilla on täysin vasemmassa laidassa josta se sit pitää levittää koko histogrammin kattavaksi

  skannerista ei tosiaan saa ulos raakakuvaa tässä mielessä, vaan se on aina valmiiksi 16bit muotoon levitettyä vaikka vuella "raakaa" skannaisikin
   
 15. Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Itselläni on ollut Flextight II ja on edelleen Epson V750. Jälkimmäinen ei ole lähelläkään edellistä. En ottaisi yhtäkään tuon hintaluokan tasoskannereista työkäyttöön tai muuhunkaan vakavampaan diojen skannaamiseen.

  Suosittelen joko käytetyn Flextightin (nykyisin ne ovat Hasselbladeja) hankintaa tai siirtymistä dian kuvaamiseen esim. valopöydältä.
   
 16. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
  Vs: Viisaammat auttakaa, mikä keskikoon filmiskanneri?

  Niinpä kyllä, mutta pikaisen etsinnän perusteella halvin käytetty on 1800 dollaria ja tulee jenkkilästä (joten aika paljon tulee muita kuluja päälle). Muut käytetyt ovat sitten kalliimpia, monet paljonkin kalliimpia. Lisäksi pitäisi olla käytännössä erikseen (?) vanha kone jolla tuota pyörittää.
  Tavallisella harrastajalla ei varmaan useinkaan lompakko tuollaiseen riitä.
  Tuolla vertailu ja keskustelua lisää
   
 17. forestgrapher

  forestgrapher Member

  38
  7
  8
  Skannauksen opetteluun menee oma aikansa, en saanut kokeilussa Flextightilla 4x5 negasta yhtään enempää irti kuin Epson V750 jota olin käyttänyt varsin paljon. Kalibrointi on oleellinen asia ja erillinen skannaussofta esim mainittu Silverfast. Negatiivin kääntöä kannattaa kokeilla myös photoshopissa, skanneriohjelmisto/skanneri ei ehkä kalibroitunakaan tuota tyydyttävää jälkeä.

  Jokatapauksessa jo 6x6 filmistä saa kyllä mielestäni vaikkapa printtaukseen näyttävämmän tiedoston kuin digistä, poislukien ehkä keskiformaatti.