Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tikutaalinen Pen-F

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Tapiola2006, 13 Tammikuu 2016.

  1. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Pieniä kameroita tulee olemaan jokapaikan höylinä tulevaisuudessa paljon. Onhan niitä nyt jo kännykästä alkaen.

    Mutta isot kamerat tulevat ottamaan parhaat kuvat - niitäkin tarvitaan. Fysiikka sanelee ehdot näissä kameroissa: Valovoima merkitsee lasia enemmän, kohinattomuus, resoluutio ja hyvät värit merkitsee kookkaampaa kennoa.

    Uskon meidän pääsevän tulevaisuudessa kuluttajasarjassa myös keskarien kennokokoihin. Onko niissä sitten peili on toinen juttu.
     
  2. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 680
    543
    113
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Nyt on muotoilu Olympuksellakin minun makuun. Olen kylläkin Nikonin ja Fujin leireissä, että ei aiheuta toimenpiteitä meikäläisellä.

    Kapa
     
  3. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    [QUOTE>
    [/QUOTE]
    Laatikkomalliko on muotoilun huippua. Esteettisestikö se miellyttää?
    Mä tykkään käteen sopivista, funktionaalisuus edellä suunnitelluista rungoista.

    The new PEN-F shoots 50 megapixel high resolution mode pictures
    Yo. linkistä kopsittua:
    [QUOTE>
    [/QUOTE]
    Miten toi käytännössä tapahtuu? Arvaako kamera kennon kuvapisteiden välillä olevia pikseleitä High Res mode:ssa.
     
  4. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Kiitos. Olisinhan mä voinut tietysti itsekin etsiskellä ton.

    Linkistä kopsittua:
    [QUOTE>
    [/QUOTE]
    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Siis kennoa siirrellään ja saadaan virtuaalisia pikseleitä. Mutta varjopuolena on hitaus, jonka takia liikkuvia kohteita ei voi kuvata.
    Voi olla että puolen minuutin valotuksilla tulee helposti myös mielenkiintoisia efektejä. Ainakin kokonaisvalotuksen pituus on luokkaa 4 minuuttia.

    Ideana kyllä ihan hieno. Ilman kennon liikutusta saadaan sitten liikkuvastakin kohteesta kuvaa. Tai pitkän valotuksen vaativasta.
     
  5. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Niin kauan kuin kameroita käsitellään käsillä, niin käsien koko ratkaisee.

    nimim. en saa kännyllä tärähtämättömiä kuvia
     
  6. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Jep, tuskin ergonomian merkitys ainakaan vähenee. Itsekään en pidä kroppirunkoja pienemmistä, koska niitä on hankala operoida.
     
  7. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 680
    543
    113
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Esteettisesti ja funktionaalisesti. Fujilla nuo molemmat. Nikon (D800) taas on työväline, joka istuu käteeni. En väitä, että muutkin sopisivat, mutta kun tuota on tullut rakenneltua ja siihen on tottunut. En pidä liian pienistä kameroista, vaikka niilläkin olisi joskus paikkansa. Hoitakoon puhelin sen. Emännälle ostettiin kameraa, ja Fujin XT10 oli kiikarissa. Aikansa pyöritteli, ja totesi pienuuden. Päädyimme siksi yhteisymmärryksessä X-T1:een. Itsellä X-E1, harkitsen vakavasti Pro-2:n hankintaa.
    Olyn oli kai pakko saada vastaavaa markkinoille, kun tajusi trendin. En pidä noitten Olympuksen aikaisempien F-mallien kummallisesta pyöreydestä.

    Vaan makuasioista on turha lähteä kiistelemään.

    Kapa
     
  8. onre

    onre Member

    222
    0
    16
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Tämä toimisi paremmin, jos ihmisillä olisi edes jokseenkin samankokoiset kädet.
     
  9. Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Mulla on hyvä uutinen. Tästä uudesta Pen F-kamerasta tulee joko kaksi eri versiota eri kokoisilla kennoilla tai sitten huhu 20mp m43 sensorista on puppua ja tämä tuleekin isommalla. Olympushan on juuri patentoinut kaksi kiinteää, 28mm ja 35mm, molemmista luultiin ensin että ne on FF-koolle, mutta uusimpien huhujuttujen/tietojen mukaan ne onkin vähän FF.ää pienemmälle kennolle mitoitettuja. Alkuperäisten Pen-F ja Pen-FT mallien ruutukoko oli tasan puolikino eli 18x24mm ja vanhemmassa digi-Leicassa M8.ssa oli tasan 18x27mm kenno. Olympuksella on nyt varma ässä hihassaan ja kukaan ei tarkkaan tiedä mitä. Mahdollisuudet tälle pataässälle on käytännössä noin 18x24mm, 18x27mm, 21x28mm, 20x30mm tai 22.5x30mm kokoinen kenno. Itse veikkaan joko 18x27mm tai 21x28mm, toisaalta 22.5x30mm on tasan puolet Leica S.än 30x45mm-kennosta, joten jos tulee sillä kennokoolla niin sensorin valmistajaa ei ole vaikea arvata, se olisi silloin satavarmasti sama joka valmistaa kennot Leica S.ään. Ton 37.5mp keskarikennon reso on saatettu tuplata tai jopa nelinkertaistaa, joten 30x22.5mm kennolla reso on joko 18.75mp, 37.5mp tai jopa 75mp, Leican saadessa samasta uutuudesta tuplasti isomman version. Toi 75mp 30x45mm on pyöriskellyt huhuissa joten, 37.5mp Olympus Pen-F voisi olla jopa mahdollinen. 18x27 tai 21x28 kennolla reso lienisi silti yli 30mp joten luokkaa 75-93.75mp HR-modella otetut jalustakuvat ja Olyn kennovakaaja siihen niin aah, Ca. Voila. Jos 37.5mp puolikoko 75mp keskarista eli puolikeskari kuten markkinointiosasto sitä varmaan nimittäisi, toteituisi, romahtaisi keskarikoneiden ja jopa kinopeilirefleksiromujen myynti merkittävästi, pitkälti HR-moden takia.

    Joku voisi varmaan laittaa tähän lankaan pollin kysymyksellä: Toteutuuko Olympus Pen-F ja jos toteutuu, niin minkä koon kennolla arvioisit sen toteutuvan? Vastausvaihtoehtoina vaikkapa 16x24mm APS-C, 18x24mm puolikino, 18x27mm APS-H/Jatkettu puolikino (OT: Olyn jatketut muuntohuumeet xD), 21x28mm, 20x30mm APS-H, 22.5x30mm puolikeskari eli Semi-MF tai Demi-MF, 24x36mm täysi kinokoko tai joku muu. Kyselyyn tulisi siis 7 vaihtoehtoa + joku muu.

    Toivottavasti kukaan täällä ei ala pitämään minua sekopäänä tämän kommentin jälkeen. OT: Phase Onelta tuli 100mp FF645 Sonylla, mikä sanon että kohta se tulee Hasselbladin sisässä halvemmallla ja Pentaxin sisällä hintaan 10000-20000€ koko rungosta herkkyysvaralla 100-409600 ja uudella Safox AF-systeemillä. OffTopic mutta saman tason jutusta kysymys. Jotkut varmaan pitää minua silti hulluna.
     
  10. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 912
    3 372
    113
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Ei ole pelkoa.

    Enään.
     
  11. Vs: Tikutaalinen Pen-F

    http://www.43rumors.com/ft5-first-real-worl-images-of-the-new-pen-f/

    Näista uusita valokuvista käy ilmi ainakin nämä, mielestäni postiiviset piirteet:

    - laukaisin on kerrankin sormikkaille sopiva (vaikka kamera on pieni),
    - perinteinen lankalaukaisinkin käy,
    - etuseinän valintakiekko on hyvä uusio-oivallus
    - etsimen okulaari on sekin suurentunut aiemmista. Toivottavasti myös EVF terävyys.
    - virtakytkin on hyvässä paikassa,
    - kuvista saa jotain selvääkin, koska ne klikattua tarpeeksi isoiksi
     
  12. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Elisabeth heitti peliin varsinaiset kuningas-spekulaatiot!!! Respect vaikken uskokaan formaatin muutoksiin. Huhut Pen-F:n hinnasta ovat sitä tasoa, että kenno saisi olla m43 kokoa isompi - mikä tosin synnyttäisi välittömästi kysymyksen, että mistä objektiivit.

    Tapiola, jos olet nykyisiä Nikoneita katsonut, niin tämän tyyppinen pystyssä oleva retro-etukiekko löytyy useammasta mallista. Itse olen käyttänyt Df:ää ja V3:sta joissa tuo on. Ei mielestäni mikään ergonomian kukkanen, mutta sujuuhan se noinkin...

    Näiden pienien kameroiden ergonomia kaatuu aina siihen yhteen asiaan - pienuuteen. E-P5o tuossa suhteessa ihan ok tasoa. Suurin kiusa siinä on, että jos nopeasti pyöräyttää jotakin rullaa, niin arvot muuttuvat mikrosekunnin viiveellä. Hämävää. Nappien ja rullien näkökulmasta paras pikkukamera on mielestäni Coolpix A. Pienessä kamerassa nappien sijoittelun selkeys ja toiminnan täsmällisyys korostuu. Lisäksi Nikon onnistui taikomaan tuohon järkkärimäisen viiveettömän käyttöliittymän.
     
  13. Nappe1

    Nappe1 Member

    651
    0
    16
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Kuvien perusteella mountti on µ4/3, eikä piirtoympyrä voi olla suurempi, koska kuvissa näkyy vanhoja jo julkaistuja objektiivejä. Täällä(kin) on sitä pohdittu että minkä kokoisen kennon saisi ängettyä 4/3-runkoon. Vanhempaan, jossa kenno oli kaksi kertaa niin etäällä mountista kun mikrossa ja mountin halkaisija isompi, arvioitiin että 16.5x16.5 olisi neliöformaatissa mahdollinen. Mutta Ainakin periaatteessa, piirtoetäisyyden lyhentäminen ja mountin aukon pienentäminen vaikeuttaa kennokoon kasvattamista, koska matka piirtoympyrän keskipisteestä kennon reunoille kasvaa ja valon on taituttava viimeisestä linssistä jyrkemmin kennon reunoille.

    Lisäksi Olympus on ollut hyvin konservatiivinen isoissa muutoksissa. Toisin kuin Panasonic joka on kokeillut kaikenlaista, mm. OF-kennoa (Over Frame) jossa siis kenno on selvästi suurempi kuin piirtoympyrä mahdollistaen eri kuvasuhteiden käytön lähes samalla pikselimäärällä kun alkuperäinen 4:3.

    Mikään ei kameran ulkonäössä ja vuotaneissa spekseissä viittaa siihen että Pen F olisi muuta kuin seuraavan sukupolven µ4/3. (mikä se ei välttämättä ole mitenkään vähäpätöistä. Ainakaan niiden kuvaajien näkövinkkelistä jotka ovat merkillä kuvanneet pidempään. 3 vuoden välein tapahtuneet lippulaivauudistukset ovat lähes aina tuoneet ison loikan eteenpäin.)

    Olympuksen kaksi patenttia kinokoon objektiiveistä (jos ne edes ovat sitä. "Fullsize Mirrorless" etenkin käytettynä japaninkielisen tekstin seassa voi tarkoittaa muutakin.) voi tarkoittaa sitä että jotain voisi olla tapahtumassa tulevaisuudessa tai sitten ei. Kovin lähellä se ei kuitenkaan todennäköisesti ole. Alkuperäisen 4/3 standardin julkaisusta meni 2 vuotta Olympuksen ensimmäiseen runkoon ja mikronkin kohdalla puhuttiin noin vuodesta standardin julkaisusta ensimäiseen Olyn runkoon, vaikka kennokoko ei muuttunut mihinkään.
     
  14. Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Df:ssä olen tuota etukiekkoa käyttänyt, mutta se on liian litteä mun makuuni varsinkin aukon säätöön. Tässä sen käyttö on ilmeisesti määrällisesti vähäisempää ja retromuotoilu on enemmän mun makuuni, mutta aika näyttää senkin.

    Mä taas tykkään enemmän Ricohin GR digistä kuin Coolpix A:sta.
     
  15. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Itseasiassa kuluun siihen Nikonin käyttäjien klaaniin joka on pitänyt tapana muuttaa etu- ja takakiekon keskinäistä prioriteettia. Eli takakiekkko on minulla pääkiekko josta esim A-moodissa aukkoa säätelen. Ja samalla tavalla kuvaan myös E-P5:llä ja muillakin kameroilla. Näin toimien etukiekko on aika vähällä käytöllä, minkä takia sen muotoilu on lopulta aika sama - kunhan näyttää hyvältä ;-)

    Olympuksessa etukiekko olisi siis lähinnä valotuksen säädön kiekko. Mielestäni parasta evf:ssä on, että sen kautta saa live-histogrammin ja voi kuvaustilanteessa säätää nopeasti valotusta. Ainakin vanhan 16mpx kennon kanssa ETTR-valotus on näillä laitteilla ehdottoman tärkeää.

    GR:n käyttöliittymä oli niin paljon sotkuisempi, siis rehellisemmin sanottuna "erilainen", etten tuohon ole sen enempää paneutunut kuin mitä kaupassa käpälöin. Näin etenkin kun sain A:n selvästi GR:ää edullisemmin. Jos käyttöjärjestelmä unohdetaan, niin teknisestihän noiden kameroiden erot ovat mitättömän pieniä.
     
  16. Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Samoin, osin välttämättömyydestä: eturulla kun ei kummassakaan perheen Nikonissa pyöri ;-)
     
  17. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Meneeks ne rikki vai mikä niissä on, kun ne usein mainitaan?
     
  18. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: Tikutaalinen Pen-F

    Nyt lienee kyseessä erilainen (normaali) etupyörä. Se saattaa jumittaa jos otekumit on huonossa kunnossa. Pikkujuttu, mutta eihän noita aina jaksa olla huoltamassa.