Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Eikös tässä ollut kyse salamakuvauksesta? Olettaisin, että vieläpä käsisäätöisillä salameilla -ei siis TTL-härpäkkeillä. Niiden laaki laakin jälkeen ampuma valon määrä on siis vakio -tai ainakin pitäisi olla. Tämän vuoksi edelleen olettaisin, että aukon lisäksi valotusaika on sama (tai ainakin sen verran lyhyt, että ympäristön valolla ei ole merkitystä). Jos siis salami trööttää saman valomäärän/laaki, kameran suljin räpsähtää auki samaksi ajaksi ja aukkoarvo on (periaatteessa) sama kummassakin kakkulassa, lajitovereidemme pärstien pitäisi kuvassa valottua samalla tavalla. Paitsi siis jos hommaan vaikuttaa vielä jokin muu muuttuja. Ensimmäisessä viestissähän ei ollut kyse pelkästään histogrammin osoittamasta valotuksen muutoksesta vaan myös selkeästi alivalottuneista kuvista. -Topi
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Tuossa olet tietysti ihan oikeassa. Yksinkertainen fakta, histogrammi muuttuu, jos kuva-alan sävyjakautuma muuttuu. Tuskinpa siitä kellään on epäselvyyttä. Siitä vain ei nyt ollut kysymys. Kolmannen kerran: kysymys oli aloittajan mukaan siitä, että lähempää kuvattu kuva oli valottunut enemmän. Joka kohdasta, siis myös histogrammin joka kohdasta alueella 0-255. Esimerkiksi: kuvassa olevan henkilön valkoinen paita on vaaleampi jälkimmäisessä kuvassa. (Yritä unohtaa se histogrammin vaakasuuntainen muutos ja tarkastele pystysuoraa.) (Voin kyllä vielä kirjoittaa tuon caps lock päällä, mutta sitten konstit kyllä loppuvat...)
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Sanoiko aloittaja juuri näin vai oletitko että näin tapahtui?
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Edellähän asia on kirjoitettuna, osannet itsekin vilkaista.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Tuntuu että nyt on aikas monella ihan perusasiatkin hukassa. Jos kuvaatte minkä vain kohteen 28-300 kinomillin zoomin eri pituuksilla, mutta samalla valotuksella (aika ja aukko) valotus on luonnollisesti identtinen. Fotonien tulokulma tai avaruudelliset päätelmät voi pitää homeopatiaosastolla.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Unohdit jalkazoomin mystisen vaikutuksen. Kummasti kirkastuu joillakin kun vain astuu lähemmäs. ed. Ei voi mitään, mutta tämä menee vuoden top 3 listalle ehdottomasti. http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,119235.msg826566.html#msg826566 Tai Kameralaukun Hall of Fameen. Vai oliko se shame? Kiitos ja anteeksi.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa [QUOTE> [/QUOTE] Jaa että mitä että? Ja lukea osaavat immeiset huomannevat myös, että en puhu halaistua sanaa alivalottumisesta, vaan ainoastaan siitä, että 50 mm. EF50/1.2lla kuvatut ylävartalokuvat olivat palttiarallaa puoli aukollista vaaleampia kuin EF16-35/4 kuvatut kokovartalot.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa "Joka kohdasta, siis myös histogrammin joka kohdasta alueella 0-255. Esimerkiksi: kuvassa olevan henkilön valkoinen paita on vaaleampi jälkimmäisessä kuvassa." Selvä juttu (vihdoin viimein) jos asia kerran oli noin. Ei tarvitse yrittää isoilla kirjaimilla. Kiitos (aivan oikeasti).
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Unohtakaa se histogrammi nyt kokonaan pois. Aivan liian harva laitos päätelmien tekemiseksi. Ja varsinkin varsinkin sen suhteen voisiko zoomi "alivalottaa" vaikkapa 0,25 aukkoa ja 50-millinen "ylivalottaa" saman verran, jolloin keskinäinen ero kasvaa tuohon puoleen aukkoon. Ja kuitenkin molemmat objektiivit olisivat toleranssien sisällä ja kaikki hyvin. PS. Kuka muuten pystyy sanomaan kumpi valotuksista on juuri 100% se oikea? PPS. Varmaankin kaikki mahdolliset automatiikat olivat pois käytöstä?
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Tuota, kysymyshän koski yksinkertaisesti ja ainoastaan mistä ero johtuu. Kenen määrittämistä toleransseista puhut? P.S. Oikeaa valotusta en huomannut aiemmin tuodun tähän keskusteluun. Voitko uskoa että joku ylipäätään luulee sellaisen olevan olemassa?
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa - Niin no, tuossahan on yksi mahdollinen ehdotus joka selittäisi noiden kahden optiikan keskinäisen eron ja sitä kautta havaitun eron lopputuloksessa. - 0,25 aukkoa menisi aika iloisesti valmistustoleranssien sisään, joten kumpaakaan optiikka ei voisi edes pitää virheellisenä tuotteena. - En minä vain tiedä onko sellaista kuin absoluuttisesti oikeaa valotusta, mutta kovasti sellaiseen kuulemma pyritään
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Joo kyllä muuten tuollainen selitys voisi tässä kohtaa olla jo paikallaan. Katsoin DxOmarkin mittaaman läpäisyn tuosta 50/1,2L;stä (jos sattui olemaan sama versio) ja sehän oli yhtä kehno kuin 85/1,2:n osalta eli T1,5. Jos zoomilla on T4,5, ei nämä T-arvotkaan selitä eroa - mieluummin toiseen suuntaan! Jospa siis johtopäätös on: Ne vaan valottaa eri lailla samalla aukolla.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Kamerateknokraateille on valmistaja laadun auktoriteetti, siispä kyse on valmistajan määrittämistä toleransseista. Niihin viittaavat eivät aina täysin ymmärrä toistamiaan numeroita. Jos vaikka saksalainen meijeri tuottaisi litran maitotölkkejä, joissa olisi 1/4 aukon toleranssit, eli yhdessä tölkissä olisi 7,5 desiä ja toisessa 10,25 desiä, ei siinä olisi kuluttajan kannalta mitään tolkkua, vaikka valmistaja toteaisikin, että heidän suunnittelukonttorissaan on sellainen "speksi" tölkkien täyttökoneen toleransseille.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Ollaanpas sitä nyt tarkkoja. Maitoa olisi 7,5 tai 12,5 desilitraa. Kokeilepa aukolla 4 tuleeko samanlainen vai erilainen ero objektiivien välille. Sitten myös aukolla 11. Olen kyllä ennenkin bongannut digikameroissa sellaista että eri aukoilla tulee erilaista valotusta (luonnollisesti ajat vastaavasti muuttaen). Sellaiset koesarjat voisit kuvata. Esim. f/2 1/1000s vs f/11 1/30s muuttuuko valotus. En yllättyisi jos muuttuu. Ei kun joo, taisi mulla olla automaattivalotus siilloin toiminnassa ja kamera valitsi siis ajan. Mutta kannattaa tutkia noitten toiminta kuitenkin tarkemmin. Niistä löytynee lisääkin kummallisuuksia tutummaksi.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Eihän aina edes rajaus vaikka 50mm ole samansuuruinen kuin 50mm toisessa linssissä.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Miksi tämä nyt, joka ei liity ollenkaan kysymykseen, tuli mieleesi? (Miksi sama aukko ei toimi samoin eri objektiiveissa... ts. lue aloitus.)
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Liittyy se sikäli, että toleransseista oli kyse. Polttovälikin (ja siten "rajaus") voi heittää paljonkin nimellisarvosta, varsinkin lähelle tarkennettuna. Ihan sama siis, kuin aukkoarvoissa jne. En ollenkaan tiedä, miten mainittu 16-35 käyttäytyy tarkennettaessa, mutta valistunut arvaus on, että se 16-35 mm on polttovälialue äärettömään tarkennettuna. Metriin fokusoituna se on sitten jotain ihan muuta.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa No tästä tuli mieleeni, että tässä vertailussa zoomi oli pisimmillään eli 35mm asennossa ja fyysisen aukon pitäisi olla silloin suurempi kuin kuin lyhyemmällä polttovälillä jotta nimellisaukko (kuvausaukko ja valotus) pysyisi samana. Muuttuuko tässä zoomissa himmentimen aukon koko zoomatessa vai onko tehty kompromissi, jossa on vain jokin polttoväli missä aukko vastaa oikeasti valittua?
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Tietysti aukon koko muuttuu zoomatessa, muutenhan siinä olisi jo koko pykälän heittoa.
Vs: Sama aukko eri kakkuloissa, ainakin puolen aukon heitto valotuksessa Valmistustoleranssi/ hyväksytty valmistustarkkuus liittyy mm. vaihteluun lasilaaduissa ja linssien hionnassa ja vaikuttaa polttoväliin todella vähän ja se vaihtelu on joihinkin objektiiveihin merkittykin. (Esim. Leitzeissä nähty). Muuten sitten nimellispolttovälin ja todellisen polttovälin erilaisuudet eri objektiiveissa ovat aivan tietoisia, valittuja ja hallittuja. En ole ihan varma kuinka osuvaa on puhua toleransseista siinä. Esimerkiksi nimellisesti 50mm voi olla tietyssä rakenteessa ja valmistussarjassa 52mm mutta erot eri kappaleissa vain desimaaleja.