Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Terävöittäminen webbikuvissa.

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana Teemu Laine, 23 Kesäkuu 2005.

  1. Teemu Laine

    Teemu Laine Ylläpitäjä Ylläpidon jäsen

    4 721
    121
    63
    Nyky DSLR:t tuottavat oletusarvoisesti melko pehmeää kuvaa ja kuvien pienentäminen korostaa tuota pehmeyttä entisestään. Lupauduinkin siis tekemään pienen esityksen kuvien terävöittämisestä. Jälleen kerran homman nimi on sama, kuin tuossa mv-konversio-oppaaassa, eli esittelen vain yhden tavan terävöittämiseen. Muita tapoja löytyy myös, mutta tämä on helpoin ja tuottaa riittävän hyvän lopputuloksen ainakin nettikäyttöön tulevissa kuvissa.

    Lähtökohtana tällä kertaa on muutaman tunnin vanha kuva, joka on konvertoitu RAW:sta jpg:ksi ja sen jälkeen pienennetty 800 pikselin levyiseksi. Kuva on alunperin jo melko terävän oloinen, mutta siinä on kuitenkin vielä hieman terävöitysvaraa.

    Lähtökohta:
    [​IMG]

    Suositeltava terävöitystyökalu on Photoshopista löytyvä Unsharp Mask (löytyy kohdasta Filter -> Sharpen -> Unsharp Mask). Tästä eteenpäin käytän lyhennystä "USM". USM on vanha pimiöissä käytettävä tekniikka, lopussa linkki yhteen pimiötyöskentelyä käsittelevään linkkiin jossa kerrotaan melko tarkkaan miten tuo tehdään ilman tietokonetta ja kuvankäsittelyohjelmistoa. Mutta pitäydytään tällä kertaa vain kuvankäsittelyohjelmissa.

    USM työkalusta löytyy kolme säädettävää asetusta, Amount, Radius ja Threshold. Amount liukua säätämällä säädetään terävöityksen voimakkuutta, Radius säätää terävöityksen laajuutta pikseleinä ja Threshold liu´ulla säädetään rajaa, jonka yli menevissä kohdissa terävöitystä tapahtuu (toisin sanoen, mitä suurempi threshold, sitä suurempi kontrasti vaaditaan ennen kuin tuota kontrastikohtaa terävöitetään). Radius, amount ja threshold säätöjen asetukset riippuvat aina todella paljon terävöitettävän kuvan koosta. Mitä suurempi kuva, sitä suurempaa radiusta voi käyttää ilman, että "halot" alkavat näkymään.

    Jossain oppaissa sanotaan, että hyvä lähtökohta kuville on 100-300% amount, radius 1.0 ja threshold 0-10 väliltä. Omien kokemuksieni perusteella noilla arvoilla terävöittäminen tuottaa ainoastaan todella rumia "haloja" ja yliteräviä kuvia. "Halolla" tarkoitetaan siis sitä valkoista/vaaleaa rajaa joka muodostuu jyrkkiin kontrastikohteisiin yliterävöityksen seurauksena.

    Mallikuva haloista (amount 135%, radius 1.0, threshold 3):

    [​IMG]

    Kuten huomaatte, hiukset menevät todella sotkuisiksi ja esimerkiksi housujen ja kallion väliin muodostuu todella ikävä vaalea rajapinta.


    Parempaan lopputulokseen pääsee, kun pudottaa radius säätöä suosiolla tuonne 0.2 - 0.3 pikselin välimaastoon nettikoon kuvissa. Minä pidän käytännössä aina radiusta 0.2:ssa ja säädän amount liu´ulla terävöityksen määrää. Normaalisti amounttia saa pistää 300-500%, jotta päästään hyvään lopputulokseen. Threshold liukuun en juuri koske, yleensä tuo on jossain 0-3 välimaastossa. Jos terävöitän isompikokoista kuvaa (~3000 pikselin levyistä), säädän radiuksen hieman suuremmaksi (0.3 - 0.4) ja terävöitän kuvan muuten samalla tavalla.

    Esimerkkikuva (amount ~400%, radius 0.2, threshold 3):

    [​IMG]

    Kuten huomaatte, kuva ei eroa kovinkaan paljoa alkuperäisestä pienennetystä kuvasta, mutta kuitenkin tuossa on hieman lisääntynyt terävyys jotta pienennyksen aiheuttama pehmentyminen ei häiritse. Eron huomaa parhaiten mm. hiuksista. Ero ei ole suuri, mutta kuvia päällekkäin katsottuna sen huomaa selkeästi.

    Tästä on hyvä lähteä soveltamaan, kannattaa kokeilla kuvakohtaisesti eri arvoja ja tarkkailla samalla mitä kuvalle tapahtuu.

    Lopuksi vielä pari linkkiä samasta aiheesta:

    Pimiötyöskentelyyn liittyen:
    Unsharp Masking in the darkroom

    Ja erittäin mielenkiintoinen artikkeli tähtivalokuvauksesta ja terävöittämisestä:
    http://www.astrosurf.org/lombry/digital-darkroom-examples2.htm
     
  2. Laitanpa tähän että miten tulee itse terävöitettyä täysikokoisia kuvia...

    1. Kuvan suurennokseksi 100%
    2. USM: Amount täysille, radius 0.5 ja treshold 5
    3. Valitaan kuva aktiiviseksiki ja etsitään, välilyöntiä hyväksi käyttäen, paikka jossa on suurin mahdollisuus "haloille" (eli siis kirkkaan ja tumman rajoja).
    4. Tiputetaan amountia sen verran että mahdolliset "halot" häviävät.
    5. Muutetaan kuvan suurennos 50%
    6. Käydään kuva välilyöntinapin avulla kokonaan läpi, ja pienennetään amountia jos kuvassa on liian teräviä kohtia (tässä vaiheessa yleensä ei tarvitse tehdä mitään vaan kuva on sopivan terävä).
    7. Mahdollinen kuvan pienennys ja terävöitys. Arvot Amount 50-150, radius 0.5 ja treshold 5

    Tresholdia ei yleensä tarvitse muutta kuin vain suurilla ISO arvoilla kuvatuissa kuvissa ja mahdollisesti kasvokuvissa, jos ei halua pehmentää kasvoja erikseen. Tällöin kannattaa tehdä tasosta kopio jo ennen terävöitystä.
     
  3. Käytän perus USM säätönä samoja 500/0,5 arvoja mutta muutan kuvan ensin "CIE 1931 D65 Gamma 1.icm" profiiliin. Käyttäen Microsoft ICM:ää Adobe ACE:n sijaan. Relative Colorimetric ja BPC pois päältä. Sen jälkeen USM A=500 R=0,5 T=0 tai 1

    Itse käännän kuvan takaisin ADOBE RGB1998/ Adobe ACE / perceptual muotoon ton jälkeen

    Toimii kunnolla ainoastaan RAW:sta käännettyihin 16bit kuviin..

    Tämä on siis se Timo Autiokarin käyttämä tyyli. Profiili ja ohjeet löytyy Timon sivuilta...

    Toinen mitä tulee käytettyä on toi perus LAB USM.
    Eli LAB kuvan Lightness kanavaan ja arvot A=85 R=0,6-1 T=1-4
    Toimii mulla hyvin ainakin kasvokuvissa jne...

    Jos joku ei ole vielä kokeillut niin kannattaa yrittää seuraavilla arvoilla USM työkalulla A=20 R=50 T=0
    Ei terävöitä kuvaa vaan kirkastaa värejä!! Ei toimi kaikkiin kuviin mutta kannattaa kokeilla...
     
  4. Kauheen monimutkaista. ITse pistän Lab colorissa Lightness-kanavaan jotain 450%/0,4/10 tms, riippuen mikä näyttää kuvassa hyvältä.. Ja sitten pienennellään noin 50% kerrallaan ja aina välissä hieman usmia, niin että terävyys säilyy, mutta haloja ei tule..
     
  5. YpyCL9V

    YpyCL9V Member

    590
    2
    18
    Kannattaa ehkä miettiä onko terävöitys Gamma1 tilassa kahden extra profiilimuunnoksen arvoista. G1:n edut tulevat harvoin esille perinteisissä valokuvissa, ja profiilimuunnos ei ole häviötön.

    Mitä paikalliseen kontrastiin tulee, lähtisin liikkeelle A=5-10 R=50 T=0 (20 on jo aika kova).
     
  6. Mä jättäisin muutenkin Autiokarin hömpötykset aika vähälle arvolle. =)
     
  7.  
  8. Hyödyllinen linkki !

    Tässä olisi hyvä linkki terävöittämiseen ja paljon muuhunkin digikuvauksen maailmaan liittyvään.
    Kannattaa panna Booksmark:eihin

    Digital Photography Tutorials