Huomasin että en osaa käyttää salamaa aukon esivalinnalla. Jos haluan ottaa kuvan aukolla 2 niin miten vääntelen namiskuukkelit salamasta? Kokeilin säädellä namiskuukkeleita, mutta tuloksena oli täysin ajatuksieni vastaisia lukemia. Täysin automaatilla antoi ajaksi 1/60 ja aukoksi 16. Aukolla 2 antoi ajaksi 1/20. Joku mättää ja pahasti, mutta mikä? Namiskuukkelit olivat itselläni asennoissa mode set ja A-TTL nappula päällä. Niin ja kuvatessani automaatilla on salamalla otetut kuvat valottuneet oikein, joten en uskoisi vian olevan laitteissakaan, toivottavasti.....
Salamalla kuvatessa ajalla ei ole muuta merkitystä kuin että se määrää miten vallitseva valo vaikuttaa kuvaan, eli ajatuksena on että aukko f/2 ja aika 1/20 valottaa taustan 'oikein'. Salama toimii sitten edustan valaisussa ja toivottavasti pienemmällä kuin täydellä teholla. Voiko tuossa 300TL-fläsyssä säätää tehoa alaspäin manuaalisesti vai tekeekö tuo sen itse jotenkin automaatilla?
Minusta arvot noin. Aukon esivalinnalla säädät ympäristön valotuksen sopivaksi, ns. "tasapainotettu" salamakuva. Eli aukon valinta vaikuttaa aikaan jonka suljin on auki, jos on pimeää, niin aika muodostuu pitkäksi ja tausta "tärähtää" helposti. Sen sijaan ns. pääkohde, jonka salama arpoo itse, valottuu ajasta riippumatta "oikein", koska salaman automatiikka antaa valoa vain sen verran kun kuva tarvitsee.. Jos aukoksi on valittu suuri aukko, vaikka juuri tuo f2, niin tulee huomioida kuinka lähellä olet kohdetta, ettet kuvaa niin läheltä, että salama ylivalottaa väkisin, tarkista salaman toimintaetäisyys valitulla aukolla salamasta. Pääkohteen valaisu ei riipu suljinajasta, vaan salaman antamasta valomäärästä (välähdyksen kestosta käytännössä). Ajan esivalinta toimii vastaavasti, mutta kamera säätelee aukkoa omatoimisesti, tässäkin tapauksessa salaman automatiikka hoitelee pääkohteen sopivan valotuksen ja tausta valottuu ajan/aukon puitteissa. Kun halutaan vaikuttaa pääkohteen valaisuun ja taustaan, on molemmat oltava käsisäädöllä. Tuolloinkin mitataan kameralla haluttu valo taustaan ja salamalla arvioidaan tai mitataan salamamittarilla salamalle haluttu teho. (toki monessa salamassa voi vaikuttaa myös salama-automatiikan valotukseen säätämällä automatiikkaa tummemmalle/vaaleammalle +/-)
Kiitos vastauksista. Täytesalamanahan sitä pystyikin vaan käyttämään internetistä löytyneiden tietojen mukaan.