nykyään kukaan ei enää käytä suotimia ja kaikki kuvaa digillä. tuntuu typerryttävältä ajatella maksavansa 150euroa 77mm värifiltteristä. olisiko herrasväellä vinkkiä hinnan polkuun, eli halpaa paikkaa hankkia vihreetä ja punasta ja niin edelleen? kiitollisin mielin, juhapuha
Eikös tuolla ole melkoisen huokeat suotimet: Maitolaituri TV verkkokauppa; video- ja valokuvaustarvikkeet edullisesti Tosin siellä ei oo värisuotimia, mutta kai se kysyttäessä niitä saa tilattua ? Mä oon tässä kanssa funtsinut keltaista (Y[K2]) slim-suodinta 77mm koossa. Punaiselle ja pyöröpolallekin olisi tosin käyttöä.
Digipelle kysyy pari kysymystä. 1) Kuinkahan paljon eroa on käyttää fyysistä värisuodinta, verrattuna fotarissa tehtyyn sävytykseen? 2) Kuinka paljon noissa UV-suodissa on eroja? Jos pyrkii mahdollisimman hyvään kuvanlaatuun? Digitarvike.fi:llä esimerkiksi Marumi taitaa olla halvin, sitten Hoyallakin on eri hintaisia..?
1) Värisuotimilla et digissä tee tuon tuikitaivaallista, mutta filmille niillä on merkittävääkin merkitystä. 2) No UV:lla ei liene kuin optiikansuojuksen status, mutta jos ostat niin osta parasta mitä saat.
Itse olen ostanut digitarvikkeesta netistä siellä on ainakin halvimat hinnat (mitä olen läytänyt)ja tavara tulee nopeasti. Käyppä katsomassa. Itse käyttelen lähinn polarisaatio ja infrapunaa. Siis digitarvike.fi paljon suotimia varastossa.
Kattelin digitarvikkeen b+w filsujen hintoja ja ainakin jotkut niistä näytti olevan ihan kilpailukykyisiä keski-euroopan hintoihin verrattuna, pitää ehkä hommata pari 46mm filsua sitten tuolta.
No jos multa kysytään niin b+w on paras uv. Erityisesti siksi, koska ne on paljon helpompi puhdistaa ja pitää puhtaana kuin hoyat, b+w:n pinnoitus hylkii vettä hienosti. Ja pinnoitekin kestää käyttöä enemmän. Minulla tällä on merkitystä kun tykkään kuvata vesisateessa, hoyaan tulee semmoinen läiskä yleensä vesitahrasta kun sitä pyyhkii tms, b+w ei.
Cokin P -sarjaan päädyin aikanaan , kun oli usevampia opiskoja eri kierteillä. Joihinkin suotimiin jo tehtaalla laaditut hienoiset naarmut eivät ole kuvissa näkyneet, mutta vastavalo vaeltelee omia polkujaan paksuhkon väriplastiikan sisällä. Olivatko halpoja vai kalliita? Halpoja siihen nähden, että parhaimmillaan oli 5 erikokoista soviterangasta ja suotimia on kymmenkunta. Hyvyydestä en osaa sanoa sen kummemmin. Vastavalo on hankala, mutta jollaikin virityksellä (kompendi tms.) asiaa voisi saada parannettua. Saksasta postimyynnistä ostin, kun en Helsingistä löytänyt. Jossain testissä joskus aikanaa Hitech merkkiset vastaat plastiikkasuotimet todettiin käypäsiksi ja edullisiksi. Leet erinomaisiksi ja kalliiksi. Cokineita ei siinä mielestäni ollut, mutta voin muistaa väärinkin. UV:t on mullakin kierteellä, mutta niistä ei käsittääkseni ollut kyse vai oliko?
Mulla on tuota P-sarjaa kanssa laukussa, ihan vain sen ½harmaan takia. Suotimia on itsessään 3 erilaista ja voi tilanteen mukaan asetella harmaarajat sommitelmallisesti suhteellisen oikein. Muita Cokineja en ole edes kokeillut, kuin noita puolikkaita.
Mulla on noita P sarjalaisia kelt, oranssi, pun ja vihr, pyöröpola, ND8, lämmittävä ja puoliharmaa Piti olla vielä softarikin, mutta se on jossain....missäköhän?
Tiettyjä juttuja ei saa photarillakaan tehtyä, jos kuvaa digille, mutta harvempi varmaan niitä suodattimia tarvitsee, tai ymmärtää tarvitsevansa ;o) Mitä itse käytän digillä kuvatessa tarvittaessa on polarisaatio ja ND- suodatin, niitä esim. määrätyissä tilanteissa huono sähköisesti korvata. Ilmakuvauksissa kanssa on oma juttunsa, mutta niitä harvempi tekee ammattimaisesti, kuten en itsekkään, eikä siihen parasta suodatinta edes löydy lasisena, vaan gelatiinisuodattimena. UV- filtterit itselläni on kanssa, linssinsuojana, joskin tarkemmissa kuvauksissa lähtee irti kuvaamisen ajaksi. Väri- ja mired- suodattimia taas käytän salaman edessä enemmänkin tarvittaessa, sitä ei pysty oikein myöskään korjaamaan jälkikäteen.
Gelatiinisuotimet on edullinen tapa pitää yllä kohtuukokoista suodinvalikoimaa laadusta tinkimättä. Cokinin gelapidin on halpa, ja halvoilla sovittimilla sitä voi käyttää erikokoisissa suodinkierteissä. Kulutustahan ne ei kauheesti kestä, mutta harvemmin tarvitsevalle ne on hyvä vaihtoehto.
Never say never. Jos digi olisi dynamiikaltaan ääretön, niin sitten ei kyllä tekisi. Mutta kun ei ole, niin kai värisuodattimillakin jotain marginaalista hyötyä voisi ajatella olevan juuri tuon dynamiikka-alueen optimoimisessa sävytettyjä kuvia (tai jopa sävyttämättömiä kuvia joissakin tilanteissa) otettaessa.
Aidot gelatiinisuotimet ovat optisesti parhaimpia suotimia, mutta niiden kanssa saa olla aika tarkka, varsinkin jos tykkää kuvata kosteissa olosuhteissa
Lee, Hitech ja Sinarin edesmenneet suotimet perustuvat kaikki samaan kodakin patenttiin, elikkä ne on jotakuinkin vastaavaa laatua, paksuuksissa on kyllä eroa, ja varsinkin mihin pidikkeisiin sopii mitkä. Yleensä Leen holderiin sopii kaikki, sinarin ei tainnut sopia kuin valmistajan omat, tietysti
No ½harmailla jotain tekee, kuten ND suotimilla ja polarisaatioilla, mutta varsinaiset värisuotimet, eli punainen, keltainen, värikorjaussuotimet jne. on ne tarpeettomat, mitä digillä ei tarvi. Muutoinkin esim. punainen ja keltainen on pitkälti MV-suotimia. Saahan noilla jotain taivaanrantaa 'lämmitettyä' oransseilla sun muilla, mutta PS:ssä ne tekee samalla tavalla.
Kuten eräs fiksu sanoi hiljattain (ei täällä) että filkka-aikana suodattimet oli välttämättömyys ja digiaikana etuoikeus. (oma huomautus: vaatii vain sen että ymmärtää niistä tarpeeksi)
vihreää nyt vaikka aluksi ollaan hakemassa vaan. eli ellei osta cokinia tai muuta settiä niin mustavalkovärifilttereitä ei edes taida saada suomesta enää.
mites tää nyt meni? jos haluaa suodattaa mahdollisimman paljon sinistä pois niin onko se nyt 80a vai 82c?