Vs: Valokuvien organisointi Itse käytän Linuxia melkein kaikkeen. Windows on vain kakkoskoneessa vanhoja skannereita varten. Itse käytän myös useampia kameroita, ratkaisuni on sekä kopioida kuvat päivämäärän mukaisiin kansioihin, että nimetä tiedostot uudelleen muotoon: vuosi-kuukausi-päivä-alkuperäinen tiedostonimi Tämän olen havainnut käteväksi, kun pitää nopeasti hahmottaa mistä kuvistä on milloinkin kysymys. Ohjelmana olen käyttänyt exiftoolia, muitakin vastaavia olisi kyllä tarjolla.
Vs: Valokuvien organisointi Rakenna looginen hakemistopuu: ylimmällelle tasolle aiheet ja sen alle aikahakemistot ajan mukaan joiden alle kuvat. Tosin tasoja voi lisätä tarpeen mukaan. Ongelmana on tietyt RAW-editorit, jotka pakottavat viemään kuvat "tietokantaan"?! Ei siihen mitään ohjelmaa tarvita OS:n lisäksi, ainoastaan jäjestelykyä ja hiemanjärkeä!
Vs: Valokuvien organisointi Kyllä kuvien hakusanoittaminen EXIF-tietoihin kuvien sisään on se millä tavalla se hoidetaan tänä päivänä. Tuollaiset hakemistopuut ovat ihan kokemuksesta todella kökkö ratkaisu vähänkään suuremmille kuvamäärille. Sitäpaitsi ne pakottavat vain yhden asian suhteen tehtyyn rakenteeseen. Kun hakusanat ovat kunnossa, on aivan se ja sama missä järjestyksessä kuvat ovat levyllä. Omani ovat vuosi-päivä-hakemistoissa eli kunkin vuoden alla on kunakin päivänä otetut kuvat.
Vs: Valokuvien organisointi Riippuu ihan siitä mitä kuvaa, ja onko tarvetta kaivella jatkuvasti vanhoja kuvia arkistosta.
Vs: Valokuvien organisointi Voisitko antaa esimerkin miten kuvan nimeät? Teetkö itsellesi jonkunlaisen hakusanalistan, vai muistatko millaisia nimiä käytät ja missä järjestyksessä noissa EXIF tiedoissa? Nimimerkillä "asiaa monesti pohtinut sekalaisen onnettoman systeemin luoja"
Vs: Valokuvien organisointi Kuvan nimi voi olla jorma, exifeihin heittelet sitten vaikka: mies, syksyinen tausta, punainen lakki jne...
Vs: Valokuvien organisointi Hakujen teko on osoittautunut tärkeäksi sen jälkeen kun omat lapset tuli ja tarvitsee milloin ties minkälaista kuvaa kaivaa esille. Ei onnistu ihan helpolla hakemistoja penkomalla. Sama koskee maisemakuvaustakin kohdallani. Vaikka niistä pääsääntöisesti pystyn ajankohdan avulla muistelemaan mistä joukosta mikäkin kuva löytyy (koska kuvat itsessään ovat mulle niin merkityksellisiä ja kuvaushetket mieleenpainuneita). Silti hakusanojen avulla on huomattavasti helpompi etsiä vaikka eri vuosilta otetut kuvat jostakin Chuzenjiko-järvestä kuin kaivelemalla hakemistoja. Hakemistot ovat digien osalta vuosi/kuukausi/päivä -rakenteella (päivän perään joissain tapauksissa lisään tarkentavan kommentin) ja skannattujen puolella vuosi/neljännesvuosi/mahdollinen tarkentava hakemisto: Digit/2011/2011-08/20110821 Nikko/Digit/2011/2011-09/20110901/Digit/2012/2012-05/20120513/piknik/jne... Skanni/BW/2012/2010 syksySkanni/BW/2012/2012 kevät/Skanni/BW/2012/2012 japani kesä/... Ja värillisiet vielä Skanni/color/ ... hakemistorakenteessa samalla tavalla Lightroom toimii manageroinnissa, mutta hakusanojen managerointi siinä on kyllä ala-arvoista. Pitkään menin pelkillä tageilla, mutta LR ei oikein flat-tagilistoista pidä (keyword-listakaan ei tue kuin noin 1000 hakusanaa) ja suorilla tageilla tulee helposti samasta hakusanasta liuta erilaisia variantteja kirjoitusvirheineen. Hierarkinen toimii, mutta kankeasti. Tässä vaiheessa ei vaan viitsi softaa jälleen vaihtaa (jo LR 5:stä palaaminen takaisin toimivaan 4-sarjaan on näköjään monen päivän työ)
Vs: Valokuvien organisointi Ruutia ei kannata keksiä uudestaan. Minä olen käyttänyt hakusanoituksessa ja hakusanojen järjestelyssä hierarkisesti hyväksi Yleistä suomalaista asiasanastoa.
Vs: Valokuvien organisointi Keyword-listassa rajoitus Windowsilla on 1063 pääluokkaa hierarkisessa luettelossa tai sama kokonaismäärä ei-hierarkisessa. Macissa ei tuota rajoitusta ole, se on Windowsin ominaisuus. Ellei uusi Windows versio poistanut sitä? Hakusanojen sisälle voi kirjoittaa mahdolliset variantit (Synonyms) kirjoitusvirheineen. Ainoa järkevä tapa mielestäni on hierarkinen hakusanalista, koska sillä tavallahan maailma ympärillä toimii. Esimerkiksi: Domeeni: Aitotumaiset Eucarya Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata Luokka: Nisäkkäät Mammalia Lahko: Petoeläimet Carnivora Heimo: Koiraeläimet Canidae Suku: Koirat Canis Laji: Susi lupus Alalaji: familiaris Samoin ihmisillä on etunimi ja sukunimi ja perhe ja suku.. Paikkakunnat kuuluvat maakuntiin tms. kuuluvat maihin kuuluvat maanosiin... Valaistuksia on myötä-, vasta-, sivu-, salama- ja niin edelleen valo... jne jne Lightroomin hierarkisen hakusanalistan etu on myös, että kukin hakusana kirjoitetaan vain yhden kerran, siihen listaan. Sen jälkeen valitaan kuvia ja tiputetaan ne hakusanaan/sanoihin tai tiputetaan hakusanoja kuviin... Yllä mainittu kuvien luokitteleminen kovalevyllä aiheen mukaisiin kansioihin on ajan hukkaa. Harva kuva on määritelty yhdellä aiheella.
Vs: Valokuvien organisointi Näin minäkin olin kuvitellut: Eläin- ja kasvikunta (=3, ellei mennä mikroskooppitasolle?), Ihmiset (+1=4), Kuvauspaikka (+1=5), Kuvausaika (muu kuin EXIF-pvm +1=6), Tapahtumat (+1=7), Maisema (+1=8), Liikenne (+1=9), Laitteet (+1=10), Kulttuuri, Kuvaustekniikka, Arkkitehtuuri ja rakennukset, Valaistus, Väri, Avaruus, Elinkeinot, Ammatit, Pukeutuminen, Sää, Asuminen, Luonnonilmiöt... Hyvin, hyvin yksityiskohtaisessa hakusanoituksessa mennään jo päästäessä sadan pääluokan kohdalle. Huoleksi tulee enemmänkin oma viitseliäisyys sen tarkkuuden määrän kanssa. Järki käteen.
Vs: Valokuvien organisointi Jos on OS X käytössä, niin ongelmaan on tulossa geneerinen ratkaisu (ei riippuvainen kuvankäsittelyohjelmasta): TAG "Tags are a powerful new way to organize and find your files, even documents stored in iCloud. Simply tag files you want to organize together with a keyword, like “Important.” Then when you want to find those files, just click Important in the Finder sidebar or enter it in the search field. Tag a file once, or give it multiple tags to assign it to multiple projects. If you have documents stored in multiple iCloud libraries, tags let you group them together into projects. So if you’re planning an event, you could tag the guest list you saved in Numbers, the flyer you designed in Pages, and the presentation you created in Keynote, and see them all with just one click — organized as a single project in a single Finder window." Kyseinen ominaisuus on tulossa Mavericks versioon, joka julkaistaneen tässä kuussa?!
Vs: Valokuvien organisointi Ei vain "että oikein" vaan täysin oikein. Tätä luokitteluominaisuutta voidaan käyttää kaikkien tiedostojen yhteydessä. Ihmettelen ettei tätä ominaisuuttaa ole toteutettu aikaisemmin tiedostohallintatasolla esim. Win7:ssa.
Vs: Valokuvien organisointi Rauhoittukaa nyt fiksut ja kuunnelkaa vähemmän fiksua: Minä en tiedä mitä hakutoimintoja mm windows 7 tarjoaa, elikkkä en osaa keksiä hakusanoja joilla voin jatkossa hakea sujuvasti kuvia. Jos vaikka olen kuvannut puun 06.07.2012 Fagervikin kartanolla K-30 rungolla ja Pentaxin 16-45mm zoomilla, miten nimeän joko kuvan tai EXIF tiedoston jotta löydän sen millä tahansa hakusanalla oka kuvaan liittyy? Miten nimeän kansion jonne tuon kuvan sijoitan?
Vs: Valokuvien organisointi Kun ehtona on "Jos on OS X käytössä" niin ominaisuus ei ole geneerinen ("yleinen"). IPTC-standardin mukaiset TAG:t ovat varmaankin käytettävissä myös mäkkiympäristössä? Kuvassa vasemmalta: Picasa, Windows tiedostonhallinta, Photoshop. Kaikki näyttävät IPTC-tagit samalla tavalla. Vain nimet ovat erilaisia...
Vs: Valokuvien organisointi Geneerinen on termi, jonka merkitys riippuu asiayhteydestä ja se oli nyt kyllä selitetty esimerkillisesti. Valitusviesti puolestaan esittää toisella tavalla rajatun tagityksen.
Vs: Valokuvien organisointi Jos viitsit lukea ketjun alusta alkaen (uudestaan?), niin löydät monia ohjeita ja neuvoja. Niistä vaan valitset mieleisesi tavan.