Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tarkennus äärettömään EF 24-105

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana Veikko Siipi, 1 Lokakuu 2019.

 1. Veikko Siipi

  Veikko Siipi Member

  54
  29
  18
  Moro,

  Kun mulla on tuollainen Cannonin EF 24-105 USM ja sen manuaalissa lukee, että äärettömään tarkennus tapahtuu tälläämällä etäisyysmerkki ja L-merkki kohdakkoin, kts. kuvatus. Sitten täydennetään, että tarkennusta lämpötilakorjataan kääntämällä vähän yli (niin ymmärtäsin), niin kuinka suurista lämpötilaeroista tässä mahdetaan puhua ja missä lämpötilssa sitten tuo perusasetus olisi kohdallaan?
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. PKivireki

  PKivireki Active Member

  711
  29
  28
  Ei tiedä kukaan. Kysyin tuota kerran huvikseni Canonin kouluttajalta ja sain vastaukseksi, että "..juu perusasetus on varmaan Japanin vuoden keskilämpötila."
   
 3. Veikko Siipi

  Veikko Siipi Member

  54
  29
  18
  Ok. Kiitos infosta. Täytyy varmaan yrityksen ja erehdyksen kautta. Sitten toisaalta, olisin kyllä kuvitellut, että obiska toimisi "normaali lämpötiloissa" ihan ilman eri säätöjä.

  Voihan se olla niinkin, että laitetaan tuohon tuommonen välys ihan varmuuden vuoksi...
   
 4. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 077
  200
  63
  No, tuskin ilmastonmuutosta tarvitsee noteerata kuvaamaan lähtiessä. Sitä paitsi, sehän on automaattitarkenteinen. Kuvaat ihan niin kuin ennenkin, niin eiköhän se siitä.
   
  PKivireki tykkää tästä.
 5. PKivireki

  PKivireki Active Member

  711
  29
  28
  ^Automaattitarkennus voi aiheuttaa vaikka mitä! Katsos vaikka Ylen ulkomaantoimittajien omakuvaamiaan raportteja; jos puolen kilometrin päässä on jotain mielenkiintoisempaa kuin Kukka-Maarian huolestunut lärvi, on kamera tarkentanut sinne.

  Mutta lämpötilasta: kovalla pakkasella meni joskus Canon 5D:n mikähänolikaan AF ihan sekaisin, sahasi vaan eessun taas.
   
 6. Veikko Siipi

  Veikko Siipi Member

  54
  29
  18
  Olen kuullut, että esimerkiksi tähtikuvauksessa olisi hyvä tarkentaa äärettömään. Opuksista olen myös jäänyt käsitykseen, että esimerkiksi maisemakuvauksessa ääretön voisi olla joissain tilanteissa kokeilemisen arvoinen (ns. hyperfokaalinen tarkennus tai -piste).

  Mutta en näistä paljon tiedä ja siksi vähän kyselinkin.
   
  niffe tykkää tästä.
 7. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 769
  554
  113
  Välystä tarvitaan tavallaan kahdesta eri syystä. Se lämpölaajeneminen on tietysti yksi, mutta automaattitarkennuksen toimintatapa on sellainen, että moottorin pitää voida ajaa tarkennusta myös yli äärettömän - tavallaan hakea tarkennusta kahden puolen sen tarkan kohdan.
   
  Veikko Siipi tykkää tästä.
 8. Olli Knuuttila

  Olli Knuuttila Well-Known Member

  3 275
  331
  83
  Ääretön-merkin asettaminen oikealle kohdalle on objektiivin tarkennusasteikon vaikein kohta. Mitä kauemmas mennään, sitä vaativampi tarkennus on koska tarvittavat objektiivin sisäiset toiminnot pienenevät koko ajan. Ääretön on sitten... äärimmäisen kaukana...? Tällöin pienetkin seikat vaikuttavat yhä enemmän tarkennuksen tarkkuuteen, mukaanlukien lämpötila.
   
  Mirrored tykkää tästä.
 9. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 063
  338
  83
  Siinä on hyvä kohde testata asia, jota kyselet. Kuukin on tarpeeksi kaukana, mutta metsänraja 500m päässä ei ole. Kilometrissä alkaa varmaan olla, tuolla objektiivilla. Kokeile ja katso! Liveview, suurennos ja käsitarkennos. jatkoksi vielä valotukset ja tarkastelu tietokoneella 100% koossa, missä on tarkin tarkennusrenkaan asento.
   
 10. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 063
  338
  83
  ... lisäksi voi olla välyksiä sillä lailla, että kun kääntää rengasta kauempaa lähemmäs tai toisinpäin, tulee eri asetus mekaaniseen tarkennusikkunaan...

  Ja sitten sellainen yleinen huomio, että oikeastaan harvoin objektiivin tarkennusikkuna nykyään näyttää ihan tasan oikein etäisyyden. Tämä on huollossa kalibroitavissa toki. Voit tutkia asiaa paitsi äärettömään, myös muihin etäisyyksiin mitä objektiiviin on merkitty. Mittanauhahommia - filmi eiku kennotasolta.
   
 11. Veikko Siipi

  Veikko Siipi Member

  54
  29
  18
  Alunperin kyselin kylläkin niistä lämpötiloista, joihin käsikirjassa viitataan.

  Mutta juu, kiitos vinkistä.
   
 12. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 063
  338
  83
  Kerroin perustan, jonka kautta vasta pääset lämpötilojen vaikutukseen lisämuuttujana. Ei siis vinkki, vaan tie, kuinka selvität kysymäsi.
   
  Viimeksi muokattu: 2 Lokakuu 2019
 13. oka

  oka Well-Known Member

  172
  374
  63
  Ei tuossa taida olla muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla. Mun kokemukseni mukaan Canonin linssiyksilöt toimivat kaikki vähän eri tavalla pakkasella äärettömään tarkennellessa.

  Hiukan aihetta sivuten: Olyssa on PreMF, joka ainakin kesälämpötiloissa tuntuu toimivan hyvin äärettömään (= 999,9 metriin) tarkennellessa. Täytyy talven tullen kokeilla onko siinä jotakin lämpötilaan liittyvää muuttujaa, vai hoitaako "fly by wire" -tarkennus homman.
   
 14. TKa

  TKa Well-Known Member

  3 035
  204
  63
  Eikös tuo merkki ole lähinnä informatiivinen. Ei tarkennusta korjailla pakkasellakaan sen jälkeen, kun on itse silmäilty se oikea tarkennus tähtäimestä tai takatelkkarista. Se merkintähän kertoo, että ääretön-asetus vaihtelee lähinnä lämpölaajenemisen takia kyseisellä välillä. Manuaalifokuksellakin tarkennus otetaan siis siihen haluttuun kohteeseen ja sillä siisti. Pakkasella kameran materiaalit kutistuvat. Linssit tulevat hitusen lähemmäksi kennotasoa ja kuvan tarkin alue siirtyy aavistuksen kamerasta kauemmas. Kutistuneina linssien muodot säilyvät ennallaan, kun lämpötilat ovat tasaantuneet.

  Kuvan mittarin tarkkuuskaan ei ole lähellekään milli-, sentti- tai edes desimetritasoa. Kunhan nyt näyttää hehtaaritasoa.

  Itse tarvitsee korjata vain infrapunakuvaukseesa lähellä olevaan kohteeseen isolla aukolla tehty tarkennus (niitten pienten zoomilukuarvojen mukaisesti). Pienellä aukolla sitäkään korjausta ei tarvitse yleensä tehdä.

  Pakkasella kuvatessa on hyvä antaa kameran ensin jäähtyä rauhassa ainakin puolisen tuntia ulkolämpötilaan, jotta vältyttäisiin lämpötilamuutosten aiheuttamilta optisilta vääristymiltä. Ja kun palataan sisälle, on hyvä ottaa muistikortti irti, jos halutaan heti käsitellä kuvia ja laittaa ulkona vielä kamera muovipussiin ja pussi kamerareppuun, jonka voi tuoda sisälle lämpiämään hitaasti ainakin pariksi tunniksi huonelämpötilaan, ettei optiikka kerää kosteutta sisälleen. Akunkin voi ottaa jo ulkona irti niin sen saa heti latautumaan.

  Suomenkielinen manuaali on kieliasultaan ehkä vähän monitulkintainen.