Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Valo vähissä

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana kebax, 14 Tammikuu 2019.

 1. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Talvi on perseestä, hangessa on ikävä liikkua ja aina on pimeää. Itse en tykkää talvisin ulkona paljoa kuvailla juuri noista syistä, lisäksi näpit jäätyy ja muutenkin paleltaa. Parempi harrastella sisällä.

  Valoa voi kuitenkin kuviin keinotekoisesti kantaa, eikä se mitään hölmöläisten hommaa ole. Keinovalokuvauksiin tämä ajankohta onkin varsin suotuisa, pimeän aikaan kun vallitseva valo ei pääse sotkemaan. Kannattaakin muuten kuvata väreissä nyt! Voihan sitä uloskin valoa kantaa, mutta itse henkilökohtaisesti en näe siinä mitään järkeä, aiemmin mainitsemistani syistä. Ulos ei kuitenkaan välttämättä itse tarvitse sitä valoa kantaa, valaistuja kohteita löytyy varmasti raakaan keliin tottuneille karaistuneille kuvaajille.

  No, keinovalo alkoi taas vähän kiinnostamaan. Salamalaitteiden sijaan ajattelin käyttää led-valaisimia. Malleja on vaikea löytää eli täytynee tehdä Juket. Tosin ei noita nukkejakaan taloudesta löydy. Ainahan voi tietty itseään kuvata, mutta sellainen järjestely vähän hidastaa harrastelua. Eikä itsestä kannattane alkaa ottamaan esimerkiksi tarkkoja buduaarikuvia, siihen ei riitä kenenkään perspektiivi. Tuohon voisi tutustua, että miten rillien varjoja hallitaan, jos sellaiseen tarvetta on.

  (Muokkaus: Pieni tarkennus tekstin loppuun: poistetaan = häivytetään.
  Muokkaus2: varjojen poisto/häivytys => varjojen hallinta)
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2019
 2. RB

  RB Well-Known Member

  7 100
  47
  48
  Pääsääntöisesti rillien varjoja ei tarvitse poistaa, ne pitäis vaan saada mahdollisimman hyvään paikkaan sijoitettua. Photarilla poistaminen on usein työläs homma.
  Valon pehmentäminen vaikuttaa vähän, mutta kun rillit on niin lähellä naamaa niin pakostakin tuloo melko kovat varjot.
  Jos kuvattavalla on useammallaiset rillit, niin vois valita vähiten hankalat.

  Ja Kiinanmalliset rillit olis hyvät, niissä ei oo linssejä.
   
  kebax tykkää tästä.
 3. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Valaisun keinoin tässä olisi tarkoitus pelata, ei kuvankäsittelyssä. Pehmennyksestä sen verran, että sontsan pidike on jossain hukassa, että sitä keinoa ei nyt pääse kokeilemaan. Nyt kun tähän aikaan ulkona on valoa, niin aattelin varjon puolen ikkunavalolla vähän kokeilla. Ilman keinovaloo, siis.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2019
 4. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Kyllähän tämä tietty valoteoriankin pohjalta on itsestäänselvyys, että rillien jättämät varjot ovat helpompi hallita pehmeällä valolla, mutta pitihän se käytännössä kokeilla. Kyllähän ne rillien varjot helpommin kuriin sai ikkunan valolla. Ite tykkään kuitenkin rajailla valoa, jolloin valo on kovempaa. Siinä onkin sitten temppuilemista rillien kanssa. Jatkan harjoituksia.

  Ps. Varjojen hallinta onkin parempi termi kuin häivytys tai poistaminen.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2019
 5. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  343
  340
  63
  Miksei pehmeää valoa voisi rajata?
   
 6. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Voi tietysti, mutta silloihan me varmaankin rajataan enämpi sitä ympäristöön osuvaa valoa kuin henkilöä? Saa korjata, vaikka esimerkein, kuvakin ois kiva. Mun ymmärryksen mukaan kuitenkin valon pehmeys/kovuus on paljonkin kiinni siitä, miten valoa rajataan.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Tammikuu 2019
 7. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 956
  141
  63
  Valoa voi rajata kahdella tavalla. Valaisimeen kiinnitettävillä valonmuokkaimilla tai sitten valon ja kohteen välissä olevilla esteillä; seinäkkeillä, sermeillä, pahveilla, verhoilla jne. mitä niitä nyt olisikaan.

  Jos valonlähdettä rajoitetaan pienemmäksi, saadaan tosiaan kovempaa valoa, mutta kauempana valaisimesta tapahtuva rajaus ei vaikuta valon pehmeyteen niin paljoa.
   
  kebax tykkää tästä.
 8. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Tässä rakentelinkin pahvista sermiä, jonka ripustin valaisinjalustaan, siitä tulikin selllainen liikuteltava "seinä". Kokeilin valaista kohdetta epäsuorasti, heijastamalla valkoisten kaapin ovien kautta ja tuolla rakentamallani sermillä sitten rajailin mitä rajailin. Rillien varjoihin tuolla oli silmin nähtävä vaikutus. Tää olis aika hankalaa testailla ilman mallia ja aivan liian hidasta, jos käyttäisin itseäni mallina. Mallinukkee ei myöskään ole saatavilla, siispä päätin rakentaa sellaisen. Se nyt ei tietenkään muistuta edes etäisesti ihmistä, mutta rillit sain sille päähän. Helpompi tuon kanssa on asiaa hahmotella, eikä ees tartte välttämättä kuvaa ottaa, riittää kun katselee kohdetta etsimen läpi tai ilman. Kohteen luona voikin sit tutkia mistä valo tulee kääntelemällä kämmenselkää.

  Melkoisia virityksiä täällä ja kun teen tätä hommaa vielä pienessä asunnossa, niin tilat on kortilla. Täällä kompuroin yrittäen kokoajan välttää kaatumista, kyllä tää jumpasta käy. Kyllä käytännön tutkiskelu aina teorian voittaa tai siis on kiinnostavampaa.
   
 9. Pan

  Pan Well-Known Member

  1 681
  307
  83
  Tuota itsensä kuvaamista voi helpottaa kytkemällä kamera (wifi/USB) tietsikkaan. Sulla lienee ainakin LR, jonka tethered shootingilla voi kaiketi (en ole kokeillu) hieman helpottaa kuvaamista. Tai sitten jokin muu softa (Canon: Androidille ilmainen Camera Connect tai Winukalle ControlMyCanon) älypuhelimeen, mutta USB-piuha pitää olla OTG-tyyppinen. Applen softosta en tiedä mitään. ControlMyNikon toimii windowsissa ja on siis sama kuin ControlMyCanon (hinta n. 40USD)
  Ja se iso peili jossain kameran takana auttaa myös, ehkä jopa valaisussa.
   
  kebax tykkää tästä.
 10. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 956
  141
  63

  Luulenpa, että tuo on ihan kivaa.
   
  kebax tykkää tästä.
 11. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Tuo on ihan totta ja näin olenkin toiminut, mulla on iPadissä camera connect. Olen ton profiilikuvani ottanut just sillee. Kyllähä sellainen järjestely jeesaa kummasti, mutta hidasta tuo on silti. Siksipä onkin hyvä olla edes jonkinlainen mallinukke millä ensin testailee.
   
 12. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Juu, kyllä tässä ajan saa kulumaan. Ei meinaa muistaa kokkaillakaan.
   
 13. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Rakentelinpa Pringles-purkista spotin. Pitää testailla illemmalla tarkemmin.
   
 14. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Löyty sontsanpidike/nivel. Testiin!