Kuva on kiva, ajankohta tunnelmallinen. Puun juurella kannattanee käydä edelleen, eri sääoloissa. Jos nyt ihan siihen terävöintiin kiinnitetään huomiota, niin onhan se hiukan maltillisempaa, mutta edelleen aika rajua. Mustia oksia kiertää valkoinen reunus. Kun en ollenkaan tunne sitä DXO:ta, en tiedä onko siinä sellaista mahdollisuutta, että USM:n säätäisi epäsymmetriseksi niin, että musta korostuisi ja vaalentaminen vaimenisi? Noin voimakasta terävöitystä käytettiin kirjapainoissa aikanaan, mutta tarkkasilmäistä (tai silmälasien käyttäjää) niissäkin ne valkoiset reunat häiritsivät. Kuvaa tuossa yllä ilman isoksi klikkaamista katsoessa ei terävöitys toisaalta mitenkään töki silmään, ihan kivaltahan se näyttää. Laitan vielä suurennuksesta ruutukaappauksen, niin näkyy, mitä tarkoitan niillä valkoisilla reunoilla:
Voi olla että kontrastin vähentäminen parantaisi asiaa, DXO-opinnot on vielä vaiheessa. Aiemmin käytin RawTherapeeta mutta se on huomattavasti työläämpi ja tällä saa pikkukennon kohinat kuriin. Tutkimukset jatkuu! Edit: näyttäis siltä että tuo Export to disk for tablet or HDTV tekee tuon voimakkaamman terävöinnin varsinkin jos käyttää bicubic sharper optiota. Koikeilin normaalia 90 % exporttia ja tässä tulos:
Raw Therapee on järjettömän monipuolinen ja tehokas, toisaalta käyttäjä voi nääntyä kaikkien eri mahdollisuuksien ja vermeiden edessä. Siitä on kuitenkin olemassa hieman kevennetty ja käyttäjäystävällisempi versio jossa keskeinen toiminnallisuus on säilytetty ja lisäksi on esimerkiksi maskattavat tasot. Suosittelen tutustumaan: agriggio / ART / wiki / Home — Bitbucket Tai jos DxO:lle haluaa miettiä kaupallista vaihtoehtoa (ja siis jos LR on poissuljettu vaihtoehto), voin varsin lämpimästi suositella jo jonkin aikaa käyttämääni On1:ä, ei ole hirveän kalliskaan: ON1 Photo RAW 2022 – The Ultimate Photo Editor EDIT DxO:ta testailin loppuvuodesta mutta ei napannut, en enää tarkkaan muista miksi, avainsanojen toteutuksessa oli jotakin häikkää ja sitten taisi olla minun makuuni liikaa blingblingiä
Niin no. Se USM nimenomaan lisää kontrastia sävyalueiden rajoilla. Vaalentaa vaaleaa ja tummentaa tummaa. Näin saadaan rajaviiva terävämmäksi. Jos sitä USM-filtteriä käytetään liian voimakkaana, vaalea vaalenee vaaleammaksi kuin pitäisi, ja vastavasti tumma tummemmaksi. Silloin yhden tumma/vaalea-rajan tilalle rakentuu tumma-tummempi-vaaleampi-vaalea -rakenne. Yhden rajan tilalle rakentuu kolme, eikä se nyt varsinaisesti lisää kuvan terävyysvaikutelmaa. Ilmiö on havaittavissa yo. kuvassa.
Mielestäni aloituskuva on sinänsä oikein mainio, mutta terävöitys on viiltävää, tämä versio on terävöityksen suhteen paljon parempi. Olen itse aika skeptinen exportauksen yhteydessä tehtyjen automaattisäätöjen suhteen. Oma työnkulkuni Adobe-leiriläisenä menee niin, että ensin kuva oikeaan kokoon ja sitten terävöinti manuaalisesti. Terävöintiäkin vielä pehmennän Fade-toiminnolla ja historiasiveltimellä. Stalinin sanoin: luottamus hyvä, kontrolli parempi.
Terävöityksen kanssa pitää olla varovainen. Kuva menettää helposti "valokuvamaisuutensa" liialla terävöityksellä.
Juu, minulla on netikuvia varten valmis action, joka terävöittää tummaa puolta osapuilleen tuplaten vaaleaan nähden. En nyt sitten tiedä, onko sillä isoakaan eroa yhden askeleen terävöitykseen, mutta jos siihen uskoo, niin voiphaa tuo olla niinkin.
Tuossa on semmoinenkin juttu, että kuvan pienentäminenkin voi tehdä tuon yliterävöinnin. Ainakin Photoshop tekee sitä, jos on valittu pienentämislaskennaksi "bicubic sharper". Fotarissahan on laskennalle peräti kahdeksan eri vaihtoehtoa.