Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Salaman värilämpötila loisteputkiin, mistä kalvoja

Keskustelu osiossa 'Valaisu ja studiokuvaus' , aloittajana Tuojuk, 1 Tammikuu 2019.

 1. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  306
  322
  63
  Mistä saisi studiosalamaan värilämpötilaa muuttavaa kalvoa? Pitäisi ainakin saada loisteputkien kanssa saman väriseksi.
   
 2. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  306
  322
  63
  Löytykin jo. Leen sivuilla on androidille sovellus, jossa voi laittaa suoraan kelvinit. Mulla esim 5000k to 2800k vaatii lee 204. Thomannilta löytyy.
   
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 913
  132
  63
  Loisteputkilla ei tarkkaan ottaen ole värilämpötilaa, koska valo koostuu useista eri väreistä eikä jatkuvasta jakautumasta. Riittävän lähelle varmaankin pääsee just noin.
   
 4. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  306
  322
  63
  Nyt on nuppi sekaisin taas. Nikonin salamoissahan tulee vihreä suodin, joka mätsää salaman valon loisteputkiin. Leellä on koodi 219 ( tungsten to fluorecent).
  Pitääkö siis salaman eteen laittaa vihertävä vai oranssiin viittaava kääntökalvo, jotta vallitseva loisteputki valo olisi suunnilleenkaan saman väristä kuin siihen sekoitettu salaman valo?
   
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 682
  148
  63
  Loisteputkia on kovin monenlaisia. Värilämpötilan säätö kuvausta varten on yksi asia, mutta sen lisäksi vaihtelee myös erilaiset korostumat niissä. Vihertävä piikki on aika tavallinen perinteisissä teollisuustason putkissa.

  "Oikeissa töissä" vaihdetaan vaikka loisteputket sopivampiin ongelmakohteissa, jotta nyt puhuttu säätökin luonnistuu paremmin.
   
  Viimeksi muokattu: 2 Tammikuu 2019
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 913
  132
  63
  Loisteputkien valoa on noin 200 eri laatua. Sehän riippuu kokonaan siitä, millä loisteaineseoksella putki on päällystetty. On lämminsävyistä, on kylmempää, mutta mikään ei ole jatkuvaa spektriä. (Alunperin loisteputkessa syntyy UV-säteilyä, joka muunnetaan näkyväksi valoksi loisteainepinnoitteella.)

  Hyvä lähtökohta on katsoa, mikä käytössä olevien loisteputkien värilämpötila on noin suunnilleen. Sehän saattaa ilmetä putkien spekseistä tai sen voi mitata harmaakortilla ja kameralla. Sitten, kun/jos salamankin värilämpötila on tiedossa, löytyy vaikkapa Leen sivuilta laskuri, josta saa tarkastikin tarvittavan kääntösuotimen tiedot. (Joku edes suunnilleen saman värinen riittänee.)

  Color Temperature (Mired Shift) Calculator

  Vaikkapa: salama on 5200K, loisteputki 2300 K. Mired ero on 242, Leen suodin 286 hoitaa homman. (Fimenkosta saa metritavarana jotain ainakin sinnepäin olevaa, kehuvat 300 väriä löytyvän.)
   
 7. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 913
  132
  63
  Jaa juu, tuonhan jo tiesitkin. Ihan oikein, siitä vain.

  (P.S. se "tungsten to fluorecent" tarkoittaa hehkulampun ja loisteputken muunnosta.)
   
 8. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 682
  148
  63
  Sitä paremmin loisteputki toistaa värit tasapainoisesti, mitä suurempi on sen värintoistokyky, jota ilmaistaan värintoistoindeksillä. Kun se on korkea, värilämpötilan säätö riittää varsin pitkälle että tulos on tyydyttävä. Kun se on matala, siihen jää erilaisia korostumia.

  Teollisuustason putkissa on CRI (Ra) noin 70, kotien/toimistojen tehoputkissa noin 80 ja parhaissa kalliimmissa noin 90 ja ne eivät vastaavasti ole niin kirkkaita (lumen). 100 on maksimi asteikossa jota ei voi loisteputkella saavuttaa.

  Esim koodi 830 tarkoittaa värintoistoindeksi (vähintään) 80 eli eka numero ja värilämpötila 3000K luvusta 30.
   
  Viimeksi muokattu: 2 Tammikuu 2019
 9. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  306
  322
  63
  Joo, kyllähän oikein olisi vaihtaa putket tai laittaa kalvoa putkien eteen.
  Pitää ottaa harmaakortti ja käydä kuvaamassa paikan päällä ja katsoa konventterissa lämpötila. Sillainhan tosiaan lähelle pääsee. Thomannilla on psljon leetä ja avecomillakin jotain.
  Taitaa olla mahdollisuus värilämötila mittariinkin, mutta lienee toimivampi ja ennen kaikkea tutumpi tuo harmaakorttisysteemi.
   
 10. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  16 913
  132
  63
  Harmaakortti on varmasti täysin riittävä. Jos 100 kelvinin tarkkuuteen pääsee, on jo ihan hyvin tontilla. Lisätarkkus ei tuo mitään hyötyä kuvaamisen kannalta.