Testasin tänään uutta (ja minulle ensimmäistä) UV filtteriä kirkaassa auringonpaisteessa meren jäällä ja huomasin, että kuvista tulee jollakin tapaa tummempia. Taivas näyttää kuvissa kyllä sopivan siniseltä, mutta kuvissa näkyy selvästi kuinka kaikki muut värisävyt muuttuvat tummemmiksi ja tunkkaisemman värisiksi. Kyseessä on varmasti sieltä edullisimmasta päästä oleva suodatin (Dörr, 12 euroa). Valmistajan sivuilta katsoin, että ko suodatimelle luvataan 99,5 % valon läpäisy, mutta ilmeisesti toi puuttuva 0,5 % aiheuttaa paljon suuremman vaikutuksen kuin olin ajatellut. Eipä tullut otettua vertailevia kuva ilman suodatinta koska huomasin ongelman vasta kotona. Kuitenkin aiemminkin on tullut vastaavanlaisissa olosuhteissa kuvattua (ilman suodatinta) ilman edellämainittuja ongelmia. Onko kukaan muu koskaan törmännyt vastaavaan vai onko tämä vain UV suodattimille kuuluva ominaisuus?
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Yleensä kirkas aurinko ja lumi tekee kameran valotusmittarille tepposia (eli kamera alivalottaa kuvat tuosta syystä jos käytät automatiikkaa), joten tuo ei välttämättä ole mikään UV-filtteriin liittyvä ongelma. Suosittelen tekemään muutaman kokeen samanlaisissa olosuhteissa filtterin kanssa ja ilman, niin tuo asia ratkeaa melkoisella todennäköisyydellä.
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan, niin kirkas valo ei ole sen kummempaa, kuin vähemmän kirkas. Eikä tuo lumi mitään tepposia tee. Mittari vaan ei osaa ajatella, se ajattelu on tarkoitettu kuvaajalle. Mittari on vain väline, joka tulkitsee kohteen olevan ns. keskiharmaa. Valkoista hangesta se antaa arvon, jolla lumi tulee harmaaksi. Eihän mittari voi tietää, onko siinä valkoista lunta, vaiko harmaata hiekkaa. Kuvaajan tehtävä on sitten korjata tämä "virhearvio". Sama "virhe" tulee, onko tuo hanki harmaan pilven alla vai kirkkaassa auringossa. UV-suodin ei tuohon ole pätkänkään vertaa syyllinen. Suosittelen kirjasto/kirjakauppareissua ja mukaan joku perusteos, josta selviää moni asia. Tämäkin. kapa
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. http://kameralaukku.com/forums/smf/http://code.mediadrive.fi/phpbb/viewtopic.php?t=3 Aiheeseen liittyvä ketju, eli noi uv-suotimet on melko turhia digivekottimissa kun kennoissa on jo valmiina uv-suodinta vastaava pinnoite. Filmipuolella tuosta uv-suodatuksesta voi olla jopa konkreettista etua.
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Halvoissa filsuissa voi olla pientä häikkää tai sitten ostit neutraalin uv:n sijaan vahingossa kevyesti sävytetyn mutta eivät ne valoa syö havaittavasti. Pistä valotus kohdalleen manuaalitilassa histogrammia mulkaisemalla ja ota kuvat filsulla ja ilman, ei varmasti ole valotuksessa eroa. Kirkas keli ja hyväkin filsu on hieno tapa saada kuviinsa ylimääräisiä heijastuksia, saati sitten halpa dörri. Suosittelen vastavalosuojaa, kuvan kannalta oikeasti hyödyllinen ja suojaa linssiäkin ellei ihan lennä tavaraa päin naamaa koko ajan. Suoja on joskus tarpeellista mutta muuten filsusta ei ole hyötyä ja siitä saattaa olla haittaa.
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. jos kuvasit meren jäällä on kyseessä se klassinen tilanne: vaikka kameroiden suunnittelijat suunnittelevat miten hienoja mittareita tahansa, sille eivät voi mitään että kamera näkee valkoisen lumikentän keskiharmaana ja valottaa sen mukaan. kirkkaassa lumessa täytyy YLIVALOTTAA jotta kuvista tulisi kirkkaita eikä tunkkaisia. Sory kapa, en lukenut kun jotkut jorinat, meni tautologiaksi... Tää auttaa kun takoo selkäytimeen: 400 asa, normali näkymä/keskipäivä: 1/500, aukko 8, varjoisalla puolella lisää kaksi askelta eli 1/125, aukko 8 tai joku muu sama yhdistelmä, siitä iltaa kohti taas kaksi aukkoa lisää : normaali "auringonlasku" 1/60 ja 5,6, sit aletaan jo olla "iltakatuvalaistuksessa" 1/30 ja 4 sit normaali sisävalaistus ( baarit, asuinhuoneet: 1/15 ja 2 tai 2,8 eli leicavalaistus), tän kuin hallitsi aina tuli TRI-X:llä printtikelpoista kuvaa. nyt ne tuijottaa tota histogrammia ja pudistelee päätään, voi voi ! niin ja meren jäällä 500, aukko 11 ,jos muuta niin mittari näyttää pieleen... (tai linssin kalibrointi päin persettä, tai rungon kontaktit pikeentyneet tai patteri vetää viimeisiään tai...)
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Riittää kun takoo selkäytimen jatkeeseen, jompaan kumpaan päähän: Lumesta mittaus ja kolme yli.
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Kyllä itse ostin filtterin tohon nokalle ihan vaan senkin takia, että esimerkiksi nyt tässä tapauksessa jos on siinä päässä 12e filtteri, niin on se eri asia naarmuttaako vahingossa sen filtterin, kun että naarmuttais ihan sen objektiivin linssin, josta saattaa tulla vähän enemmän kuluja paikkailtaessa
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Tavallinen ihminen ei ymmärrä, miksi ihmeessä pitää sellaista tarkoitusta varten ostaa joku UF-suodin, eikä jokin ihan vain objektiivin suojaamista varten suunniteltu lasinpala, jos sellaisen näkee tarpeelliseksi? UF-suotimet on suunniteltu omaa tarkoitustaan varten, kun taas ihan vain mekaanista suojaamista varten olemassa olevan "suotimet" on tehty siten, että ne puuttuvat mahdollisimman vähän valonsäteiden etenemiseen. Ne siis eivät huononna kuvaa yhtä paljon kuin UV-suotimet.
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Kannattaisi ostaa ensin se 12e suodin ja sitten vasta se opiska, niin että vastaavat laadultaan toisiaan...
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Muistanko väärin, että ennen vanhaan oli filmipakettien sisäpuolelle painettu ohjeena jotenkin että: suljinnopeus = suunnilleen filmiherkkyys ja suljinaika aurinkoisella 16, pilvipoudalla 8 tms. Siis ei nyt synkkaa mr Pron neuvon kanssa. Pakkohan mun on väärin muistaa. Täytyy tutkia pihalla vappuna, Henkel Trockenin (valotusmittari?) kanssa. /JAGMANi
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. En tiedä filmipakkauksista, mutta tuo on "Sunny 16 rule". Ja hyvin toimii! Sunny 16 rule - Wikipedia
Vs: UV filtterin aiheuttama tummuus. Kyllä jotkut sanoo että Suomessa toimisi Sunny 11 hyvin . Toisaalta ainakin värinega tykkää reilusti valotuksesta, joten tuo f8:kin kuulostaa ihan hyvältä sille. Ei kuitenkaan ehkä diafilmille. Ja kyllä kai se aurinko Suomessakin paistaa aika kirkkaana sopivina aikoina, joten enpä tiedä onko tarvetta tuolle 16->11 muutoksellekaan. Mutta tuskin se negalla ainakaan kamalasti pääsee haittaamaan. Voi olla hyödyksikin usein.