Osaatteko viisaammat kertoa suurennoksista. Mitä kameran objektiivin mittaa vastaa: kaukoputki zoom 30-60x tähtäinkiikari 3-12x Ja paljonko on 300mm objektiivin suurennos kiikaritermein?
Vs: Suurennos Jos objektiivi on kiinteä 300mm, niin suurennos on silloin 1x. Jos objektiivia verrataan normaaliobjektiiviin 50mm, niin suurennos on silloin 6x.
Vs: Suurennos Eli jos halutaan 12x suurennos kuvattavasta kohteesta, tarvitaan 300mm putki ja 2x telejatke? Jos kuvataan 12x suurentavan tähtäinkiikarin lävitse (digiscoping) niin se vastaa 600mm zoom putkea?
Vs: Suurennos Tai 600-millinen. Kinokameralla näin, digissä riipppuu kennon koosta ("kroppikerroin") kuten myös muissa ei-kinoformaatin kameroissa (rullafilmi, laakafilmi, 110-koko...), joissa normaaliobjektiivin polttoväli löytyy suunnilleen filmiruudun halkaisijan mitasta. Harvemmin zoomit yltävät 600 milliin, eiköhän ne ole yleensä kiinteitä Mutta saivartelu sikseen. Periaatteessa kai scouppailu menee tuon kaavan mukaan, mutta kaukoputken okulaari-objektiivi -yhdistelmän lisäksi suurennukseen vaikuttaa kameran oman objektiivin polttoväli. Tuolla on aika paljon tietoa digiscouppauksesta luontokuvauksessa. Itse en yritäkään esittää aiheesta mitään asiantuntijaa.
Vs: Suurennos Osaatko vielä kertoa "kroppikertoimen". Miksi digikameran zoom on suurentavampi kuin filmikameran.
Vs: Suurennos Useimmissa digijärkkäreissä kenno on pienempi kuin kinofilmijärkkärin filmiruutu. Tälläisellä digillä otettu kuva rajautuu reunoilta, jos vertaa vastaavalla polttovälillä kinarilla kuvattuun kuvaan. Nikonin ja Pentaxin järkkäreillä kerroin on 1,5x, Canonilla mallista riippuen ei mitään (kinoruudun kokoinen kenno), 1,3x tai 1,6x, Olympuksella (ja muilla 3:4 -rungoilla) 2x, jne... Tuolla kertoimella pystyy laskemaan objektiivin kinofilmiä vastaavan kuvakulman (ja suurennussuhteen). Esimerkiksi 300-millisen suurennus vastaa Nikonin digijärkkärissä (1,5x -kroppi) 450-millistä. Digipokkareissa on polttoväli usein ilmoitettu kinofilmiä vastaavilla milleillä, vaikka todellinen polttoväli onkin vain murto-osia ilmoitetusta. Sana juttu koskee kaikkia kameroita: 115-millinen on superlaajakulma 8"x10" palkkikamerassa, mutta lyhyt tele kinofilmijärkkärissä. duluz ehtikin jo kaivaa tätä kirjoittaessani Digifaqista asiaa koskevan sivun
Vs: Suurennos Sekoitat termit zoom ja tele keskenään. Zoom ei välttämättä suurenna yhtään, mutta sinä on portaattomasti säädettävä polttoväli. Kameroissa yleensä panostetaan ilmoitukseen zoomikertoimesta, mutta sillä ei ole mitään tekemistä suurennoksen kanssa..tai no, kertoo se objektiivin lyhimmän ja pisimmän polttovälin eron tavallaan sisäisenä suurennoksena.
Vs: Suurennos Jees. Tarkoitan suurennosta. Ymmärtäkää meitä. Tämä on aloittelijoiden topic. Mitä tämä tarkoittaa: "objektiivin lyhimmän ja pisimmän polttovälin eron tavallaan sisäisenä suurennoksena."
Vs: Suurennos No jos on vaikka laajakulmazoomi 12-24 niin zoomikerroin on 2 ja jos on tele vaikka kuviteltu 100-200 niin taas on zoomikerroin 2. Näkymät/suurennos ovat kuitenkin aivan erilaiset. Eli zoomikerroin ei kerro mitään mahdollisesta suurennoksesta. Polttoväli antaa siihen paremman haarukan, missä mennään.
Vs: Suurennos Näinpä. Kaksi digiä myydään 10x zoomilla, mutta niiden telepään suurennos voi olla aivan erilainen. Linkistä näkee eri polttovälien suhdetta toisiinsa http://www.foka.fi/www/page.php?id=86 ja ilmentävät helppoa kaavaa, miten 100mm suurentaa 2x sen mitä 50mm, mutta: kuvat eivät kerro, miten maiseman näkee ilman kameraa. Mutta sehän tiedetään: ihmisen näkemä kuvakulma on yli 180 astetta ;-)
Vs: Suurennos Kiitos. Siinä mielessä epärehellisempää kuin tähtäinkiikareiden ominaisuuksista kerrottaessa. Esim: 3-12x56, suurennos väli ja objektiivin halkaisija Tuon FOKA esimerkin voisi kai käsittää nyrkkisääntönä että: 35mm - ei suurennosta, tällöin näkee paljonko 300mm on siihen vaerrattuna: n 6x suurennos Havainnollinen kuvasarja. Tästä päätellen, digiscoping 12x suurentavan tähtäinkiikarin läpi tuottaisi kuvia, jotka vastaavat n. 600mm putken tuloksia. Nyt ei puhuta laadusta, vaikka Zeiss tähtäinkiikarin optiikka sinänsä on parasta a-ryhmää. Tähän voi olla vaikeaa istuttaa digijärkkäri. Voisiko bajoneetin saada jostakin, tehtyä, kaupasta??
Vs: Suurennos Ei se epärehellistä ole. Näin asiat ilmoitetaan koska eksakti suurennos on oikeastaan harhaanjohtavaa ja vaikea toteuttaa. Miten sen kuvan koko siinä filmillä, tai digiklennolla kerrottaisiin? Verrattuna kuvaan silmän takaseinällä? Tai jos ajateltaisiin että negasta tehty pinnakkainen(eli negakoko) olisi se mihin verrataan omaa havaintoa, niin miten kaukaa sitä pinnakkaista katsottaisiin? Vaaksan päästä? Metrin päästä? Luupin kanssa?
Vs: Suurennos Vaikea kysymys, mutta ehkä voisi käyttää sitä silmäetäisyyttä kun katsotaan läpi kameran etsimen tai kiikaritähtäimen (silmäetäisyys okulaarista n. 7-9 cm). Hämäräominaisuuksissa on vahvoilla n. 7mm aukko (pupillin keräämä valon maksimi koko...noin) eli 8x56 kiikarissa aukko on 7mm. Jos oikein ymmärsin.
Vs: Suurennos Se mitä kameran etsimestä näkyy, sen suurennoksissa on paljon hajontaa, ihan riippuen okulaarin suurennoksesta, tai onko okulaaria ollenkaan vrt.kuiluetsin...eikä juuri tekemistä sen kanssa mikä on kuvankoko kuvaksella. (En minä saa muuten silmääni tuolta etäisyydeltä enää edes tarkaksi ;-)
Vs: Suurennos Ok. Kiikari on kuitenkin tämä: ZEISS Victory Varipoint 3 - 12 x 56 T* http://www.zeiss.de/C12567A80033F8E4/Contents-Frame/10F349B46B6E312641256A7300451C05 Silmä ei tosiaan tarkennu ihan noin lähelle, eli ajatusvirhe. En osaa sanoa kuinka kaukana ns. image plane on silmästä - varmaan noiden säätökiekkojen kohdalla (20 cm), koska ristikot ovat tässä mallissa 1. ja 2. :ssa kuvapinnassa.