Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Skanneri 35mm filmille?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Vasamatti, 17 Lokakuu 2021.

 1. Vasamatti

  Vasamatti Active Member

  691
  146
  43
  Hakusessa edullinen, pienikokoinen ja suht nopeatoiminen 35mm filmiskanneri. - Digitoinnin jälkeen pääasiallinen digivedosten koko n A4 - max A3 välillä.
  Olisiko esim Rollei DF-S 310 SE tms kelvollinen? Liekö täysi "lelu"? (https://www.verkkokauppa.com/fi/product ... gIR4PD_BwE)
  Hakusessa siis pienikokoinen ja nopeatoiminen laite hintaluokassa 100 - 200€. Löytyyköhän tuosta hintaluokasta edes laitetta, jolla saisi suht kelvollisia vedoksia?
  Ehdotuksia??
   
 2. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 763
  925
  113
  Ei varmasti löydy. Arvostelut: Rollei DF-S 310 SE diakuva- ja valokuvafilmiskanneri – Filmi – Kuvanlukijat – Oheislaitteet – Verkkokauppa.com
  Noita tuollaisia on pilvin pimein, osin vielä halvemmalla. Miten satasen hintaan saataisiin kennon ja oheismuovin lisäksi vielä riittävän hyvä lasi? En koskisi niihin kepilläkään enkä usko niiden jäljen riittävän A4-vedokseen.
  Tuolta voi katsella testejä Ausführliche Scanner-Testberichte über Filmscanner Diascanner: Scanner-Vergleich, Marktübersicht Scanner
  Reflectan RPS 10M (myydään myös muilla nimillä) taitaa nykyään myynnissä olevista olla ainoa(?) jolla tekee samantasoista jälkeä kuin Nikonin Coolscan V ED:llä ja se maksaa noin 900 euroa.
  EDIT Entäs järkkärillä reproaminen?
   
 3. Vasamatti

  Vasamatti Active Member

  691
  146
  43
  Joopa joo, näin itsekin kaavailin asian olevan...itsellä oli Epsonin Perfection v550, mutta myin pois, kun kyllästyin sen hitauteen. - Eli rahalla saa ja hevosella pääsee pätee siis edelleen!:)
  Järkkärillä reproaminen taitaisi olla viisas ratkaisu tässä kohtaa, eikä etsiä mitään "huuhaa" -oikopolkuja kohtuulliseen tulokseen pääsemiseksi.
   
  keegan tykkää tästä.
 4. Vasamatti

  Vasamatti Active Member

  691
  146
  43
  Digikameralla negatiiveja kuvaamalla pääsee kaiketi hyvään tulokseen... Mutta kun ei ole kokemusta siitä, miten homma toimii! Tässä olisi kait jonkinlainen filminpidike/kehys: Essential film holder, (ks: Essential Film Holder) mutta miten etenen asiassa?
  Nyt olisi siis hyvät neuvot tarpeen!??
   
 5. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 222
  1 805
  113
  Kameralla reproamalla pääsee hyvään lopputulokseen, mutta pölynpoistoahan ei ole. Aika tarkkaan kannattaa putsata filkat, muuten menee prikkaamisessa iät ja ajat. Muutoin jälki kyllä kilpailee hyvienkin skannerien kanssa.
   
 6. MartinN

  MartinN Active Member

  487
  27
  28
  Minä unohdan kaikki reproamisen oikut ja käytän aitoa skanneria. Enkä aio muuttaa työskentelytapaani. En edes harkitsisi.
   
  diefenbaker, mlphotic ja arthur tykkäävät tästä.
 7. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  2 207
  256
  83
 8. Vasamatti

  Vasamatti Active Member

  691
  146
  43
  Tuotetta myydään nimikkeellä "diakuva- ja valokuvafilmiskanneri"... Kas kun en ole tämän skanneripuolen asiantuntija, niin enpä voinut tietää.
   
 9. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 763
  925
  113
  Noita filmipitimiä on myynnissä muitakin. Kaksi (tai kolme) muutakin ratkaistavaa asiaa on. Valonlähde. Jos filmipidin (oli se millainen tahansa) on vaakatasossa, om valolähteen käytännössä oltava sen alla. Onko tabletin valo varmasti oikeanlaista? Entä satasen maksava pieni valopöytä, toimisiko se paremmin? Entäs kamera tai oikeastaan objektiivi? Onko valmiina makro? Jos ei, niin mitä sitten, loittoja? Miten kameran saa _varmasti_ asemoitua niin, että kameran kennon taso on samansuuntainen filmitason kanssa? Tukeva normijalusta jossa keskiputki kääntyy? Repropöytä? Pölynpoistosta on jo ollut puhetta. Jos kuvaa värinegaa, niin miten onnistuu värien kääntö? Se ei välttämättä ole ihan yksinkertaista (monet kehuvat tätä: Negative Lab Pro ). Ja vielä: kun tuollainen viritelmä on sitten saatu aikaiseksi, niin entä silloin kuin sitä ei käytetä? Rojottaako huoneen lattialla ajasta ikuisuuteen se ainoa jalusta jossa on kiinni se ainoa digirunko? Vai kootaanko koko tuo viritelmä joka kerta alusta alkaen johonkin. Makro runkoon kiinni, raivaa lattiatilaa, asettele lattialle valopöytä ja sen päälle negapidin. Etsi jalusta, kiinnitä runko, aseta jalusta valopöydän päälle, säädä jalustaa. Ei ihan kohdallaan, säädä vielä. Ei vieläkään ihan, säädä uudelleen. Etsi vatupassi ja säädä vielä vähän lisää.
  Ohhoijaa. Olen tuota harkinnut, mutta en halua tuota säätämistä. Skanneri on tuossa pöydänkulmalla valmiina, ei muuta säätämistä kuin laittaa virta päälle.

  Jos tuohon järkkärillä digitointiin ryhtyisin, niin ostaisin ilman muuta repropöydän jossa on kiinteä reprojalusta. Ja siihen pieni valopöytä jonka paikka oletusarvoisesti olisi siinä. Muuten menee ihan liian säätämiseksi.
   
  Viimeksi muokattu: 19 Lokakuu 2021
 10. Vasamatti

  Vasamatti Active Member

  691
  146
  43
  Taidan myös palata vaan kunnollisen skannerin hankintaan, maksaa kyllä, mutta kyllä elämä on muutakin kuin yhtä helkkarin säätämistä. Nyt vaan siis järki uudelleen käteen!
  Ja kiitokset kaikille hyvistä neuvoista ja vastauksista!:)
   
 11. MartinN

  MartinN Active Member

  487
  27
  28
  Minulla on vara ja matkaskannerina Plustek Opticfilm 7400. Se on mielestäni riittävän hyvä ja mukavan kompakti. Sillä tietekin ei ole filminsiirto automatiikka ja se onkin sen miinus, kuinka tärkeä jokainen päättää itse. Resoluutiot kaikissa Plustek 7000-8000 jne malleissa on 3600ppi optinen erottelukyky ja käytännössä negatiivista tai USAF targetista hiukan vähemmän. Ei ollenkaan huono saavutus näin huokeasta laitteesta. Sitten autofocus puuttuu, mutta minä olen laittesstani nimenomaan mitannut sen 3400 ppi USAF targetista ja se on ihan ok, ellei filmi nyt ole erityisen kupera.
   
  keegan tykkää tästä.
 12. MartinN

  MartinN Active Member

  487
  27
  28
  Mielestäni ainut skannereita vaivaava ongelma on riittävä dynamiikka eli se kyky saada sävyjä alivalottuneesta diasta tai muuten vaan perkuleen kontrastisesta diasta. Sihen lääke voisi olla erityisen kirkas valo, mutta käytännössä varmaan silloin polttaa yläsävyt ym. ja voi jopa aiheutta flare tai muu ylikirkas ongelma.
   
 13. papetsu

  papetsu Active Member

  219
  115
  43
  mlphotic ja MartinN tykkäävät tästä.
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 195
  677
  113
  Tuo nyt meni täysin pakinaksi. Ei ole vaikeaa eikä hidasta kohdistaa oikein kamera negaan.

  Skanneriohjelmaa voi käyttää myös kääntöön. Ainakin jotakin niistä. Unohdin jo mistä on vuosia puhuttu. :) Kiitos Negative Pro vinkistä.
   
 15. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 763
  925
  113
  Sinä olet taitavampi kuin minä, hyvä että se sinulta käy sujuvasti:). Minulle tuo on kyllä aikaavievää ja hankalaa (ei nyt sentään vaikeaa) verrattuna siihen, että skanneri on käyttövalmis kunhan pistää virrat päälle. Raw Therapee muuten käy myös kääntöön.
   
 16. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Jos kotoa löytyy väripäällinen suurennoskoje, niin niistä saa tukevan jalustan ja esisäädettävän opaalivalolähteen samalla kertaa useimmista.
   
  keegan tykkää tästä.
 17. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 763
  925
  113
  Tosiaan, tuopa pitääkin tarkistaa. Lieko kiinnitys niin standardi, että siihen rungon saa kiinni? Jossakin komeronnurkassa on nyt käyttämättömänä joku aika iso Philipsin kone...
   
 18. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  2 207
  256
  83
  Minun käsittääkseni reproamisen etuna on, että jos diaa tai negaa haluaa rajata, niin rajatussa kuvassa on sama erottelutarkkuus kuin koko kuvassakin. Esim. jos skannerilla saatu kuva on vaikkapa 3000 × 6000 pikseliä, niin siitä kuvankäsittelyohjelmassa neljännekseen rajatussa kuvassa on vain 1500 × 3000 pikseliä. Kameralla optisesti rajaamalla, ts. kuvaamalla vain osa negasta, on myös rajatun kuvan resoluutio 3000 × 6000 pikseliä.
   
 19. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 052
  450
  83
  Riippuu tapauskohtaisesti valmistajasta. Joillakin on ihan perusstandi runkona ja sitä voi käyttää hyvinkin tukevana reprostandina. Värikoneissa on se hajavaloboksi vakiona, joten värikojeissa väripää vain ylösalaisin ja tekemään.
   
  keegan tykkää tästä.
 20. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 222
  1 805
  113
  Skannareilla resoluutiota voi säätää, joskin se on sillä tavalla näennäistä, ettei sen(kään) optinen erottelukyky kasva tiedoston kokoa lisäämällä.