Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Vanhan filmikameran huolto

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana PPH, 27 Elokuu 2019.

 1. PPH

  PPH

  17
  6
  3
  Millä nimellä löytyy?
  Joo, löytämissäni ohjeissa öljyä laitetaan hyyyvin vähän akselin päähän. Ei varsinaisesti rattaaseen lainkaan.
   
 2. PPH

  PPH

  17
  6
  3
  Luulen etten ala odottelemaan kiinatilauksen saapumista tämän suhteen vaan teen itse sopivan työkalun, täytyy jostain kaivaa sopiva metallinpala mistä lähtee hinkaamaan.
   
  KeppiHevonen tykkää tästä.
 3. Johannes

  Johannes Active Member

  1 450
  19
  38
 4. jomps

  jomps Member

  35
  15
  8
  Mulle tupsahti ebaystä just tommonen "spanner wrench" - vaikutti jämäkältä. Mulla ei oo siinä vaihdettavia päitä, toisessa päässä piikit ja toisessa taltta. Toivottavasti riittää. En lähtisi mauserin päillä ite sorkkimaan, kantsii malttaa hommata asialliset työkalut. Taitaa olla about juurikin tämä Pro spanner wrench for camera lens repair opening open tool stainless steel OI | eBay

  Onko muita työkaluvinkkejä? Olisko öljyyn / IPAan jotain tilauslinkkejä? :)
   
 5. Johannes

  Johannes Active Member

  1 450
  19
  38
  En voisi enempää olla samaa mieltä kanssasi. Nyt ei vain ollut kysymys kenenkään ammattitaidosta.

  Vai niin. Mihin väliin?

  Tämä oli taas yksi käsittämätön raivonpurkaus sinulta, aivan kuin sinua olisi loukattu verisesti. Oletkohan yhtä raivoisa reaalimaailmassa.
   
 6. PPH

  PPH

  17
  6
  3
  Nonni, 30mm pakkelilastan kun katkaisi sopivalta pituudelta niin siitähän sai oivan avaajan noihin lukkomuttereihin.
  Ainoa vaan että nyt kun se suljin tuli sieltä, niin samalla huomasin että yhdestä aukon levystä puuttuu sellainen pikkuniitti täysin. Varmaankin hankala siihen saada enää uutta niittiä :-/ En tiedä pitäisikö poistaa sitten tuo yksi levy vallan. Niitähän on 8, eli yhden puuttuminen ei kauheasti ehkä sen aukon kokoon vaikuta.
   
 7. Jojje

  Jojje Member

  729
  6
  18
  Olen joskus tehnyt tuollaisia "niittejä" messinkiputkesta. katkaisu sopivaan pituuteen ja pieni painallus päähän pistepuikolla tms.
   
  PPH tykkää tästä.
 8. Teemu Laine

  Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

  4 682
  78
  48
 9. canonmk4

  canonmk4 Member

  197
  10
  18
   
 10. canonmk4

  canonmk4 Member

  197
  10
  18
  kuva tuli jo, olen minäkin duunannut jotain, lukkorengaspihtejä saa IKH, Motonet, Biltema puljuista, voiteluaineena käytän biltema 36-415 MOS2 litium vaseliinia musta, käytä mahdollisimman niukasti, käyttölämpötila -30-+150C, puhdistettua bensaa saa apteekista niin kuin vetyperoksidi liuostakin 3% jota käytin homeen ja kasvuston poistossa Biotarin linsseissä muutaman minuutin huuhtelu ja bensa päälle kuivaus pehmeällä liinalla ja toimii, öljyä en käyttäisi missään linssissä esim Helios 44-2 lehdet poikkeuksetta öljyiset, muissa Helioksissa ei tätä ongelmaa, näitäkin olen putsannut pumpulitikulla bensalla ja isopropanolissa tarvitsee muutaman puhdistuskerran, niin viila kannattaa ostaa myös kuvan linssin irroituskalussa tarvitsee sitä, toivotaan että oli tästä apua t, klasu
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 2 Syyskuu 2019
  jomps, jounitapani ja PPH tykkäävät tästä.
 11. mohikaani

  mohikaani Active Member

  1 714
  2
  38
  Isopropyylialkoholia olen ostanut ihan lähi apteekista. On tuon edellisen putelin ostosta tosin jo pari kolme vuotta, mut kannattanee ainakin tsekata josko apteekit vieläkin myisi.
   
 12. Lainaanpa ketjua vähän eli osaisiko kukaan neuvoa, että missä kannattaisi korjauttaa Rolleiflex 3.5E, vai pitäisikö myydä suosiolla varaosiksi?

  Ongelmana on lyhyesti siis se, että "linssitaso" (levy, jossa molemmat linssit ovat kiinni) ei ole vaakatasossa kameran rungon suhteen. Kamera ei siis tarkennu kunnolla äärettömään koska linssitaso ottaa yläreunasta kiinni kameran runkoon mutta alareunaan jää millin-parin rako. Kuva ehkä havainnollista asiaa hieman paremmin: http://i.imgur.com/hy1wJ0z.jpg (kuva ei omani).

  Tarkistin asian vielä vesivaa'alla ja sen perusteella linssitaso on hieman vinossa sekä pituus- että leveyssuunnassa. Jotenkin se pitäisi saattaa täysin vaakatasoon, mutta en ole uskaltanut itse ruveta korjausta yrittämään. Asia tosiaan vielä korostuu ääretöntä tarkennusta lähestyttäessä kun linssitaso ikäänkuin väännättää itseään vielä hieman enemmän vinoon. Lähitarkennuksessa taso on edelleen vinossa, mutta hieman vähemmän.

  Onko kenellekään tuttu ongelma? Lukemani perusteella ilmeisesti melko yleinen vika. Olisi kiva saada kamera kuntoon, mutta en tiedä, että löytyykö Suomesta enää Rolleiflex-asiantuntemusta.
   
  Viimeksi muokattu: 19 Lokakuu 2019
 13. niffe

  niffe Well-Known Member

  11 967
  178
  63