Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Valokuvien organisointi

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Migelson, 10 Marraskuu 2010.

    Vs: Valokuvien organisointi

    Se mitä esimerkiksi Lightroom tekee on täysin geneeristä. Kaikki metadataa sovittujen sääntöjen mukaan lukevat ohjelmat käyttöjärjestelmästä riippumatta pystyvät lukemaan sen tiedostoihin tallentamia tageja.

    Eri asia on miksi sitä ei ole toteutettu käyttöjärjestelmien tasolla niin, että ne pystyisivät palvelemaan softia. Ja sovittuihin sääntöihin käyttöjärjestelmätkin joutuvat tukeutumaan. Ei mikään muuten toimi. Ja toinen eri asia on sitten miten softakehittäjät viitsivät vaivautua käyttämään tätä ominaisuutta. Eiväthän edes kaikki nettiselaimet tue käyttöjärjestelmän tarjoamaa geneeristä värinhallintaa... Käyttäjistä nyt puhumattakaan.
     
  1. Vs: Valokuvien organisointi

    Ei tiedä ei osaa... If it quacks like a duck and walks like a duck, it's a duck.
     
  2. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Valokuvien organisointi

    Tulinpa kokeilleeksi, ja yllätys, yllätys: Windows (8) tiedostonhallinnan hakutoiminto löytää kuvatiedoston myös IPTC Keywords -TAGillä. Jopa hakusanan osalla.
     

    Liitetyt tiedostot:

  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 115
    3 463
    113
    Vs: Valokuvien organisointi

    Hakusanoja joutuu keksimään, jos niihin perustuvaa hakua aikoo käyttää.

    Edellä olevia vihjeitä kansioiden nimeämiseen voi ottaa huomioon tai sitten ei.

    Itse en nimeä yleensä kuvaa mitenkään, haku löytää sen niitten hakusanojen perusteella. Jossain määrin käsittelyä saattaa helpottaa kuvan eri versioiden löytyminen samalla nimellä. Tarvittaessa lisään jonkin kirjaimen kameran antaman nimen perään, useimmiten riittää, että samalla nimellä on esim. raw, dng, psd ja jpg-tiedosto.
     
  4. Vs: Valokuvien organisointi

    Macissa sama. Siitä klikkaus hakutulokseen ja kuva avataan asetuksissa valitulla ohjelmalla. Lisäksi "kommentteja" voidaan syöttää suoraan tiedostonhallinnassa (Spotlight-ikkuna). Ne eivät kuitenkaan ole standardeja hakusanoja, joita ohjelmat tunnistaisivat. Käytettävissä vain käyttöjärjestelmätasolla.

    Macissa on muuten käyttöjärjestelmässä mukana Esikatselu, jolla voidaan hakusanoittaa kuvatiedostot, tosin ei RAW-tiedostoja ja vain kuva kerrallaan. Sinänsä se avaa käyttöjärjestelmän tukemat RAW-tiedostotkin (Apple - Aperture - Technical Specifications - RAW Support).
     
  5. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Valokuvien organisointi

    Ok, lähden kahlaamaan ketjua alusta, hyvä tietää, etten tee sitä turhaan ;)
     
  6. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Valokuvien organisointi

    Jos annan kuvalle EXIF tietojen lisäksi nimeksi vaikka "puu 1 fagervik", niin voinko käyttää hakusanoina mitä vaan sanaa tai lukua tai päivämäärää mikä tuon kuvan uudelleen nimetystä EXIF tiedostosta löytyy? Tässä esimerkissä vaikkapa 07.2012 tai fagervik?

    Kun sanot, ettet nimeä kuvaa EXIF tietojen lisäksi lainkaan, niin millaisia hakuja sinä käyttäisit vaikkapa esimerkki tapauksessa, oletetaan, että haluat löytää kaikki fagervikissa otetut kuvat?
     
  7. Vs: Valokuvien organisointi

    Kolmen vuoden päästä tiedät, miten olisi kannattanut efiksiin naputella. Hakuunkannattaa toki kirjoittaa niitä asioita joita on sinne aijemmin kliksutelllut ;-)

    Itse en jaksa ollenkaan kliksutella kuvini mitään, sain jo tarpeekseni kuvatoimiston "pakon" kanssa. Suh hyvin löydän kuvani kyllä, tosin ei minulle mitään "hae tunnin sisään kolmetoista kuvaa joissa puu vinossa 15 astetta oikealle" -juttuja tulekaan...
     
  8. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 537
    1 454
    113
    Vs: Valokuvien organisointi

    Avainsanahierarkia;
    Paikka
            (mahdollinen toisen tason tarkenne)
                  (mahdollinen kolmannen tason tarkenne)
                          fagervik
     
  9. Kosh

    Kosh

    206
    0
    0
    Vs: Valokuvien organisointi

    "Fagervik"

    Se on aika yksinkertaista. Kuten tuossa edellä sanottiin, jopa windowsin oma haku löytää nämä, saati sitten joku asiaan käytetävä ohjelma eli vaikkapa Lightroom.

    Oma hakemistorakenteeni on siis aivan yksinkertainen levy-"valokuvat"-"vuosi"-"päivämäärä" jonne tuontiohjelma heittää kuvat automaattisesti koska olen sen niin asettanut. Windows tarjoaa tätä ohjelmaa käynnistymään aina kun  tökkään muistikortin lukijaan. Ohjelma näyttää kortilla olevat kuvat, joista valitsen ihan normaalisti shift + klik ne kuvat jotka siirretään ensin ja joille tulee samat hakusanat. Sitten siirrän tämän kasan ja kun on valmista valitsen seuraavat samat hakusanat saavat kuvat jne. kunnes kortti on tyhjä. Hakusanoitus ei ole mitään tiedettä, ne ovat minulla sellaiset että ne kuvailevat aiheen eli maisema/muotokuva/tilanne jne. + sen mitä kuvassa suunnilleen on  järvi/metsä/tunturi/ihmisiä/perhe/juhla/vappu + sitten jos siellä on ihmisiä, niin heidän nimetketkä tiedän, ja sitten viimeisenä paikkakunta. Kannattaa muistaa oikeinkirjoitussäännöt eli nimet isolla, ettei tarvitse turhaan etsiä sekä pienellä että isolla kirjoitettuja erikseen.

    Tuo puu Fagervikissä löytyy helposti joko nimellä, ja/tai aiheella (puu) ja/tai sitten päivämäärällä. Ei sitä yhtä ainoaa kuvaa tule haun vastaukseksi, mutta muutaman kymmenen hakua vastaavaa kuvaa joiden joukosta se oikea kyllä löytyy sitten helposti.

    Edit: niin, sitä nimeä en jaksa erikseen hakusanojen lisäksi kuville antaa, se on se minkä kamera siihen rapsauttaa.

    edit: ja tämä hakusanoitus systeemi on toiminut jo kohta liki kymmenen vuotta, näillä löydän sen noista 50000 kuvasta mitä tarvitsenkin. Alussa itsekin pohdin kaikenlaista että miten joku muu löytäisi kuvani, mutta turhaa se on, itselleen tätä tekee ja omat tarpeet ratkaisevat.
     
  10. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Valokuvien organisointi

    Onhan se ihan perseestä kun jotkut ei tiedä ei osaa mitään, bannia meille ankoille osaavia häiritsemästä, eikös ;)
     
  11. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Valokuvien organisointi


    En halua nipottaa, mutta yleensä syntyy vähemmän väärinkäsityksiä kun asioista käytetään niiden "oikeita" nimiä. Esim. EXIF-tiedoissa ei ole kuvan nimelle tarkoitettua TAGia. IPTC-tiedoissa on.

    http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/TagNames/EXIF.html

    http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/TagNames/IPTC.html

    Se millaiset haut tuottavat toivotun tuloksen riippuu käyttöympäristöstä ja/tai hakuun käytetystä sovelluksesta. Esim windows 8:n tiedostonhallinnan haku ei kokemuksieni mukaan löydä EXIF-tietojen perusteella. Tietääkö joku mitkä kaikki metatietokentät windows indeksoi? Monipuolisissa hakutoiminnoissa voidaan hakea monella eri kriteerillä niitä loogisilla operaatioilla (TAI, JA) yhdistelemällä. Päivämääriin kohdistuvissa hauissa on varsin hyödyllistä jos hakuehtona voi olla myös "ennen", "jälkeen", jne.

    Jos minä olisin äskettäin kuvannut Fagervikissä puita niin antaisin niille hakusanat tähän tapaan: "fagervik;puu;koivu;syksy;ruska". Huom. puolipisteet hakusanojen erottimina (toimii useissa käyttöliittymissä). Tuo "1" ei minulle antaisi mitään hakua helpottavaa merkitystä.
     
  12. Vs: Valokuvien organisointi

    Minulla olisi kansio, jolla on nimenä päiväys ja muutama helpottava sana, tässä tapauksessa 2013_10_12_fagervik.

    Millä tahansa haulla, jopa windowsin omalla löytyisi oikea kansio, (käytän toki Everything-softaa ) löytäisin sen selaamallakin nopeasti -ja puukuva on siellä kansion sisällä, on siellä 4, 97 tai 234 kuvaa niin aika nopeasti olisi kuva esillä.
     
  13. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Valokuvien organisointi

    Entä kun etsit ruskakuvia koivusta, kuvausvuodesta riippumatta?
     
  14. Vs: Valokuvien organisointi

    Siihen ensisijaisesti katselisin ajankohdan kansioita, siis syysajalta, mutta saattapi mulla olla jotain sentyyppistä kansionimenäkin. Joo, laajalla termillä "syksyä", seuraava muotitermi näkyy olevan "kuuraa" ;-)
     
  15. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Valokuvien organisointi

    Ethän sinä nipota, vaan kerrot uusia asioita jotka saavat minut tuntemaan itseni yhä ankemmaksi, ja tähän on pakko lisätä se halveksittu sana "oikeesti".
     
  16. Vs: Valokuvien organisointi

    Ongelma ei ole ei-tietämisessä eikä ei-osaamisessa. Mitä kuvankäsittelyyn liittyviä ohjelmistoja sinulla on?
     
  17. Vs: Valokuvien organisointi

    Puhumme eri asiasta. Jos ominaisuus on tuettu tiedostohallintatasolla, niin luokiteltu tieto menee yleisiin  tiedostokohtaisiin TAG:n, ei siis EXIF-tietoihin.
    Näinollen ei tarvita Lightroomia tai mitään muutakaan RAW-editoria luokitteluun! Luokittelu voidaan tehdä mille tahahansa kuvatiedostolle (JPEG, TIFF, DNG, NEF ...) tiedostohallintatasolla. That's point! Keep it simple!
     
  18. Vs: Valokuvien organisointi

    Se on That's the point! Muuten emme suinkaan puhu eri asiasta vaan tasan samasta. Puhe vain ei osu kuulijaan. Nämä "yleisiin tiedostokohtaisiin TAG:n" ovat metadataa, josta kirjoitin. EXIF:stä en ole kirjoittanut pätkääkään, sen muokkaaminen jälkikäteen on yleisesti ottaen iso EI. Esimerkiksi IPTC tekee tällaista metadatan käytön määrittelyä, ja heidän IIM (saa googlettaa) on yleisimmin tuettu määrittely merkitä tiedostotyyppi-, ohjelmisto- ja käyttöjärjestelmäriippumatonta metadataa. Muun muassa Lightroom tukee IPTC:n perusmäärittelyä mutta ei tue extentioita, joita kameratehtaatkin käyttävät pääasiassa hiukan epästandardisti.
    Tässä on tosiaan syytä ymmärtää, että ei ole olemassa mitään tiedostojen jumalan antamaa "yleisiin tiedostokohtaisiin TAG:n", vaan kaikkien osapuolten tulisi sitoutua samaan määrittelyyn, johon IIM on tällä hetkellä paras ja laajimmin tuettu ehdokas.

    Valokuvat ovat visuaalinen juttu. Niiden määrittely sanallisesti ei ole itsestään selvää. Sen vuoksi ainoa keep it simple -ratkaisu kulkee kuvien näkemisen kautta. Käyttöjärjestelmä sellaisenaan ei yksinkertaisesti toimi. Tarvitaan kuvan näkeminen ja ihmisen aivot ja kokemus kuvan erittelyyn. Meillä on jo suhteellisen hyvin (75%?) toimivia kasvontunnistusalgoritmeja ihmisten henkilöllisyyden tunnistamiseen kuvista, mutta loppupeleissä siinäkin vielä tarvitaan ihminen katsomaan valokuvaa, ei tiedostonimeä tai muita käyttöjärjestelmässä näkyviä attribuutteja.
     
  19. Vs: Valokuvien organisointi

    No Time To Get Organized in Lightroom? Then Don’t!
    No Time To Get Organized in Lightroom? Then Don't! - Lightroom Killer Tips
    Ihan hyviä vinkkejä, myös muusta kuin arkistoinnista.
    Itse käytän LR:n arkistoinnissa mm. seuraavan kaltaisia hakusanoja (Keywords).
    Paikannimet (Suomi), Nisäkkäät, Linnut, Perhoset ym. lajit.
    Tässä Suomi.txt ladattavaksi. Finder/Metadata/Import Keywords (txt-tiedosto toimii sekä mac/pc-koneissa.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • Suomi.txt
      Tiedostokoko:
      13,8 KB
      Katsottu:
      407