No jäi tuosta mainitsematta monta muutakin mm Donleavyn Holtiton mies, nettisukupolvea varmasti puhutteleva Philip Rothin Portnoyn tauti, Gunter Grassin tuotanto, Hemingway valikoiden, Doctorow, joka on vähintään Irvingin veroinen tarinankertoja, Daviesin Viides rooli ja kotimaisista vaikka Kjell Westö noin äkkiseltään. Lisätään vielä Harri Sirolan Syysprinssin kalaretki listaan.
Nya vindare! "Hasse spelar bassguidar" ja muita unohtumattomia lausahduksia. Mikään muu kirja tuskin on vienyt niin monta nuorta itsemurhan partaalle.
Vanhassa vara parempi. J. W. von Goethen Nuoren Wertherin kärsimykset ei vienyt nuoria vain itsemurhan partaalle vaan auttoi reippaasti jopa ylittämään ko. partaan. Kirjan aikoinaan matkaansaattama itsemurha-aalto sai viestinnän tutkimuksen kieleen pesiytymään ilmauksen Werther-ilmiö.
Kirjafriikkinä en kyllä kykene nostamaan yhtä ylitse muiden... Loistavia opuksia nyt kuitenkin pari: Mark T. Sullivan - Peurariitti Donna Tartt - Jumalat juhlivat öisin ... sekä luonnollisesti ylipäätään John Irwingin, Stephen Kingin, Wilbur Smithin jne. tuotanto. Noin "harrastuksen" pohjalta myös J. Juntusen Tatuoitu on allekirjoittaneelle varsin rakas opus, kuten myös kollegansa Kosmeettisia Häiriöitä (á la Jari Ruotsalainen).
Vaikka Pirsig saikin nimivaikutteita, kirjojen aihe ja edustama ajattelumalli ovat aivan erilaiset... Pirsig ei ole Zenin harjoittaja tai siitä kirjoittava ja kirjan moottoripyörän kunnossapitoon liittyvät ajatukset ovat täysin "epä-Zeneja".
Jo mainituista Pirsig, Calvino (varsinkin Kosmokomiikkaa), Dostojevski (tosin Rikos ja rangaistus on vähän napakampi teos). Sen lisäksi: Mankell: Leopardin silmä; kirja jonka omalaatuinen kerrontatyyli vei mukanaan alusta lähtien Ian Fleming (kyllä, sama kaveri): Syntiset kaupungit; hauska matkakertomus vähän vanhemmalta ajalta Hammond Innes (myöskin tunnettu vähän erilaisesta tuotannosta): Conquistadorit; ei niin mieltäylentävä kuvaus herrojen Cortes ja Pizarro seikkailuista Väli- ja Etelä-Amerikassa Tapio Hiisivaara: Intiaanit tulevat; tarinoita Yhdysvaltojen uudisasukkaiden toilailuista valloittaessaan inkkareiden maita. Ei heikkohermoisille... Dumas: Monte Criston kreivi Ja sokerina pohjalla Viisikot - mainiota kesälukemista, taannoin tuli luettua yhdesta 110 sivua yhden sikarin aikana...
Jos tuolla tarkoitetaan Enid Blytonin kirjoja, niin ovat tosiaan mainioita. Harmittaa, että luin niitä kakarana niin paljon ja kaikki kirjat niin moneen otteeseen, että tuntuu siltä, että edelleenkin osaan jokaisen tarinan ja jokaisen käänteen ulkoa. Itse pidän kovasti Hannibal-kirjoista. Luin ne taas englanniksi, enkä voi olla rakastamatta Harriksen kielenkäyttöä. Liza Marklundin kirjat ovat myös kaikki miellyttäneet.
Kesälukemisena olen tavannut Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes-tarinoita, jotka ovat minusta edelleen oivallisia. Olkoonkin että nämä toimisivat vielä paremmin syysiltoina sopivan lempijuoman kera. Lisätään muutamia suosituksia : Alastair Reynolds : Ilmestysten avaruus, Kuilukaupunki 1&2, Century Rain - erinomaista scifiä Viktor E. Frankl : Ihmisyyden rajalla - lainaus takakannesta : "itävaltalaisen psykatrin kiihkoton kuvaus keskitysleirien elämästä ja kokemuksista". Pieni, vaikuttava kirja jota voi löytää muutamalla eurolla alehyllyistä. Frances Ashcroft : Life at the extremes - tietokirja, jossa kansantajuisesti kerrotaan miten käy kun ihminen altistuu kylmälle, kuumalle, paineelle, paineen puutteelle, jne. Ei sovi aivan kaikille. Mikko
Jos haluaa nauraa katketakseen ja järkyttyä samalla kerralla niin: Jonathan Safran Foer: Everything Is Illuminated. (Mieluummin englanniksi, suomeksikin on.) Silti Virusta mukaellen: "Juutalaiset pois Israelista."
Jan Guilloun Ristiretki sarja ja nyt Conn Iggulden Keisari sarja. Irwine Welshin tuotannosta olen tykännyt ja Yann Martelin Piin elämää suosittelen kaikille.
Vs: Suosikkikirjasi - ei valokuvaus tää on mulla hyllyssä, en oo koskaan lukenu loppuun asti.. neil gaiman - unohdetut jumalat, + muu tuotanto, mutta tämä erityisesti robin hobb - koko tuotanto douglas adams - linnunrata-trilogia noi lienee ne opukset, mitkä on jääneet parhaiten mieleen nautinnollisina lukukokemuksina. *** ja kommenttina vielä.. luin da vinci -koodin melkeen yhdeltä istumalta. tsiisus mitä valmiiksipureskeltua pullamössöö.. ei mitään yllätyksiä, kaikki oli väännetty rautalangasta ja selitetty valmiiksi.
Vs: Suosikkikirjasi - ei valokuvaus Mitä mitä, Naamiot vielä kesken? Nyt ryhdistädy! Täytyy kyllä sanoa, että olen harvinaisen samaa mieltä Da Vinci -koodista. En lainkaan käsitä sen aikaansaamaa kohua. Lisätään pari omaa suosikkia vielä: Umberto Eco: Foucaultin heiluri, Baudolino sekä vielä Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki Arturo Pérez-Reverte: oikeastaan kaikki kirjat, mutta mainitaan nyt Etelän kuningatar, Rummunkalvo, Flaamilainen taulu, Merikartta, Miekkamestari... Hyvistä dekkarikirjailijoista voisi mainita Manuel Vázquez Montalbánin, jolta myös koko tuotanto on lukemisen arvoista tavaraa.
Vs: Suosikkikirjasi - ei valokuvaus Yksi on ylitse muiden, Tolkienin Taru sormusten herrasta. Tuo tulee luettua aina uudestaan parin vuoden välein, milloin suomeksi milloin alkukielellä. Lähentelee jo pakkomiellettä mutta ei se mitään... Muutenkin lukeminen on viime vuosina painottunut voimakkaasti tuonne scifi- ja fantasiaosastolle, josta vois mainita kirjailijat Iain M. Banks, Steven Eriksson, Vernor Vinge. Terry Pratchettia unohtamatta. Yhdellä kaverilla on jotain 20 hyllymetriä englanninkielistä scifiä ja fantasiaa, siitä on luettuna vasta ehkä 3 metriä Kotimaisista Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja Johannes Angelos vaikuttivat todella voimakkaasti aikanaan, Veikko Huoviseta ja Arto Paasilinnaa on tullut luettua niinikään. Ulkomaalaisen mainstreamin(?) puolelta Charles Bukowski (myös herran runokirjat), Kurt Vonnegut ja sitten yleissuosikit Hemingway, Irving. Olen koittanut ottaa asiaksi lomilla aina lukea vähintään yhden ns. klassikon, viime kesänä se oli Sieppari ruispellossa. Tykkäsin. Kesällä luin myös 10 ensimmäistä Tarzania, ens kesäks pitäis varmaan haalia Mars-sarjaa sitten? Mukavan kevyttä lukemista, kirja päivässä EDIT: Niin sen verran kai vois vielä lisätä että kyllä kaikenlainen eurooppalainen sarjakuva (Tintit, Asterixit, Ankardot, Corto Maltese jne. kuuluu tähän ehdottomasti)
Vs: Suosikkikirjasi - ei valokuvaus Jos on synkkä fiilis niin lueskelen Juha Vuorisen Juoppohullun tarinoita ja muuta sen tuotantoa, niin johan alkaa päivä paistamaan.. Sitte myös kaikki Fantasia ja Scifi kirjat.