Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Videotykki ja pikselit

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Jukkis71, 12 Marraskuu 2013.

  1. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Onko todella niin, ettei pikselien määrällä ole väliä videotykillä heijastettaessa?
    Että onko 1500 tai 3000, jos videotykin tarkkuus ei kuitenkaan ylitä tuota pikselimäärää?
    T Jukka
     
  2. jja

    jja Well-Known Member

    602
    587
    93
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Tykin natiiviresoluutiota kaytettaessa kuvalle ei tehda skaalausta, muilla resoluutioilla tykki tekee sen ja lopputulos voi sitten vaihdella tykin algoritmin mukaisesti.

    -jja
     
  3. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Oiskohan tämä 1920x1080 pikselikoko maksimi tänä päivänä. Löytyykö 4K tykkejä vielä missä se natiivina on 4096×2160 ?
     
  4. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Eli jos on FullHd tykki on toi 3000 pikseliä parempi kuva.
     
  5. Vs: Videotykki ja pikselit

    Eipä siitä 3000 pikselistä ole mitään hyötyä kun tykki skaalaa sen kuitenkin alaspäin.

    Kokeilin kerran 1920 x 1080 pix kokoon pienennettyjä kuviani paikallisessa elokuvateatterissa jossa on erittäin hyvälaatuinen videotykki.

    Kaikilta penkkiriveiltä kuvat näyttivät todella teräviltä ja sävykkäiltä. Täytyypä kokeilla uudestaan jos/kun sinne ilmestyy 4K tykki...
     
  6. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Videotykki ja pikselit

    No jos kysyy kumpi 1500 vai 3000 niin onhan se 3000 parempi tuossa 1920 levyisessä näytössä vai väitätkö toisin?
     
  7. Vs: Videotykki ja pikselit

    Lähtökohtaisesti kannattaa aina syöttää materiaali tykin natiiviresoluutiossa, joka uudemmissa on tietenkin tuo 1920x1080p, eli myöskin suomalaisissa tv lähetyksissä tarvittava lomituksen poisto kannattaa tehdä toistolaitteella. Oletuksena tietenkin se, että käytettävä laite tekee kuvankoon muuttamisen ja lomituksen poiston laadukkaasti. Usein videotykin suuri kuva näyttää huonolta sen vuoksi, että se oma topfield ei osaa muuttaa telkkari lähetystä tykin resoluutioon kunnolla. Ero hd ja hyvälaatuisen sd materiaalin välillä on tosiaan oikeasti paljon pienempi mitä monet omien testien mukaan luulevat. Tässä on syy siihen, miksi olen itse käyttänyt pelkästään tietokonetta olohuoneen television ja makarin videotykin kanssa, kuva vain näyttää hyvältä.

    Eli mitään syytä ei ole käyttää yli 1080 resoluution kuvia tykin kanssa, koska muuten tykki muuttaa ne itse 1080 muotoon. Lightroom tekee munnoksen varmasti laadukkaammin. Myöskin kuvien selaaminen on nopeampaa pienempien kuvien kanssa.

    Nythän on muuten tullut markkinoille ensimmäinen järkihintainen 4k videotykki sonylta. Toivottavasti resoluutio kasvaa jatkossakin, valokuvien kanssa siitä on varmasti enemmän hyötyä.

    Edit: Itse en kyllä nää eroa täyskokoisella kuvalla ja oikeaan kokoon muutetulla. Olen vaan aina yrittänyt tehdä nämä resoluutio asiat niin hyvin kuin mahdollista. Tärkeintä kai tässäkin on se, ettei kuvan kokoa muutella moneen kertaan. Eli ei esimerkiksi syötetä tuota 3000px kuvaa, joka on jo kaiketi kerran skaalattu. Sama juttu koskee myös esimerkiksi flickriä. Lataan aina sinne orginaali kuvat, jotta palvelu voi tehdä kuvista mahdollisimman hyviä pienennyksiä eri kokoihin.
     
  8. Vs: Videotykki ja pikselit

    Dataprojektori-esityksissä täytyy myös huomioida kannettavan tietokoneen näytönohjaimen ulkoisennäytön resoluution tuki. Useimmilla halvoilla (alle tonnin) läppärillä ei tueta FullHD resoluutiota, joten projektorin paremmasta resosta ei ole mitään hyötyä. Retina MacBook Pro:t ainakin tukeva ko. resoa. Itselleni oli pettymys kun elokuussa ostin Asuksen kosketusnäyttöisen 14" UltraBookin i5 prossulla ja myyjän puheista sain sellaisen käsityksen, että se tukisi myös FullHD:tä, vaan eipä tuekaan. Tuki loppuu 1366x768 resoon. Ei ole moposta monttukoneeksi?
    Mm. JVC:llä on 4K-projektoreita.
    http://www.verkkokauppa.com/fi/product/32084/djmjh/JVC-DLA-X95R-4K-e-shift2-D-ILA-projektori
    PS. Videotykkien valmistus loppui jo joskus 80-90-luvuilla. Niissähän kuva heijastettiin 3-värillisen suodattimen avulla kankaalle ja ne olivat usein käytössä vain hikisissä kuppiloissa suurempien urheilutapahtumien yhteydessä. Usein käytetty nimitys videotykki on virheellinen nimi dataprojektorille tai - heittimelle. Suomen kielitoimisto ei hyväksy sanaa suomen kieleen.
     
  9. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Videotykki ja pikselit

    Eli taidan muuttaa kuvat 1080 pidemmän sivun.
    Laitoin aluperin 2500, järjetön luku, mutta jotenkin natsasi soinniltaan:
    'kakstuhattaviissattaa'
     
  10. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 624
    206
    63
    Vs: Videotykki ja pikselit

    1080 on se lyhyempi sivu. Mutta eihän täällä nyt niin tarkkoja olla laisinkaan.
     
  11. Vs: Videotykki ja pikselit

    Juu, lyhempi. Monasti puhutaan pelkästään tuosta lyhemmästä sivusta, koska kuvasuhteet tietty määräävät pitemmän pikselit. Onko lightroomissa muuten valintaa pysty tai vaaka kokoa muuttaessa? Pystykuvissahan pitäisi käyttää tuota 1080 pidempi sivu valintaa. Mutta ei kai tuo niin tarkkaa ole...
     
  12. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Ei tietenkään pitäisi. Nyt on ollut puhe tykin tekemästä skaalauksesta. Oleellista on se, että näytönohjain on oikeissa numeroissa. Kuvan esittävä ohjelma osaa kyllä skaalata kuvan alaspäin oikeaan kokoon laadukkaasti (ellei osaa, pitää vaihtaa ohjelmaa). Siksi _kuvatiedoston_ resoluutio saa ihan vapaasti olla isompi.
     
  13. Vs: Videotykki ja pikselit

    Tuossa tulee vain täysin turha tupla skaalaus, siis jos kuva muutetaan jo kerran pienemmäksi ja toisen kerran vielä katseluohjelmassa ja/tai näytönohjaimessa. Miksi kuvaa ei voisi muuntaa oikeaan kokoon jo kerralla? Hyvin kun säheltää, niin voi onnistua tekemään ainakin kolme kuvakoon muutosta ennen katselua. Varmasti pehmenee.

    Mutta totta juu, ihan ensin pitää varmistaa oikea resoluutio ja se, ettei mitään yli-skaalauksia ole käytössä näytönohjaimessa tai tykissä.

    Eli joko kerrasta oikea reso tai orginaali. Pienemmät kuvat ovat vain paljon helpompia käsitellä, jos niitä katsellaan vaikkapa usb tikun kautta useissa eri laitteissa.
     
  14. Vs: Videotykki ja pikselit

    Jos läppärissä on vain RGB-liitäntä eikä siis digitaalista DVI-liitäntää, niin onko mitään hyötyä hankkia FullHD-tason projektoria sen yhteyteen?
     
  15. Vs: Videotykki ja pikselit

    Useimmissa projektoreissa on myös USB-liitäntä, josta voi kuvia syöttää ilman että tarvitsee välittää näytönohjauskortin arvoista.

    Seikka, jota muuten ihmettelen, sillä eihän tuolla oletuksella saisi edes omaan näyttöön oikean kokoisia kuvia. Eipä ole moinen tullut vastaan missään koneessa.
     
  16. Kosh

    Kosh

    206
    0
    0
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Useissa läppäreissä on HDMI liitäntä, ei DVI:tä. Koskiko tuo kommentti etteivät läppärit tukisi 1920x1080:tä myös HDMI liitännällä liittämistä? HDMI:stä ei taida saada ulos kuin tuon 1920x1080 ja sen pienemmän 1280×720? välimuotoje ei käsittääkseni siinä tueta.

    Ja juu, ei ikinä kannata jättää skaalaamista tykille tai näyttöohjelmalle, vaan esitettävä materiaali aina valmiiksi esitysresoluutioon ja vielä varmistaa ettei näyttämiseen käytettävä ohjelma tee sille silti jotain muokkauksia. Tai voihan sitä jättää, mutta miksi sitten hankkia kallista kalustoa ja käpistellä kuviaan jos viimekäden esityslaadun jättää näyttölaitteen automaagin käsiin?
     
  17. Vs: Videotykki ja pikselit

    Kyse on siitä, että eräs kameraseura harkitsee Hd-tason projektorin hankintaa seuran kokouksiin, joissa läppärinä on jäsenten laitteita, joissa yleensä ei ole hdmi-liitäntääkään. On mietitty paraneeko kuvanlaatu jos verrataan vanhaan projektoriin, jonka natiiviresoluutio on muistaakseni jotain 7?? X 12??.
     
  18. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
    Vs: Videotykki ja pikselit

    Tässäkään kuvan laatu ja resolutio eivät suoraan korreloi keskenään.

    Uuden ja vanhan projektorin eroja on varmasti myös valon määrässä ja siinä kuinka tarkasti ne kykenevät esittämään harmaan sävyt ja värit.

    Projisoinnin yksi ongelmahan on että valkokankaan pudas valkoinen on projisoidussa kuvassa musta... silloin kun projektori ei valaise sitä ja valkoinen tehdään siitä samasta valkokankaan valkoisesta. Eli kontrastin hallinta on aika suuri asia projektoreja vertailtaessa.

    Kannattaa, jos mahdollista, laittaa laitteet vierekkäin, säätää kuvat samaan kokoon ja verrata kuvia keskenään.
     
  19. Vs: Videotykki ja pikselit

    jep.
    Ja ilmoitettu kontrasti ei edes kerro välttämättä totuutta. Osa uusista 3d projektoreista on tarkoitettu valoisassa huoneessa käytettäviksi. Eli vaikka ilmoitettu kontrasti on suuri, niin mustan taso on siltikin heikko. Käytännössä harmaasta kirkkaan valkeaan. Laadukkaassa elokuva projektorissa kontrasti voi olla pienempi, mutta musta on silti mustaa. Ero on oikeasti iso.

    Tosin tuollainen valoiseen tilaan tarkoitettu voi olla hyväkin seuralle. Paljon riippuu siitä, miten hyvin tila saadaan ja halutaan pimentää.

    Ei se reso tosiaan kaikkea ratkaise, mutta ei päivitystä sen vuoksi kannata jättää tekemättä, että joillakin on vanhoja läppäreitä käytössä. Kuvanlaatu on parantunut aika paljon 720p tykkien jälkeen.  Entäpä jos ostaisitte samalla edullisen mediatoistimen, joka osaisi näyttää valokuvat ja videotkin?