Osaako joku kertoa minkälaisia kestoaikoja valmistajat lupailevat suurennuskojeissa käytettäville lampuille. Hehku,-halogeeni ym?
Ihan valtavia eroja halogeeneissä ainakin niissä on. Tyyliin 1500 tai 15000 tuntia. Pitäisi tarkistaa luvut mutta noin muistan kun viimeksi 100W (vai oliko se 75W en muista) heijastimellista halogeenia olin hankkimassa. Toinen oli Philipsin malli ja toinen Osramin vaikkei se tässä varmaan ollut ratkaisevaa vaan tyyppi. Pitempikestoinen tietenkin ihan eri hintainen. Ei muuta kuin valmistajan tiedoista katsomaan tyypeittäin. Myös teho vaikuttaa usein kestoon.
Tulipa mieleen että jos on opaalikupuinen suurennuskonelamppu, hehkulamppu E27 kannalla, niin voi testailla tilalle samanmallisia ledejä mitkä on tarkoitettu ihan kotivalaisimiin. Minä ainakin löysin hyvin korvaavan Lidlin laarista. Ja pystyi lisäämään valotehoakin kun voimakkaan valitsi ja silti lämmöntuotto väheni. ed. ovaali - > opaali >
Mites tuo väri vaikuttaa kontrastisuotimien toimintaan? Pelittääkö homma hyvin, jos ostaa noin 3200 Kelvinin LED-lamppuja vai onko sillä todellisuudessa mitään väliä?
Pystyn vain veikkaamaan koska kokeilematta on. Niillä teimme työpajassa fotogrammeja sekä paperipinnakkaisia neulanreikänegoista ilman suodatuksia. Veikkaukseni on että homma pelittää hyvin moniastesuodatuksinkin. On nii edullinen kokeilla että kannattaa. Jos ei toimisikaan, on kotiin erinomainen valo. Niissähän on kupukin muovia ja kestää pompottelun kivilattialla... tuli kokeltua! :upside_down_face:
https://www.google.fi/search?q=hehkulampun+spektri&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjPyZi41bzQAhVIlSwKHSlXDD4QsAQIQA&biw=2560&bih=1329#imgrc=p9IRbIZ-_pvPWM%3A https://www.google.fi/search?q=hehkulampun+spektri&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjPyZi41bzQAhVIlSwKHSlXDD4QsAQIQA&biw=2560&bih=1329#imgrc=WH_YnHhEv_FGVM%3A http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17369.msg335181#msg335181 Ledeissä näkyy sinisen kohdilla piikki. Siellä sinisen puolella paperin herkkyyskin paremmin majailee. Punaisessa ei lainkaan. Olisiko silloin 4000K ledikin tehokkaampi valottaja kuin 3000K. Luultavasti, jos vain sieltä todella enemmän sinistä lähtisi eikä vain vähemmän punaisia. Monijyrkkyyspaperille kontrastinsäädöt jäävät tosiaan arvailujen varaan kunnes kokeilee ja vertailee. --------------------------------------------------------------------------------------- Tuolla näkyy muutamia suurennoskoneitten polttimoja: http://www.photoresource.com.au/DR_FISHER_ENLARGER_PHOTOCRESCENTA_LAMP_240V_150W_p/2594.htm Että voi koittaa googlailla speksejä.
Mistä tämä kysymys juontaa? Esimerkkinä tehon vaikutuksesta halogeeni, joka ei taida kylläkään olla suurennuskoneissa käytössä, mutta ainakin kuvausvaloissa kuten salamien ohjeusvaloina. 650W 15 tuntia 300W 75 tuntia https://www.thomann.de/fi/osram_64540_halogennetzspannungslampe.htm https://www.thomann.de/fi/osram_64516_halogen.htm https://www.osram.com/osram_com/products/lamps/specialty-lamps/halogen-lamps,-mediumhigh-voltage/halogen-lamps,-mediumhigh-voltage,-single-ended/index.jsp?productId=ZMP_56049 (Osramin tietojen mukaan näyttää siltä, että nuo luvut ovat jonkinlaisia takuita värilämpötilaan.)
Halogeeneja on toki ollut (ja on) käytössä suurennuskoneissakin kymmeniä vuosia. LED olisi todellakin parempi vaihtoehto. Käytännössä (lähes) virheettömiä lamppujakin > 90CRI kyllä saa, mutta hinta perusversioon on kova. Tosin käyttöikä on niin pitkä kuitenkin, että käyttötunti tulee luultavimin kaikkein halvimmaksi. Hmmmm.. olisi mukava, jos valopäässä niitä olisi enemmän kuin yksi polttimo. Voisi käyttää extra hajoittimia pehmentämään valoa.
Toki. :nerd: Minäkin heti alussa kerroin suurennuskoneeseen halogeenin ostaneeni. Äsken annoin esimerkin halogeenityypistä, joka ei ole suurennoskonekäytössä.
Kysymys juontaa tiedosta että esd 120v 150w halogeenilampun kestoiäksi ilmoitetaan vain 12h. (GE) Lisäksi muistikuva vuosien takaa että suurennuskoneessa käytettävän hehkulampun ilmoitettu ikä olisi ollut myös hyvin lyhyt?
Nuo ei aina ole kestoikiä vaan sellaisia käyttöikiä missä tietty värisävy ja valoteho luvataan. Samoja tyyppejä usein käytetään projektoreissakin. Philipsin suurennuskojeen hehkulampulle näyttäis sataa tuntia paitsi 250W versiolle vain 3 tuntia. https://uk.proflamps.com/en/Products/?search=Original+Philips+Photocrescenta&cat= Photocrescenta PF603E PF604E PF607E
Halogeeneistä ja sopivuudesta tuli mieleeni, että kun DURST M670 värikoneeseen tarvittavaa Durst Colamp 100S -polttimoa ei ollut enää tarjolla tarjotini tilalle hyvin yleistä Philips EFP A1/231 (12V 100W) polttimoa. Ilmeisesti sopivuus oli sitten ok suodattimista huolimatta. No, toki halogeeneissä ei ole halpojen tai keskihintaisten LEDien hankaluuksia, mutta kuitenkin...
Hiukan virhettä muistikuvassani. 50 tunnista 1500 tuntiin on lähempänä tässä tapauksessa https://uk.proflamps.com/en/Products/Projection/Halogen/?refid=MTQ3OTg1MTc1OC4yODU3&refine=true&volt=12&watt=100&base=GZ6.35 Nämä ilmeisesti on Fujimoto G70 sopivia kaikki. Värierojakin näkyy. (Siellä on myös Tapiolan mainitsema M670 Philips. G70 ohjeessa lukee vaan: (JCR) l2V/lOOW Halogen lamp ) Tiedä tuosta hinnastakaan kun silloin olin Leppävaarassa Suomen Lamppupalvelun uudessa kalliissa liikkeessä. (Sehän oli aikoinaan edullinen ollessaan Olarinluoman teollisuusalueella.) Siellä muistan olleen kahta sopivaa ja toinen Philips jolla oli ehkä 1500h maksoi hirveesti enemmän kuin Osram 60h. Ne hinnat oli jotain ihan käsittämätöntä, oisko ollut yli viisikymppiä se kalliimpi.