Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Salaman (kauko)ohjaus luonnossa

Keskustelu osiossa 'Muut kameravarusteet' , aloittajana Salla, 16 Elokuu 2021.

 1. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Mistä/keneltä tällainen liitin löytyy? Linkki?
   
 2. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  [​IMG]

  Tässä kuva sivuilta Strobist joka hieman kertoo, mitä lopputulosta oltaisiin hakemassa...
   
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  "PC sync Adapter Nikon" kuukkeliin, niin kauppiaita löytyy. Tuossa yksi:

  PC-Sync Adapter Canon-Nikon
   
 4. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Palaisin vielä tähän asiaan...

  Mielestäni D3500 ei tue mitään HSS salamatoimintoa - olenko väärässä?

  Jos tilanne on todellakin tämä, niin miten tämän voisi kiertää - tai siis hoitaa jollakin muulla tavalla? Onnistuuko millään kommerverkillä?

  Itse olen tottunut jostakin syystä käyttämään suhteellisen "hitaita" suljinaikoja. En tiedä onko tämä kovinkin väärä tapa kuvata kuvia, mutta kyllä pääsääntöisesti asettelen yleensä ensin ajan jonnekin 1/100-1/5 väliin, sitten katselen aukon kohdalleen ja jos ei mennä vielä kovin lähelle aukkoa (16)22, niin stten vielä tiputetaan herkkyytta (ISO), että valotuksesta tulee sopiva. Eli en omasta mielestäni päiväsaikaankaan (kirkkaassa valossa) mene kovinkaan usein yli 1/200 aikojen... Eli siinä mielessä kuvittelin, että tuota HSS ominaisuutta ei ehkä tarvitakkaan...?

  Kohteeni eivät ole juurikaan kovin nopeasti liikkuvia, joten senkään puoleen ei tarvita mitään liikkeen pysäytystä.
   
 5. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  No juu kiitos, löytyi. Ongelma lienee tässä se kun ei oikein tiennyt, että millähän nimellä/sanalla sitä pitäisi edes etsiä. Kaikille (aloittelioille) kun nämä ei ole niin itsestäänselvyyksiä...

  Nyt PC-Sync sana painettu takaraivoon - toivottavasti :oops:
   
 6. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  .
   
  Viimeksi muokattu: 23 Elokuu 2021
 7. Topi

  Topi Active Member

  917
  197
  43
  Jos saat painettua valotusajan alle kameran "virallisen" salamasynkka-ajan, niin hommahan toki toimii.

  Siinä on kuitenkin yksi mutta. Kovin reippaasti himmentäminen vaatii sitten salamasta vastaavasti aika reippaasti tehoja. Tsekkasin vanhan Sunpakin käsisalaman takaa numeroita 100 ISO -herkkyydelle, ja siinä missä täydellä teholla aukolla 4 valo riittää 25 jalan päähän, aukolla 16 valoa riittää 6 jalan päähän. Sunpakln ohjeluku on käsisalamalle tyypillinen, tuommoinen vähän yli 30.

  Topi
   
 8. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  :)

  Prontor-Compur, kaksi suurta sulkimien valmistajaa kehittivät yhteisen liittimen joskus 1951. Sehän on mahdottoman huono, ei tahdo pysyä kiinni kamerassa eikä välittää sitä synkkausta, mutta sen 70 vuotta se on ollut standardi.
   
 9. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  ^ Joihinkin uudempiin kameroihin ja salamalaitteisiin on siihen liittimeen lisätty lukitusmutteri ja sillä pysyy liitin jo aika hyvin paikallaan…
   
  SakkeM tykkää tästä.
 10. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Luultavasti olet oikeassa, sekä siinä, että kamera ei tue HSS-toimintoja, ja siinä, että et sitä tarvitsekaan, kun valotusajat pysyvät kameran lyhintä salamatäsmäysaikaa pitempinä.

  Kiertäähän sen puutteen voi monellakin tavalla. HSS ei oikeastaan ole kameran ominaisuus, vaan salamalaitteen. Jos salamalaitteessa on HSS toiminto, se valaisee sen verran pitkään, että kameran suljin ehtii toimia. Yleensä se aika on se kameran lyhyin mahdollinen salamasynkkausaika. Riittänee siis, että kytket salaman sillä PC-johdolla kameraan ja säädät salamalaitteen HSS tilaan. (Salaman kytkeminen suoraan kameraan yleensä rajoittaa suljinajan automaattisesti siihen mainittuun lyhimpään synkka-aikaan.)

  Muitakin kiertomahdollisuuksia on. Jotkun radiolaukaisimet hoitavat homman myös, ainakin Pocket Wizard, mutta "at a price", tietysti.

  Huomattava on myös, että HSS tilassa salamalaitteen valaisuteho saattaa pudota aika paljon, murto-osaan täydestä tehosta. Jos salamaa yritetään käyttää HSS tilassa kirkkaan vallitsevan valon takia, voi olla, ettei sen tehosta ole paljoa apua kuvaamisen kannalta. Suo siellä, vetelä täällä.
   
 11. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  "Off-topic alkaa"

  Siitä joudutaan kärsimään, mitä aikaisemmat sukupolvet ovat luoneet o_O

  No ei - yleensähän syy on vähän huolimattomassa käyttäjässä, vai mitä?

  Ensimmäisessä kamerassani oli PC Sync ja salamalamppuja käyttävä salama. Se toimi luotettavasti, aina kun tarvittiin, niin salama välähti. Tosin siihen aikaan, yhden kuvan ottaminen vaati minuuttien näpräämisen. En tosin ole koskaan ollut tilannekuvien ottaja, muuta kuin staattisia luontokuvia. Eläimet ja kaikki muu liikkuva on liian nopeita minulle... :(

  Kyllä mielestäni tuo PC Sync liitin on ihan toimiva jos sen kanssa vaan on huolellinen ja käsittelee liittimiä/niitä varoen. Tosin jos minulta kysyttäisiin että PC-Sync vai jokin muu - toteisin varmaan "jokin muu". Tiedän senkin, että ne ajan saatossa/käytön myötä löystyy ja niitä pitää huoltaa.

  Mikä olisi sitten PC Syncin (hyvä/loistava) korvaaja?

  En oikein tiedä. Nykyjään näkyy jonkin verran joko 2.5 mm Jack tai 3.5 mm Jack tai jokin "erikoisliitin". Plugista (Jack) en ole hirveän innostunut. Siinä on tietysti omat hyvät puolensa (edullinen ja hyvä saatavuus, kun laajasti ollut käytössä audiopuolella), mutta myös huonot puolensa (mekaaninen kestävyys, tekee oikosulun kytkettäessä, ei vedenpitävä liitos - ei edes kosteussuoja) jne. Erikoisliitin on aina vaarallinen jos on "mallisuojattu" - niitä ei tahdo saada mistään.

  Tosin kyllä kokonaisuutena jos ajattelen maastossa salamalla kuvaamista, kolme salamaa jotka keskimäärin 10...30 m kamerasta ja jokaiseen pitäisi syöttää erikseen oma kaukokäyttökaapeli - niin lähtökohtaisesti ihan joku muu (toimiva) ratkaisu kun pelkkä kaapeli. Ihan jo siitäkin syystä, että lumella kuvaaminen todella hankalaa kun jälkiä ei oikein saisi jäädä...

  Ihan nyt vain ajatuksena esitin...

  "Off-Topic loppuu"
   
 12. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Tämä on "kaksiteräinen miekka". Auta armias jos kompastut (tai jotenkin muuten kohdistat johtoon vetoa) johtimeen ja kaadat kameran tai salaman jalustalta. Tässä tapauksessa mieluummin toivon, että vain liitin lähtisi irti...

  Muuten kyllä ymmärrän pointin.
   
 13. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  20 125
  1 620
  113
  Noinhan se on. Macin virtajohdon tyyppinen magneettikiinnitys olisi optimaalinen moneen paikkaan, mutta eipä ole yleistynyt. Tarttuu, kun heilauttaa sinne päin, pysyy, mutta irtoaa, kun nykäisee. Menee vielä molemmin päin kiinni.
   
 14. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  No juu, toki jos kovasti asia huolettaa, niin sitten voi laittaa johonkin kohtaa kaapelia sellaisen kierretyyppisen jatkojohdon, joka vaikka kuvaajan kompastuksen voimasta venyy, mutta ei kaada koko salamasysteemiä.
   
 15. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Seuraavaksi kyselisin salaman orjakennosta...

  Yleensä varsin pienikokoinen laite - "sokeripala", jos niin voisi verrata. Miten tuollainen toimii?

  Siis ymmärrän, että varmaan jokin valokenno joka havaitsee toisen salaman välähdyksen ja suorittaa laukaisun, mutta kun laite on suhteessa niin pieni, että ihmettelen, että mihinkä siihen laitetaan paristo tai jokin virtalähde?

  Jos ajatellaan, että orjakenno on valaisinjalustan päässä (cold shoe) ja sen päällä salama mikä pitäisi laukaista, niin mitenhän tuollainen elektroninen laite toimii (tai oletan, että jostainhan sen pitäisi saada energiaa toimiakseen - jos kerran elektroninen laite on)?

  Valmistajat ilmoittelevat kaikenlaisia kantama arvioita, mitenhän noihin pitäisi tällaisen tuotteen ollessa kyseessä suhtautua?

  Olisiko niin, että jos kuvataan hämärän aikaan/pimeässä, niin orjakenno ei olisi niin herkkä ongelmille kuin kirkkaassa auringon paisteessa? Ja itseasiassa kantama olisi parempi? Onko kokemuksia?
   
 16. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  Ei niissä tyypillisesti ole paristoa tms. vaan laite saa sähkönsä sen salaman johdon kautta.
   
 17. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Johdolla en ole (ajatellut olla) kiinni, koska kamerassani ei ole suoraan mitään PC-sync liitintä. Ajatus oli laukaisuhetkellä väläyttää kameran tuota "pop-up" salamaa joka laukaisisi sitten orjakennojen välityksellä nuo (isotehoisemmat) irtosalamat.

  Salamiakin taitaa olla kovasti erilaisia, mahtaakohan kaikkien Hot-shoe tukea tuollaista? Vai kykeeneekö salama itse syöttää jotain sähköä ulos?
   
 18. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  Heh, mietin hetken, että pitääkö tästä erikseen mainita, olisi näköjään pitänyt…

  Mutta joo, ihan sama onko johto tai suoraan kiinni ”hot shoe” salamakengässä. Oleellista on se galvaaninen yhteys, jossa sähkö kulkee. Ihan sama onko kuparijohtoa tai vaikkapa messinkiset tai jopa fosforipronssiset liitinpinnat tms.

  Juu, siellä salamassa on sähköä, jonka voi vaikka mitata sen johdon tai ”hot shoe” salamakengän liitinpinnoilta.
   
 19. Salla

  Salla Member

  41
  3
  8
  Ei olisi tarvinnut :) Mutta kun itse tiedän melko vähän, enkä ole opiskellut asiaa koskaan, niin yritän lukea vastaukset/jutut huolella ja ymmärtää jokaisen sanan, yhdessä ja erikseen. Siksi ehkä tartun välillä epäoleelliseenkin, mutta (ehkä) kokemattomuus annetaan anteeksi? On melko hankalaa ymmärtää mikä on oikeasti toiminnan kannalta tärkeää ja mikä epäolellista "kohinaa" :confused:

  Itse olen tottunut etenemään niin, että ensin selvitän itselleni tarkasti sen, että mitä kaikkia palikoita järjestelmän toimimiseen vaaditaan, että sitten kun jotain hankitaan tulisi kerralla oikeat osat. Miksi? Ehkä siksi, että onhan sitä tässä tullut tehtyä turhia/hätiköityjä hankintojakin ja se harmittaa jälkikäteen.

  Mistä tulikin mieleeni: Ilmeisesti sen orjakennon pohjassa on jotkin liittimet, jos se vaikka olisi joskus ihan kamerassa kiinni (kameran varustekenkä). Haitaako mitään jos tuon valojalustan "cold shoe" on alumiininen (metallinen)? Meneekö siinä orjakennon pinnit oikosulkuun ja tuhoaako sillä mahdolisesti salamankin?

  Olen hankkinut Codoxin salamat, mallia 860, jossa melkoisen järeä akku (tai ei siis varmaan mitään studiosalamaan verrattuna), mutta noin käsisalamaski kuitenkin käsittääkseni varsin kookas...

  Ei ole ehkä sopivia mittareita siihen, eikä ehkä uskallustakaan :eek: Jos ei osaa ja tiedä, ei ehkä kannata lähteä tekemään typeryksiään...
   
 20. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 274
  314
  83
  Orjakennon pohjassa ei yleensä ole liittimiä, koska sitähän ei ohjata sähköllä vaan valolla. (Siellä pohjassa on usein jalustakierre.)

  Sen sijaan orjakennon päällä on yleensä ”hot shoe” salamakenkä mihin se salama laitetaan, jotta orjakenno voi salaman laukaista.

  Salamalaitetta jonka salamakengässä on mitä tahansa liitinpintoja, ei todellakaan pidä kytkeä täysmetalliseen "cold shoe" salamakenkään.
   
  Viimeksi muokattu: 9 Syyskuu 2021