Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Takaisin LR:iin / "paskan myivät"

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana keegan, 11 Lokakuu 2020.

  1. keegan

    keegan Well-Known Member

    7 093
    514
    113
    Lähetin jokin aika sitten C1:n tukeen allaolevan virheilmoituksen. Sääli, sillä ohjelma muutoin on hyvä. Mutta työnkulkuohjelma (mitä C1 yrittää olla ja markkinoi olevansa) joka kadottaa avainsanat on kyllä täysin hyödytön. LR sentään toimii robustisti.


    Hello

    I am having three issues running C1 Pro 20 version 13.1.3 under Windows 10. Computer specs are in the attachment.

    1) Keywords disappear.

    For example if I have a parent keyword "Persons" and daughter keywords "Peter", "Mary", "Joan" then all the sudden and without any user input concerning those keywords one or more of them have disappeared. So what I have left is "Peter" and "Joan". "Mary" has disappeared from catalog keywords. Gone. Disappeared. But the parent keword "Persons" is marked showing that there should be a daughter keyword present. Bty there is not.

    Now, if I find an image eth poor Mary in it and hit Reload Metadata, I do get the keyword back. But just for some time. An hour later the same keyword may have disappeared again.

    Basically I am not left with a software without any keywording. And still the Catalog verifies OK.

    Useless. Quite useless.


    2) Wrong preview thumbnail images.

    If I have the versions (a version not always created in C1) of the same image, the all the sudden the thumbnail image of the version is the all wrong. See attachment thumbnail: the thumbnail in 0003.49a should be the same as in 0003.49. But it is not. If I hit Regenerate Previews I get the right thumbnail but still. It should not be like this.

    Should it?


    3) Keyboard Shortcut for Rename does not work anymore.

    That is it. I think since installing this 13.1.3 it stopped working. Could have been earlier. Anyway, f2 does not work. And yes, I did create a Custom Set and tried different combinations. None of then work. Mind you, shortcuts for other purposes work. So now the only way to rename a single image is to write directly into the name. Sure, I can do that. But it should not be like this . Should it?


    I am quite sad, becase C1 is a wonderful software and I was going to dump LR and migrate completely into C1 as it really is better, much better.

    I could live with problems 2) and 3). But not without decent keywording. I am sure You can understand that.

    So, unless catalog / database whatever starts behaving and keywording gets stable I must very, very reluctantly return to LR.
     
  2. J.Vuokko

    J.Vuokko Well-Known Member

    8 228
    58
    48
    Juu, LR:n kataloogi on sellainen joka pakottaa käytännössä pysymään siinä.
    Olkoonkin, että LR:lläkin on omat ongelmansa, esimerkiksi hidastuminen jos pari tuntia lisäilee ja päivittelee hakusanoja, silti se ei ole koskaan kadottanut mitään.

    Monesta asiasta en LR:ssä pidä, mutta hakusanoitus ja niiden hallinta toimii niin hyvin, ettei pois voi vaihtaa.
     
    keegan tykkää tästä.
  3. keegan

    keegan Well-Known Member

    7 093
    514
    113
    LR ajoittain (tosin varsin harvoin ja silloinkin lähinnä kohta Windowsin päivistysten jälkeen) todellakin hidastuu modernissakin koneessa, luulen sen olevan jokin muistinhallintaongelma, koska Windowsin uudelleenkäynnistyksen jälkeen ohjelma taas toimii totutun nopeasti.
    Jospa joskus LR:iin tuotaisiin Photarin tasot ja C1:n värityökalut ja prosessireseptit:)
     
    niffe tykkää tästä.