Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

tasoskanneri

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Rippe73, 2 Tammikuu 2019.

  1. Rippe73

    Rippe73 Member

    97
    10
    8
    Olisin tietämättömänä vähän kysellyt noista tasoskannereista, Millaisella skannerilla voi skannata M/V laakanegatiiveja ? Yritin tavallisella tulostimella, mutta vähänkin tummempi negatiivi, ei näy kuin mustaa. ja muutenkin, laatu ei oikein hyvä.. :( Millaisella masinalla pääsis edullisesti skannailemaa ??
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Tee printti ensin negasta, vaikkapa kontaktiprintti (pinnakkaisvedos). Paperikuva skanneriin sitten. Normaalit tasoskannerit ei toimi "kuultokuvilla" (negat ja diat) ilman kommenverkkeja tai lisäosia (valokannet tms.) vaan ne toimivat paperikuville.

    Tai sitten kuvaat digikameralla negan valopöydän päällä tai vastaavalla. Siinä sulla sitten on se "skanni" negasta.
     
    Viimeksi muokattu: 2 Tammikuu 2019
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Periaate on se ettei kuultokuvaa (kuten negaa) voi valaista jäljentäessä edestä päin vaan tietenkin takaa - samoin kuin sitä katsoessa.
     
  4. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 540
    1 455
    113
    Ymmärtääkseni tuohon käytetään esimerkiksi Epsonin V-sarjaa (Perfection v700. v750, v800, v850) joissa suurin skannattavan negan koko on 8x10 tuumaa. Itse olen omallani skannannut vain keskikokoa joten laakafilmistä ei ole kokemusta, mutta noilla ainakin onnistuu. Nuo Epsonit eivät ole ammattilaislaitteita mutta kylläkin tarkoitettu juuri filmin skannaamiseen.
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 779
    748
    113
    Keegan siinä kertoi filmiskannereista, jotka ovat tasoskanneri -tyyppisiä, mutta eivät ole "tavallisia joka toimiston tasoskannereita", joita Rippelle aiemmissa kyselyissä vinkkailin laakapinnakkaisille. Meinaan asiahan on niin että kun paperikuva lätkäistään tuiki tavalliseen tasoskanneriin, laatu on hämmästyttävän hieno parhaimmillaan.

    Kokeile Rippen jollain muulla valokuvalla jos sulla kerran on tasoskanneri käytettävissä.
     
    Viimeksi muokattu: 2 Tammikuu 2019
  6. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 540
    1 455
    113
    Kyllä, jos paperivedoksia on mahdollisuus käyttää, niin aivan tavallinen markettiskanneri ajaa toki asian. Olen jonkin verran satakunta vuotta vanhoja sukukuvia (siis vedoksia ja pinnakkaisia) skannannut ja jälki on aivan kelvollista.
     
  7. Rippe73

    Rippe73 Member

    97
    10
    8
    [QU
    OTE="Mirrored, post: 882276, member: 4177"]Keegan siinä kertoi filmiskannereista, jotka ovat tasoskanneri -tyyppisiä, mutta eivät ole "tavallisia joka toimiston tasoskannereita", joita Rippelle aiemmissa kyselyissä vinkkailin laakapinnakkaisille. Meinaan asiahan on niin että kun paperikuva lätkäistään tuiki tavalliseen tasoskanneriin, laatu on hämmästyttävän hieno parhaimmillaan.

    Kokeile Rippen jollain muulla valokuvalla jos sulla kerran on tasoskanneri käytettävissä.[/QUOTE]
     
  8. Rippe73

    Rippe73 Member

    97
    10
    8
    Heh, sekoilen jo tämänkin koneen kanssa, Kyllä tuo pinnakkaisten teko kiinnostaa, en ehkä tätä skanneria haikaisikaan jos nuo paperit olisivat halvempia, Minä tein tuollaisen pinhole kameran jossa on 12x30cm röntgen filmi, ja teon alla 5x7" kamera, Rahasta on huutava puute eläkeukolla :D
     
  9. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 540
    1 455
    113
    Noita Epsoneita varsin usein näkyy olevan kohtuuhinnalla myytävänä täälläkin.
     
  10. Rippe73

    Rippe73 Member

    97
    10
    8
    Pitääpä katsella, ei tässä kiirettä, on vain hyvä tietää mitä tässä tervitsee :) Kiitos informatiosta
     
  11. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 600
    1 311
    113
    Olen digitoinut 6*9cm mv-negoja digijärkkärillä makrolla. Nega on ollut pienillä pinteillä opaalilasin edessä ja lasi valoa vasten. Siis valkoinen paperi salamalla valaistuna n. metrin lasin takana. Helppoa ja valotuksen haarukoinnilla saa kaikki sävyt talteen jatkokäsittelyä varten. Kustannuksia n. 5€ opaalilasista. Pienet kupruilut voi hoitaa tarkennuspinollakin. Kuvaa en voi nyt laittaa, kun vermeet on mökillä, mutta kamera jalustalla ja opaalilasi toisella. Kamera läppäriin kiinni (USB/wifi) ja sitten vaan läppärin softalla (EOS Utility tai ControlMyCanon/ControlMyNikon) hoidetaan kameraan koskematta sekä tarkennus että valotus ja laukaisu. Ja kuva tallentuu suoraan läppärille jatkokäsittelyä varten. ControlMyCanon-softalla voi automatisoida sekä tarkennuspinot että valotuksen haarukoinnin, EOS Utilityllä ei. Kun tuollainen setup on pystytetty, niin digitointi on nopeaa ja maksimilaatua. ehkä ei kannata kuitenkaan pystyttää yhtä negaa varten.
     
    Rippe73 tykkää tästä.