Eli tässä mietin, että miten saan järkkärin suojattua sateelta. Vaatimuksia: - Suojan alle pitää saada järkkärin runko, 70-200/2.8 ja siitä lyhyemmät putket - Pitää voida käyttää pysty- ja vaaka-asennoissa - Täysi pääsy kontrolleihin - Pitää pitää kalusto kuivana (mahdollinen ei-sääsuojattu objektiivi) ilman että erikseen tarvitsee miettiä, että saako kuvata rankkasateessa esim. yläviistoon. - Ei tarvittis "viritellä ja toivoa, että se suojaa vedeltä", eli sulkisin pois muovipussi-, suihkumyssy- ja kertakäyttösadetakkiviritykset, jotka toimivat ihan hyvin tihusateessa tai jos vähintään objektiivi on roiskeenpitävä. Kaupallinen vaihtoehto olisi Kata E-702 (esim: Telefoto – Fotokauppa kotonasi, etkä maksa liikaa.). Toimisi muuten hyvin, mutta esim. Canon EF 50/1.4:ää on muistaakseni (ei ole kirjoitushetkellä käsillä sitä) mahdoton sen rakenteen takia saada täysin vedenpitäväksi tuon suojan kanssa, siis niin, että objektiivin sisään ei pääsisi saumoista vettä. Siinähän on tarkennettaessa liikuva etuosa. Monissa muissa linsseissä on saman tyyppisiä ongelmia. Toinen vaihtoehto olisi askarrella-paskarrella oma. Lyhyesti sanottuna idea olisi hankkia halpa iso (>= 77 mm) uv-suodin tai vastaava ja läpinäkyvää kunnollista sadetta pitävää muovia. Muoviin tehdään aukko linssille, joka kiinnitetään liimalla ja tiivistetään silikonilla. Step-up-renkailla saadaan tuo linssi sitten objektiiviin kiinni. sen kummempaa ei oikeastaan tarvittaisi. Muovia pitää olla sen verran, että se reilusti roikkuu joka sivulta alas, jolloin kameraa voi käännellä ja nyplätä miten vain, ilman että kamera altistuu sateelle. Muita vaihtoehtoja? Ajatuksia mistä tuota muovia voisi saada (ehkä jostain sadetakista, jos semmoisen jostain löydän)? Tarkoitus on huomenna käydä Etolassa etsimässä sopivaa tavaraa. Muut tarvikkeet löytyvät Biltemasta ja Digitarvikkeesta.
Monissa tilanteissa tavallinen sateenvarjo on hyvä ratkaisu. Kovassa tuulessa tai tuiskussa se ei kyllä oikein toimi.
On noita suojia olemassa monen moisia. Itsellänikin on yksi, mihin mahtuu sisään ykkössarjalainen Canon, 70-200 2.8 ja kuvaajan kädet. Ei vaan näytä olevan minkään valtakunnan merkkejä (paitsi made in Japan) tuossa kortsussa.
Mielenkiinnosta pakko kysyä, että minkälaisissa olosuhteissa meinasit kuvailla ja olisko tarvis vaihtaa lasiä välillä?
Pentax *ist D ja K-1000 oli sadetestissä Tiistaina. Täytyypi sanoa, että digistä tuli vatupassi, filmijärkkäristä ei, mutta kumpikin toimii edelleen. Jos kamera ei sadetta kestä niin se on huono :|
Harmi vaan että sen mahdollisen huonouden toteaminen on melko kallista puuhaa :/ Suomalaisessa vesi-, räntä- ja lumisateessa. Kyseeseen tulee katukuvaus ja elävän musiikin kuvaaminen festareilla. Jälkimmäiseen tarkoitukseen olisi hyvä, että sadesuoja on sellainen, että ei tarvitse erityisesti miettiä, että lopettaakohan kamera tai objektiivi toimintansa jos se kastuu kun kuvaan yläviistoon tms. Onneksi näyttäisi siltä, että tätä ongelmaa ei tarvitse festareiden osalta tänä kesänä ratkaista. Ja toisaalta kertakäyttösadetakki ja se yksi ja ainoa roisketiivis objektiivi riittävät jo melko pitkälle (kaikki muut objektiivit ovat jo ulkoasultaan enemmän tai vähemmän sen näköisiä, että niitä haluaisi suojata nestemmäisiltä aineilta). Katukuvauksen osalta tarkoitus olisi vielä loppukesästä kytätä aurinkoisia päiviä joiden keskellä tulee voimakkaita ukkoskuuroja. Kuvittelisi, että kaikenlaista hauskaa kuvaustilannetta pukkaa kaupungilla tuohon aikaan (maanantainakos ne viimeiset kuurot oli - ensimmäinen päivä moneen aikaan kun ei ollut kameraa mukana töissä kun oli muka vaivalloista kiikuttaa pyörän likaista takapyörää huoltoon ja kameraa pitää samaan aikaan mukana). Oli aika reipas meininki, pienenlaista tulvimista oli havaittavissa keskustassa. Ylipäänsä tuntuu siltä, että pahalla säällä pitäisi kuvata enempi. ei välttämättä, tai se olisi toisarvoinen tavoite, pystyä vaihtamaan linssejä (muuten kuin mahdollisesti katoksen alla).
joo.. mutta oikeesti: se on melkeimpä vettä, mitä taivaalta sataa, eikä valitettavasti esim. olutta, jonka kaataminen kameran päälle aiheuttaa varmaan jo harmia. Vesi kyllä pääsee kamerasta pois jos se pääsee kameraankin... luukut auki ja kuivuun hetkeks.
Eiköhän tässäkin asiassa terveellä maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle. Kovimmissa paikoissa käyttäisin vedenalaiskameraa, jos tarve vaatisi
Värkkäsin EOS 20D:lle "sadeviitan" leikkaa-liimaa-askartele -periaatteella ohuesta sadetakkikankaasta. Se peittää rungon ja opiskan suojaten ylhäältä tulevalta vedeltä. Ukkoskuurot olen suosiolla jättänyt testaamatta. Etupään voi kiinnittä paperiklemmareilla vastavalosuojan etureunaan, alapuolelta se on avoin, jotta pääsee zoomaamaan objektiivia.
Vs: Sateensuoja järkkärille? mä löysin tällasen hauskan: http://www.maitolaituri.tv/product_info.php?cPath=2_97&products_id=988 itseäkin joskus harmittaa kaikenlainen taivaaltatippuva märkä. tiedä sitten mitä tuo "plexiglas" vaikuttaa tuossa edessä..
Vs: Sateensuoja järkkärille? Tuolta järkkäri sateensuojalla: http://www.kameralaukku.com/forums/smf/http://code.mediadrive.fi/phpbb/viewtopic.php?t=8
Vs: Sateensuoja järkkärille? Ykkönen vaan käyttöön. Oli pari viikkoa sitten itsellä Espanjassa merivesihuuhtelussa (pari kertaa uppeluksiin, kun miehen korkuinen aalto pääsi yllättämää) 70-200/2.8:n kanssa eikä ollut moksiskaan. Sääsuojaamattomatkin lasit vaikuttais kestävän melkein mitä tahansa, mukaan lukien ylöspäin kuvailu. //b