Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Teemakuvausta

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana Juke.K, 1 Joulukuu 2009.

 1. pektar

  pektar Active Member

  113
  87
  28
  000_b.jpg
   
  SakkeM, niffe, m-kooteevee and 2 others like this.
 2. Est

  Est Well-Known Member

  13 689
  766
  113
  Hieno ^
   
 3. m-kooteevee

  m-kooteevee Active Member

  141
  176
  43
  Komppaan edellistä, joskin hieman jään miettimään, että olisiko rajaus voinut antaa ihan inasen lisää tilaa sommitelman ympärille.
   
 4. pektar

  pektar Active Member

  113
  87
  28
  Kiitoksia kommenteista! Totta, rajaus on vähän liian nafti, taitaa olla yksi meikäläisen perisynneistä. Tyhjän tilan käyttöä sommittelussa pitäisi opetella kyllä enemmän.
   
 5. canonmk4

  canonmk4 Member

  248
  24
  18
  nämäkö pitäisi hävittää, eihän ne ole edes tien laidassa
   

  Liitetyt tiedostot:

 6. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 135
  713
  113
  Meneppä katsomaan samaa paikka vajaan kuukauden päästä. Silloin siellä on vain ruskettuneita siementankoja ja muut kasvit, jis niitö on, niin kituvat. Siellä missä lupiineja ei ole, on teiden varsilla moninaista kukkaloistoa. Koko kesän.

  Eli lupiini on aito vieraslaji, joka on tuotu ihmisen toimesta Suomeen. Ja leviää kuin koronavirus ja aiheuttaa muulle kasvustolle kitumissta ja kuolemia. Siis oikeastaan verrattavissa haitalliseen virukseen. Hävitettävä siis kasvupaikasta riippumatta.
   
 7. canonmk4

  canonmk4 Member

  248
  24
  18
  kiitos vain, kyllä tuo asia on tiedossa, kauniin näköisiä ne ovat yleisten teiden laidoissa, miksiköhän niitä ei sitten hävitetä, viittauksesi otit varmaan persuilta `´vieraslaji`´mitäs sanot kuvista jossa on unikkoja, onhan sekin viljelty muutamiin tarkoituksiin, kesän jatkoja.
   
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 645
  446
  83
  Ei niitä voi hävittää. Niitä voi vain yrittää estää leviämästä. Kaveri muuten kasvatteli taimia ja istutteli puutarhaansa. Muutama vuosi sitten. Olin ensin ihan että 'täh'. Mutta sehän oli hältä kannanotto.

  Siemeniä myydään ja sopivat aloittelijallekin. Äkkiä villliintyvät jalostetutkin muodot ja alkavat muistuttaa tienvarsia.

  Komealupiini, punainen - Lupinus 'Gallery red'

  Lupiini, Kirjo- Minarette Mix


  ed. lisäsin sanan "ensin" ollakseni selkeämpi
   
  Viimeksi muokattu: 1 Heinäkuu 2020 klo 19:16
 9. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  18 167
  750
  113
  Lupiini elelee lähinnä tien penkoissa. Enpä ole sattunut näkemään muualla - siis vaikkapa metsissä, jokivarsilla jne. Voihan niitä jossain olla, mutta aika harvinainen se on rakentamattoman ympäristön puolella.
   
 10. motris

  motris Well-Known Member

  3 529
  321
  83
  Kyllä se haitallinen on. Nimenomaan rakennetun ympäristön seassa. Kaikki Suomen perinnebiotoopit ovat uhanalaisia.
   
 11. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  18 167
  750
  113
  Onko moottoritien luiska perinnebiotooppi?
   
 12. motris

  motris Well-Known Member

  3 529
  321
  83
  Ei ole, mutta onhan niitä muidenkin teiden varsilla. Niityillä teiden varsilla. Ja leviäminen jatkuu, jos leviämistä ei edes yritetä estää.
   
 13. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 135
  713
  113
  Nyt en voi enää kuvaa ottaa (niitetty hiljan), mutta tuossa 100m päässä olevalla viljelemättömällä pellolla on lupiini levinnyt n. 100m päähän tiestä. 15v sitten edes meidän tontin reunalla tien (4 nroinen) sivussa ei ollut yhtään lupiinia. Ja nyt niitä koko ajan entistä pitemmällä matkalla tien sivussa.
  Jotenkin liitän tämän leviämisen noiden pientareiden kasvustojen silpomiseen kesällä sopivasti siementen kypsymisvaiheessa, jolloin nuo traktorien silppurit levittävät niitä koko ajan kauemmas ja kauemmas. Silppureissa ei ole teriä vaan väkäsillä varustetut ketjut, jotka raastavat ja levittävät kuljettamalla niiden osia mukanaan eteenpäin. Kun lupiinin juuret ovat huomattavan pitkät paksut ja kaivautuvat syvälle, niin niiden hävittäminen onnistuu käytännössä vain kaivamalla juuret pois. Edes niitto neljä kertaa kesässä ei riitä, mutta se estää leviämisen, melkein. Lupiini mhös muuttaa maan ravinnepitoisuuksia itselleen suotuisaksi.

  Ja persuilla eikä muillakaan poliittisilla mielipiteillä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.
  Vieraslaji on siis jonkun muualta mukanaan tuoma laji ja tulokaslaji on se toinen , joka on omin avuin levinnyt olosuhteiden muuttuessa leviämiselle suotuisammaksi. Tässäkin mielessä joidenkin persujen viittaus osoittaa luonnontieteellisten perusteiden ja käsitteiden ymmärtämättömyyttä.

  Onneksi monet muut vieraslajit, kuten mm. unikot, eivät leviä, koska ne eivät menesty ilman ihmisten vuosittaista huolenpitoa.

  Mutta tämän ketjun viimeisin aihe on pioni, joten nyt ollaan siitä aika kaukana. Eiköhän oliis aika vaihtaa kuvien aihetta. Lupiinin jatkot voi sitten tuupata tuonne T&T alueelle.
   
 14. canonmk4

  canonmk4 Member

  248
  24
  18
  tehdään niin IMG_8204 (5).JPG
   
  saloma-3 tykkää tästä.
 15. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 135
  713
  113
  Jaahas, siis jatketaan unikoilla. Niiden kukinnot tosin ovat jo tältä kesältä historiaa.
  Mutta tulihan niitäkin kuvattua kesäkuussa
  unikko_bw.jpg
   
  pektar tykkää tästä.
 16. riekkosak

  riekkosak Active Member

  752
  149
  43
  Jatkakaa vain unikoilla ja esittäkää uusia teemoja. Minä olen niitä viime aikoina koettanut ideoida, mutta eihän minulla ole siihen mitään yksinoikeutta. Toivon, että joku muukin alkaisi esittää teemoja.
   
 17. pektar

  pektar Active Member

  113
  87
  28
  22_1200.jpg
   
  saloma-3 tykkää tästä.