Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Väritasapainon vaihtelut AWB:lla

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Mirrored, 20 Lokakuu 2017.

  1. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    Kuinka valotus voisi WB:hen vaikuttaa? Sehän arvioidaan samalla kun itse valotustakin mitataan, täydellä aukolla mitaten ennen kuin himmennin räpsähtää käyttöaukolle ja valotus alkaa.

    Vrt: Näyttäähän ulkoinen valotusmittarikin samaa EV-lukemaa riippumatta siitä minkä aukon siihen ruuvaa valituksi.
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113


    Onhan edellä selkeät havainnot siitä, kuinka ainakin valotuksenkorjaus vaikuttaa AWB:n valitsemaan WB:hen. Omalla kamerallani ei onneksi niin ole. Koko aihe perustuu siihen kummalliseen löydökseen toisessa ketjussa ja tässä se on jo paremminkin todennettu.
     
  3. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 425
    557
    113
    Viikonloppuna 150 kuvaa ikkunoista tulevassa luonnonvalossa halogeenispoteilla höystettynä harmaaseinäisessä rakennuksessa. Tila ei ollut läheskään vaikeimmasta päästä, mutta vaihtelua 600K - ei sinänsä paha, mutta kyllä sitä korjaamaan pääsee heti, kun olosuhteet vähänkin muuttuvat kameraa kääntäessä tai salaman kulman muuttuessa.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Ei kai ole mitenkään varma, että se arvioidaan noin. Jos lukitsen valotuksen napilla niin eikö olisi jopa tarkoituksenmukaisempaa, että AWB olisi edelleen aktiivinen, koska kuvaa vielä sommitelllaan eikä kuva ole kohteenkaan muutosten takia vakio.

    Juu, näinhän sen kuuluukin toimia. Mikä muu olisi edes mahdollista?
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    '

    Juu, näinhän sen kuuluukin toimia. Eri asia kuuluisiko aina valaista halogeeneilla yhdessä luonnonvalon kanssa.
     
  6. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 425
    557
    113
    No, kuvanvalmistamolaitteissa ja skannereissa on erilaisia tapoja analysoida väridominantteja huojunnan vähentämiseksi. En nyt tarkoita, että pitäisi käydä joka kuvassa valtavaa puurakennetta läpi vertaillen referensseihin, mutta prosessointitehojen parantuessa tuollekin voisi tehdä jotain.
     
  7. olliR

    olliR Member

    469
    10
    18
    Minusta tämä on outo keskustelu. Mikä kameran automaattisäätö olisi erityisen vakaa? Ne ovat vain apuvälineitä. Jos haluaa JPEG-kuvansa pitää säätöjen osalta vakaina, niin käsisäätöihinhän siinä pitää mennä.

    Mielestäni erillinen anturi valkotasapainon mittaamiseen ei ole kovin yleinen kameroissa, vaan kuvasta sitä mitataan. Ja vaikka sellainen olisikin, niin se yleensä mittaa optiikan kautta. Jolloin on varsin luonnollista, että kuvaussuunnan pienikin muutos voi vaikuttaa ihan yhtälailla, kun se voi vaikuttaa valotukseenkin. Jos me puhutaan kohdistuvan valon väritasapainon mittauksesta, niin kohteesta heijastuvan valon mittaus ei voi olla se paras tapa. Ja kaiketi tuollaisen mittauksenkin idea pitäisi olla, että mitataan kerran ja sitten lukitaan kyseinen arvo kohteen kuvaamisen ajaksi. Eikös nämä ole ihan perusasioita, eikä kameran ominaisuudet varsinaisesti vaikuta näihin mitenkään.

    Ja kyllä, minulla on kamerat AWB:llä lähes koko ajan. Mutta Raw-kuvaa, jolloin tuo AWB-asetus on vain apuväline Raw-kuvan valkotasapainon alkuarvaukseksi.
     
  8. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Jep tää on just näin, kuin olliR kommentoi. Sitä hän ei ehkä huomannut seurata, mitä näistä jo aloituksen linkissä 5Dmk4 ketjussa puhuttiin. Ja varsinkin että kun valotuksen korjaus, esim haarukointitoiminnolla tai muuten, muuttaa WB:tä, voi sitä jo sanoa kummalliseksi jos ei ole vakaa! Kamera on sentään paikallaan .
     
  9. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113

    Niin siis tämä edellinen pätkä. Kyllä. Olen erittäin samaa mieltä kuin sinäkin ja kaikki nuo asiatkin otin jo esiin edellisessä ketjussa. Oli asiallista tuoda ne tähän noinkin jäsenneltynä ja selkeästi. Perusjutut!

    Kuitenkin kameran toiminta on outoa, jos valotuksen korjaus muuttaa WB:tä, kuten on näytetty.
     
  10. PKivireki

    PKivireki Active Member

    729
    31
    28
    Voi olla, että aika kultaa muistot, mutta 5D Mk IV:n värilämpötilan tarkkuus AWB:llä kuvatessa on aika lailla samanlainen kuin vm. 2000 julkaistussa D30ssä - eka digikamerani - silläkään kameralla ei voinut kuvitellakaan kuvaavansa muulla kuin RAWilla, muuten oli työnteko diippi-dipi-diippii shittii.

    Mistähän tuo kamera repäisi eilen tuossa ihan "helpossa kuvaustilanteessa" tuollaisen aivan herttaisen absöödin valkotasapainon, pelästyikö mummoja, hui! Alival..valotuksen korrjailukaan ei ole kuin puhkipalamisen esto -2/3 mittarin näyttämästä ; )

    [​IMG]

    No, rawilla mennään!

    [​IMG]
     
  11. PKivireki

    PKivireki Active Member

    729
    31
    28
    Mikä keskustelussa on siis tarkalleen ottaen outoa? Jos olet vähääkään seurannut keskustelua, niin tämänkin keskustelun juuret ovat alunperin siinä, että tuolla toisessa Canon 5D IV -topicissa toin kehujen ja ylistyssanojen sekaan yhden kriittisen huomion, koska kyseisen kameran omistan; Canon 5D Mk IV:n AWB valkotasapaino heittelee kuvissa aivan älyttömästi, ja jopa peräkkäisten miltei identtisten ruutujen kohdalla. Mistä sinänsä ei ole varsinaista haittaa minulle, koska olen tottunut kuvaamaan RAW:lla.

    Siitähän sitten lähti keskustelu liikkeelle, kun kamera- ja valokuvausaiheisella forumilla ollaan - ihan mahtavan outoa!
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Loisteputkien takia en tuota paljoa ihmettele, koska ne välkkyvät 50Hz tahdissa toimiessaan magneettisin kuristimin seinävirralla. Pitäisi olla melko pitkä suljinaika jossa ruudut alkaisivat olla tasalaatuisia keskenään, vaikka olisi kiinteä WB valittuna.

    edit. Jos on kalliimpi loisteputkitekniikka katossa, eli ns., elektroninen liitäntälaite kuristimen sijaan, taajuus ilmeisesti on korkeampi, mutta onko sekään täysin ongelmaton?

    Tuuossa saa olla kuitenkin tyytyväinen että ei ole mitään juovia tai muita oikeasti kuvan pilaavia temppuja tapahtunut, kuten peilittömällä tai ainakin sähköisellä sulkimella joskus ilmenee. Mullakin ois yksi esimerkki sellaisesta. ..
     
  13. tubbu

    tubbu Member

    69
    0
    6
    Elektronisella liitäntälaitteella virran taajuus on luokkaa 45-70kHz ja valon taajuus tietysti tuplat
     
  14. Topi

    Topi Active Member

    899
    190
    43
    Vähän pronssikauden alun jälkeen julkaistuissa tiiliskivi-mallin proo-Nikoneissa oli prisman päällä anturi, jota käytettiin kennon lisäksi valkotasapainon mittaamiseen. D3:ssa ei ilmeisesti enää tuota ollut
    Oppi muuten pian ottamaan lakin kuvatessa päästä tai kääntämään lipan niskaan.

    -Topi
     
  15. olliR

    olliR Member

    469
    10
    18
    Juuri se, että näinkin osaavat ihmiset olettavat kameran automatiikan jotenkin näkevän sen kuvan. Sen 5DmkIV -keskustelun kuvaparit olivat eri kuvia. Ja kuten itse totesit, että valotuksen korjaus aika-automatiikalla muutti valkotasapainoasetuksia. Siis eri asetuksilla otettujen kuvien valkotasapaino oli erilainen.
    Syynä voi olla vaikka japanilaisen insinöörin näkemys siitä, että tummempi taivas merkitsee auringonlaskua ja erilaista vallitsevaa valoa. Tosin siis kamera vain arvaa, että on kuvattu tummempaa taivasta, ei se pysty tulkitsemaan kuvaa. Kaikkea tarkkaa varten on se äly siellä kameran takana.

    Olisin huolissani, jos kuvattaessa jalustalta tasaharmaata seinää vakaassa valossa (ei loisteputkilla) samoilla asetuksilla, valotus tai valkotasapaino heilahtelisi peräkkäisissä kuvissa. Enkä ole huolissani esimerkiksi salamakuvauksesta, koska tiedän, että sitä salamaa ei voida automatiikalla huomioida muuta kuin arvioimalla otettua kuvaa. Hetkeä ennen salamanvälähdystä, ei vallitseva valo ole vaan ollut sen väristä kuin salamanvälähdyksen aikana. Jolloin kaikki se mitä salamalla otetussa kuvassa näkyy, vaikuttaa automaattivalkotasapainoon. Hyvin samanlainen ilmiö kuin salamakuvauksessa, jossa pieni kiilto kuvan keskivaiheilla sotkee salaman valotusautomatiikan (tosin siis nykykameroissa esisalaman aikana).

    On nuo algoritmit toki kehittyneet, mutta vaaditaan kyllä aikamoista tekoälyä analysoimaan kuvassa näkyvät asiat ja niiden perusteella oikeasti saamaan esimerkiksi iho oikean väriseksi, lumi valkeaksi riippumatta taivaalta tulevan valon väristä tai huomioimaan sekavalon vaikutus kohteissa. Sitä ennen valkotasapaino kannattaa lukita tai pyrkiä säätämään kuva oikeak.. eikun halutunlaiseksi Raw-käsittelyssä.
     
  16. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113

    No juuri tästähän mekin olemme huolissamme, sillä pelkästään valotusajan muutos (todennetusti ainakin valotuksenkorjauksen avulla) sai aikaan huomattavaa vaihtelua AWB:n toimintaan. Ei kaikilla kameroilla. Lisää kokeita tähän kiitos!
     
  17. PKivireki

    PKivireki Active Member

    729
    31
    28
    ..ja lisään vielä, että myös huoltoteknikon mielestä hänelle lähettämissäni kuvissa oli sen verran paljon huojuntaa peräkkäisten ruutujen ja saman vallitsevan valon kanssa, että ottivat takuutsekkaukseen.

    Pikainen laskutoimitus.. D30, D60, 10D, 1D, 1Ds, 1D Mk IIN, 1Ds MkII, 1Ds MkIII, 5D, 5D Mk II, 5D Mk III ja nyt tämä, enkä ennen muista noin suurta AWB-heilahtelua havainneeni. Tosin minun muistamiseni viimeisen 17 vuoden aikana on niin hajanaisia ja hataria ettei niille kauhiasti kannata painoarvoa antaa!
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Mutta sehän tuli sieltä takaisin?
     
  19. PKivireki

    PKivireki Active Member

    729
    31
    28
    ^Niin tuli putsattuna, kennon yms. toiminta taskastettuna ja "säädettynä tehtaan arvoihin". En alkanut kyseleen mitä kaikkea olivatkaan säädelleet..
     
  20. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 192
    62
    48
    5D IV:ssä on toimiva "välkynnänesto", eli se tunnistaa kyllä vilkunnan ja osaa tahdistaa toiminnan sen mukaiseksi. Siis jos ko. toiminta on kytkettynä päälle.