Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Ultraviolettivalokuvaus

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana jeesuksen_mopo, 29 Toukokuu 2017.

  1. jeesuksen_mopo

    jeesuksen_mopo Member

    445
    13
    18
    Miten onnistuu ultraviolettivalokuvaus? Käyttötarkoitus on maisemakuvauksessa, eli luonnollisen valon lisäksi muita valonlähteitä ei ole käytettävissä.

    Yritin googlata, mutta vähäisin tuloksin. Jos onnistuu digillä helpommin, tähän ketjuun voi antaa ohjeita myös siitä. Kiitos!
     
  2. arthur

    arthur Member

    298
    4
    18
    https://www.zeiss.com/content/dam/Photography/new/pdf/de/downloadcenter/hasselblad_cf/uv-sonnar_43_105_ger.pdf
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Tämä on kai tuttu: http://www.teknofokus.fi/Foto/uvsuod.htm

    "UV-kuvausta voi digikameralla harjoittaa sopivalla suodattimella, pitkillä valotusajoilla ja mielellään soveliaalla objektiivilla. Hieman aiheesta Bjørn Rørslett´in sivuilla: "





    Miten asiasta kiinnostuit? Aika jänskiä nuo Flowers in Ultraviolet, By Plant Family. http://www.naturfotograf.com/index2.html Tulee mieleen miten kukkakärpäset mahtavat nähdä.
     
  4. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Digitaalikamerat päästävät UV-valoa hyvin heikosti (minkä tietää jo siitä, että UV:ta blokkaavista suotimista ei ole mitään hyötyä), joten kameraksi olisi hyvä sellainen, josta on riisuttu kennon edessä oleva UV:ta ja IR:ää suodattava suodin (sen jälkeen kamera on myös joustavasti käytettävissä IR-kuvaukseen erilaisilla objektiiviin ruuvattavilla suotimilla).

    Muokkaamattomalla nykykameralla lopputulos on todennäköisimmin ihan kelvoton,
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    23 130
    3 467
    113
    Kovin suurta valikoimaa UV-alueella toiminvia objektiivejakaan ei ole markkinoilla. Jenaoptik taitaa tehdä yhtä mallia, Nikon on sellaista valmistanut 60-luvulta lähtien. Kummankin hinta taitaa pyöriä siellä luokassa 6000 euroa + alvit.

    http://www.tochigi-nikon.co.jp/en/products/lens/uv.htm
     
  6. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
    Eikös peiliobjektiivit ilman etulasia ja korjauslinssejä toimi myös UV alueella?
     
  7. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Toimii ja käyttävät tähtikuvauksissa. Peilissä kaikki aallonpituudet taittuu samalla tavalla (No ei nyt ihan kaikki ... röntgen menee läpi ja ULA kiertää).
    Tähtiputkia (Newton-malli:ssa on kaikki pinnat peilejä, jos kuvataan suoraan kameran kennolle/filmille) ei kuitenkaan ole suunniteltu lähialueiden kuvaamiseen (tädistä säteet tulevan yhdensuuntaisina).


    Myös hyvin kapeakaistaisella suotimella saa kuvattua kameraoptiikalla (objektiivit on korjattu vain näköalueen aallonpituuksille, mutta riittävän kapea kaista taittuu objektiivissä samalla tavalla koko kapean kaistan leveydeltä), kun tarkennus tehdään suotimen päästökaistan mukaan (automaattitarkennus ei välttämättä toimi).
    Tähtikuvauksissahan saatetaan ottaa usealla kapeakaistaisella (usein näköalueen ulkopuolelta) ja lopuksi yhdistää väärävärikuvaksi.
    Lisäinfoa vois löytyä selailemalla URSA:n keskustelualuetta. Onkos se vielä Astronetti ... ei kun se on Tähdet ja Avaruus lehden Avaruus.fi (URSAN jäsenlehti).
    Siis: ​https://www.avaruus.fi/foorumi/
    Digitaalikameran kennon edestä kannatta ottaa pois kaikki suotimet ja Bayer-maski, jolloin kamera ottaa vastaan laajalla kaistalla (kennot on aika laajakaistasia), ja lisäksi se tallettaa kaikki pikselit samoin (mustavalkokamera), jolloin kuville täytyy värit tehdä jälkikäsittelyssä yhdistämällä.
     
  8. jeesuksen_mopo

    jeesuksen_mopo Member

    445
    13
    18
    Kiitos vinkeistä. Pitää varmaan harkita modattua digikameraa tähän tarkoitukseen.
     
  9. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
    Ihan perus Cassegrain on mukavampi käytössä kuin Newton.
    Sellainenhan on esimerkiksi peilitele yksinkertaisimmillaan.