Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Salaman (kauko)ohjaus luonnossa

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana Salla, 16 Elokuu 2021.

 1. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Nyt en tunne tuon kameramallisi toimintoja, mutta useissa edullisemmissa kameramalleissa sen yhdysrakenteisen salaman toiminta ei sovellu orjakennojen kanssa käytettäväksi. Salama välähtää kahdesti peräkkäin, ensin valon mittausta varten, ja sitten kuvan valaisua. Orjakenno reagoi jo siihen mittaussalamaan, eikä salamalaitte ehdi latautua sitä toista varten. (Joitakin lisäsalamaksi tarkoitettuja laitteita on ollut kaupan, joissa on valintakytkin sille, monesko väläys on se, johon laite reagoi, tavallisesti 1., 2. tai 3.)

  Voi hyvinkin olla, että tuo on turhaa informaatiota. Jos kameran menusta löytyy salamalle manuualitehon valintoja, se luultavasti toimii myös kertaväläyksellä. Kokeilemalla asia selviää viimeistään.

  Edit:
  Vilkaisin D3500 speksejä. Salaman toiminnoiksi kerrotaan:
  "Auto, auto with red-eye reduction, auto slow sync, auto slow sync with redeye reduction, fill-flash, red-eye reduction, slow sync, slow sync with red-eye reduction, rear-curtain with slow sync, rear-curtain sync, off; Advanced Wireless Lighting supported with SB-910, SB-900, SB-800 as master"

  Eli siis aika monipuolisesti niitä löytyy, ei kuitenkaan manuualitehoasetuksia. Noista vaihtoehdoista kannattaisi kokeilla sitä fill-flash toimintoa orjakennon kanssa, se voi (ehkä) olla yhden väläyksen tyyppiä.

  Edit2:
  Jos ne Codox 860 salamat ovat Nikoniin tarkoitettuja malleja, niin et tarvitse niitten kanssa mitään orjakennoja, niissä on semmoinen sisäänrakennettuna. Se Nikonin oma salama master-tilassa ohjaa niitä. Codox pitää vastaavasti sitten säätää orjaksi (slave).

  Codoxissa on myös sisäänrakennettu radiolaukaisimen vastaanotin, jolle luvataan 100 m toimintamatkaa. Ehkäpä kaikkein toimivin ratkaisu on ostaa Codoxin oma radiolaukaisin, hinta pyörii siinä 40-60 euron kulmilla. Sillä saa käyttöön Codoxin kaikki toiminnot.
   
  Viimeksi muokattu: 10 Syyskuu 2021
 2. jaska26

  jaska26 Active Member

  289
  86
  28
  Kun tässä on puhuttu noista Godoxeista, niin tarkistin omista Godoxeistani (3 eri mallia) niiden orjatoiminnot ja laitan pari muutakin kommenttia kokemuksistani.

  Godox TT660 II - tehokas moderni manuaalinen käsisalama, jossa on monipuoliset säädöt ja hyvä strobo, myös liitännät ulkoiselle virtalähteelle ja PC-sync johdolle (3.5mm jakki)
  Orjatiloiksi on kaksi vaihtoehtoa: S1 ja S2. Omaan kalustooni näitä isoja orjia kuuluu 2 kpl.

  Godox TT350o (Oly/Pana) - Kokoisekseen tehokas ja edullinen käsisalama, mutta pieni koko (2 AA-paristoa) kostautuu hitaana latautumisena jos käyttää täyttä tehoa. Myös asetusten nestekidenäyttö on todella pieni ja esim. radio-ohjauksen asettaminen menee tihruamiseski. Valittavissa orjatilat S1 ja S2. Tämä toimii hyvin niin kameran päällä (TTL) kuin manuaalisena orjana, jonka voi laukaista kameran salamalla.

  Godox CF-18 - Erityisesti orjasalamaksi suunniteltu pikkuruinen ja helppokäyttöinen salama, jossa ei ole tehon säätöä. Orjatiloja on valittavissa peräti neljä S1-S4. Saa siis toimimaan orjana myös sellaisilla pokkarikameroilla, joissa kameran omaa salamaa ei voi mitenkään säätää. Salama on vain noin savukeaskin kokoinen ja painaa pöytäjalustoineen ja paristoineen n. 150g. Vain mielikuvitus rajoittaa näiden pikkuvalojen sijoittelua ja suuntaamista. Näitä kun on mukana 2-3 kpl, niihin pöytäjalustat sekä käytettävissä pari jousipuristinta (pyykkipoikaa) sekä malarinteippiä ja hajottajiksi/heijastimiksi valkoisia A4 arkkeja, niin luovuutta käyttäen voi rakentaa vaikka minkälaisen valaistuksen. Omissa pikkujärkkärieissäni (esim. Panasonic GX1 tai GX80) on kiinteä jousitetun varren varassa pystysuuntaan kääntyvä salama, joten laukaisuvaloakaan ei tarvitse suunnata suoraan kohteeseen. Valitettavasti CF-18:ta ei enää taida olla saatavilla ainakaan Suomesta.
   
  Viimeksi muokattu: 10 Syyskuu 2021
 3. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Ok.

  Ehkäpä juuri tästä syystä näitä täällä kyselen, koska tämä nyt oli taasen täysin uusi juttu minulle.

  Kun ihmettelin, että mistä orjakenno saa käyttösähkönsä (kun oletan sen sitä vaativan, koska kyseessä taitaa kuitenkin olla elektroninen laite) niin ajattelin suoraviivaisesti laitteen saavan sen sieltä kameran kautta. Mutta toisaalta jos ajattelen, että mitähän se orjakenno siellä kameran päällä tekisi (kameran ja salaman välissä), kun salaman voi siinä tapauksessa liittää suoraan kameraan, ilman mitään lisähärpäkkeitä ;) - nolottaa kun ajatukset takkuaa.

  No niin - vihdoin vähän hitaampikin tajusi, että mitä tässä tehdään :rolleyes:

  Hups :oops:

  Noh, minä tulkitsen niin, että kun valojalustassani oli spigot liitin ja siihenhän ei salamaa saa kiinni ilman mitään välikappaletta, niin ostaa pamautin siihen varustejalustan - right, miettimättä sen kummemmin. Juuri näitä virheitä yritän välttää viimeiseen asti. Se on jotain metallia, ilmeisimminkin alumiinia, kun on varmaankin pinnoitettu (eloksoitu?) mustaksi, kun ei näyttänyt yhtään maalatulta. Sehän siis suppean koulufysiikan opintojen mukaan johtaa sähköä? Eli siis menee tämäkin uusiksi :mad:?

  Mitähän sinne nyt pitäisi/uskaltaisi seuraavaksi hankkia tilalle? Jalustan päässä siis spigot liitin (sallainen lankarullan näköinen) ja ilmeisestikin 1/4" uroskierre (missä tuo cold shoe on nyt kiinni).

  Eli siis edelleen ensin pitäisi ymmärtää - mitä oikeasti tarvitsee, ennen kun hankkii mitään osia/tavaroita :confused:
   
 4. niffe

  niffe Well-Known Member

  13 221
  446
  83
  Hommaa se X1N kauko-ohjaukseen ja vanhat laitteet saat mukaan systeemiin X1R-C tai X1R-N laukaisimella. X1N kaukolaukaisimesta on olemassa myös Pro-malli, jota on helpompi ja nopeampi käyttää, mutta X1N on robustimpi ulkona ja kameralaukussa.
   
 5. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  No sittenhän meitä on ainakin kaksi ;)

  Perin huonosti minäkin tunnen, mutta tässä kovasti yritetään opiskella ja ennen kaikkea ymmärtää...

  Tuo saattaa olla kovinkin totta :(

  Vaatimaton tavoitteeni on ostaa 3 kpl irtosalamaa jonka malliksi olen nyt valinnut tuon Godoksin ja mallin 860 II sekä sen radio-ohjaimen, olikohan malli jokin X Pro (se näytöllinen). Nyt kuitenkin kun kaikkea ei saa (haluista huolimatta) ostettua yhdellä kertaa, olen tähän mennessä saanut hankittua vain kaksi salamaa, kaksi valo jalustaa ja ne perhanan :mad: metalliset varustekengät.

  Tämän ymmärrän jollakin tapaa. Itse olen pohdiskellut asiaa siltä kantilta, että Godoksista löytyy ymmärtääkseni S1/S2 asetus josta ajattelin käyttää juurikin tuota S2 asetusta (välähtää vasta toisella "pää"salaman välähdyksellä).

  Ei valitettavasti mitään käsitystä vielä siitä, että toimiiko tämä ajatus sitten käytännössä?

  Mielestäni siinä ei ole (tai en ole löytänyt tuollaista asetusta). Mielestäni tuo pop-up salama on kovin, kovin automaattinen.

  Täytyy kokeilla, mutta salamatkaan ei ole ollut minulla vasta kun jokusen päivän, joten en ole ehtinyt kokeilemaan, saatikka olemaan liikkeellä pimeään aikaan.

  Ovat Nikon malleja (en osannut ostaa mitään muutakaan). Käyttöohjeen "tavaamisessa" olin keskittynyt lähinnä sen "radio-ohjauksen" lukemiseen ja uudelleen lukemiseen, että ymmärtäisin miten sen saa toimimaan kunhan se ohjain nyt ensin saadaan hankittua. Käyttöohjeessa oli mainainta optisessa-ohjauksessa "muutaman metrin kantomatkasta". Yhden orjakennon ominaisuuksissa oli mainittu jopa 20 m kantama, eli oletin orjakennon olevan herkempi/toimivan luotettavammin.

  Nyt luonnollisesti kova "polte" päästä hyödyntämään edes niitä kahta irtosalamaa :rolleyes:. Ensi palkasta sitten varmaan tulee hankittua lisää osasia settiin. Köyhyys ei ole iloinen asia - vaikka se joskus naurattaakin ;)

  Tämä siis todellakin se targetti, kunhan nyt osanen kerrallaan saan hankittua vipstaakeleita.
   
  Viimeksi muokattu: 10 Syyskuu 2021
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Se optisen ohjauksen kantomatka on päivänvalossa tosiaan lyhyt, mutta pimeällä aika paljon pitempi. En tiedä, missä Godoxissa on se kennon ikkuna, mutta sen on syytä olla kameraa kohti.
   
 7. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Sen olen jotenkin ymmärtävänäni, että päivänvalo on vähän "paha" vastustaja, eli siis saadakseen edes jonkinlaisen herätteen orjakennolle, päivänvalossa (ja varsinkin kirkkaassa, suorassa auringonpaisteessa) tarvitaan varmaan melko tehokas salama, että tarvittava liipaisu siirtyy - varsinkaan yhtään kauemmas.

  Tämän koko salamahässäkkäni tarkoitus oli siis kuvata hämärässä tai suorastaan pimeällä - eli luoda juurikin "taiteellisia" kuvia monien eri pisteiden valaisulla (ja eri tavalla). En oikein tiedostanut, että hankkimani salamat saattaisiva siihen (optinen laukaisu) taipua (kameran ja salaman heikkouksista huolimatta).

  Todellakin lopullinen targetti on hankkia tilanteen salliessa ihan se radio-laukaisin järjestelmään.

  Jotenkin minulla syntyi sellainen käsitys, että salamalaitteen rungon alaosassa (se mihinkä akku laitetaan) on siinä edessä jotain sensoreita (punaisen pleksin alla)? Siis kai jotain TTL- mittareita ja ilmeisesti kai se optinenkin kenno? Godoksi "valopäähän" kyllä kääntyy melko joustavasti tarvittuun suuntaan, vaakasuuntaan lähes 360° ja pystyynkin -7....90°, eli käsittäkseni valo on varsin vapaasti suunnattavissa?
   
 8. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  Tuohonkin ongelmaan on ratkaisu. Ostin eBay:n kautta Kiinasta muutamalla eurolla sellaisen ”sokeripalan”, jonka pohjassa on jalustakierre ja päällä metallinen salamakiinnike, mutta kuitenkin sellainen, että siinä keskellä missä salamassa on liittimiä, on tehty metalliin avaus ja sillä kohdalla on pelkkää muovimateriaalia.

  Tuon saa sitten kiinni siihen lankarullan näköiseen spigot-liittimeen, eikä mene salama rikki.
   
 9. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Viikonloppuna tuli räplattyä kameraa. (Irto)salamat ei valitettavasti mukana, joten niiden suhteen en ole ihan hirveän paljoin viisaampi - ei kokemuksia niistä.

  Löytyi sieltä Menu - Kuvausvalikko - Yhdysrak.salaman tila ja
  TTL tai M Käsisäätö
  Eli olin (jälleen :mad:) väärässä, eli on se säädettävissä TTLn ja manuaalisen välillä... näin ollen saattaa olla mahdollisuus tuohon kertavälähdykseen? (Optinen triggaus näihin kahteen irtosalamaan?)

  Manuaalisessa sitten Täysi, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 ja 1/32 osatehot.

  Katselin muuten salaman ohjelukua käyttöohjeesta ja mainitsee sen olevan noin 8, onkohan tämä linjassa tyypillisiin salamoihin kameran päällä?
   
 10. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Luultavasti noin on. Siinä joulukuusen kynttilän kulmillahan ne tehot liikkuvat.
   
 11. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Vielä tästä jalustan "cold shoe" mountista - siis siitä (perhanan :mad:) salamakengästä...

  Ensin ihmettelin, että kuinkahan kukaan valmistaja voi valmistaa tuotetta joka olisi "soveltumaton" johonkin käyttöön - eli salamakenkää joka oikosulkee liittimet. Tietysti Kiinalaisiltahan tämmöinenkin toki onnistuu. Mutta kun asiaan nyt osittain olen herännyt ja tilannetta hieman tutkinut, niin lopputuloshan ei ole niin huono kun aluksi ajattelinkaan.

  Eli salamakengässä ei ollutkaan vikaa/ongelmaa kuten ensin ajattelin. Sehän on siis toteutettu niin, että salamakengän keskiosassa on työstetty sellainen ura/painauma, että itseasiassa salaman salamakengässä olevat koskettimet eivät pääse koskettamaan/ylety tuota metallista rakennetta vasten. Eli tilanne siltä osin ratkaistu (ratkesi itsestään), mutta nyt on jälleen oppimista tapahtunut. Ehkä ensi kerralla ymmärrän mitä pitäisi tilata ja millaista osaa hankkia - että tulisi oikein ensikerrasta tai ilman murheita.

  Varustekenka.jpg
   
 12. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  ^ Jep, tuo näyttää hyvälle. Tarkkaan ottaen, siellä salamakengän kyljessä on yleensä yksi liitinpinta, joka ottaa tuohon metalliseen salamapitimeen kiinni, mutta se ei haittaa, jos muut liittimet pysyvät irti metallista.
   
 13. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Taas on herännyt lisäkysymyksia salamasta ja sen toiminnasta. Kamera siis allekirjoituksessa ja salamat Godox V860 II-N.

  Olen lukenut, että melko usein on ongelmia ja yhteensopivuus asioita kolmannen tahon salamien käyttämisessä. Nyt siis on joko käyttäjästä kiinni tai sitten laitteiden yhteensopimattomuudesta...

  Otin testi/koe kuvia uusilla salamoilla. Sisätiloissa kamera ja salama näytti ja tuntui toimvan ihan ok niin TTL kun M -tiloissakin. Tosin valaisuun (lopputulokeseen) en ollut tyytyväinen, mutta kyse oli ihan käyttäjän taidoista itsestään. Ehkä tässä vaiheessa vielä lisävarusteiden puutteesta (valon hajotin), eli kuvissa näkyi ihan tyypillisiä suoran salaman valo-onglemia.

  Siirryin ulos kuvailemaan ja manuaalilla toimi ihan niin kuin oletinkin, kuvia syntyi ja valokin käyttäytyi ihan loogisesti tehon mukaan. Sitten siirryin kokeilemaan TTL tilaa. Kuvista tuli käytännössä täysin mustia. Korjasin salaman asettelua asetuksissa, mutta millään asettelulla kuviin ei tullut valoa... :mad:

  Salama kyllä välähtää (sen kyllä huomaa pimeässä), mutta selvästikin valoa ei vain ole (alkuunkaan) riittävästi. Rupesin ajattelemaan, että olisiko kyse kameran ja salaman välisestä kommunikaation puutteesta?

  Kun sitten jälkikäteen katselin kuvia tietokoneella ja katsoin niiden asetustietoja (ominaisuudet) niin näyttää siltä kun kamera sanoisi "ei salamaa"? Eli ainakaan Nikonin D3500 ei tallenna salamalla otettuihin kuviin mitään tietoja (jonkun muun valmistajan) salamasta. Onko tämä normaalia?

  Käyttöohjeen mukaan kun salamajalkaan liittää ulkopuolisen (Nikon) salaman, pitäisi kaikkien valikoiden asetuksissa muuttua "yhdysrakenteisesta salamasta" -> "ulkopuoliseen salamaan" ja sen asetuksiin. Näin ei näyttäisi tapahtuvan.

  Ainot asia joka tapahtuu, on se, että näytössä tulee TTL tilassa tuo TTL logo näytön yläreunaan. Kun salaman siirtää M-tilaan, niin koko salama merkki katoaa näytöstä.

  Salama on mielestäni oikeassa paikassa lisävarustekengässä ja lukittuu paikalleen. Näin ollen ei pitäisi olla kontaktihäiriökään kyseessä. Lisäksi jos ulkoinen salama on TTL tilassa, niin sen symboli tulee näyttöön. Vaikka TTL ei ulkotiloissa valotakkaan kuvaa lähellekään oikein.

  Lähtökohtaisesti oletin, että yhteistyö salaman kanssa sujuisi vähän paremmin? Mitenhän tätä ongelmaa alkasi selvittämään?
   
 14. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Oliko nämä nyt niin vaikeita kysymyksiä, että kukaan ei osaa auttaa/antaa hyviä vihjeitä?
   
 15. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  No, ei kai nuo niin vaikeita kysymyksiä ole, mutta kun tällaisilla foorumeilla yleensä kirjoitellaan ihan vapaaehtoispohjalta ilman palkkaa, niin silloin vastauksiin ruvetaan yleensä ihan vaan fiilispohjalta. Joskus huvittaa vastailla ja joskus toiste taas ei. :)
   
  niffe tykkää tästä.
 16. saloma-3

  saloma-3 Well-Known Member

  1 420
  504
  113
  1. Onkohan mahdollista, että jos toimii sisällä muttei ulkona, etäisyys ulkona olisi niin suuri, ettei vaan teho riitä? Jos toisaalta manuaalilla toimii, eiköhän se riitä ulkona kuvaamiseen?
  2. Jos on todellista sopimattomuushäikkää, minusta kannattaa kysyä myyjäliikkeestä.
   
 17. jaska26

  jaska26 Active Member

  289
  86
  28
  Oma kokemukseni on, että manuaalitilassa melkein mikä tahansa yhdistelmä toimii hyvin pelkkänä laukaisimena merkkiriippumattomasti. Jos käyttää vierasta laukaisinta kameran laukaisimeen, on vain oltava kameraan sopiva liitoskaapeli/liitin. Salamakengän perusmalli, jossa manuaalilaukaisun vaatima nasta on keskellä, on onneksi vielä pysynyt samana (paitsi Sony?), joten salaman laukaisukin toimii manuaalitilassa.
  Merkkikohtainen osa salaman laukaisussa on siis vain salaman automaattinen säätö. Itselläni ei juurikaan ole kokemusta TTL-automatiikan käytöstä etälaukaisussa, koska valaisukalustoni kuten muukin valokuvaustavara on enimmäkseen käytettynä ja pitkällä aikavälillä hankittua. Sitoutuminen /tyytyminen matalimman tason ominaisuuksiin (manuaalisäätö) on aikaa kestävä ratkaisu, ja se on myös paras lääke valmistajien merkkikohtaisiin sooloiluihin ja niistä johtuviin ongelmiin.
  Kun teen kuvaamista vain harrastuksena omaksi, perheen ja lähipiirin iloksi, ei onnistumisen pakkoa eikä kiirettä ole. Muilla voi olla hyvinkin erilaisia tarpeita ja mieltymyksiä, joten tarkoitukseni ei ole tyrkyttää omia ratkaisujani muille. Kerroin tämän vain havainnollistaakseni sitä miten manuaalitilaan pitäytyminen parantaa laitteiston yhteensopivuutta niin yli merkkikohtaisten erojen kuin myös hyvinkin vanhan ja uudemman kaluston välillä.
   
  Viimeksi muokattu: 15 Lokakuu 2021
 18. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  TTL on nopeaa yhteyttä vaativa juttu, kun välähdyksen aikana pitää se mitata ja lähettää lopettamiskäsky määrän tultua täyteen. Yhteensopivuus eri merkkien välillä olisi suurempi ihme toimivana kuin ongelmallisena.

  Noihin perehtyneitä on oikeasti vähän. Godox on kyllä yleisin merkki harrastajapuolella, joten sen kanssa vehdanneita voi olla, joskaan ei ehkä täällä laukussa niin montaa. Esim. minä en millään viitsisi ryhtyä opettelemaan jonkun muun merkin käyttöä (kameran tai salaman) kun yhdessäkin on jo tarpeeksi vaivaa. Godox voi olla ihan hyvä, mutta en koske sellaiseen niin kauan kuin Nikonin nimellä valmistettuja on saatavilla (ihan vain henkistä laiskuutta, myönnetään).

  FBssä on ryhmä Nikon-kuvaajat, siellä voisi olla tekniikkaorientoituneita janttereita. Kysäisepä sieltä.
  Facebook
   
 19. Discordianist

  Discordianist Member

  278
  17
  18
  Itselläni käytössä godoxin salamat mutten tiedä mitään automagiikasta kun salamakaluston käyttö on itselläni aina ollut manuaaliasetuksin. Ja kaukolaukaisu radiolähettimellä jo vuosia kun nuo valo ohjaukset ja ir ohjaukset ovat niin onnettomia luotettavuudeltaan ulkona.

  Lämmin suositus kyl godoxin kamoille, hinta ei oo kamala ja laatu on riittävä. Studiosalamani ovat vielä vanhoja bowens:seja mutta keikka setti on pelkkää godoxia (3kpl v1:siä ja 2kpl ad300 pro:ta). Triggerinä xpro. Ja tuota salama määrää ei oikeastaan koskaan tarvita kerralla. Lähinnä mukana on joko isommat tai pienemmät ei molempia
   
 20. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  En välttämättä osaa vastata täydellisesti tähän kysymykseen, mutta yritetään kertoa se mitä (ehkä) ymmärretään...

  Sisällä siis toimii mielestäni kohtuullisen hyvin. Itse olen tulkinnut niin, että TTL:lä tulee paremmin valotettuja kuvia kun itse M tilassa valittuna. Eli näin ollen jotenkin katson, että TTL tilan pitäisi siis toimia lähtökohtaisesti kamerassa. Kun mennään ulos, ulkotilaan, niin kuvien valotus menee TTL:lä aivan poskelleen, kun taas M asennolla päästään hakemaan suhteellisen hyvä valon määrä.

  Eli mikä siis muuttuu, että TTL :n toiminta "puutuu" täysin? Tämän haluaisin ymmärtää...

  Salama siis Godox V860 II-N. Ymmärtääkseni salaman ohjeluku on 60, ne korjatkoot ketä tietävät tarkemmin? Ei kai tämä nyt ihan mikään "laser-miekka" ole, mutta ei kai se nyt ihan pienimmästäkään päästä ole tehon suhteen. Eli oletan, että teho nyt on (pitäisi olla) edes jonkin moinen?

  Mitä on siis kuvattu? Olen kuvannut ulkona maastossa (metsä). Kuvausetäisyydet noin 5...15 m väliltä. Olen samassa yhteydessä (sama kuva, sama kohde, sama etäisyys) kokeillut TTL sekä M tiloissa. M tilassa valoa riittää ihan hyvin jopa ylivalotukseenkin asti, mutta TTL tila valottaa aivan päin "mäntyjä", eli kuvista tulee lähes mustia.

  Tämä nyt on ollut kovasti sellaista kokeilua, epäonnistumista, opettelua ja "räpsimistä" vielä toistaiseksi. Ehkä onneksi nyt on digikamera jossa ei oikein tarvitse kuvien määrää "laskea" niin kuin filmikamerassa - eli voi räpsiä ja katsoa mitä pitäisi korjata ja ehkä miten.

  Olen ehkä jotenkin ajatellut, että jos kuvaisin ulkona maastossa "taiteellisia" kuvia, niin käyttäisin ehdottomasti manuaalitoimintoa, koska silloin valoa voi "maalata" juuri sen määrän kun itsestään hyvältä tuntuu. Yleensä tällaista kuvatessa toistojen määrä voi olla melko rajoittamatoan, ellei nyt sitten jotain auuringon laskua/nousua kuvaa. Mutta on tässä salamakuvaamisessa mielestäni kuitenkin se toinen puolikin. Kun on tällainen "harrastelija" niin aina silloin tällöin tulee eteen tilanteita, että pitäisi kuvata jossain tilanteessa kuvia itsensä tai jopa toistenkin muistoksi/iloksi, niin silloin tuntuu siltä, että jos kamerassa on automatiikka (TTL), siitä voisi olla jotain hyötyäkin?

  Tällaisissa nopeissa tilanteissa, joudun vielä ainakin toistaiseksi kovasti luottamaan jonkin näköiseen automatiikkaan. En osaa suoraan lonkalta heittää mitään sopivaa arvoa salaman teholle jos tulee nopea ainutkertainen kuvaushetki - näin ollen tehoarvaus menee todennäköisesti pieleen :( Ehkä sitten taas jossakin vaiheessa kun vaan riittävästi harjoitellut.

  Kyllä, toimii manuaalilla ja valoa tulee mielestäni melko hyvin, yhdellä (kamerassa kiinni olevalla salamalla) noin suurin piirtein +20...25 m on valonmäärä vielä mielestäni riittävää (=syntyy luettavaa kuvaa). Mutta kuten edellä sanoin, niin toivoin kameran ja salaman välistä kommunikaatiota nopeissa ainutkertaisissa kuvissa, että syntyisi edes jotain muisteltavaa kuvaa.

  Näin täytyy kokeilla. Tosin kyllä nykyjään tuntuu siltä, että verkkokaupat enemmänkin keskittyvät tavaran myyntiin, kun asiakaspalveluun...

  Niin en tiedä, onko tämä todellista sopimattomuus tai yhteensopimattomuus asiaa. Siksi kyselin täällä kokeneemmilta vähän lisätietoja, että miten tällainen paketti ylipäätään toimii/pitäisi toimia. Olen yrittänyt lukea sekä ymmärtää niin kameran kun salamankin käyttöohjetta. Nyt näyttää siltä, että oma osaamiseni ja ymmärrykseni loppuu kesken., koska en saa järjestelmää toimimaan siten kun käyttöohjeet sanovat/asian esittävät ja ymmärrykseni kertoisi.

  Kun kamera muuten kyllä hienosti osaa esittää kuvatiedoissa (EXIF), että millä polttovälillä ja aukolla/ajalla, yms. kuvaa on otettu. Oletan näin, että jos Nikonin kameran päälle laittaa Nikonin salaman, niin se osaisi myös kertoa lähes kaiken salamastakin, mutta Godoxin salamaa ei ole kuin "olemassakaan" vaikka siinä se kameran päällä nököttää...