Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Sähkön hinta

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana SakkeM, 2 Syyskuu 2022.

 1. ougle

  ougle Member

  180
  21
  18
  Parikymmentä vuotta sitten saksmannit päättivät luopua haitallisesta(?) ydinvoimasta ja turvata sen sijaan Putinin halpaan(?) ja haitattomaan(?) kaasuun, mikä on osoittautunut karkeaksi virheeksi. Saman munauksen ovat meillä tehneet öljyuskovaiset (lue: öljy-yhtiöiden maasuttamat) päättäjät. Kovasti on huudeltu "tuulivoimahaihattelijoille", että ei tuulella ole tulevaisuutta, kun talvella kovalla pakkasella ei tuule. No, ei ehkä juuri joka paikassa Suomessa, mutta jossain päin Eurooppaa/Pohjoismaita/Suomea kuitenkin. Sellaiselta alueelta voisi myydä sähköä tuulettomille alueille. Kun se tuulisähkökin siirtyy johdoissa atomi- ja vesisähkön tapaan. Mutta onko ympäri Eurooppaa/Pohjoismaita/Suomea rakennettu nykytarpeiksi tuulivoimaloita? No ehkä muutamana viimeisenä vuotena vähän ja nyt hengen hädässä yritetty parantaa vauhtia. Kun olisi ollut 20 vuotta aikaa rakentaa, ei nyt olisi tällaista kriisiä.
   
 2. Kona

  Kona Well-Known Member

  1 161
  1 054
  113
  Erinomainen artikkeli HS:ssa tänään sähköpörssistä ja sen toimivuudesta. Siinä on myös yksi hyvin olennainen lause josta käy ilmi sähkömarkkinoiden ero muiden raaka-aineiden/tuotteiden markkinoihin:
  "Sähköä ei voi juurikaan varastoida ja tuotannon pitää vastata kulutusta joka hetki".
  Tämä (ja lisäksi rajalliset siirtoyhteydet) erottaa sähkömarkkinat muista raaka-ainemarkkinoista ja tästä syystä tarvitaan parempaa sääntelyä koska nykyinen järjestelmä johtaa kohtuuttomuuksiin sähkön hinnoissa verrattuna tuotantokustannuksiin.
  https://www.hs.fi/talous/art-2000009263435.html
   
  niffe tykkää tästä.
 3. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 633
  3 169
  113
  Aika iso varasto on ainakin Päijänne :)
  Ihmettelin joskus syksyllä veden korkeutta. Ilmeisesti sitä on varastoitu, ja nyt kun järvi on täynnä, on pakko tuottaa sähköä tai sitten laskea vettä ohi. Vesivoima on helppoa säätövoimaa, luukkuja voidaan säätää automaattisesti kulutuksen mukaan.

  Varsinainen sähkön varastointi tehdään maailmalla pumppuvoimalaitoksilla. Ne ovat kannattavia, jos sähkön hinta vaihtelee paljon. Pumpataan vettä ylös halpana aikana ja päästetään alas kallimpana. Ero hinnassa pitää olla 20 % suuruusluokkaa.

  Muistelen, että Suomessa olisi ollut yksi Jyväskylän kulmilla. Nyt on ainakin melko tehokas rakenteilla:

  Pyhäsalmen kaivokseen 150 MW:n pumppuvoimala - Osto&Logistiikka

  Pumppuvoimalaitos – Wikipedia
   
 4. Seppo R

  Seppo R Well-Known Member

  2 981
  1 882
  113
  Vihreän maailmankatsomuksen omaaville kelpaa ainoastaan aurinko- ja tuulivoima . Kaikki muu on luonnotonta.
   
 5. RB

  RB Well-Known Member

  9 210
  1 157
  113
  Ja tuulivoiman alta hakatatahan surutta mettää nurin.
  Ihan niinkuin Vaasan ”akkutehras”, jota varten hakattihin suuri aukko mettäähän…mutta ei sitä tehrasta tullukkaan, mutta aukko jäi.
   
 6. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Ei sitä vielä tiedä. Yksi tontin varannut lopetti toimintansa, mutta nyt on kuulemma uusi tulija, jonka tekemä tonttivaraus hyväksyttiin Vaasan kaupunginhallituksen kokouksessa 3.10.2022.

  Ei muuten kaikille vihreille kelpaa edes tuulivoima, kun linnut voivat törmäillä tuulivoimaloihin, ne tuottavat infraääniä ja ovat ruman näköisiä jne.
   
  Viimeksi muokattu: 31 Joulukuu 2022
 7. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  4 196
  349
  83
  Rajan takana suunnittelivat 80-luvulla rakentaa Paanajärveen pumppuvoimalaitoksen. Nyt vesistön kalaston säilyttämisen suhteen puhaltavat eri tuulet. Toivottavasti edelleen myös rajan takana.

  "Kuusinkijoki kuntoon ry ostaa Koskienergia Oy:ltä Myllykosken vesivoimalan Kuusamossa ja kaupan hinta on 3,8 miljoonaa euroa. Kauppasopimuksen mukaan voimalaitoksen toiminta lakkaa 31.8.2023. Voimalaitoksen käytöstä poistamisen ja jokialueen kunnostuksen jälkeen Kuusinkijoen erittäin uhanalaiselle taimenelle muodostuu vapaa vaellusyhteys Venäjän Pääjärvestä aina Kiitämäjärven vesistöalueelle saakka."

  KUUSAMON KOSKISODAN PÄÄTÖS. MYLLYKOSKEN VOIMALAITOS LAKKAUTETAAN - Kuusinkijoki kuntoon
   
 8. keegan

  keegan Well-Known Member

  8 272
  1 247
  113
  Jaa, tuo on sitten varmaan varmaa tietoa eikä vain läppä? Ainakin vihreälle liitolle kelpaavat tuolta löytyvän pdf-tiedoston mukaan auringon ja tuulen lisäksi hake, biokaasu ja nestemäiset biopolttoaineet. Vihreiden energiavisio 2035 - Vihreät
   
 9. jussident_fluor

  jussident_fluor Well-Known Member

  776
  402
  63
  Juu, töpseleistä tuleva virta toimii vain hetken, siis -> Ihan normaalia inhimillistä ahneutta, kysynnän ja tarjonnan lakien mukaista saumaa, "logistista varastointiongelmaa".

  Veden kanssa samanmoinen kiristysyhtälö lienee pohjoismaissa vaikeempi pala? Vedenkulutukseen kun ei ainakaan vielä oo meilläpäin kehitelty pörssipiikkejä, vettä kun puhdistellaan melko tasaseen tahtiin, ja juomakelpoista vettä kun löytyy liian vähän ja keinoteltavaksi asti vain?... vaikkapa päiväntasaajien afrikoissa, sun muiden tehotuotantoalueiden hujakoilla teksaseissa. Joku vois veikkailla jotta ulkomaille/a myydyt kansalliset vesimarkkinahumut sen kun saattais laajentua ahneesti myötäileväisten välikäsien kautta viiveellä myös meille? Ekonomistit mieluusti kaupittelisivat etukäteen taivailta satavaa/satamatonta vettä, ennustukset ja vakuutukset sopisivat hienosti pörssialustalle. Sosiaalista hyvinvointia tuottavat luonnolliset monopolit yksityistäen, ihan vaan muutamien ihmisten hetkellisten päätösten tilaisuuksien takiaisina (piste, puolipiste? Pörssipiste?)

  Mitens hengiteltävä happipörssi, hiilidioksidipäästöjen toiseen potenssiin kiihtyessä (tänään vitsi, ylihuomenen...), Hups, nyt lähti hetken lapasesta...

  Kohtuudella, kohtuudella, hyvää uutta vuotta.


  Next day edit:
  Ihanaa, kukaan ei tarttunut epäjohdonmukaisuuksiin...
   
  Viimeksi muokattu: 1 Tammikuu 2023
 10. Seppo R

  Seppo R Well-Known Member

  2 981
  1 882
  113
  No, joo. Vihreiden ajatuksista ei taida kukaan olla perillä. Mielipiteet muuttuvat suhdanteiden myötä.
  Satu Hassi niitä totuuksia joskus laukoo.
   
 11. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  1 488
  1 513
  113
  Höpöhöpö
   
 12. Est

  Est Well-Known Member

  17 114
  1 825
  113
  Hassu Höpö ja Kikkeli Siiri toivottavat iloista uutta vuotta!!!

  [​IMG]

  - Riehakkaasta Snadista!!

  [​IMG]

  Täältä ei lysti lopu vaikka sähkö loppuiskin!


  ___________________________________

  Muistakaa AINA huumori & sopuisuus
   
  Viimeksi muokattu: 31 Joulukuu 2022
 13. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 633
  3 169
  113
  Just nyt Satu Hassi on valtakunnan fiksuimpia poliitikkoja. Kilpailee Halla-ahon kanssa maan älykkäimmän poliitikon tittelistä - ja luultavasti vie voiton.
   
 14. Est

  Est Well-Known Member

  17 114
  1 825
  113
  Aivoskaban viimeinen rutistus.
  Loppusuora häämöttää.
  Ällitällit läähättävät...
   
 15. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 633
  3 169
  113
 16. Kona

  Kona Well-Known Member

  1 161
  1 054
  113
  Tosia-asia kuitenkin on, että sähköä ei vielä kyetä varastoimaan merkittävässä määrin eli niin, että varastoinnilla kyettäisiin pitämään sähkön saatavuus jatkuvasti suunnilleen kysyntää vastaavana. Tämä on myös syy sähkön markkinahinnan valtaviin vaihteluihin.

  Pikkuvoimalat toki voivat säätövoiman saatavuudesta riippuen pitää tuotantonsa riittävänä oman alueensa/omistajiensa sähkönkäyttötarpeeseen nähden. näin ne voivat myös myydä sähköä markkinahintaan nähden huomattavan edullisesti, mikäli omistajat näin päättävät.
   
  Viimeksi muokattu: 1 Tammikuu 2023
 17. Est

  Est Well-Known Member

  17 114
  1 825
  113
  Virtaavien vesien syytä antaa virrata vapaina.
  Vanhojakin hirviövesivoimaloita pitäisi purkaa.
  Luonnonsuojelun nimissä ahneet ja liikamääräiset ihmisotukset luopukoot turhasta elintasostaan.
  Ja seuraavan ydinvoimalan käynnistyessä/koekäytössä olisi toivottavaa etteivät suomalaiset rikkoisi holtittomuudellaan insinööritaidon riemusaavutusta. Taas. Vaikka ranskalaisia asiantuntijoita auttamaan kiukaidenrakennuskansaa?

  Edit. Onneksi löytyy -yleensä aina- aidon sivistyneitä kulttuurikansoja läheltä, äidillisesti & isällisesti, ohjaamaan vihtojien niemeläisiä kuten ovat jo satojen vuosien ajan tehneetkin.
  Kiitos Eurooppa! Uskomattoman pyytettömät naapurimme. Pelastajat...

  Olkiluoto 3 n. klo 17: 1560 MW (tuntikeskiteho):
  https://www.google.com/url?sa=t&sou...gQFnoECB0QAQ&usg=AOvVaw0tiWc6RnEN26BBrBOqvXFv
   
  Viimeksi muokattu: 1 Tammikuu 2023
 18. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  3 088
  649
  113
  Parhaillaanhan on meneillään merituulivoimahanke, joka sijaitsee merellä noin 32 kilometrin etäisyydellä Pietarsaaresta.

  Hanke käsittää maksimissaan 150 tuulivoimalaa, joiden vuosittainen sähköntuotanto on noin 11 terawattituntia.

  Rakentamaan päästään ehkäpä kuluvan vuosikymmenen lopussa, kun kaikki lupa- yms. asiat on saatu kuntoon.
   
 19. RB

  RB Well-Known Member

  9 210
  1 157
  113
  jup, sitä ne suunniitteloovat.
   
 20. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  22 633
  3 169
  113
  Nykyisellään lupie hankinta on pitkäaikaisempi työmaa kuin itse rakentaminen. Jos pientaloa ajatellaan, niin !upien hankinta vie noin vuoden, rakentaminen kuukauden.