Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Valokuvan itseisarvo

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Jaava, 25 Marraskuu 2017.

 1. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  38
  Aivotutkimus on harpponut eteenpäin kovaa vauhtia. Kun minä menin lääkäriin 50-luvulla, oli se tämän päivän valossa alkeellista räpeltämistä. Siis 60-vuotta, jona aikana ihmiskunnan tiedon ja osaamisen lisäys on ollut enemmän kuin kaksinkertainen. Mikä on tilanne 120-vuoden päästä ... onko taide jo monopolisoitu:)
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 063
  503
  113
  Varoituksiahan on tullut jo monelta taholta. Jos tekoäly tulee ottamaan vallan, niin mistä me tiedämme miten se tapahtuu.
  Kehityksen nopeus on ollut ällistyttävä: Ihmiskunnan historiassa ei tällaista jaksoa ole nähty. Ja vauhti näyttää vain kiihtyvän.
  [/quote]

  Mikä on kone? Mikä on äly? Mikä on tietoisuus?
  Klassinen brittiläinen empirismi (osin) argumentoi ihmisen olevan havaintoja vastaanottava ja niiden sisältämiä vaikutelmia kombinoiva kone. Mekanismi jolla ei ole mitään ainutkertaista, säilyvää minuutta. Tähän hetkeen tuotuna tuota voisi täydentää niin, että kuvitelmamme omasta minuudestamme ja siihen sisältyvästä tietoisuudesta on meille niin tärkeä, että emme voi myöntää samaa "pelkälle koneelle".
  Kuulin jokin aika sitten radiossa muistaakseni Aalto-yliopiston aivotutkimukseen erikoistuneen professorin haastattelusta osan. Hänen mukaansa moderni aivotutkimus nimenomaisesti _ei_ palauta ajattelua aivojen sähkökemiaan. En muista haastatellun nimeä,

  EDIT Typoja korjattu
   
 3. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  38
  Tuosta on vaikea sanoa mitään. Koneen aivothan ei ole lopulta rajoittuneet kongnitiivisiin prosesseihin, jotka kehittyivät ekologisen lokeron hyödyntämiseen ja selviämiseen maapallolla. Samaan tarkoitusperäänhän ovat meidän tunnejärjelmätkin optimoitu. Millaiseksi tekoäly päätyy määrittelemään "ekologisen" lokeronsa. Ja missionsa.
   
 4. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  5 988
  2 013
  113
  Hyvää pohdintaa. Mitä on taide? Mikä on valokuvan taide? Mikä on valokuvan traditio? Onko valokuva taidetta?

  Kauaskantoisia ja suurisuuntaisia kysymyksiä pohdittaviksi useimmille, liiankin suuria?

  Perustason kirjallisuutta löytyy avuksi paljon, varsinkin vieraskielistä, myös käänettyä ja ihan kotimaistakin. Jos niihin tutustumisen jälkeen ei vielä päässä viiraa, voi jatkaa tutkimista teemalla: Mikä on elämän tarkoitus?

  Nämä ovat kaikki hyviä teemoja, joihin kannattaa paneutua yön pimeinä tunteina.
   
 5. motris

  motris Well-Known Member

  3 598
  376
  83
  No niin kuin jo sanoin, koneella prosessit on nopeampia. Toiminta on kai(?) kokonaisuus huomioon ottaen huomattavasti rationaalisempaa kuin ihmisellä. Ei kai kukaan enää sitä kiistä, että ihminen on se, joka maapallon tuhoaa. Vai?
   
 6. motris

  motris Well-Known Member

  3 598
  376
  83
  Joo, hyvää pöhinää. Tärkeintä tässä keinoälyjutussa on se, että keinoäly osaa suomen lisäksi ruotsia.
   
 7. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  38
  Mä en uskaltaisi sanoa tietokoneita yleisesti nopemmiksi kuin ihmisaivot (joiltain osin toki ovatkin). Rationaalisuus on, ainakin pienemmässä mittakaavassa selkeämpää koneella. En kuitenkaan usko, että viimeinen sana tekoälyn rakenteeksi on kenenkään takaraivossa aavistuksena vielä tänään. Mutta kauanko menee siihen, että tekoäly on parempi älynsä takenteen ja kapasiteetin kehittäjä kuin ihminen. 100 vuottako. Siinä on rajapyykki, joka moninkertaistaa taas kehityksen nopeuden.
  Minusta nyt on käynnissä jonkinlainen vuorenharjanteella eteneminen. Voi olla että päästään jatkoon. Toivottavasti. Mutta onko taide jo silloin monopolisoitu:)
   
 8. Jaava

  Jaava Active Member

  1 462
  1
  38
  Alotusviestissä:
  Keneltä kysymme "miksi tekisimme roboteista taiteilijoita"? Onko vastauksella sitten merkitystä?
   
 9. motris

  motris Well-Known Member

  3 598
  376
  83
  Ihminen on kuitenkin sitten suhteellisen narsistinen. Kun jotain haluaa kovin todistaa, niin sen haluaa sitten todistaa nopeasti. Tähän logiikkaan perustuu tuo, että kone nopeampi, jos sitä ajatellaan rationaalisuuden kannalta. Ehtoja vähemmän, tai jotain.
   
 10. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 063
  503
  113
  Jos taiteilija on toimija joka tekee taidetta, niin kysymykseksi nousee sitten mikä on taidetta? Se minkä taiteilija määrittää taiteeksi? Silloin kysymys robottitaiteiliajsta palautuu kysymykseen robotin tietoisuudesta (mistä on jo ollut puhe). Jos taide määrittyy teoksen jonkin ominaisuuden kautta, voi robotti vallan hyvin tehdä taidetta. jos taide määrittyy kokijan kautta, voi robotti vallan hyvin tehdä taidetta.
   
 11. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  228
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 22 Maaliskuu 2019
 12. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 063
  503
  113
  Toki on. Ja lähempänä kuin arvaammekaan: https://blog.google/products/photos/smarter-photo-albums-without-work/
   
 13. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  228
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 22 Maaliskuu 2019
 14. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 063
  503
  113
  Mitä enemmän ohjelmasta maksaisi, sitä positiivisempaa kritiikki olisi:) Ilmaisversio sanoisi jokaisesta kuvasta vain "awesome" (eli jenkkiläisittäin "no jaa") ja sitten lisärahan myötä suitsutukset paranisivat.
   
 15. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 442
  228
  63
  --
   
  Viimeksi muokattu: 22 Maaliskuu 2019
 16. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 063
  503
  113
  Ei tietenkään olisikaan. Rahastustahan se vain olisi. Mutta kuka muutenkaan antaisi ohjelman valita kuvat albumiin (kuten tuon linkin takana kerrotaan)?