Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Ei kun tuon päätöksen lukee kokonaan, niin huomaa yhden erittäin tärkeän kohdan: "Koska valokuvaamisen rajoittamisen tulee perustua lakiin eikä tällaista siihen oikeuttavaa Valtion taidemuseota koskevaa lain säännöstä toistaiseksi ole olemassa, Ateneumin taidemuseon menettely on lähtökohtaisesti kritiikille altis." Eli kieltää valokuvaamista ei oikeastaan voi, ellei se perustu kieltoa vahvistavaan lakiin.. Ja lakeja jotka kieltävät valokuvaamisen ei ole kovin montaa (osittain puolustusvoimat ja tietyt muiden viranomaisten toimet on erikseen lailla suojattu), muu on aika tarkkaan (salakatselua lukuunottamatta) vapaata.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Museoissa kuvatun aineiston julkaisulle tulee sitten vastaa tekijänoikeuslaki.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Myös kirjastolla on lakinsa ja kirjastolain 10§ mukaan kirjastolla on oikeus laatia käyttösäännöt, joissa se voi vaikka kieltää kuvaamisen. Tämä pilkunviilaus kun vaan on alkuperäiseen aiheeseen nähden turha, koska puhutaan aivan eri kokoluokan ongelmasta sananvapaudessa kuin jonkun esiintyvän artistin esityksen kuvaamisen kieltäminen tai oikeammin niiden kuvien julkaiseminen. Uskoisin, että jos kuvaaminen konsertissa kiellettäisiin ja asiasta alettaisiin käräjiä käymään, niin päätös olisi aika saman linjainen kuin apulaisoikeusasiamiehen lausuntokin edellä, että useampien viihtyvyyden kannalta voidaan yhdeltä kuvaaminen kieltää. Taitaa pahinta myrkkyä sananvapaudelle olla kuitenkin sen käyttäminen asiaan, johon sitä ei tarvita.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Tämä on taas "yllättäen" niinsanottua roskaa. Lausetta ", joissa se voi vaikka kieltää kuvaamisen" ei ole laissa. Kirjastolain määrittämillä järjestyssäännöillä ei voida poistaa "tärkeämmissä" laeissa kansalaisille myönnettyjä oikeksia.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Tässä tulee vastaan myös se että kuvataanko museossa olevaa teosta niin että että se kuvan pääosassa vai pönöttääkö taulun edessä serkkupoika joka on selkeästi kuvan kohde.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Eikös tästä joku täällä kertonut tapauksen, että kuvattiin joku orkesteri patsaan edessä ja patsas täytti sitten kuva-alasta suuren osan. Lopputulos oli ettei kuvaa voinut käyttää. Eikä ollut edes museossa?
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Kirjastolain 10 §:n 1 momentin mukaan kirjastolla voi olla käyttösäännöt, joissa on määräyksiä kirjaston käytöstä sekä kirjaston käyttäjien oikeuksista ja velvollisuuksista. Tätä on pidetty säännöstä koskevan hallituksen esityksen (HE 210/1997 vp) yleisperustelujen mukaan tarpeellisena kirjastojen suuresta käyttöasteesta johtuen ja sen vuoksi, että kaikille voitaisiin turvata yhtäläiset oikeudet kirjastopalveluihin. Jos tuolla käyttösäännöllä voidaan kieltää ihmistä tulemasta julkiselle paikalle, niin valokuvauksen kieltäminen tuolla perusteella on aika kevyttä kauraa. Kaikki pykälät kun eivät ole insinöörikielellä kirjoitettuja, niiden lukemisessa tarvitaan myös vähän luovuutta. Noi patsasjutut ja julkaisukiellot on mainosmaailman juttuja, eivät liity suoranaisesti valokuvaukseen. Mikäli valokuva julkistetaan ainoastaan siksi, että halutaan esittää sitä yleisölle, niin minkään teoksen näkyminen siellä taustalla ei ole este kuvan näyttämiselle. Raha kun on mukana kuvioissa, niin säännöt aina vähän muuttuu.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? On varsin eri asia kuinka lain mukaan saa tehdä, kun mitä kuvan ostava ja julkaiseva taho tahtoo. Eli aika usein kaupallisesti myytävää kuvaa ei saa kaupaksi, jos mennään lähelläkään "rajoja", joita ostaja ei tunne, tai ei ole ihan varmaa toimintamallia. On helpompi sanoa, että: "ei kelpaa, tarjoa joku muu kuva". ps. nuo "yhtäläiset oikeudet", mistä kirjastolain perusteluissa puhutaan, ovat aika kevyttä kauraa suoraan perustuslakiin kirjoitettuhin "yhtäläisiin oikeuksiin" nähden..
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Viimeisimpänä esimerkkinä kuvauskiellosta on eilen sattunut tapaus Helsingin Stocmannin edessä. Liikkee vahdit tulivat kieltämään kuvaamisen "heidän alueellaan" joka siis käsittää pääoven alla olevan kadunpätkän. Mitään kuvauskieltoahan siinä ei luonnollisesti ole, mutta koska vaati vain pari askelta että siirryttiin "julkiselle alueelle" (heh) niin eipä tuosta viitsinyt alkaa kiistelemäänkään. Hassua sinänsä että olen ollut kuvaamassa Stokkan sisällä ilman mitään etukäteen kysyttyjä lupia. Vartijat tyytyivät silloin tietoon että kauppa on julkinen paikka siellä saa kuvata. Mutta nyt oli tiukempi meininiki.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Kyllä kuvaa sai käyttää, patsaan tehneen taiteilijan perikunnalle vaan maksettiin korvaus. Muistaakseni 60e. Kuvaa siis käytettiin myytäväksi tehdyn CD:n kannessa.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Keikkakuvista vielä asiaa. Eikös madonnan konsertissa ollut niin että järkkärin kanssa ei päässyt sisään. Pääsikö edes lehdistö? Mikä laki tämän kieltää?
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Ei kai tuota mikään laki kiellä, mutta järjestyksenvalvojista annetun lain 6§ nojalla voidaan kieltää sisäänpääsy, esimerkiksi isojen kameroiden kanssa.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Noin tuo menee varsin yksiselitteisesti, tilaisuuden järjestäjä voi rajata asiakkaitaan aika vapaasti, kuten myös ravintola. Aika huono ottaa kuvia, jos ei ole kameraa
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Onneks on pokkarin näköisiä m4/3 -järkkäreitä ;P
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Kävin vuosia sitten hesassa Santanan konsertissa ja sinne jäi narikkaan digipokkari. Olisis ollut hulppeat 2 megapikseliä ja 3x zoomi, mutta kun ei saanut viedä mitään kameraa niin ei. Silti siellä välkkyi salamat. Varmaan naiset onnistuneet käsilaukuissaan tuomaan sisälle. Käytännössä kaikki sisääntulijat tutkittiin käsikopelolla, ettei mukana ole mitään ylimääräistä.
Vs: Saako jonkun keikkakuvan laittaa kameralaukkuun? Madonna on yksi niistä artisteista, jotka haluavat kontrolloida julkisuuskuvaansa hyvin tarkkaan. Ei halua näyttää missään julkisessa kuvassa rupsahtaneelta ämmältä. Muistaisin että joku toinen vastaava naisartisti halusi vielä ennakkotarkastaa lehdistön ottamat kuvat ja deletoida epäsuotuisat. Kuvaajien piti allekirjoittaa kontrahti asiasta. Paikalle ei mennyt lainkaan lehdistöä Helsingissä. Laki ei kiellä, mutta järjestävällä taholla on oikeus estää sisäänpääsy kameran kanssa.