Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Valonmuokkaimien kiinnitystyyppi

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana Salla, 25 Huhtikuu 2022.

 1. Salla

  Salla Member

  48
  3
  8
  En ihan paljoa valoista ja valonmuokkaimista tiedä, joten kysymys saattaa kuulostaa hieman tyhmältä, siitä pahoitteluni siis etukäteen.

  Mikä olisi yleispäteviä kiinnitysadapteri jos ollaan hakemassa mahdollisimman laajaa / yleispätevää lisävarusteiden kirjoa?

  Jotenkin olen mielestäni päätynyt useinkin sellaiseen tilanteeseen, että olen valinnut jonkin ratkaisun jonka "vankina" olen sitten loppuun asti. Melko usein olen sitten ajan kanssa huomannut, että aluksi olisi kuitenkin pitänyt valita se toinen (tai jokin muu) ratkaisu, jotta olisin saanut käyttööni ne tarvikkeet joita kuvittelen tarvitsevani.

  Verkkosivuja tutkiessani olen törmännyt ainakin kahteen eri lisävarusteen kiinnitystapaan;
  - Elinchrom kiinnitys
  - Bowens kiinnitys
  ...ja saattaahan näitä olla (paljon) muitakin, niitä en vain tiedä.

  Koska en vielä tässä vaiheessa tiedä 100% varmuudella, mitä lisävarusteita tulen aikanaan tarvitsemaan, niin olisikin kysynyt kokeneemmilta kuvaajilta, että kumpi näistä (tai jokin muu mitä tässä en ole edes tajunnutkaan) kiinnityksistä takaisi mahdollisimman laajan lisävarustekirjon?
   
 2. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 713
  1 993
  113
  Bowens, sitä käyttävät monet valmistajat. Siitäkin tosin on erilaisia versioita.

  Erilaisia kiinnityksiä on paljon, huonoja ja vielä huonompia. Yksi (ja vain yksi) on käytössä hyvä: Profoto. Sillä on taas sitten muita huonoja puolia, jotka niinkään eivät näy käytössä.
   
 3. Salla

  Salla Member

  48
  3
  8
  Ok, siis Bowens.

  Mistä tiedän lisävarustetta ostaessani, että sopiiko se juuri siihen adpteriin mikä minulla sattuu olemaan? Vai ovatko eri versiot keskenään yhteensopivia (vaikka ovatkin hieman "erilaisia")?

  Miksi kiinnitykset ovat huonoja tai huonompia? Eikö kuitenkin valonlähteen ja valonmuokkaimen väliin joinkinlainen kiinnitys/adapteri tarvita? Jotenkin kuvittelin, että näitä sovittimia olisi ollut jo vuosikymmeniä(satoja) joten olisikohan ollut aikaa kehittää toimivia ratkaisuja?

  Oletan, että nuo Profoton tarvikkeet ovat sitten (varsin) kalliita, vai onko kyse jostain muusta?
   
 4. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 713
  1 993
  113
  Kuulopuheitten mukaan tuossa on ongelmia. Ne härpäkkeet tehdään yleensä jossain Kaakkois-Aasian pajoissa, ja pientä heittoa mitoituksissa saattaa olla. Kannattaa perehtyä aiheseen vaikkapa goolettelamalla.


  Käytettävyys. Kun vaihto vaatii neljä kättä, tarkkaa osumista pieneen uraan, ison boksin kannattelua juuri oikeassa kulmassa, "pidä tästä ja kierrä tuosta"-tyyppisiä toimenpiteitä jne. on se käytännössä telemisen este. Ei viitsi vaihtaa muokkainta, kun se on niin toivottoman vaivalloista. Elinchrome on siitä hyvä (tai siis huono) esimerkki: varsinainen paise perseessä, kyseinen kiinnitys. Vielä siihen jonkun 20 cm peltiheijastimen askartelee paskartelee kiinni, mutta isot ovat.... No, ovat.

  Aikaa on ollut, mutta valmistajat ovat tavallaan ratkaisujensa vankeja. Yhteensopivuuden vuoksi pysytellään vanhassa. (Vähän kuin salamalaitteen PC-liitin: huonosti kiinni pysyvä ja toimiva jo 70 vuoden ajan, mutta aina vain ilonamme).

  Sovitteitakin kyllä on, valipaloja esim. Bowens-muokkaimen kiinnittämiseksi Profotoon jne.


  Osuit aika hyvin asian ytimeen heti ekalla arvauksella. :)
   
 5. RB

  RB Well-Known Member

  8 586
  797
  113
  Bowensissa on tosi pienihalkaisijainen kiinnitys ja välähdyspää on pitkällä, aika tarkka pitää olla härpäkkeen vaihdossa ettei pökkää välähdysputkea rikki. Sen mitä niitä oon käyttänyt niin aika tukevasti on kiinni.

  Elinkan välähdysputki on vaihtohetkellä paremmin suojassa, suurempi kiinnitysosan reikä.
  Sen välähdysputki on kuitenkin monessa heijastimessa ihan liian syvällä, huonoilla harakirisovitteilla se jää sovitteen sisään, ”putkeen”. Valon leviäminen ei oo tehokasta ja esimerkiksi teltan takakankaasta valo ei heijastu suoraan putkesta…vaan käy ensin etukankaalla kääntymässä. Ilman etukankaita tasovaloja käytettäessä valo tulee suureksi osaksi vain suoraan välähdysputkelta.
  Huonot halpissovitteet ei oo kovin tukevasti kiinni, vaan tasovaloa pyöritettäessä voivat pudota vaikka olisi lukittukin.
   
  SakkeM tykkää tästä.
 6. Salla

  Salla Member

  48
  3
  8
  Minulla käytössä siis ihan "speed light" eikä mikään studiosalama. Sielä metsässä kun harvemmin on mitää 230 volttia tarjolla...

  Jotenkin oletin, että käsisalaman valopään etäisyyttä saa tietyissä pidikkeissä/rungoissa säätää, että se on oikealla etäisyydellä heijastimesta (heijastimista) minkä kautta valon pitä kulkea.
   
 7. RB

  RB Well-Known Member

  8 586
  797
  113
  Mulla on joskus 2008 hankittu akkuinvertteri, verkkovirtaa saa mihin vaan. 2x500 Ws Elinkan EL 500 (tai EL 250) välkkyy mukavasti. Akku uusittiin siihen vuosi sitten.
  Sitten on kevyempi Elinkan Quadra akkusalamasetti käytössä.

  pikkusalamoita mulla on yhteensä 7 kpl, aktiivikäytössä niitä on 4 Canonin 600 EX-RT:tä joita välkyttelen Canonin radiolaukaisimella. Näppärät systeemit mutta tehoja tietysti vois olla enempi, eilen taas tuli sekin koettua.

  pikkusalamoille on Lastoliten ja TRIOPO:n pikkuteltat ja sateenvarjoja.
   
 8. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 056
  451
  83
  Elinkassa on mun mielstäni parempi bajonetti, jos koko ei ole ongelma. Se ei rajoita bollan valaisua niin paljon kuin Bowens, joka on osin kauluksen sisällä. Muuten käytettävyydessä ei juuri ole eroja. Bowensin etuna on ehkä levinneisyys useamman valmistajan tuotteisiin.
   
 9. RB

  RB Well-Known Member

  8 586
  797
  113
  05BBC3CD-5B52-48BC-A5DF-4CE1AF95E8BD.jpeg
  Dörr strippi. Hajotinkangas jatkuu sivuosien yli, vuotaa valoa sivuille esimerkiksi taustaan.
  E649DE8A-A903-4665-BD47-082FB0BE11D4.jpeg
  Elinkan välährysputki Dörrin sovitteen kuopassa, arvata saattaa kuinka hienosti valo leviää (tasaisesti?) sivusuuntaan.
  7E03E733-4039-4619-8594-23242A51F357.jpeg

  Dörr sovitteella kiinni Style RX 300:ssa. Ei onnistu ennenkö sahaa tuon ruuvin kohdalla olevan muoviklipareen pois.
  Hyvää siinä on se, että noi ruuvit on ulkopuolella ei tarvi teltan sisältä ruuvata.
  On kuitenkin aika onnettomat tekeleet kun Elinkan omiin vertaa, tuon muotoista strippiä ei Elinkalla taida olla.
   
 10. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 056
  451
  83
  RB, laita UV-kupu siihen, niin pysyy kunnossa.
   
 11. Salla

  Salla Member

  48
  3
  8
  Olen pitänyt tuota 230 V metsässä vähän hankalana. Siksi salmatkin ovat pienehköjä akkusalamia. Tällä pitää pärjätä.

  Oleellista tässä paketissa on se, että olisi metsään yhden henkilön voimin kannettavissa ja myös sieltä pois. Jutun juoni ei ole kuntoilu varusteilla vaan se kuvien ottaminen.

  En ehkä tässä vaiheessa ole perustamassa mitään studiota sinne metsään. Lähinnä haaveilemassa jotakin pienehköjä ja keveitä valon muokkaimia joilla valoa voisi hieman säätää.

  Ehkäpä tässä vaiheessa se Bowens kuulosti parhaimmalta vaihtoehdolta jos siihen saa suhteellisen laajasti lisävarusteita eri valmistajilta.
   
 12. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 713
  1 993
  113
  Näyttökuva 2022-4-26 kello 11.35.15.png Pikkusalaman valo ei kovin pitkälle riitä, jos siihen jotain isompia muokkaimia liittää. Toki sitten vastaisen varalle sellainen yleispätevä malli voi olla kätevä, siihen voi sitten liittää muutakin.

  Puskassa oikeastaan sellaiset salaman päälle tulevat pussukat ovat kätevimpiä, muuhun ei teho oikein riiitä. Sateenvarjot kaataa tuuli aina :)

  Minulla on pari tuollaista, menevät kokonntaitettuina repun taskuun. Läheltä lauottuna ihan kiva valo.
   
 13. RB

  RB Well-Known Member

  8 586
  797
  113
  Pikkusalamat on monen Pelle Pelottoman mielikapistus. Kaikensorttisia tee-itte virityksiä on rakennettu. Telttamalliset on vähän kökköjä kun salaman valo on suunniteltu tulevan suoraan eteenpäin kiilamaisessa muodossa. Käytännössä pelkän heijastimen lisääminen salaman ympärille ei vielä tee mitään. Hajotinkangas eteen auttaa valon osaksi heijastuvan myös takaisan kauttakin, mutta silloin jo menetetään ennestäänkin rajallisia tehoja. Kunnollinen ympärivalaiseva välähdysputki sopivalla kohtaa teltan sisällä olis hyvä, etukankaan ei tarvitsisi olla silloin kovin valoa heijastava vaan sais päästää valon helpommin läpi.
  Sateenvarjo toimii pikkusalamalla paremmin, mutta siinä on omat huonot puolensa.
   
 14. Salla

  Salla Member

  48
  3
  8
  Ei riitä ja se on (osittain) tiedostettukin. Siksi on useampia salamia, että voidaan valaista "matkan varrelta". Jotenkin tiedostan, että ei ehkä ideaalinen ratkaisu, mutta tehostekeinona kyllä mielestäni oivallinen?

  Tietoisia ratkaisuja jonkin ominaisuuden/suureen perusteella (tässä lähinnä paino, koko ja käytettävyys).

  Ei varmaankaa ollut tarkoitus liittää siihen mitään isoa, kunhan nyt valoa voisi muokata edes jonkin verran. Lähinnä hajoittaa [soft box] (vai kuvaako tasoittaa paremmin) ja osittain koota [barn doors] ja suunnata [snoot].
  Minulla on tuollainen. On itse asiassa kaksikin eri versiota. Toinen pyöreä noin 30 cm ja toinen noin A4 kokoinen suorakaide.

  En tiedä miksi osun aina hankinnoissani surkeisiin välineisiin. Olisin ollut erittäin kiitollinen jos olisin saanut edes sellaisen valon hajottimen kun verkkosivun kuvissa oli mainostettu. Se versio joka sieltä tuli oli jotain aivan muuta kuin kuvissa annettiin ymmärtää. Onneton, surkea ja puutteellinen tuote siihen verrattuna mitä kuvissa annettiin ymmärtää :(
  Eikös sateenvarjoja juuri käytetä huonolla säällä :p
   
  Viimeksi muokattu: 26 Huhtikuu 2022
 15. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 713
  1 993
  113
  Niinpä... :)
   
 16. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 713
  1 993
  113
  Nuo edellä mainitsemani toimivat kohtuuhyvin, kun valo kiiltävien sisäpintojen johdosta lähtee sivulle. Semmoinen, jossa salama osoittaa etukankaaseen, ei juurikaan auta. 45 asteen kulmassa olevat ovat myös aika hyviä. Lumiquest yms.

  Yhden ihmisen kuvaaminen on tossa ihan eri juttu kuin kahden. Pikkusalama pitää olla niin lähellä, että valo jo heikkenee sinne toiseen mennessä. Tehokkaampi salama voi olla kauempana, ja valon häipyminen vähäisempää. Yhtä naamaa kuvatessa valon häipyminen varjopuolelle on vain eduksi.
   
 17. RB

  RB Well-Known Member

  8 586
  797
  113
  juuri näin.