Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Vanhan filmikameran huolto

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana PPH, 27 Elokuu 2019.

 1. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Sain vanhan Minolta Autocord kameran. Ajattelin että tuolla voisi olla mukava kuvailla.
  Mutta lähemmässä tarkastelussa huomasin että siinä ei suljin auennut lainkaan. Kamerahuollon kustannusarvio oli 300e, joka ei houkutellut.
  Avasin sen sulkimen itse ja sain putsailtua isopropanolilla ja pumpulipuikolla sen verran että nyt aukeaa, mutta suljinnopeus on noin 50% liian hidas. En tosin tiedä mitä luokkaa tälläisissä sulkimen tarkkuus on yleensä tai mitä se on ollut uutena? Toki tuollakin pärjäisi, varsinkin jos tekee taulukon että paljonko noi heittää.

  Ajattelin seuraavaksi silti kokeilla irroittaa koko sulkimen ja putsata sen ultraäänipesurilla, kun tuollainen pesurikin on. Onko ultraäänipesulle mitään esteitä?

  Sitten mietin sitä kun ohjeissa yleensä neuvotaan voitelemaan osat joko ompelukoneöljyllä (akselit) tai zippo-bensalla (sulkimen levyt), niin voiko näissä käyttää PTFE-öljyä? Ajattelin että se olisi sillain nykyaikaisempaa ettei se ole niin herkkä ehkä kylmyydelle, mutta tuleeko muita ongelmia?
   
 2. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Seurasin itse näitä ohjeita kun avasin kameran:

  Tosiaan muuten varmaan ihan hyvin, mutta itse suljin tuntuu vieläkin tahmealta. Epäilen että siellä on sitä pikeentynyttä öljyä myös alla siinä mekanismissa joka avaa sulkimen levyjä.
  Ultraäänellä saisi syvemmällä likaa pois, mutta sitten tietty pitää saada jotain öljyä tilalle myös.
   
  sjk tykkää tästä.
 3. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Joo, tuossa videossa tosiaan veti zippo bensalla levyt, mutta kai se enemmän lieni liuotin kuin voitelu tosiaan kun tarkemmin ajattelee.
  Itse käytin puuilon Go pakkasen estoa joka on >98% IPAa ja ainakin elektroniikkajutuissa suosittua. En tiedä oliko sitten kameraan huonoa kuitenkin :-/
   
  Juha Koli tykkää tästä.
 4. jounitapani

  jounitapani Active Member

  619
  94
  28
  Suljinta tai himmenninlamelleja ei sitten voidella MILLÄÄN tai kaikki jumittaa kohta entistä pahemmin. Tarkennuskierteeseenkin VAIN siihen tarkoitettua valumatonta vaseliinia. Tarpeet löytyy kelloseppätarvikkeista. Ultraäänipesuriin suljin on purettava, muutoin moskat jää sisäpuolelle...
   
  KeppiHevonen tykkää tästä.
 5. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Tarkennuskierteet jäänee purkamatta tällä kertaa, toimii sen verran sulavasti. Täytyykö ne kaikki lamellit sii purkaa vaan vain se koneisto sieltä? Se olikin jo tuossa osittain palasina ja pakkohan sitä sen verran on purkaakin että voi voidella ne akselitapit sitten nurjaltakin puolelta.
   
 6. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Sitä kellosepän öljyä pitäisi ostaa siis, myyköhän mikään kelloliike Tampereella vai meneekö netistä tilailuksi?
   
 7. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 726
  104
  63
  Hanki synteettistä kelloöljyä. Sitä pannaan sitten äärimmäisen vähän akselien päihin.
   
 8. Jojje

  Jojje Member

  741
  12
  18
  Tiedän julistautuvani kerettiläiseksi..., mutta: purin ja putsasin taannoin 1950-lukuisen Mamiya-6:n Copal -sulkimen, pahus vain, että aseöljy oli loppu, mutta silikoniöljyähän voisi kokeilla! Tuskin on Copal uutenakaan pelittänyt niin hyvin, kuin silikonivoitelun jälkeen.
  Ultraäänellä ne huollossakin pestään, mutta älkää peskö objektiivien linssejä, irrallisinakaan, päällysteet menevät pilalle (kokeiltu on).
  Silikoni ei taatusti pikeenny, ja kuten kaikki konservaattorit tietävät, sitä on lähes mahdoton saada pois.
   
 9. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 726
  104
  63
  Luin joskus, että silikonia ei pitäisi käyttää, koska sillä on "ryömimisominaisuus", ts. sillä on taipumus ajan mittaan levittäytyä myös ei-toivottuihin paikkoihin.
   
 10. BenKaila

  BenKaila Well-Known Member

  752
  309
  63
  • Valtava valikoima pientekniikan aineita ja välineitä: Kellonosat Oy
   
 11. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Eipä tuo sulkimen irroitus sujunutkaan. Se filmikotelon puolella oleva lukkorengas tuntui olevan tosi tiukassa. Yhdessä videossa avasivat ne renkaat harpilla mutta noi oli niin tiukassa että tuskin sellaisella lähtisi. Pitänee työstää jostain lattaraudasta työkalut noihin kun pääsee seuraavaksi pajalle. Vai olisiko jollain vinkkiä millä noi aukeaisi nätisti? Vähän jo tuli naarmua kun sovellettava työkalu lipesi. Aattelin etten jatka ennen kunnon työkalua ettei lipeä linssiin.
   

  Liitetyt tiedostot:

 12. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Ei kyllä yllä mauserin leuatkaan tuonne.
   
 13. hm

  hm Member

  201
  5
  18
  Nuo mauserilla (siis työntömitalla) objektiivia ja työkalua pilaavat pitäisi tuomita jalkapuuhun tai vastaavaan häpeärangaistukseen. Kelvollisen lukitusrenkaan avaustyökalun saa rautasahan terästä määrämittaan mirklaamalla. Vanhan voiveitsen terä on myös sopivan paksuista ja riittävän jäykkää tarkoitukseen.
  Ultraäänipesu ei tuhoa linssin pinnoitetta, vaan väärä käyttö. Pesunesteen pitää olla puhdasta ja linssi pitää upottaa altaaseen vain kehältä tukien. Irtonaisen linssin saa kyllä helpommin puhtaaksi lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Jos vesi ei liuota, niin lähes kaikki lika lähtee rautakaupan asetonilla. Laatuobjektiivien linssit on usein mustattu kehältään maalilla, joka liukenee orgaanisiin liuottimiin, joten silloin puhdistus pitää suorittaa reunoja koskettamatta.
   
 14. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Juu, kyllä tuo on niin tiukassakin että vaikka mauser sinne yltäisi niin lopputuloksena saattaisi olla sekä rikkinäinen mauser että linssi. Pitää etsiä jotain rautaa mistä veistää tuon työkalun. Tuolle ulomalle suppilolle on helpompi varman tehdä kun siinä on 3mm levyiset urat, mutta sisempi rengas on haasteellisempi kun siinä on arviolta 1.5mm. Pitää olla jo suht kovaa metallia että kestää väännön.
  Mites muuten noi mustaukset. Tähtäimen linssejä käytin sen verran ulkona että putsailin ne. Näyttäisi että ne on reunoilta mustattu mutta osittain se musta on karissut pois. Jos vetäisi mustalla akryylimaalilla pienellä pensselillä takaisin mustaksi niin auttaisikohan se? Tietty tuo viewport nyt ei ole niin tarkka kun se ei vaikuta kuvan laatuun. En tiedä onko pohjan linsseissä sitten tuota mustaa vai ei ennenkuin saan ne irti :) Mutta vois harjoitella tähtäimen linsseillä.
  Tähtäimen peili oli myös aika naarmuinen, varmaan joskus puhdisteltu aika kovalla kädellä. Aika yksinkertainen sinänsä se peilinpala siellä paitsi ohkoista lasia, ehkä sitäkin vois jossain vaiheessa kysyä jostain lasiliikkeestä onnistuisiko moisen leikkaus. Vai onko noissa tähtäinpeileissä jotain erityistä verrattuna normi peililasiin?
   
 15. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Jännä muuten että tuollaisiin ei taida olla nopealla googlauksella työkaluja valmiina. Luulisi että olisi käyttöä muuallakin kuin kameroissa. Ei olisi edes ihan kauhean monimutkaisempi mielestäni. Kahvallinem akseli jonka päässä säädettävät leuat joihin voisi vaihtaa eri kokoisia ja muotoisia kovametallipaloja. Tai ehkä on mutta en löytänyt.
   
 16. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 726
  104
  63
  Noita työkaluja saa alle kympillä Kiinasta postikuluineen.
   
 17. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 726
  104
  63
  Eiköhän jäsen hm tarkoittanutkin rautasahanterää ratkaisuksi kertaluonteiseen tarpeeseen. Hän on tehnyt näitä hommia työkseen kymmeniä vuosia ja tietää varmaan millaisia työkaluja tarvitaan ammattikäytössä.
   
 18. jounitapani

  jounitapani Active Member

  619
  94
  28
  ebaysta näitä Kiinan kapineita löytyy, aika tukevan näköisiä. toimitusaika vain 5-6 viikkoa.
   
 19. ougle

  ougle Member

  111
  2
  18
  Wanhat ns. punttikellot sai jumiin rasvaamalla (pronssi)rattaat ompelukoneöljyllä ... tai saa edelleenkin.
   
 20. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Millä nimellä löytyy?
  Joo, löytämissäni ohjeissa öljyä laitetaan hyyyvin vähän akselin päähän. Ei varsinaisesti rattaaseen lainkaan.
   
 21. PPH

  PPH

  22
  7
  3
  Luulen etten ala odottelemaan kiinatilauksen saapumista tämän suhteen vaan teen itse sopivan työkalun, täytyy jostain kaivaa sopiva metallinpala mistä lähtee hinkaamaan.
   
  KeppiHevonen tykkää tästä.