Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Roskia elementtien välissä

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana jperala, 3 Maaliskuu 2007.

    Sigman laajiksessa on lasien välissä silmin nähtäviä roskia, valon kanssa tänään tutkiskelin. Jos se näkyy silmillä niin varmaan
    näkyy myös kuvissa. Kun ole itsepintaisesti hinkannut kennoa muutaman sitkaan läiskän takia, varsinkin tämän laajiksen kanssa niitä tuntuu olevan enemmän.
    Takuut on vielä voimassa, pitäisikö käyttää liikkeessä vai haittaako tuo ???
     
  1. Vs: Roskia elementtien välissä

    Aika harvoin ne optiikan läiskät näkyy kuvassa mitenkään.
     
  2. Vs: Roskia elementtien välissä

    Ainoana poikkeuksena taitaa olla "oikeiden laajakulmien", esim. Biogon, takaelementtien roskat. Noista varottaa sekä Zeiss että Hasselblad.

    T. Kerkko.
     
  3. Jan

    Jan Member

    825
    0
    16
    Vs: Roskia elementtien välissä

    Noita pölyhiukkasia löytyy ihan uusistakin laatulaseista joten
    ei kannata stressata. Eivät merkkaa mitään.
     
  4. Vs: Roskia elementtien välissä

    Aivan. Roskia on aina ollut ja tulee olemaankin optiikassa. Kuitenkin, suuri määrä pölyä voi olla haitallista. Tämä näkyy usein kontrastin katoamisessa, kun valo valaisee pölyn ja aiheuttaa sumua kuvaan.

    Esimerkiksi Tamronin Adaptallit ovat erityisen herkkiä pölyn kasaantumiselle, jos niitä säilytetään pohja ylös ilman tulppia.
     
  5. Vs: Roskia elementtien välissä

    Erkki Majava taisi kirjoittaa pienoiskamera-kirjassaan (Pienoiskamera ja sen käyttö, WSOY 1943) laatuobjektiivien (=Zeiss!) linssielementtien kuplista nimenomaan optillisen lasin ominaisuutena eikä virheenä ja näiden merkityksettömyydestä kuvan muodostmiselle. Että ei kai sitten ne pölypartikkelitkaan nin kauhean vaarallisia.

    T. Kerkko.
     
  6. Vs: Roskia elementtien välissä

    Ennen oli tosiaan optisessa laseissa usein ilmakuplia, kunnes joskus 50-luvulla keksisttiin systeemi, jolla estettiin kuplien synty. Muttta ellei ne kuplat haitanneet 1880-1950-luvulla, niin ei ne pienet roskatkaan mitään meinaa. Ongelma on tosiaan vaan pöly, joka hajoittaa valoa ja tekee monikalvopäällystetystä optiikasta kalvotonta, ainakin kuvaltaan, Toisaalta sellaisella optiikalla saattaa saada aikaan haluttaessa vaikka minkä näköistä jälkeä.