Vs: Suosituimmat polttovälit Ei kukaan ole tainnut tässä yhteydessä haluta olla oikeassa "keinolla millä hyvänsä" - ne aiheet ovat muita aiheita. Et ole ollenkaan oivaltanut kahta asiaa - ehkä sen takia, ettet ole vuorostasi yrittänytkään ymmärtää, mitä muut ovat kirjoittaneent. Ensimmäinen asia on se, että tässä on puhuttu geometriasta, fysiikasta yms. mitattavasta ja tutkittavasta. Ne eivät ole mielipideasioita, joissa joku on oikeassa ja joku väärässä, jos niin halutaan. Ne ovat luonnon ja ympäristön faktoja, asioita, jotka ovat sellaisia kuin ovat - vaikka joku kuinka yrittäisi muuta selittää. Niitten asioitten osalta on tosiaan olemassa se "oikea" selitys ja tulkinta - toisin kuin monen muun, vaikkapa politiikkaan liittyvän aiheen keskusteluissa. Toinen on se, että et ole ollenkaan ymmärtänyt perspektiivin käsitettä. Usea (ehkä 4-5, enpä laskenut) kirjoittaja on koettanut sanoa, että se perspektiivi ei riipu objektiivista - kohteiden keskinäiset suuruussuuhteet EIVÄT riipu kameran ominaisuuksista, sen enempää normaaleista kuin epänormaaleistakaan objektiiveista. Siitä huolimatta selität uudestaan ja uudestaan sitä samaa huuhaata, että "normaaliobjektiivi" tuottaa jonkinlaisen "normaalin perspektiivin". Yrittäisit nyt edes hiukan ymmärtää, mitä toiset kirjoittavat - omia juttujasi kun et kummiskaan ymmärrä, sen enempää kuin kukaan muukaan. Jos selittelet täällä täysin tolkuttomia juttuja, jotka valtaosa lukijoista ymmärtää höpöhöpöksi, niin varmasti käy niin, että "asenne paistaa niin tältä kuin monelta muultakin suomalaiselta keskustelupalstalta voimakkaasti läpi". Joudut kokemaan sen toistuvasti, ja tottumaan siihen - olipa palsta sitten mikä hyvänsä. Oma asenteesi "paistaa läpi" hiukan liikaa; oma valintasi sitten, haluatko jatkuvasti kokea pientä vinoilua hölmöilysi takia.
Vs: Suosituimmat polttovälit Ymmärrän erittäin hyvin perspektiivin käsitteen. Eri polttovälit tuottavat saman perspektiivin, kun niillä kuvataan samasta paikasta. Tällöin kuitenkin nuo kuvat ovat erilaisia, ja vertailu niiden välillä ei ole mielekäs. Kuten aiemmin sanoin, silmässä ei ole zoomia, vaan etäällä olevat kohteet ovat aina pieniä. Mutta kun kuvataan sama kohde samankokoisena, joudutaan eri polttoväleillä kuvaamaan se eri etäisyyksiltä, millä on suuri vaikutus kuvan perspektiiviin. Kuvausetäisyys on siis yksi valokuvan muuttuja, mitä ei voi jättää huomiotta. Tästä näkökulmasta, jossa sekä polttoväli että kuvausetäisyys ovat muuttujia, normaaliobjektiivi on se, joka tuottaa lähinnä ihmisen paljain silmin näkevän kuvan mukaisen valokuvan.
Vs: Suosituimmat polttovälit Tarkoittanet tätä yksityiskohtaa Vilmiveikon tekstistä?: "Kuvataan jokin kohde, esim. auto kadulla, kolmella eri polttovälillä niin, että tuo auto täyttää kuvan,..."
Vs: Suosituimmat polttovälit Niin..... juuri tuosta kun pääsisit eroon, jollain tavalla. En kyllä osaa neuvoa, mikä se tapa olisi. Muuten kuin toteamalla sen faktan (ehkä noin 20. kerta tässä ketjussa, lienee yhtä turha kuin aiemmatkin), että siitä kameran paikasta kaikilla objektiiveilla saadaan samanlainen kuva (- no, jos ei oteta kalansilmiä lukuun, mutta kaikilla suoraan piirtävillä). Laajiksilla joudutaan rajaamaan hiukan, pitemmillä polttoväleillä ottamaan useampi ruutu ja yhdistelemään. Kaikilla kuitenkin haluttaessa saadaan samanlainen kuva. Kumpaa sinä nyt ajat takaa, perspektiiviä (lähempänä ja kauempana olevien kohteiden kokosuhdetta) vai kuvakulmaa? Kumpi hyvänsä, samaa höttöä nuo selittelysi ovat. Jos kuvakulmasta puhutaan, on kinokoossa 50 mm opiskan kuvakulma vaakaan (pitkä sivu siis) noin 40 astetta. *JOS* se vastaisi jonkun "paljaalla silmällä" näkemää aluetta, niin asianomainen tuskin saisi ajokorttia, niin paha putkinäkö olisi kyseessä. Ihminen näkee maailmaa tavallisesti noin 150 asteen kulmassa yhdellä silmällä, kahdella 180 astetta ja silmiä liikuttelemalla (päätä liikuttamatta) noin 270 astetta. Kokolailla kaukana "normaaliobjektiivin" kuvakulmista. Perspektiivin osalta on tosiaan jo aika isolla porukalla koitettu tolkuttaa, ettei se ole objektiiviin mitenkään liittyvä asia - huonolla menestyksellä toistaiseksi.
Vs: Suosituimmat polttovälit "Many will say that focal length also determines the perspective of an image, but strictly speaking, perspective only changes with one's location relative to their subject. If one tries to fill the frame with the same subjects using both a wide angle and telephoto lens, then perspective does indeed change, because one is forced to move closer or further from their subject. For these scenarios only, the wide angle lens exaggerates or stretches perspective, whereas the telephoto lens compresses or flattens perspective." Tuolta: http://www.cambridgeincolour.com/fi/tutorials/camera-lenses.htm
Vs: Suosituimmat polttovälit Eikös tässä ole se ero mikä vielä hannaa, Vilmiveikko ei ole sanonut, että kamera on samassa paikassa, vaan kuvat otetaan siltä etäisyydeltä eri polttoväleillä jolloin kohde on saman kokoinen ja silloinhan perspektiivi on eri ja silmä näkee kohteen kuten n.50mm kinopolttoväli - jos ymmärsin oikein.
Vs: Suosituimmat polttovälit Markku, nyt mun täytyy sanoa, että mä putosin ihan kokonaan tästä ajatusketjusta. Vaan eipä mitää, ei maailma tähän kaadu. Todistaapahan vain sen vanhan totuuden, että netti on paikka missä toinen toisensa väärin ymmärtäminen on enemmän todennäköistä kuin epätodennäköistä. Harmin paikka.
Vs: Suosituimmat polttovälit No, en mä nyt tiedä onko tämä kovin ison harmin paikka, ei ainakaan jos ottaa huomioon sen erittäin epätodennäköisen vaihtoehdon, että minä voisin sittenkin olla väärässä ;DD Tähän soppaan pitää asian "ymmärtämiseksi" lisätä sellainen asia kuin normaali katseluetäisyys. Ihmisen silmä näkee erittäin laajan kuvakulman, mutta vain osa siitä on silmiä kääntämättä terävää ja tämä johtaa siihen, että ihminen mielellään asettuu sellaiselle etäisyydelle jostain mielenkiintoisesta kohteesta jonka hän näkee kohtuu terävänä ilman skannausta ja kutsutaan tätä etäisyyttä nyt sitten vaikka normaali katseluetäisyydeksi. Tuolta normaalikatseluetäisyydeltä otettu kuva näyttää perspektiiviltään normaalilta ja siltä etäisyydeltä kun otetaan kuva n.50mm objektiivilla, kohde täyttää sopivasti koko kuva-alan, laajiksella tulee roinaa mukaan joita ihmissilmä ei näe silmiä kääntämättä tarkasti ja telellä osa kohteesta rajautuu pois. Helvetti, mähän taisin keksiä uuden määritelmän joka nyt välittömästi otetaan kaikkien käyttöön ;DDDDD
Vs: Suosituimmat polttovälit Tämä on juuri sitä kinaamista kinaamisen vuoksi. Ikään kuin jalkoja ei saisi käyttää, vaan kuvat pitää ottaa yhdestä paikasta. Sitten kotona leikataan ja liimataan bittejä, jotta lopputulos tyydyttäisi. Äly hoi! Unohdit kiihkoissasi sen yksityiskohdan, että normaaliobjektiivin käsite on sidottu filmi/kennokokoon. Ja kennokoko "muuttuu", jos yhdistelet tai croppaat kuvia. Mietipä pari kertaa ajatusta, että otat henkilöstä muotokuvan ja miten se tehdään? Valitsemalla lyhyt tele ja kävelemällä sopivan matkan päähän, jotta henkilö mahtuu kivasti kuvaan. Vai kuvaamalla laajakulmalla kaukaa ja suurentamalla kuvaa, vai kenties pitkällä 300mm putkella kuvaamalla tusina kuvia ja viettämällä ilta tietokoneen ääressä. Käytännön elämässä kuvausetäisyys ON yksi valokuvauksen muuttuja, koska eri polttovälit tuottavat erilaisen rajauksen. Toki zoomia voi käyttää vain maisemien rajaukseen, mutta kohteen kuvaamisessa (missä kohde täyttää kuvan) polttoväli (ja sen määräämä kuvausetäisyys) vaikuttaa olennaisesti kuvan perspektiiviin.
Vs: Suosituimmat polttovälit Tuossa olis sattumoisin kaupan sellainen kamera, missä oli se objektiivi, jonka tuottama kuvakulma muodostui normiksi ja johon kaikkia sen jälkeen valmistettuja koneita verrataan: http://www.ebay.com/itm/Leica-I-Model-A-Camera-Elmax-50-3-5-Yr-1925-Extreme-RARE-up-to-Museum-Standard-/191388670271?pt=US_Vintage_Cameras&hash=item2c8fa7593f
Vs: Suosituimmat polttovälit Kant totesi aikanaan, että intuitio on käsitystä, jonka mieli tuottaa itse ilmiöstä. Nykyajan mitallistetussa maailmassa, jossa kaikki on normaalia, vain mielipuoli ajattelee enää intuitiivisesti.
Vs: Suosituimmat polttovälit Tuo mitä perspektiivin osalta olet tolkuttanut on teoreettisella tasolla juuri näin. Käytännössä taas sitten ihan muuta, koska objektiiveissa on omat korjauksensa ja oma jälkensä. Senkin voi tietysti kieltäytyä näkemästä, mutta siellä ne kuvautumisvirheet aina ovat.
Vs: Suosituimmat polttovälit Just sitä älyä tässä on houkuteltu esiin. Jos vaihdat paikkaa, niin enempää silmiesi kuin objektiivisikaan ominaisuudet eivät muutu. - mutta, eiköhän tämä asia ole taputeltu. Mitä ilmeisimmin liian vaikea aihe tähän ympäristöön. Kuvaamistahan se ei kuitenkaan haittaa, niin välikö hällä.
Vs: Suosituimmat polttovälit Mulla ei ole vielä niin omituista opsjektiivia ollutkaan, että sen kuvausvirheet vaikuttavat kuvan perspektiiviin..... (Vihjaise jostakin mallista, pitää hankkia ihan mielenkiinnon vuoksi.)
Vs: Suosituimmat polttovälit Ei tietenkään vaikuta, sikäli kuin tarkoitat, että valokuvausvälineistö muuntelisi vallitsevaa todellisuutta ympärillämme, mutta kuvausetäisyyden muutos ja objektiivien kuvautumisvirheet vaikuttavat siihen, miten kuva kuvautuu kameran läpi tarkasteltuna.