Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Tänään napattu kuva.

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana RB, 25 Huhtikuu 2022.

  1. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 368
    6 201
    113
    Tuli rotulehti tänään.

    IMG_5657.jpg
     
  2. RB

    RB Well-Known Member

    9 299
    1 210
    113
    7B797B8D-2EBE-4537-B1BC-9E896852BAF8.jpeg

    Pihakuusehen valot.
    Traktorin etukuormaajan kauhasta on heleppo laittaa.
     
    niffe ja SakkeM tykkäävät tästä.
  3. RB

    RB Well-Known Member

    9 299
    1 210
    113
    ittepää.jpeg

    Närpiöläinen tomaattihuone toissapäivänä.
     
  4. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 427
    184
    63
    kasvikset ovat niin kovasti ekologisia, kuten kuvasta näkyy... Luultavasti tomaatilla ei ole kova pakkanen kiusanaan, ainakin valoa riittää :)
     
  5. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 287
    675
    113
    Minäkin käväisin Närpiössä jokin aika sitten ja tosiaan, siellä on noita kasvihuoneita aivan hirvittävä määrä. Taitaa olla oikein tomaattipaikkakunta… :)
     
  6. RB

    RB Well-Known Member

    9 299
    1 210
    113
    Viimevuosina sähkön kalleuden takia osa kasvihuoneista on ollut tyhjinä.
    Myös turpeen käytön alasajo vaikuttaa.
    Mutta käytössä olevilla kasvihuoneilla tomaateilla taitaa asiat olla hyvin.
     
    JPu tykkää tästä.
  7. RB

    RB Well-Known Member

    9 299
    1 210
    113
    Närpiöstä tulee suurin osa Suomalaisista tomaateista, aikamoinen keskittymä.
     
  8. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113

    Suomalaisia tomaatteja, juu. Vietnamilaisten kasvattamia Persianlahden öljyllä lämmitetyissä kasvihuoneissa. Ei kun avainlippua pakkauksen kulmaan, sano.

    - Närpiössä taitaa olla vietnaminkielisiä enemmän kuin suomenkielisiä nykyään. Värväystoiminnasta taitaa olla jotain ihmiskauppasyytteitä vetämässä.
     
  9. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 368
    6 201
    113
    HS: Tomaattipääkaupunki Närpiössä yleisin sukunimi on Nguyen
     
  10. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 983
    1 894
    113
    Millähän öljyllä ne espnjalaiset tomaatit tuodaan Suomeen. Tuskin purjelaivoilla.
    Kotimaista elintarviketuotantoa osataan arvostaa, kun kunnon rähinä alkaa Vladimirin rosvosakin kanssa.
     
  11. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 239
    367
    83
    Tämäkin tietosi alkaa olemaan päiväysvanhaa.

    "Vuonna 2019 Suomessa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin tomaatinviljelyn hiilijalanjälkeä vuosien 2004 ja 2017 välillä. Tuolla aikavälillä kasvihuoneiden lämmittämiseen käytetyn öljyn määrä romahti 85 prosenttia, ja hiilijalanjälki pieneni 56 prosenttia."

    Totuus on mielikuvaa ihmeellisempää. Tomaatin mausta voidaan toki olla eri mieltä, mutta siitä ei kuulu kiistellä.

    Kasvihuonetomaatit ovat jo selvästi tuontitavaraa ekologisempia | Apu
     
  12. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113
    Jahah... Ja vuoden 2017 tiedot sitten eivät? :) :) :)
     
  13. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 239
    367
    83
    On ne toki voinut sen jälkeen taas lisätä öljyn kulutusta, mutta epäilen.
     
  14. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113
  15. JPu

    JPu Well-Known Member

    5 427
    184
    63
    Olisi kyllä hienoa nähdä tilasto tai oikeastaan vertailu, kumpi kuluttaa enemmän, rekalla tuonti vaikkapa Espanjasta, verrattuna Närpiön talviajan tomaattien tuotantoon (puolet vuodesta).. Näppituntumalla voisi kuvitella rekkalasillisen tomaattia kulkevan paljonkin vähemmällä energialla kuin tuotettavan Suomessa..

    Ja voihan talviaikana syödä säilykkeitä ja sellaista jonka ekologinen jälki on vähäisempi.
     
  16. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113
    Tuo taitaa olla niitä semmoisia juttuja, joista on erittäin vaikea saada yksiselitteistä tietoa. "Tutkimuksia" kyllä julkistetaan, mutta niissä saattaa olla aina tilaajan/maksajan näkökanta paremmin esillä. Tulokset riippuvat paljon siitä, mitkä osat tuotantoketjua otetaan mukaan. Esim. kasvihuoneiden osalta, tarkastellaanko vain viljelyn energiankäyttöä, vai huomioidaanko investoinnit - kasvihuoneen rakentaminen, infra, ylläpito jne. Espanjassa tomaatteja kasvatetaan pellossa, Suomessa jostain hevon kuusesta kuskatussa turpeessa, joka on nostettu suosta, kuivatettu, jauhettu ja kuljetettu niillä rekoilla jne. On se kasvihuoneiden lämmityksen raaka-aine mikä hyvänsä, niin rekoilla sekin paikalle kuskataan. Yms. Yms.
     
    JPu tykkää tästä.
  17. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 287
    675
    113
    No, jos noin tiukoilla kriteereillä asiaa arvioitaisiin, niin eipä kotimaista ruokaa taitaisi paljonkaan olla.

    On kyllä hieman vaikea ymmärtää, miten suomalaisuus katoaa siitä, jos Suomen maaperällä olevassa suomalaisessa omistuksessa olevassa kasvihuoneessa työskentelee henkilöitä, jotka eivät kenties ole Suomen kansalaisia ja eivät ehkä osaa suomen- tai ruotsinkieltä.

    Mitenkähän se varsinainen tuote olisi erilainen, jos sen kanssa työskentelisi vain syntyperäisiä suomalaisia?
     
  18. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 368
    6 201
    113
    Espanja taitaa olla maailman suurin kasvihuoneissa tomaatteja kasvattava maa.
     
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113
    Vaikea uskoa, että Kiina jäisi kakkoseksi. Niin paljon siellä kasvihuoneita on, vaikka tomaatti ei taida ihan päätuotteita ollakaan.

    Ed. Espanja on kokonaistuotannoltaan 7. suurin.
    Kiina, Intia, Turkki, USA, Egypti ja Italia ovat edellä. Kiinan tuotanto on melko tasan 10-kertainen Espanjaan verrattuna.
     
  20. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 852
    3 355
    113
    No, perehdypä asiaan. Vertaa vaikkapa mämmiä ja tomaattia :)