Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Vastavalosuoja mitämissämilloin?

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana lahtarovic, 16 Huhtikuu 2005.

    Kertokaas te AmmattilaisMestarit koska kannattaa (tai koska ei kannata) käyttää vastavalosuojaa vai aina? Onko siitä jotain haittaa vaikka pilvisellä säällä, vai hyötyä silloinkin?
     
  1. Sopivasta vastavalosuojasta on keksittävissä todella vähän haittoja. Jos pilkkua viilataan, niin maksaa, painaa, tekee opukasta varastettavamman näköisen.

    Hyötyjä on enempi. Estää etuviistosta tulevia valoja aiheuttamasta ikäviä heijastuksi ja antaa kuvaan kontrastia tai siis, miten sen nyt sanoo, antaa kuvan muodostua niista fotoneistä, jota kohteesta suoraan opukkaan pomppaa.

    VV-suoja on myös erittäin hyvä mekaaninen suoja oksia, käsiä, pöydänkulmia yms vastaan.
     
  2. amn-

    amn-

    86
    0
    0
    No ainankin silloin jos käyttää polarisaatiosuodinta kuvatessa vastavalosuojan kanssa on vaikempi pyörittää polarisaattoria, kuin ilman vv-suojaa.
    Tärkeimmät plussathan tuossa jo tulikin fangion viestissä.
     
  3. Joo OK totta on toisinaan - mutta riippuu pyöröpolasta.
     
  4. Teemu Laine

    Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

    4 723
    124
    63
    Ja vv-suojasta.

    nimim. joku 52mm kuminen vv-suoja 28mm f2.8 putken nokalla. Pyöröpola menee kivasti putken ja vv-suojan väliin.
     
  5. amn-

    amn-

    86
    0
    0
    Nii-i, tossahan on sen suodinkierteeseen ruuvattavan vv-suojan etu...
    Mutta muuten on mukavampi bajonettikiinnityksellinen suoja imo.
     
  6. Mutta vielä parempaa tietty on, kun pyöröpola upotetaan objektin takaosaan - kuten KAIKISSA kunnon putkissa, niin sillä ei ole mitään yhteyttä VV-suojaan.
     
  7. Timo

    Timo Member

    244
    0
    16
    Heh, siis minne objektiin?

    No mutta siis, seinaatko tällä sellaista canonin tyylistä että se tulee tavallaan objektiivin päälle/ympärille, eikä minnekkään suodinkierteisiin?
     
  8. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 441
    189
    63
    Varmaankin tarkoitti niitä suotimia, jotka L putkissa työnnetään objektiivin takapäähän... sanoisin, että jos sinne pyöröpolan saa, niin ainakin sitä on hemmetin vaikea käyttää kun pitää opiska ottaa irti, että voi pyöräyttää ;-)

    Joilekin suodattimille toimii, mut ei tuohon!
     
  9. amn-

    amn-

    86
    0
    0
    Olen kyllä tietoinen noista putken takapäähän laitettavista suotimista, mutta kiinnostaisi kyllä miten pyöröpolaa käytetään tuollaisessa systeemissä?
     
  10. Näyttäisin, jos tähän voisi liittää kuvan, mutta kun ei voi, niin en näytä.

    Noh, suotimen tapaikalleen laitto on erittäin helppoa. Putkessa on semmoinen pideke, kahdella sormella kiinni ja se nousee siitä ja siihen sitten pyöröpola. Suodin luiskahtaa sissään ja pyöröpolassa on systeemi, että opukan ulkopuolelle tulee rulla, jos suodinta voi pyörittää. Erittäin kätevää. Ainut, vaan, että tämmöiset putket ovat aika kalliita ja pelkkä pyöröpola maksaa enemmän kuin monen kamera.
     
  11. liidi

    liidi

    8
    0
    0
    minäkin olen miettinyt tuon vastavalusuojan hankkimista.
    eli olisin nyt tilaamassa Teknofokukselta tollasta muovista 52mm vastavalusuojaa EF 28mm f2.8 linssiin.
    eli pitääkös mun nyt tilata sitten tollanen laajakuvalle tarkoitettu joustava suoja vaiko tavallinen.

    ja laitetaan tähän samaan nyt kysymys myös lähi/makro kuvauksesta.
    jos haluaisin saada kyseisen linssin tarkentamaan vielä lähemmäs niin käsittääkseni pitäisi hakkia joko lähilinssi tohon jatkeeksi tai sitten loittorengas. vai mitä?
    Miten näitten välineiden kanssa sitten toimitaan?
     
  12. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 441
    189
    63
    Tilaa tuohon objektiiviin tarkoitettu, niin toimii kuten mr Canon alunperin ajatteli... Jos tarvitset linsiinkierrettävän pyöröpolan toimivuutta, niin ota sellainen joka ruuvataan kierteisiin.

    Haitta voi olla vinjetoinnista jos vastavalosuoja on liian tiuka valittuun polttoväliin ja croppikertoimeen nähden... muuta oikeasti haittaavaa en keksi... niin ja tietysti, linssinsuoja on hankalampi irroittaa vastavalosuojan sisältä rämpien kuin ilman sitä ;-)
     
  13. simos

    simos Ylläpidon jäsen

    8 447
    441
    83
    Semmonen joka vastaa ~35mm kinovastaavaa vastavalosuojaa. Jos se tulee siis 28mm ja digirunkoon. Ja ne kumiset on todella käteviä käytössä...suojaa ,myös kolhuilta kovia (muovisia/metallisia ) paremmin

    Molempi parempi. loitto laitetaan rungon ja objektiivin väliin, ja se lähilinssi sinne objektiivin nokalle. Samalla tavalla kuin laitat sinne sen vastavalosuojan tai esim. UV-suotimen.
     
  14. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 441
    189
    63
    Tuo on oikeastaan väärää tieto joidenkin objektiivien osalta ja sanottakoon se nyt ääneen. Niissä kiinteissä objektiiveissä, joissa etu linssi työntyy ulospäin tulee kierrettävä vastavalosuoja kiinni tuohon liikkuvaan osaan ja vaarantaasen kestävyyden..

    Zoomeissa asia on ihan sama kumpikin tulee ulostyöntyvään osaan kiinni (edelleen siis vain ne joissa etulinssi työntyy ulospäin) Ulkopuoliseen objektiivirunkoon kiinni tuleva vastavalo suojaa paremmin (esim EF 50/1.4mm)

    Niissä joissa etupää ei liiku Simosin kirjoittama pitää paikkaansa.
     
  15. simos

    simos Ylläpidon jäsen

    8 447
    441
    83
    Mihis se kiinnitetään, jollei siihen kierteeseen linssin etuosassa? Ja taisi olla kyseessä 28/2.8, jossa se linssiosa liikkuu eteen/taakse tarkentaessa, niin Nikonin kuin Canonin malleissa. Onko niissä bajonetti kiinnitystä? Jos siihen laittaa sen originaalisuojan, niin tökätessä kolaus menee runkoon saakka...jos on kuminen, niin ainakin jonkinverran pehmentää iskua.

    Monet zoomit on asia erikseen, ja varsin jos on mahdollista kiinnittää se vvs bajonetilla. Sillon zoomatessa ja tarkentaessa linssistö liikkuu siellä vvs:n sisällä. jos siis on semmonen malli joissa se etulinssi liikkuu.

    Mutta noit objektiivejä on niin montaa eri sorttia, jotta kandee aina miettii se oma tarve ja käyttö miten sitä kantaa...kaikki toimii ja on parempi käyttää sitä vastavalosuojaa kuin laukoo ilman...suojaahan se siltä kuiteski epäedulliseltä heijastevalolta.
     
  16. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 441
    189
    63
    Juuri näin ja sitä ei voi sanoa paremmaksi kestämiseksi, runko ottaa iskun helpostikin vastaan, mutta objektiivin siirtomekanismi menee paljon helpommin rikki, siksi kommenttini. Kumilla ei tuo kolauksen kanssa ole paljoakaan tekemistä, vaan sillä mitä kohtaa isku rasittaa enemmän. Runko kestää, jopa halvoissa kameroissa parhaiten kolhuja verrattuna objektiivien meklanismeihin.

    Jos kamera tippuu kädestä objektiivi edellä maahan, niin kamera säilyy suurella varmuudella ehjänä, jos kiinnitys vastavalosuojalle on bajonetti, mutta lähes varmasti objektiivi hajoaa, mikäli vastavalosuoja on veivattu kierteisiin.
     
  17. Vastavalosuoja on hyödyllinen kuvauksen ulkopuolellakin. Olen itsekin joskus tiputellut kamoja, kun olen autoon jättänyt repun auki ja sen jälkeen muina miehinä nostanut repun kotono pois.

    Viime yönä yksi vappukunnossa ollut ammattivalokuvaajakaveri nappasi auton takaa kameralaukun joka oli auki pystyasentoon. Minun 70-200 2.8 mätkähti asfaltille. Täyttä varmuutta asiasta ei vielä ole, mutta näyttäisi siltä, että väärinpäin opukan päällä ollut vv-suoja olisi nielaissut iskut. Muualla ei näy edes naarmuja.
     
  18. Myös suojaa koiran kuonolta