Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. En yhtään ihmettele kokemuksiasi ja otan osaa; Suomessa viranomaiset tekevät joskus parhaansa kansalaisten/etenkin yrittäjien kiusaamiseksi, yleensä lakia rikkoen. Pari esimerkkiä: TUKES joka valvoo kultakorujen pitoisuusleimoja, kävi liikkeessä jossa isäni koruja on myynnissä. Sanoi myyjälle että leimat eivät ole kunnossa, tuotteet otettava pois myynnistä. Leimat olivat kunnossa. Viranomainen arvosteli korujen ulkonäköä ("hippuja on lytistetty"), vaikka mikään laki tai asetus ei tietenkään mitenkään määrää minkä muotoisia korujen pitäisi olla. Haittaa liiketoiminnalle tietenkin tuli. Toinen esimerkki: vesistöviranomaiset väärensivät vesinäytteet perheemme kaivospiiriltä. Vasta korkeimmassa hallinto-oikeudessa päätökset kumottiin. Kuitenkaan väärennöksen tehnyttä viranomaista ei koskaan rangaistu (syyttäjä ei ottanut asiaa käsittelyyn). Tällaiset ongelmat ovat arkipäivää ihmisille, jotka tekevät jotain, siis yrittäjille, tässä "maailman kolmanneksi vähiten korruptoituneessa maassa" vai miten se meni. Mikään laki ei myöskään vaadi, että labrayrittäjän pitäisi kerätä talteen jotain kuitteja ongelmajätehävityksestä. Kaikista paikoista tällaisia kuitteja ei edes saa. Viranomaisella on tietenkin näyttövelvollisuus, jos jotakuta syytetään rikoksesta. Mutta viranomainen ei läheskään aina toimikaan lain mukaisesti, vaan voi tulla laittomasti kiristämään joitakin kuitteja, jos sattuu olemaan pahalla päällä. Ja Karpokin on lopetettu... Anyway, nämä ongelmat eivät onneksi kosketa yksityistä ihmistä. Niin kauan kun turvallisesti olet palkkatyössä tai haet rahat sossusta etkä yrittäjä, ja maksat tv-lupamaksun (vaikkei sinulla olisi tv:tä), olet harmiton yhteiskunnalle ja kukaan ei tule vittuilemaan.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Kaikki ketkä on joskus avannut viemäriä kodin putkimiehellä huutakoon HEP ja nostakoot käden ylös virheen merkiksi... Siinä samalla kun viemäri kivasti aukeni, tulitte kaataneeksi viemäriin lähes puhdasta lipeää... Hyi teitä jotka tämän jälkeen vielä kaadoitte 5ml rodinalia vedellä rajusti laimennettuna perään ja päästitte kraanasta vettä perään huuhdellaksenne, sehän oli viimeinen naula luontoarkkuun...
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Viimeksi kun vein kymmenisen litraa C41-litkuja Topinojalle ei sieltä mitään kuittia saanut.. enpä kyllä älynnyt kysyäkään.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Ollessani paljon mv-kemikaaleja käyttävässä museon valokuvaamossa hommissa oli käytäntönä käytetyt kemikaalit kaataa viemäriin runsaalla vedellä huuhdellen. Käytetty kiinnite toimitettiin Riksuun Ekokemille. Kolloidinen(?) hopea aiheuttaa muistaakseni vesieläimistölle mutaatioita. Esimerkiksi simpukoista tulee kaikista naaraspuolisia. Muistan lukeneeni (Kjellberg, Lars: Avancerad mörkrumsteknik) 1990-luvulla Tukholman vesilaitoksen puhdistaneen jätevesistä noin 800 kg hopeaa vuodessa. Suomessa ei tietämäni mukaan ole ollut tapana.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Kodak möi aikoinaan kittiä jolla sai erotettua hopean, sitten kun hileitä oli kerääntynyt tarpeeksi, menin tutun kultasepän puheille jotta sais perintöhopeisiin oikein kunnon uuden pinnan... seurauksena oli huvitunut naurahdus.. olis tullu maksamaan enemmän hopean saattamiseksi sellaiseen muotoon että ois voinu jotakin pinnoitta. Seuraavan fiksierän kanssa kiikutin pussukan kierrätykseen.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Silloin muinoin kun DIA-STUDIO oli vielä itsenäinen firma Sörkässä. Nehän pyöritti mm. cibachrome-prosessia jossa alin pH pyöri jossain 0,5 pH paikkeilla ja kaikki vissiin viemäriin. No siinä talossa valurautaviemärit kävivät kellarissa myös hiukan liian ohuiksi ja lurauttivat sisältönsä ulos. Eli aivan kaikkea eivät viemärit kestäneet ihan fyysisesti. Cibachromen kotipakkauksissa olikin muistaakseni ohje kuinka kemiat piti käytön jälkeen sekoittaa keskenään että neutralisoituvat.Taitavat nykyaikana olla nuo kinkunpaistorasvat vaarallisempia viemäriverkolle kuin muutaman harrastajan hyvin laimennetut kemialitrat. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka sairaaloiden rtg-osastot ovat muinoin keränneet kemiansa talteen tai lorottaneet viemäriin, fixit on varmasti kerätty talteen, niiden hopeapitoisuus kun oli hiukan eri luokkaa kuin normaaleissa fotolabroissa. RTG-filmien hopeapitoisuus kun oli hiukan suurempi kuin normaaleissa filmeissä. Muistaakseni normaali käytetyn kiinnitteen keräily ei ollut mikään kultakaivos taloudellisesti mutta kattoivat yleensä hommaan mennet työtunnit jne. ja hyvän kurssin aikana tuottivat firman pikkujoulukassaan mukavaa pohjantäytettä. Mutta yleisenä periaattena voisi kyllä pitää että kannattaisi lorottaa käytetyt kemiat tonkkiin ja tonkat ongelmajätteisiin.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Juu, viimeksi kun vein, sanoin että väri ja MV sössöt on kaikki samassa, vastaus oli että ei haittaa.varmaan hopean ottavat talteen ja loput menee haihdutus/polttoprosessissa taivaalle ja suodattimiin. kaikki ne lääkejämätkin poltetaan todella korkeissa lämpötiloissa, ei niitä tynnyrissä venäjälle tai atlanttiin rahdata, niin kuin jotkut...
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Jep - se Rodinal kun vastaa about sitä että kaadat 1 ml Kodin putkimiestä, vedät pari Panadolia päänsärkyyn ja pari kuivattua luumua ja käyt paskalla. Pahoja aineita nämä.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Seuraamatta keskustelua.juurikaan. Mitä tuumaa kemikaaleista ok-talon alimitoitettu uusi uljas pienpuhdistamo? Lakkaa toimimasta kuten suvun kattotalkoiden jälkeisten hernis- ja kiljutarjoilujen jälkeen.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Ehkäpä ratkaisu selviää ohjekirjasta. Siellä on varmaan lueteltu kemikaaleja joita saa laittaa ja joita ei. Vallan mahdollista on, että jotkin kemikaalit jopa parantavat sen toimintaa, ja jotkin voivat sekoittaa sen. Ei ole sellaista asiaa kuin "kemikaalit" yleisesti. Jokainen aine on aina täysin oma juttunsa. Kaikki asiat ympäristössämme ovat kemiaa, "kemikaaleilla" yleensä vain tarkoitetaan aineita joiden koostumus on tarkemmin tiedossa. Tästä syystä koen erityisen typeränä sellaiset ohjeet että "kaikki valokuvauskemikaalit ovat ongelmajätteitä", koska asia ei ole näin. Niin voi kirjoittaa vain henkilö, joka ei tajua mitään kemian perusteista, enkä ymmärrä, miten tällainen voi toimia ohjeistavana viranomaisena.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. ... ja tietysti valmistajatkin ilmoittavat kehite/kiinnitepakkauksissaan aineen olevan haitallista/myrkyllistä/vaarallista ihan mutten vaan ja huvikseen. Eikö niin? ... ja nekin elohopehöyryissä itseään marinoineet, loppuelämän vammoja saaneet ja keuhkonsa keittäneet vanhan polven valokuvaajat olivat samalla tavoin aikoinaan varmoja siitä, ettei tässä mitään. Eihän mun/sun/heidän tarvitse kantaa vedenpuhdistamoiden ongelmia kun röörit ovat täynnä kotikemistien saavutuksia, särky- ja sydänlääkkeitä tms. tavaraa, joka sekoittaa puhdistumekanismin täysin. Olen ihan samalla tavalla kipannut laimennettuja kehitteitä ja kiinnitteitä viemäriin ja täytyy sanoa että paremmasta tiedosta huolimatta olen ollut vitun tyhmä ! Edit: korjattu elo-liite mukaan (mikä oli alkuperäinen tarkoituskin).
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Valmistajienkin merkinnöistä on tässä ketjussa jo puhuttu. Ne perustuvat lainsäädäntöön ja pitoisuuksiin. Kuitenkin suurimmassa osassa pimiökemikaaleja on merkintänä korkeintään ärsyttävä. Tosi harvoissa on sitä kuolleen kalan merkkiä tai vastaavia, monissa ei ole mitään varoitusmerkkiä. Myös näissä luonnon ja puhdistuslaitoksen prosesseissa pitoisuuksilla ja määrillä on varmasti vaikutusta. Esim. juuri Rodinal laimennetaan jo tavallisestikin runsaalla vedellä ja laimenee edelleen viemäriin kaadettaessa. Kyllä ne kehitteetkin voi kerätä ja viedä hävitykseen jos tuntee omantunnon pistoksia. Pitäisikö sitten kuitenkin miettiä, toimiiko sitä itse muualla enemmän luontoa tuhoavasti ja tekisikin mieluummin parannuksen siellä? Tai molemmissa... Esim. entäpä jos keräisikin myös virtsat pulloihin seuraavan lääkekuurin aikana? =) Jo aiemmin todettiin ettei (ainakaan nykyään) pimiöissä ole ilmassa hopeahöyryjä. Se on ihan perätön väite. Muita höyryjä ja pölyjä voi olla tai olla olematta ja se riippuu monista asioista kuten tilan asianmukaisuudesta ja aineiden käsittelytaidosta. Jokainen tietää ettei kannata pölyttää jauhekehitteitä ja sitten niitä vetää henkeensä tai kaadella seleenisävytettä ympäri pimiötä ja odotella sen kuivuvan jauhoksi ja tehdä sama. Tavalliset pimiön hajut kuten keskeytteen etikan haju, kiinnitteen tai vaikka sulfidisävytteen käryt ovat melko vaarattomia. Lopettakaa nyt hyvät ihmiset näitten ihme legendojen levittäminen jos ne perustuvat hämäriin huhuihin ja vastaaviin, eikä faktapohjaa ole ja/tai sillä ole mitään tekemistä mm. tavallisen/nykyisen/järkevän pimiötyöskentelyn kanssa...
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Ei, vaan siksi että laki vaatii. Fairy-pullossakin on nykyään ärsyttävä-symbooli. Ole varuillasi. Intternetistä muuten löytyy myös niiden merkkien selitykset, ja niistä pulloista turvaohjeet. Lue niitä äläkä tarinoi. Se että on JOKIN oranssi merkki, ei ole yhtä kuin "myrkyn merkki" tai "sikavaarallinen". Myrkyllisyyden merkkiä ei ole yhdessäkään tavallisessa pimiökemikaalissa. Puhut siis vaan paskaa. [QUOTE> [/QUOTE] Hopean kiehumispiste on 2162 C. Sen lähellä tulee hopeahöyryjä. Kuumat on pimiöt. Lisäksi hopea on vaaratonta ihmiselle jokseenkin suurissakin määrissä. Elohopeahöyryillä ihmiset keuhkojaan ovat marinoineet. En tosin tiedä kuinka paljon valokuvaajat..... Elohopea on täysin eri aine kuin hopea. Älä jauha paskaa. Jos on jotain oikeaa sanottavaa niin puhu asiaa tai heitä lähteitä kehiin.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Sivuhuomautuksena vain, että olen kyllä perillä merkintöjen sisällöstä. Kirjoitusvirheeni oli se, että kirjoitin "hopeahöyryjä" kun tarkoitin elohopeaa. En ole kuvitellut, enkä kuvittele vieläkään, että hopeasta olisi kyse. Vanhoissa kuvanvalmistustekniikoissa käytettiin helposti höyrystyvää elohopeaa ja viittasin nimen omaan niihin. "(....) Tärkein elohopean työperäinen altiste on nestemäinen metallinen elohopea (Hg). Se höyrystyy ilmaan merkittävästi jo huonelämpötilassa ja lämpötilan noustessa höyrystymisnopeus lisääntyy nopeasti.(....)" Lähde: http://www.ttl.fi/NR/rdonlyres/B92B825F-AD3A-4032-BF95-4818B394576F/0/4_5_3_Elohopea.pdf ....................... Kun käytetään tekstissä tarkoittamiani vanhoja (mutta mielenkiintoisia) vanhoja tekniikoita, on mukana aina muitakin myrkyllisiä aineista, kuten: Säilytä ferrioksalaattia ruskeassa hyvin suljetussa lasipullossa, viileässä ja kuivassa paikassa. Liuos on valoherkkä! Huom! Ferrioksalaatti on myrkyllistä. Oksaalihappo. H2C204+2H2O, käytetään herkistysliuoksessa edistämään ferrioksalaatin liukenemista. Huom! Oksaalihappo on myrkyllistä. Kaliumkloraatti, KCI, (Potassium Chlorate) on voimakas hapetin. Käytetään herkistysliuoksessa kontrastin lisäämiseksi. Huom! Vaarallinen ja räjähtävä kemikaali ja myrkyllinen. Kalium kloroplatiniitti. K2PtCl4, käytetään lopullisen kuvan muodostavana jalometallina. Esiintyy pieninä rubiininpunasina kiteinä. Liuosta säilytettävä valolta suojattuna ruskeassa pullossa. Natrium palladiumkloridi. Na2PdCI4, käytetään lopullisen kuvan muodostavana jalometallina. Esiintyy pieninä, ruskeanvärisinä kiteinä. Liuosta säilytettävä valolta suojattuna ruskeassa pullossa. Hopeanitraatti. AqN03. käytetään lopullisen kuvan muodustavan jalometallina (kallitypi-menetelmä). Liuosta säylytettävä valolta suojattuna ruskeassa pullossa. Natriumsitraatti. C2H5Na307+2 H2O, käytetään kehitteenä. Kuuma (noin 45 astetta) kehite antaa lämpimän värisävyn. Kylmä (noin 20 astetta) kehite antaa neutraalin sävyn. Kallitypi - kehitteenä sävy on sama joko kuumana tai kylmänä. Kehitysaika: 2 minuuttia. Huom! pH pitää olla 5-6,5. Natriumasetaatti. NaC2H302+3 H2O, käytetään kehitteenä. Kuuma kehite antaa lämpimän sävyn, kylmä neutraalin. Kallitypi - kehitteenä sävy on sama joko kuumana tai kylmänä. Kehitysaika: 2 minuuttia. Huom! pH-arvo pitää olla 5-6,5. Sitruuna- tai viinihappo. C6H807+10 H2O, C4H606, käytetään kirkastusliuoksena liuottamaan ferrisuolat. Platinum/palladium/kallitypi. Sitruunahappo on englanniksi =citric acid Viinihappo =tartaric acid. Natriumtosulfaatti. Na2S203+5 H2O, käytetään kiinnitteenä kallitypi- vedostuksessa. Fiksiä ei käytetä platina/palladiumvedostuksessa! Huom! Fiksi pitää olla hyvin laimea. Katso resepti! Vaihda usein! (3 vedosta 18x24 cm/litra). Kiinnitysaika: noin 5 minuuttia. Ammoniakki, NH3, käytetään fiksinä. Ei tiedetä varmuudella ammoniakin välttämättömyytä kallitypi-fiksissä. En käytä ammoniakkia ollenkaan! EDTA (Etvlendiamintetraetikkahappo). C10H14N2Na208+2 H2O, käytetään kirkastusliuoksena liuottamaan ferrisuolat. Melkein mikä tahansa konsentraatio käy jos kirkastetaan riittävän pitkään. Normaalisti 1-3 ruokalusikkaa EDTA:ta litraa kohti. (10 vedosta, koko 20x30 cm). HCA (Kodak Hypo Clearing Agent), käytetään hajoittamaan, liuottamaan kemikaalit. HCA:ta on aina käytettävä ennen sävytystä!! Selen, Se, käytetään kallitypivedostuksien sävytyksessä. Käytä Kodak Rapid Selenium Toneria. Ruskea sävy. Sävytysaika: 0,5-5 minuuttia. Huom! Fikseera vedos ennen sävytystä. Huom! Selen on hyvin myrkyllinen!! Lähde: Ote Vidar Linqvistin kirjoituksesta "Jalovedostus" 20.10.2003 Tapiolan kamerakerhon sivuilta (http://personal.inet.fi/kerho/tkamera/ ja sieltä vasemmalta "tekstit" ja testeistä skrollaamalla alaspäin ko. kirjoitus) PS. Nämä kotitalouksien haitta-aineet tai vaikkapa myrkyt (ihan miten vaan) ovat vähän samanlainen vähättelyn aihe kuin kerosiini tai vaikkapa nyt radon-kaasu, joka kansan syvien rivien mielestä ei merkitse mitään, vaikka sen aiheuttamaan syöpään kuolen suomessa vuosittain enemmän ihmisiä kuin keuhkosyöpään.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Kiitos täsmennyksestä, että puhuit elohopeaprosessista. Uskon ja toivon jokaisen elohopean kanssa pelleilevän tietävän, mistä siinä on kyse. Mitkään kaupasta saatavat valokuvauskemikaalit eivät sisällä mainitsemiasi hyvin myrkyllisiä tai räjähdysherkkiä aineita. Johonkin muinaiseen räjähtäviä aineita ja elohopeaa sisältävään prosessiin ryhtyvät toivon mukaan lukevat aineiden käyttöturvallisuustiedotteet tai vikipediasivut. Todennäköisesti tämä ei ole ongelma, koska näitä aineita ei yksityinen saa helposti ostettua ja niiden mukana toimitetaan KTT:t. Minä olen perustanut toiminimen jotta pystyn tilailemaan kaikenlaista kamaa. Tämä sivuhaaralle meneminen ei käynyt mitenkään ilmi ja en ymmärrä miten voit käyttää elohopeaa ja kaliumkloraattia argumenttina normaalien pimiöaineiden vaarallisuudelle. En ymmärrä miten radonkaan liittyy mihinkään. Nykykemia on varsin korkealla tasolla ja perustuu tietoon, ei uskomuksiin. Ei kannata pelotella itseään ja muita elohopealla, jos elohopeaa ei ole filmeissä eikä kemioissa. Se ei vaan liity asiaan. Tai varoitusmerkeillä, joita ei purkeissa ole. Niissä purkeissa lukee tuoteselosteet ja varoitukset, ja kuten sanot ne eivät ole siinä turhaan. Kannattaa tutustua niihin eikä käyttää argumenttina jollekin muulle. Argumentti, että "ennenkin on tullut yllätyksiä, miksei näistäkin voisi siis tulla" on aivan naurettava. Kemia on nykyään korkealla tasolla ja pimiökemikaalit ovat jopa satoja vuosia tunnettuja perusaineita, joiden turvaohjeissa ei ole mitään epäselvyyttä tai yllätystä tiedossa. Nykytiede on aivan eri tasolla. Suurinta osaa pimiökemikaalien raaka-aineesta käytetään elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa ja ihmiset ovat näiden aineiden kanssa päivittäin tekemisissä, ja olleet kohta jo kokonaisen sukupolven ajan, useimpien aineiden tapauksessa useita sukupolvia tai jopa pitkältä historiasta. Nykyään turvaohjeet menevät niin päin, että jos ei toisin voida todistaa, aineet ovat vaarallisia. Esim. hydrokinoni kuuluu näihin "ei ole riittävää näyttöä siitä, että tämä aiheuttaisi syöpää, mutta koska ei ole vastakkaistakaan näyttöä, tämä luokitellaan mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi" -tyyppisiin aineisiin. Sitä ei siis kannata syödä. Jos huolestuttaa, että näistä aineista tulisi jotain "yllättäviä löytöjä", ainoa oikea ratkaisu on eristäytyä kokonaan nykymaailmasta erämaahan metsään 500 kilometrin päähän sivistyksestä ja viljellä ja metsästää itse ruokansa ja valmistaa itse kaikki tavarat. Esimerkiksi Rodinal on Panadolia, kuivattuja luumuja ja pikku tilkka viemärinavausainetta. Paperikehite on valkaisevaa ihorasvaa, niitä luumuja ja vähäsen vanhaa kunnon pesusoodaa. Stoppi on salaatinkastikkeen etikkaa taikka limsan sitruunahappoa. Kiinnite on akvaarion vedenparannusainetta, käytettynä siinä on sitten vähän sitä hopeaa, jota monet juovat terveysvaikutteisena (sitä saa myydä Suomessa). Tieto vähentää tuskaa.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Puhuit kehite/kiinnitepakkauksista ja niiden merkinnöistä mutta tarkoititkin siis vanhoja menetelmiä vai? Elohopeaa ei paljon pimiöissä nykyään näy. Kannattaa yrittää kirjoittaa sen verta selkeästi, ettei vääriä mielikuvia muille synny. Niitä on jo ihan tarpeeksi, kaiken maailman hopeahöyryjuttuja (jotka tässäkin ketjussa juuri käsiteltiin). Vanhoista ajoista (jolloin elohopeaa ehkä käsiteltiin yleisesti valokuvatessa) on tieto ja osaaminen lisääntynyt huomaavasti. Ei voida mitenkään verrata nykymenoa niihin aikoihin, sellaista johtopäätöstä on aivan typerä vetää että meillekin tulee seurauksia koska heille aikanaan tuli (elohopeasta). Seleeni muuten on ihmiselle tärkeä hivenaine, mikä sekin on useasti näissä keskusteluissa mainittu . Tietysti pienissä määrin vain ja yliannostus johtaa myrkytykseen. Seleenisävytettä ei siis kannata juoda, eikä edes paljaita käsiä siellä uittaa. Myöskään ei kannata sitä roiskutella ympäriinsä niin että roiskeiden kuivumista pääsee paljon pölyä keuhkoihin. Höyryistää ei ole käytännön vaaraa. [QUOTE> [/QUOTE] Eihän tässä vähätellä. Ennemmin päinvastoin. Todetaan vain että ne ovat samaa luokkaa tai ehkä jopa pahempia kuin pimiökemikaalit (kun määrätkin otetaan huomioon). <SIZE size="1"]Olisiko muuten tälle Radonin ja syövän yhteydelle myös jotain lähdettä? Eikös Radon aiheuta nimenomaan keuhkosyöpää... Itse löysin tällaiset: http://www.stuk.fi/stuk/tiedotteet/2004/fi_FI/news_354/ http://www.soininvaara.fi/2009/09/30/miksi-radon-ei-pelota/ - Radon tappaa 300 vuodessa? http://www.poliklinikka.fi/?id=3276615&page=0692006 - keuhkosyöpään 10 000</SIZE>
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Juu näin on kuten A Alhonen sanoo. Valitettavasti, mun kannalta tilanne on myös se että joka perhanan pienen purnukan ja tölkin kanssa täytyy tarjota vähintäin pari sivua A4 monistetta noita selvityksiä ja varoituksia, ja jos lain mukaan mennään niin PERKELE/SAATANA--- myös På SVENSKA ! Musta on tullut suomessa Ruotsinkielen vihaaja, voi vittu että on KALLIS HARRASTUS toi ruåtsinkieli... laskekaa vähän että mitä maksaa olla joka byrååssa ruotsia osaava henkilö, kaikki pumaskat myös ruåtsiksi. katukilvet, kaikki. voi vittu, mielummin englanniksi, niitä saa sentään ilmaiseksi ja yleensä netistä... sanon vaan (vaikka osaan sitä sujuvasti ja saan jopa palkkaa teknisluontoisten käyttöohjeiden kääntämiseksi.on vitun kallis toi InDesign muuten, joka tartti vaan hankkia kyseisn kusipäisen lain takia...)
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Ai mikä laki sanoo että pitää ostaa InDesign? Mitä sillä voi tehdä mitä jollain muulla ohjelmalla ei voi?
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Ainakin Daguerretypiassa elohopeaa tarvittaneen edelleenkin ... ... asianmukainen kaasuhengityssuoja on perusteltu.
Vs: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. Eiköhän se oo kuitenkin vähän eri tarina. Se joka noihin prosesseihin ryhtyy, törmää väkisinkin varoituksiin aineista. Eipä taida tälläkään foorumilla olla montaa viestiä noiden harrastamisesta ja siitä voikin yleisyydestä vetää ehkä jotain johtopäätöksiä. Elohopeaa ei paljoa siis pimiöissä nykyään näy =). Ainakin alunperin tässä kuitenkin puhuttiin lähinnä nykyaikaisista pimiöprosesseista...