Vuoden takaisesta tuo RF 14-34L on edelleen yksi suosikki, mutta tämän kesän ja syksyn halpa ja superpieni ja -kevyt RF 28mm pannukakku on viihtynyt R6mk2:n nokalla valtaosan ajasta. Siitä ei oikeasti edes huomaa että linssi on kiinni kamerassa.
Nikkor Z 50mm f/1.2 Jäätävän kokoinen perunanuija, mutta eipä olisi uskonut että jollain objektiivilla pystyy lähes koko ajan kuvata täydellä aukolla.
Ulkomaanreissuille helposti lähtee "varmuuden vuoksi" mukaan liikaa sekä kameroita että objektiiveja. Kokemus kuitenkin on, että koko ajan on käytössä (runkona Voigtländerin Bessa R2) Voigtländerin Ultron Aspherical 35 mm f1.7. Se on mekaanisesti ja optisesti erinomainen, sopivan kokoinen ja vielä nätti
Näinhän siinä useasti käy, että parhaat laitteet ovat mukana ja painoa on repussa sitten sen mukaisesti. Useammin kuin kerran olen hupireissulta kantanut takaisin välineistöä, johon ei ole koskettu kertaakaan. Samoin käytännössä parhaat digikuvat ovat tulleet Canonin G7X II-pokkarilla, joka on hetkessä käyttövalmis, helppo kantaa mukana ja joka ei herätä kuvattavissa tai kuva-alalla olevissa samanlaisia intohimoja kuin Sonyn järkkäri ison zoomin kanssa.
Noin juuri. Pahimmillaan mukana on voinut olla digijärkkäri muutaman lasin kera, digipokkari, pari filmijärkkäriä (mustavalkoiselle ja dialle) ja muutama lasi lisää ja varmuuden vuoksi vielä filmipokkari (varmuuden vuoksi ja värinegalle) ja sitten vielä ainakin yksi keskari. Ja valtaosa niistä vain pääsee matkalaukussa jonnekin päin Eurooppaa ja takaisin. Hölmön hommaa.
Aikoinaan mukamas parhaat lasit piti aina olla mukana. Nykyään mulle riittää hyvin, kun on Ricoh GR taskussa. Joskus, jos filmille pukkaa joku ihme tarve kuvata, niin Minox GT-E.
Paikallaan oleviin tai hitaasti heiluviin kohteisiin (ihmiset) tarkennus toimii todella hyvin ja nopeasti. Täydellä aukolla löytää Z6ii kanssa suurimmaksi osin tarkennuksen sieltä missä se pitääkin olla ja kuvissa ei valittamista terävyyden kannalta. Eli tämä oli itselle kyllä merkittävä hyppy F sarjan laseista joista useampi ei täydellä aukolla (F1.4) vielä täysin suoriudu kaikissa tilanteissa. Esim AF-S 50mm f1.4 oli tarkennuksen kannalta hitaampi ja täydellä aukolla selvästi softimpi.
Kannattaa tarkentaa oikein eli pääkohteeseen. Kuvaaja tarkentaa ja päättää mihin tarkennetaan, ei kamera. Kandee myös itse päättää miten kuva valotetaan. Samaten rajaus ja sommittelu on syytä päättää itse. Eli sommittelu, tarkennus ja valotus, sitten kameran sulkimen laukaisu.
Jos itte menisin reissulle kameran kanssa, niin mukaan lähtis Sony ZV-E10 kittiobjektiivilla tai Canon EOS R6 RF 35/1.8 objektiivilla ja pystykahvalla. Jälkimmäinen olis mukava kun ei tarvittisi pähkäilä yhtään polttovälin tähären. Oon paljon kuvannut 20D & EF 35/2 yhristelmällä….mutta R6 käteensopivuus on vain niin ylivoimaista että eläkeläiskamera jäis kotia.
Nuo tuntuu ainakin kulkevan eniten matkassa tätä nykyä. Hyvin pärjännyt noilla useamman viikon reissussakin A9II tai A7IV kaverina Sony FE 20mm / f 1,8 G ja Tamron 28-75 / 2,8 Di III VXD G2. Kevyitä ja pieniä molemmat. Valovoima ja piirto riittää mun käyttöön oikein hyvin Sen verran nykyään laiskottaa että isommat ja painavammat jää ainakin reissukäytössä kotiin. Toki tarpeen mukaan sitten muitakin käyttöön...
Tuo Tamronin 28-75 kiinnostaa. Onko focus breathingia ja pysyykö laajakulmapäässä nurkat suorina sekä terävinä?
En minä tollaisista hienouksista mitään ymmärrä. Ei toi kovin häiritsevästi vääristele. Tietysti tuo lyhyen pään 28mm polttoväli helpompi zuumissa kun lyhyt pää esim. tuossa Sigma 24-70 / 2,8 DG DN mikä myös kaapissa. Sekin hyvä ja tulee silläkin paljon kuvattua. Mutta en jaksa sitä mukana kanniskella montaa päivää. Taitaa olla tuo Tamron 28-75 G2 ja Sony 20mm f 1,8 yhdistelmä kevyempi kun pelkkä 24-70 DG DN Sigma.
Tiedoksi niille, jotka halajavat Nikonin F-sarjalaisten runkojen päivittämistä Z-sarjan runkoihin, että Nikonin oma Z 24-70mm f/4.0 on edullinen hinta-laatusuhteeltaan lähes lyömätön objektiivi. Jälki on nurkasta nurkkaan terävää ja kontrastikasta täydeltä aukolta lähtien. Runkoja voi myös käyttää F-sarjalaisten objektiiveilla, joista ainakin AF-S -objektiivit toimivat aivan muiden objektiivien tavoin FTZII-adapterilla. Olen aina ollut ennakkoluuloinen kaikkea adaptoitua kohtaan, mutta nyt minun on nieltävä ennakkoluuloni. Adapteri toimii kohtalaisen hyvin myös Tamronin objektiivien kanssa. Yllättäen Tamronin 70-200 f/2.8 G2 toimi moitteettomasti, kun taas 35mm f1.4 G2 kävi päätytopparissa pari kertaa, mutta yleisesti ottaen hyvin silläkin pärjäsi muutaman ruudun ottamisen kanssa.
Edelleen liki kaikki "myydyt" (tai oikeasti kumppani ne myy) kuvat tulee 24-70mm optiikalla. Osittain johtuu kyllä siitä, etten jaksa kantaa/ottaa mukaan muita opiskoita reissuun, mutta toisaalta tuolla ottaa kaikki tarpeelliset kuvat. SE mikä vaihtui on Nikon Sonyyn. Jonkin verran on mennyt myös 14-24mm kuvia, mutta alle 10 viime vuonna.
Tällä hetkellä opettelen tulemaan toimeen 24mm lissillä. Jos oppisi hallitsemaan sen taipumusta vääristää kuvaa reunoista niin, että sen kanssa tulisi toimeen. 35mm olen käytellyt pitkään myös. Jos jaksaa kantaa, niin mukaan tulee jomman kumman laajan linssin lisäksi tietysti 50mm perusokulaari.