Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Arbre, 2 Syyskuu 2008.

  1. Arbre

    Arbre

    23
    0
    0
    No ehkä ei ihan sietämätön, mutta hankalampaa tämä näyttää olevan kuin luulin. Vinkkejä otettaisiin vastaan.

    Olen harrastelijakuvaaja ja siirtynyt pari vuotta sitten digikuvauksen pariin. Tallella on kuitenkin kaikki negatiivit lapsuudesta, sekä suvulta perittyjä vanhoja m/v negatiiveja suunnilleen 1930-luvulta lähtien, ehkä vanhempiakin. Yhteensä negatiiveja on ehkä pari tuhatta. Tarkoitus olisi tietysti skannata ne talteen digimuotoon ja sitten tarpeen mukaan rauhassa tulostella.

    Tällaiselle aloittelijalle selvisi vasta tänä vuonna (saa nauraa... ;)) että
    a) negatiiveja ei voi skannata monitoimilaitteella
    b) negatiivien skannaaminen valokuvausliikkeessä on hävyttömän kallista
    c) niitä pirulaisia on niin montaa kokoa, ettei laskuissa pysy. Ja mikähän ne kaikki sitten skannaisi...

    Joku vihjaisi että voisin teettää niistä pintavedokset, jotka voisi sitten skannata. Kysyin asiaa liikkeestä - ei käy, sellaisia ei enää tehdä missään paitsi ehkä jossain oppilaitoksissa. En ole halukas postittamaan satamäärin vanhoja sukunegatiiveja opiskelijoiden työstettäviksi ties minne - olisin koko ajan huolissani että ne hukkuvat/unohtuvat/menevät pilalle.

    Ainoa keino lienee siis ostaa filmiskanneri. Siinä vaiheessa kun kaikki vanhat negat on skannattu, en tee laitteella mitään koska kuvaan nykyään vain digikameralla. Kai sen sitten saa myytyä...?

    Varsinainen kysymys siis olisi se, minkä merkkinen laite kannattaisi ostaa ja mistä. Parhaat mallit maksavat kai tuhansia, ja se on vähän yli budjetin, vaikka pidänkin negoja suuressa arvossa ja tahtoisin hyvälaatuista jälkeä. Ja ennen kaikkea: onko edes olemassa filmiskanneria, joka pystyisi käsittelemään noita kaikkia negatiivikokoja? En ole ottanut mittoja (enkä niitä päältä päin tunnista), mutta jo omat lapsuuskuvat 1980-luvun alusta olivat liian eksoottisen kokoisia liikkeessä teetettäviksi. Vanhimmat negatiivit isovanhempien lapsuusajoilta taas ovat todella suuria - tietänette mistä puhun. En mielellään ostaisi useampia laitteita, yksi hyvä olisi... hyvä. :)

    Siispä mikä laite olisi harrastelijalle & sukututkijalle edes melkein kohtuuhintainen, suhteellisen hyvälaatusta jälkeä tuottava, ja tulisi toimeen monen kokoisten negatiivien kanssa? Mitä muuta tulisi ottaa huomioon? Laatu on tärkeämpää kuin nopeus. Olisin kiitollinen kaikista tiedoista.
     
  2. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Duplikaattikuvaus digikameralla voisi olla yksi vaihtoehto
     
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 816
    3 330
    113
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Rauhallisesti työskennellen saaa laadukkaasti skannattua 4-5 negaa tunnissa. Katsopa montako sinulla niitä on, jaa määrä neljällä ja saat arvion, kauanko menee..... Sitten arvioit, millä päivämäärällä sinulla on aikanaan ollut vapaa-aikaa riittävästi koko puuhaan...  Voi olla se nyt hankittava skanneri jo aika vanhaa mallia silloin, meinaan.
     
  4. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Koska negoja on monenkokoisia, ei kinokoon skanneri käy, eli kunnon skanneri tulee hintoihinsa. Siinä joutuu moni nöyrtymään ja hommaamaan tasoskannerin. Jonkun tommosen.
    Toinen asia on että skannaaminen on tylsää, ottaa älyttömästi aikaa, eikä ole välttämättä helppoakaan.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 816
    3 330
    113
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    "Uskomattomalla  tarkkuudella lukeva skanneri"

    Hyvä sanan valinta: uskomaton.  Ei pidä siis uskoa....
     
  6. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Vanhojen kuvien kanssa kannattaa katsoa kuvakokoa. Kaikkiin skannereihin ei mene isot filmit kyytiin (tai eksoottiset kuvakoot). Epsonilla voi teoriassa laittaa myös lasilevylle eksoottisempia kokoja. Tasaisuuden voi varmistaa vaikka toisella lasilevyllä tms.

    Skannaus on hidasta puuhaa pelistä riippumatta. Tuhansien kuvien skannaus vie tosiaan paljon aikaa. Jos tyytyy pelkkään kuvan saantiin, voi skannata kuvat säätämättömänä. Väliversiot kuvankäsittelyohjelman automaatilla ja säätäminen sitten vain paremmille tulostettaville kuville. Tällä menetelmällä saa työmäärän edes suunnilleen realistiseksi.
     
  7. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Juu, vähän samantyyppinen kuin "voittamaton armeija" ;-]
     
  8. Arbre

    Arbre

    23
    0
    0
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Kiitos kaikille! Tämä on hyvä paikka, tulee nopeita vastauksia. :)

    paspalo, saisiko duplikaattikuvauksesta lisäohjeita tai vaikka linkin jonnekin missä selitettäisiin asia? Google ei tuonut valaistusta asiaan. Miten se tapahtuu? Asetan negatiivin kameran linssille ja kuvaan valoa vasten? Tuskin sentään... Ja tuo olisi siinä mielessä hankalaa, että valtaosa negatiiveista on vielä kiinni toisissaan eli liuskoina. Jos nyt edes tajusin oikein mitä tarkoitit.

    SakkeM, ajattelin skannailla kuvia iltaisin töiden jälkeen, vaikka puoli tusinaa kuvaa (lähes) joka ilta. Puolella silmällä voi katsoa TV:tä samalla niin ei tympäänny hommaan, ja joinakin viikonloppuina voi sitten skannata vaikka koko päivän. Projektilla ei sikäli ole kiire. Enkä tiedä mitä muita vaihtoehtoja tässä on - joko skannaan kuvat itse tai maksan niiden skannauttamisesta liikkeessä 5 euroa kappale.

    Quiquern, kiitos vinkistä. Olen skannannut valokuvia ja sen kokemuksen perusteella sanoisin, että homma ei ole liian tylsää... Uskoisin myös oppivani lisää tarvittaessa (valoisuutta, värivirheitä ym. olen jo kuvista korjaillut). Tasoskannerilla saisi siis skannattua kaikenkokoiset negat? Kai tuotosten taso on edes suht hyvä? Tarkkuuden ei tarvitse olla "uskomaton", vaan ihan normitarkka riittäisi. Sellainen, että skannatuista negoista voisi parhaimmillaan teettää n. 20x30 cm kuvan ilman että se olisi rakeinen tai sumea. Täytynee katsastaa tasoskannereita tarkemmin. Niissä voisi varmaan skannata useamman negatiivin kerralla, ns. "levyn täydeltä", kun vain keksisi miten negatiivit saa pysymään tasolla suorassa. Onkohan tasoskannereissa jotain erityistä huomioitavaa (mitä aloittelija ei tule edes ajatelleeksi) tai esim. suuria merkkikohtaisia eroja?
     
  9. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Tasoskannereissa, niissäkin jotka on filmille tarkoitettu, on rajoituksensa. Siispä kannattaa selvittää mitä negakokoja on. Epson V700 lukee myös laakafilmin (4x5 tuumaa asti, vai oliko jopa 8x10 asti), mutta halvemmalla saa jo keskikokoon (6 cm leveä filmi) riittävän tasoskannerin, jolla filmiä voi skannata. Esimerkiksi Canon 8800F lienee alta pari sataa ja sillä saa skannattua vähän reilun 6 cm leveän filmin ja n. 20 cm pituudelta.
     
  10. Arbre

    Arbre

    23
    0
    0
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Jotain välimuotoa olen ajatellut. Siis niin, että skannatessa säätäisin vain valoisuutta ja antaisin softan korjata värinegoista mahdollisesti haalistuneet/vääristyneet värit (jos tasoskannerilla on se mahdollisuus, kuten monitoimilaitteella valokuvia skannatessa on). Lisäsäätämistä voisi sitten tehdä vasta siinä vaiheessa kun on teettämässä muutamaa valikoitua kuvaa kerrallaan paperiversioiksi.

    Kiitos toinen lasilevy -vinkistä! Kuulostaa kätevältä.
     
  11. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Uskoisin että kohtuullisen resoluution omaava tasoskanneri, esim EPSON prfection 3200 riittää tuohon hommaan hyvin. lado lasilevylle negat vain silleen, vähän väliä negojen välissä ja sitten preview kuvasta rajaamalla kukin nega omaksi "failikseen" skannailet melko rivakasti parisataa ruutua  kerrallaan aina  rajaamalla uusi nega vuorotellen. Ihan turhaa räpellystä on noi raamit ja ajurit. Kuitenkin jotta homma pysyisi jotenkin hanskassa, muista sarjottaa failit jotka saat aikaiseksi, muuten et ikinä löydä haluttua negaa.
     
  12. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Sanonpas näin: paremman pään tasoskannerien todellinen tarkkuus riittää keskikokoon ihan ok, ja luultavasti olet tyytyväinen sen kinonkin tarkkuuteen, mutta se sävyala on se kompastuskivi ollut perinteisesti. Ei siis saada esiin tummaa päätä, varjoja esiin, vaan korkeintaan kohinaa. Kyse on kuitenkin tuonkin osalta odotusarvoista. Näiden V-sarjan Espoiden omistajia on kyllä tällä saitilla ollut, joten varrotaampa heidän kommenttejaan.

    Tuolla olisi v-seiskasatasen esittely:
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%20V700/page_1.htm
    ja verrokiksi 4990
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%204990/Page%201.htm
     
  13. Arbre

    Arbre

    23
    0
    0
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    OK... Täytyy kai sitten kaivaa kaikki negat esiin ja ottaa niistä mitat. En tunne terminologiaa enkä "virallisia nimiä" eri kokoluokille, joten täytyy tyytyä senttimittoihin. :)

    Kiitos jukkapro. Tarkoitus on tosiaan nimetä negat heti skannauksen yhteydessä, kuten olen kuvienkin kanssa tehnyt, tai vähintäänkin laittaa niille sarjanumerot etten mene sekaisin niiden kanssa.
     
  14. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Parin sadan canonilla pärjää keskikoon kanssa ihan kohtuudella, ainakin skannerin puolesta. Epsonilla on varmaan kyllä paremmat softat? En tiedä kyllä canonin uudemmasta versiosta... Tosin sillä hintaerollakin jo varmaan jonkun softan saa. Mutta itse laitteen puolesta tommonen Canon jo on ihan toimiva.

    Keskikoon "120" rullafilmit on 6 cm leveitä, sit on jotain kapeampia filmejä välissä ja tietysti 35mm eli kinofilmi. Isompia standardikokoja, jotka nykyään ovat yleisiä, on ainakin 9x12 (senteissä) ja tuumakokona 4x5 ja 8x10.

    Jos noita "tosi isoja" (yli keskikoon) negatiiveja ei ole paljon, voisit etsiä tosiaan jonkin pimiön, jossa voisi pintavedoksia tehdä, ellet sitten ole valmis maksamaan niidenkin suorasta skannauksesta... Toisaalta tommonen V700 menee ihan varmasti kohtuuhinnalla kaupaksi rupeaman jälkeen.
     
  15. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    http://kameralaukku.com/forums/smf/http://code.mediadrive.fi/phpbb/viewtopic.php?t=1
    Aiheesta on ollut täällä ennenkin juttua, ja nyt kun vielä muistaisin, millä hakusanoilla löysin viime viikolla helppotekoisen duplikaattilaitteen ohjeet. (sama pää, kesät talvet)

    Yritän vielä etsiä, sillä aihe on lähellä itseänikin
     
  16. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Niin, valtaosa filmiskannereista toimii 6cm leveille filmeille ja ehkä vähän yli jos skannaa ilman pidikettä. Sitten esim. Epson V700/750 skannaa isompaa. Siinä se tärkein valintaperuste varmaan on.

    Pidikkeissä on myös eroja, Canoniin saa 3 6x6-ruutua kerralla skannattavaksi, Epsoneihin (ainakin V500) kai vain 2. Kaverit on valitelleet, jotta Epsonin pidikkeet ovat vielä vähän huonompia kuin Canonin. Softa taas lienee tosiaan Epsonissa parempi.
     
  17. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 816
    3 330
    113
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Diakopiointilaite on ainakin kinokoolle erittäin hyvä - ja nopea - vaihtoehto.

    Tuossa
    Osta & myy, huutokauppana tai heti - Huuto.net

    jäi näköjään myymättä ihan käypä laite.

    Diaa varten on siinä pidike, sen takana (tai edessä, mistä päin nyt sitten katsoo)  mattalevy valon tasaamiseksi.

    Itse käytän paperiarkkiin (A4) laukaistua salamaa valotukseen. TTL käy, miksei manuaalikin.

    Nopeaa ja kohtuulaatua. Ainakín tasoskannerin voittaa.

    Nuo vanhat ovat FF:lle, mutta uusia on kroppirungoillekin saatavilla, ehkä satasen hintaan.

    Kuvia sellaisella on vaikkapa sivulla

    http://www.skslkurssit.1g.fi/kuvat/Teem ... isoitavat/"]http://www.skslkurssit.1g.fi/kuvat/Teema06/Projisoitavat/
     
  18. Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Nykyään heittelen ne negat vain sille lasipinnalle. Unohdin sanoa että emulsio alas, vaikka kuva tulee väärinpäin, muuten saattaa tulla Newtonrenkaita, joita on tosi paha lähteä photoshoppaamaan pois
     
  19. Frank

    Frank Active Member

    7 249
    1
    38
  20. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 680
    543
    113
    Vs: Vanhojen negatiivien skannaamisen sietämätön vaikeus

    Kyllä valtaosa filmiskannereista on kinokoossa. Siitä kun mennään yli, niin hinta nousee reippaasti. Minä esimerkiksi maksoin aikoinani edesmenneen Minoltan filmiskannerista (6x9 cm asti) 18 000 mummoa.

    kapa