Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tietokoneen etäkäyttö kameroille ja muuten

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Mirrored, 24 Maaliskuu 2019.

  1. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Tietokoneen etäkäyttö lie lähtökohdiltaan sellaista, että kone on koko ajan päällä? Valvontakameroista tuli puhetta toisaalla. Entä järjestelmäkameralla kuvaaminen etänä?

    Valvonta- ja hälytysjärjestelmä lie toteutettavissa esim. läppäri keskusyksikkönä (kuluttaa vähemmän virtaa kuin pöytäkone) ja akku aurinkopaneelilla virtajärjestelmänä.

    Mainittiin Win Pro versioitten etäkäyttömahdollisuus, mutta myös erillinen ohjelma.

    1. sanoi "Kokeiles Teamvieweriä (TeamViewer – Etätuki, etäkäyttö, tukipalvelut, verkkoyhteistyö ja -kokoukset), toimii kaikilla windowseilla ja voit käyttää etäyhteyttä vaikka androidilla. Yksityiskäytössä ilmainen.
    Ainoa ongelma on ollut joidenkin VPN:ien käytössä, kun Teamviewer on tulkinnut käytettävän VPN:n yritysliittymäksi ja katkaissut yhteyden."


    2. sanoi "Kokeilin TeamVieweria ja käytin jokin aikaa. Päädyin kuitenkin lopuksi käyttämään Windowsin etätyöpöytää. Joitain turvallisempiakin ratkaisuja on. Mutta eihän siinä häviä kuin vähät rahansa, jos joku tosissaan päättää tehdä tietomurron.

    Windowsin etätyöpöytäyhteydelle on myös appi Androidille. Yksinomaan käytänkin etätyöpöytää Android-tabletilla."

    1. jatkoi "Teamviewerin turvallisuus paranee huomattavasti kun ei rekisteröi koneita helppokäyttöiseksi sinne Teamviewerin nettipalveluun.
    Eli konekohtaiset Id:t ja salasanat kannattaa pitää tallessa jossain muualla (paperilla). Ja vaihtaa niitä riittävän usein."

    3. sanoi "Enimmäkseen käyttänyt VNC:tä SSH-putkessa, jos on itse päässyt alustamaan systeemit tai toisessa päässä on ollut henkilö, joka on saanut koneen sen verran käyntiin, että on saatu kaikki futaamaan. Muissa tapauksissa Teamviewer on kätevin, kun se ei vaadi palomuurin virittelyä."

    VNC & SSH-putki, täyttä hepreaa. Kuitenkin kiinnostaa toteuttaa valvontajärjestelmä tietokoneen avulla ja muut etäkäytön mahdollistamat ohjaukset eri laitteille.
     
    Viimeksi muokattu: 24 Maaliskuu 2019
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Mainittiin myös että valvontakamerat saa kiinni "Synologyn NASsiin , materiaalin talteen ja katseltavaksi".

    Tässäpä jo alkuun tutkittavaa tietämättömälle. tack!
     
  3. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 257
    515
    113
    Aloita nyt vaikka tuolta surveillance-valtion saitilta Synology US-saitti
     
    Mirrored tykkää tästä.
  4. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Jos valvontakamerat ovat IP-kameroita, niin silloin ne "vuotavat" maailmalle ns. High Ports kautta. Eikä kameroiden omat softat juuri laadulla loista.
    Mutta onneksi on muita tapoja hoitaa valvonta. Mulla on sekä taajamassa että mökillä valvontasysteemi, joka ei vuoda kuvia maailmalle. Homma perustuu valvontakoneen kahteen verkkoliittymään, joista toinen on ulkomaailmasta erillään olevaan paikallisverkkoon ja toinen verkkoliittymä on auki myös internetin suuntaan. Valvontakamerat on siis tässä suljetussa paikallisverkossa ja niiden streamejä seuraa erillinen iSpy-softa. Sen pystyy määrittelemään hyvin monipuolisesti. Ja tallenteet (videot ja kuvat) jäävät vain ko. koneelle. Käytän Teamvieweriä sitten tarvittaessa tallenteiden tutkailuun. Sen verran täytyy tähän vielä lisätä, että mulla on myös vanhastaan GSM-pohjainen valvontasysteemi, joka soittaa ja lähettää tekstarin, jos jokin tunnistin laukeaa. Turhia hälyjä on tullut liki 10v aikana vain muutama. Vuoden 2017 joulun alla mökillä kävi bulgarialaisia luvattomasti mökillä sotkemassa paikkoja, mutta heidät saatiin kiinni valvontakameroiden kuvien perusteella. Istuvat vieläkin tiilenpäitä katsomassa.

    Luotan huomattavasti enemmän Teamviewerin toimittajan kuin ties minkä kiinalaisen kameravalmistajan tietoturvaan. Jos noille internetiin avoinna oleville IP-kameroille määrittelee esim. sähköposti- tai FTP-tunnuksen salasanoineen, niin siellähän ne ovat valmistajan palvelimella "hyvässä" tallessa.
    *edit* lisäys
     
    Viimeksi muokattu: 24 Maaliskuu 2019
    Mirrored tykkää tästä.
  5. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Jatketaas otsikon tiimoilla toiseen suuntaan eli järkkärin ohjaamisesta etänä. Olen käyttänyt wifikortilla varustetun 7D2:n langattomaan ohjaamiseen pöytäkonetta, läppäriä ja Android-puhelinta. Windows-koneilla homma on hoitunut joko EOS Utilityllä tai ControlMyCanonilla. Jälkimmäinen on selkeästi parempi, mutta maksaa n. 40€. Periaatteessa myös LR:n Tethered Shootingia voisi myös käyttää, mutta ainakin aiemmin sen käyttö on oikeastaan ollut vain kuvien välittömään siirtoon ja näyttöön tietsikalla, myös Macillä. Toki kameran voi kytkeä tietsikkaan myös USB-piuhalla ja toiminta on ihan vastaavaa kuin wifillä.
    *edit* em. koneiden on oltava samassa paikallisverkossa, internetin yli ei onnistu, jos ei käytä täysin avointa serveriä. Ehkä ei silloinkaan. */edit*

    Androidista mulla on kokemusta vain Canonin ilmaissoftan Camera Connect osalta, mutta sekin toimii. Zerenellä ja Helicon Focuksilla on vastaavat remote palikat. Ja muitakin löytyy. Isoin ongelma on melko lyhyt käyttöetäisyys, max 20m. Se varmaankin johtuu Canonin W-E1-kortista. Tällöin on myös pidennettävä virransäästötilaan menemisen viivettä tai otettava se kokonaan pois päältä. Ainakin Canonissa kamera ei herää etäyhteyden kautta, jos kamera on mennyt virransäästötilaan. Ja ilmeisesti myös Sonylle käy samoin erään luontokuvaajan kommentista päätellen. Hän joutui käymään herättelemässä kameraa manuaalisesti aika ajoin.

    Timelaps- kuvaamisen ongelmana lienee kameran virransaanti. Jos se on vain akun varassa, niin silloin aikajana ei voi olla kovinkaan pitkä. Tai varmaankin se riippuu kuvaamisen rytmistä. Periaatteessa tietsikkaan kytkettyä kameraa voi siis ohjata etäyhteydellä mistä tahansa, kunhan kameran saa olemaan koko ajan stand by-tilassa.
     
    Viimeksi muokattu: 24 Maaliskuu 2019
    Mirrored tykkää tästä.
  6. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 212
    357
    83
    Tietääkseni kamerat tulee myös kytkeä langallisesti, mikäli on tarve varautua ammattimaisesti toimiviin varkaisiin. Ammattimaisesti rakennuksiin murtoja tekevät rikolliset saattavat nykyään käyttää jammereita langattoman verkon tukkimiseen.
     
    Mirrored tykkää tästä.
  7. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Samat ominaisuudet löytyvät käytännössä kaikista IP-kameroista. Softien taso vaan vaihtelee paljon. Kuten kameroidenkin. Hämäräominaisuuksiin kannattaa kiinnittää ehdottamasti eniten huomiota. Ja liiketunnistukseen, koska Suomessa ulkokameroiden lumisadeherkkyys vaikuttaa paljon turhien hälyjen määrään.
     
  8. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Näin ne mulla onkin. Mutta tuo ulkoinen yhteys toimii 4G-verkon kautta. Ja mökillä on myös käytössä UPS (töistä aikoinaan melkein ilmaisena poistona hankittu), jolla sekä GSM-häly että kamerat toimivat tunnin verran. Valvontakone on vanha W7-läppäri, jonka akku kestää myös tunnin verran. Vermeet ovat vintillä, jonne pitää mennä ulkokautta luukusta. En oikein usko että murtomiehet sinne menisivät. Nyt olen myös laittanut pihaanajotielle kameravalvonnasta plakaatin. Se saattaa jo käännyttää osan "yllätysvieraista"
     
  9. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 257
    515
    113
    High ports? Tarkoitatko, että valvontakamerasysteemiin kohdistetaan palvelunestohyökkäys ja saadaan softaportit kellahtamaan vai mitä tarkoitat? yleensähän ongelmana on se, että jengi pitää kameroissa valmistajan oletustunnarit ja sillä tavoin niitä on joku saanut kaapattua.
     
  10. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Ongelma on siinä, että kamerat kommunikoivat jonnekin muuallekin kuin valmistajan serverille juuri noilla suurilla porttinumeroilla. Kaivelin modemin lokista mm. yhteyksiä amazoniin ja joihinkin muihin outoihin osoitteisiin käyttäen portteja > 27.000. Eli kamerat siis keskustelivat jonnekin muualle jollakin protokollalla. Teoriassa tällöin kameroita voitaisiin hyödyntää palvelunestohyökkäyksien toteuttamiseen (jos niihin ladataan sopiva softa). Mutta jos kamera ei näy internetiin, niin tätä pelkoa ei ole. En ole koettanut selvittää mitä noiden porttien kautta kulkee, mutta mun mielestä tuollaisen asian kertomatta jättäminen on filunkipeliä. Ja siksi olen sen estänyt.

    Ja tuo oletustunnareiden vaihtamatta jättäminen on hanurista. Noiden "vuotamisten" takia pidän kamerat erillisessä sisäverkossa, silloin ei noista tunnuksista tarvi välittää. Mulla on ulkoverkon palomuurissa IP- ja MAC-tarkistus päällä eli vain listatut laitteet pääsevät kommunikoimaan ulospäin. Ja käytän staattisia IP:tä. Tällaiset toki edellyttävät normaalia enemmän tekniikan osaamista, aikaa ja vaivaa sunnitteluun ja ylläpitoon.
     
  11. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 257
    515
    113
    Tuo mac-osoitteiden käyttö rajaa amatöörit pois, vaikka niitäkin varmaan osataan spoofata, mutta sitten täytyy oikeasti haluta pääsyä siihen kameraverkkoon. Korkeista porteista soitellaan Amerikkaan. Nettipuheiden mukaan Amazon on puhelimien mukana tulevine alan miesten koodaamine appletteineen erottamaton osa globaalia vakoiluinfrastruktuuria siinä kuin nämä muutkin isot toimijat.
     
  12. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 596
    1 304
    113
    Tarkoitin sitä, ettei kamerat pääse kommunikoimaan internetin läpi ties minne. Ne näkyvät vain tuolle serverille, jota sitten voi operoida etäyhteyden kautta. Kun serveri on palomuurin takana, niin sekään ei näy suoraan maailmalle.