Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Tähtikuvaus ja etualan valotus

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Narmer, 9 Lokakuu 2013.

  1. Narmer

    Narmer Member

    68
    0
    6
    Ajattelin lähteä viikonloppuna kuvailemaan tähtiä.
    Mietin vaan, että mitenköhän etualan valotus kannattaisi hoitaa, jotta etualan maisemassakin näkyisi jotain yksityiskohtia?
    Meinasin etualalle sijoittaa vanhan ladon, jonka takana on sitten peltoa ja metsää.

    Kannattaako ottaa jollain tosi pitkällä valotuksella yksi kuva, että etuala valottuu vähän kirkkaammin? Tai sitten käydä väläyttelemässä salamaa etualalle valotuksen aikana?
     
  2. J.A.K.

    J.A.K. Active Member

    2 581
    22
    38
  3. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 670
    215
    63
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Mun mielipide on se että alle kymmenen sekuntin valotuksella pääset siihen että tähtien liikkuminen ei näy kuvassa. Eli tältä pohjalta voit miettiä mitä näkyy etualalla. Jos taasen haluat tähtien liikettä mukaan minun mielestä pitää valotusajat olla pitempiä kun minuutti. Voihan mulla olla tekniikkakin ihan hakusessa ja sössin muutenkin hyviä kuvatilanteita. Kahdella valotuksella ja fotrailla on varmaan aika hyvä.
     
  4. Narmer

    Narmer Member

    68
    0
    6
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Ajattelinkin ottaa viivoja, eli pitkällä valotuksella. Mietin ajaksi noin minuuttia ja vaikka 100 kuvaa.
     
  5. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Unohda se salama, parempi keino on taskulampulla pitkän valotuksen aikana "pyyhkiä" kevyesti etualaa.
    Tässä tähdenlento/kuutamo/revontulet kuvassani valotus 30 sek. f 5,6 Olympus OM-D+ Samyang 7,5 mm ISO 800. Tässä ei ole etualaa erikseen valaistu vaan Lightroomissa avattu vain varjokohtia. Minulla on samasta kohtaan myös taskulampulla valaistuja kuvia, vaan niissä etualasta tuli aavistuksen liian kirkas.
     

    Liitetyt tiedostot:

  6. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Jos ajattelit ottaa noin, niin sittenhän voit ottaa perään vaika 20 kuvaa, joissa valotat eri tavoin sen etualan, ja ymppäät sen kivan sitten siihen settiin.
     
  7. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Riippuu polttovälistä, laajakulmalla ei tuo tähtien liike korostu liikaa ja n. 30 sek. on vielä aivan OK. Kuulle taas oikea valotus löytyy tästä laskimesta: http://www.adidap.com/2006/12/06/moon-exposure-calculator/n. Täydenkuun aikana, juuri kuun noustessa taivaalle olen käyttänyt n. 1/125 sek. f 11 ISO 200, silloin kraatereissakin on sävyt, muuten käy kuten tuossa minun 30. sek. valotuksessa, kuu on täysin puhki sekä toisekseen kuu liikkuu n. 30 sek. akselinsa mitan, jolloin se menettää täysin muotonsa.
    Tässä taskulampulla etualaa lisävalaistu otos revontulista. OM-D + Samyang 7,5mm f 3,5 ISO 1600 15 sek. (Kuva pilalla, koska taskulamppu valaisi huolellisesta yrittämisestä huolimatta liikaa oikeaa reunaa)
     

    Liitetyt tiedostot:

  8. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Ja sitten ohjelmallisesti rakennat HDR:n? Tuolla tekniikalla saa todella hienoja kuvia, vaan silloin pitää olla täydellisen tyyni keli ja erittäin tukeva jalusta + elektroninen laukaisin, jotta kamera pysyy koko setin ajan täysin paikallaan. Samat ajatukset on minullakin mielessä, ja ajattelin käydä joku kuulas ilta Repovedellä testailemassa.
     
  9. Narmer

    Narmer Member

    68
    0
    6
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Toisaalta mä mietin, että pystyyhän sitä Photoshopillakin kirkastamaan etualaa. Kuitenkin jo kuvausvaiheessa sen tekemällä saisi varmasti kuvanlaadullisesti parempaa jälkeä. Esimerkiksi tämän kuvan otin viime keväänä, etuala on kirkastettu Photarilla jo ehkä vähän liiankin kirkaaksi.... http://500px.com/photo/30364637
     
  10. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 670
    215
    63
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Eikös ne tähdet liiku samaa vauhtia kaikille polttoväleille, tai siis maapallo? Mulla ei ole kun 24mm linssi täydelle kennolle niin siinä tuntuu yli kymmen sekunnin aika tekevän häiritsevää liikettä varsinkin etelään päin kuvattaessa.
     
  11. Narmer

    Narmer Member

    68
    0
    6
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Liikkuu, mutta lyhyellä polttovälillä voit käyttää kuitenkin pitempää valotusaikaa. Koska lyhyt polttoväli ottaa laajemman näkymän, niin tähdet liikkuu vähemmän suhteessa kuva-alaan.
     
  12. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Näinpä, pistää 1000mm peilitelen siihen, niin ei kauaa hurista tähti ohi kuva-alan...
     
  13. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    E-M5:n kanssa voi käyttää myös LiveTimea, jolloin näet kuvan muodostumisen, myös taskulampun sohaisut, takatelkkarissa.

    Kuun valottamisessa ei mitään laskureita tarvita. Se on auringon valaisema maisema. Sunny sixteen.
     
  14. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Täydenkuun aikaan noin, sitten sirpille hiukan enempi. Vinosti tuleva valo ei valaise ihan niin paljon.  (Eikä lämmitä, kuten lähikuukausina taas huomaamme...)
     
  15. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Ei tietenkään tarvita, vaan laitoin tuon linkin laskuriin vain kuriositeetin vuoksi. (lähinnä toi helpotusta filmiaikana).
    Täysikuu on kohteista tietenkin helpoin, sehän on lähes sama kuin auringon valaisema "hiekkaranta" keskipäivällä, vaan nämä muut kuun jaksot ovat ongelmallisempi, koska valo ei yksinkertaisesti riitä valaisemaan ympäristöä riittävästi. Kuu sinällään ei tuota ongelmia, eikä tästä kuvasta olisi tuon taulukon mukaan saanut tällaista valotusta.
    Haarahaukka kuutamossa; OM-D + Pana 100-300 mm (300mm) f5,6 1/160 sek. ISO 1600 EV -1
     

    Liitetyt tiedostot:

  16. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Kuussa ei tietääkseni ole ilmakehää... Se on ON/OFF, aurinko joko osuu kraatterin seinään tai ei. Varjoihin tulee valoa vain jostain heijastumalla, joko kraatterin seinästä tai maapallolta. Maan ilmakehä vaikuttaa eniten kuunkin valotustarpeisiin, vrt. kuu horisontissa. Mutta silloinkin sunny sixteen antaa oikean keltaisen vaikutelman.
     
  17. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    No no, ajattele nyt yksinkertaisuuden vuoksi tasamaata.  Kun valo tulee kohtisuoraan, tulee esim. neliömetrille tietty määrä valoa.  Sitten kun valo tulee vinosti, jakautuu sama valomäärä vaikkapa kahdelle neliömetrille.  Pinnan valaistus kyllä vähenee.  Kuunsirppi ei ole niin kirkas kuin täysikuu.
     
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
  19. Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Ei näillä saivarteluilla ole digiaikana mitään merkitystä. Valotuksen voi helposti ja halvalla uusia kun räpsäyttää muutaman koeotoksen ennen varsinaista businesta. Minä ainakin vedän aina muutamia testikuvia vaativissa valotusolosuhteissa ja tarkistan sitten ruudulta miltä ne näyttävät - luulenpa että kaikki muutkin toimivat samoin, jopa SakkeM?
    Tässä sellainen tilannekuva joka ei antanut aikaa tarkistuslaukaisuihin:
    E-30 Sigma 50 mm f1,4. 1/1250 sec;  f/2,0;  ISO 1000 EV -1 1/3
     

    Liitetyt tiedostot:

  20. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: Tähtikuvaus ja etualan valotus

    Näinhän se, histogrammi kertoo.  Enpä ole juuri mittailuja harrastanut vuosikausiin, studion salamamittarikin on jossain laatikon pohjilla, eikä ole tullut kaipailtua aikoihin.