Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Ricoh GRiii?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Humminbird, 9 Toukokuu 2019.

 1. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Löytyykö foorumilaisista ketään jolla on Ricoh GRiii? Itselläni on vuoden 2013 malli, ja se on nyt toiminut 5 vuotta ensisijaisena kameranani maisemien ja kaupunkien kuvaamiseen. Se kyllä edelleen toimii moitteetta eikä kennokaan ole kerännyt pölyä, mutta tuoreemman mallin 24 megapikselin reso ja kennovakaaja kuulostavat erittäin houkuttelevilta ominaisuuksilta.

  Nyt kiinnostaisikin kuulla kokemuksia hyvässä ja pahassa tästä uusimmasta mallista. Kiinnostaisi myös nähdä sämppeleitä sillä kuvatuista maisemista. Valitettavasti monien arvostelujen yhteydessä esiintyneet sämplet on niin kehnosti otettu ettei niistä voi vetää mitään johtopäätöksiä. Kuvat ovat tärähtäneitä tai väärin tarkentuneita tai väärin valotettuja ja kaikkea siltä väliltä.
   
 2. [Nyt kiinnostaisikin kuulla kokemuksia hyvässä ja pahassa tästä uusimmasta mallista. Kiinnostaisi myös nähdä sämppeleitä sillä kuvatuista maisemista. Valitettavasti monien arvostelujen yhteydessä esiintyneet sämplet on niin kehnosti otettu ettei niistä voi vetää mitään johtopäätöksiä. Kuvat ovat tärähtäneitä tai väärin tarkentuneita tai väärin valotettuja ja kaikkea siltä väliltä.[/QUOTE]
  Sama ongelma täällä:) Olen haravoinut www-maailmaa GRIII-kuvia etsien, mutta esim. Flickrin GR-ryhmissä on vahvasti yliedustettuna kliseemäinen käsitys, että "katukuvan" on ehdottomasti oltava mustavalkoinen, rakeinen ja mahdollisimman umpimähkään otetun oloinen. Olen viime vuodet käyttänyt maisemiin aika paljon Sigma DP1 Merrilliä, mutta se alkaa olla jo aika ikääntynyt ja tuo GRIII kiinnostaa.
   
 3. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 550
  166
  63
  Tuossa olisi albumillinen aika normikuvia
  https://www.flickr.com/photos/camerajabber/albums/72157689887287243/with/47118427172/

  Tuossa käsitellympää ja vaihtelevampaa
  https://www.flickr.com/photos/ashwinrao1/albums/72157707458497105

  Vielä kolmas kansio
  https://www.flickr.com/photos/dschreckling/albums/72157707742648014

  Mielestäni nuo kuvat on erittäin neutraaleja. Jotenkin jopa platkuja. Eli hiukan samat fiilikset kuin Humminbirdillä. Wanha Coolpix A tekee jotenkin ilmeikkäämpää jälkeä. Vai onko kyse siitä, että GRIII omistajat kuvaavat huonossa valossa eivät osaa käsitellä kuviaan :)

  GRIII käyttöominaisuudet ja vakaaja kuitenkin kiinnostavat. Mutta olisivatpa tehneet tähän kunnon tarkennuksen!
   
 4. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Sanoisin etteivät osaa käsitellä kuviaan. GR:n tuottamat DNG:t ovat varsin neutraaleja ja tarjoavat erinomaisen lähtökohdan, mutta vaativat aina sitä että mustia vedetään alas ja valkoisia ylös kunnes aivan pieni osa kuvaa tukkiutuu tai palaa puhki. Silloin kuvat näyttävät jo hyvin eloisilta, muuten niistä tulee latteita. Värikylläisyys on yleensä melko hyvin kohdallaan, tosin vastavaloon sitä voi joutua nostamaan. Värit ovat realistisia ja tarkkoja jos valkotasapaino osuu kohdalleen, mutta valitettavasti automatiikka menee jostain syystä usein liikaa kylmän suuntaan ja vaatii korjausta. Valitettavasti Ricoh ei ole satsannut JPEG-profiileihin riittävästi, ja nuo yllä mainitut ongelmat näkyvät sitten niissä. Kun tietää mitä tekee niin jälki on todella hienoa ja erottelukyky huippua. Olisi mukavaa nähdä osaavan kuvaajan maisematuotoksia tällä uudella versiolla, että pääsisi arvioimaan onko erottelukyky kuinka paljon parempi.
   
 5. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 919
  877
  113
  Joidenkin laitteiden myynti jää kaivelemaan. Mulle kävi näin Ricoh GR:n ensimmäisen mallin kanssa, jonka hankin 2014 ja jolla kuvasin aikapaljon katukuvaa ja maisemaa varsinkin Italiassa. Jälki oli omiin tarpeisiini hyvää ja ihastuin tuohon harmaaseen varpuseen. Pari vuotta sitten myin sen kuitenkin pois, mikä jälkeenpäin alkoi harmittamaan. Yrittelin Sony rx 100:lla, mutta koin zoomin turhana ja muutoinkin sen liian tekniseksi, monimutkaiseksi verrattuna Ricohin vaatimattomaan ja yksinkertaiseen funktionaalisuuteen.

  Pari viikkoa sitten hankin uudenveroisen GR lll:n kohtuuhintaan täältä foorumilta. Aika lailla on laite kehittynyt, uusi kenno 24 mpix, uusi objektiivi, tarkennus selvästi parempi ja nopeampi, vakaaja, kosketusnäyttö, eifi etc, ja mikä parasta kuvanlaatu on entisestään parantunut.
  Ricohin raw vaatii jälkikäsittelyä aika lailla, mutta kyllä niistä fileistä saa paljon irti. Maisemaa en ole kuvannut vielä mutta yritetään sitäkin.
  Kuvat -ketjussa on yksi GR lll:lla ottamani kuva ”In the pub”. Muita löytyy fb:n GR lll ryhmästä.
  Tuupataan tänne yksi tekninen maisema. Käyn ottamassa.
   
  nomad ja toanna tykkäävät tästä.
 6. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 550
  166
  63
  GR III on houkuttanut. Viimeksi tunti sitten kävin katsomassa, että onko noita edes Rahalan tai muunkaan kaupan varastossa. Ei ole :(

  Mutta vaikka olisikin GR III saatavilla, niin taitaa jäädä tällä suvella ostamatta koska vähän aikaa sitten hankin RX100VA:n. Coolpix A:lla kauan kuvanneena tiedän 28mm kuvakulmaisen pokkarin houkutuksen. Se on kivaa kun ei tarvitse pohtia mihin kohtaan zoomi jäi. Mutta toisaalta toi Sony on niin hauska kun se on niin sairaan nopea tarkennuksessa ja sarjakuvauksessa, että se avaa uusia mahdollisuuksia. Taitavat olla pohjimmiltaan toisiaan täydentäviä laitteita.
   
 7. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  GRiii on täälläkin vahvasti ostoslistalla. Toisaalta tuo 2013 malli pelittää edelleen hienosti ja tekee erinomaista jälkeä, eli mikään järjen sanelema asia ei uuteen vaihtaminen tässäkään kohtaa ole. Vakaaja ja suurempi resoluutio vain laulavat seireenin lailla, joten ennen pitkää hankinta lienee edessä.
   
 8. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 550
  166
  63
  Eikö sinua kiusaa vanhassa mallissa sen ikiaikaisen 16mpx kennon herkkyysominaisuudet? Coolpix A:ssa on samaa tekniikkaa ja sen kuvanlaatu on matalilla herkkyyksillä aivan ihana. Mutta kun joutuu herkkyyttä nostamaan, kuten tämmöisen kameran kanssa usein joutuu, niin jälki on äkkiä sekä rakeisempaa että värisävyiltään huonompaa kuin oli perusherkkyyden tuntumassa. GR III:ssa on tietysti myös se vakaaja, mikä antaa sivustatukea.
   
 9. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Jep, korkeilla herkkyyksillä kohinaa tulee roimasti, mutta hyvä puoli on se että kuvat sietävät aika aggressiivista kohinanvaimennusta. Lisäksi käytän tyypillisesti GR:ää sen verran hyvässä valossa ettei tuo ole muodostanut mitään erityistä kynnystä. Sen verran katselin GRiii studiovertailuja että näyttäisi olevan merkittävä parannus kohinan määrässä ISO1600 ja siitä ylöspäin, arvioisin noin aukon verran. Sekin on toki iso houkutin.
   
 10. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 919
  877
  113
  Tässä on yksi maisemaotos; ei tosin kovin osaavan kuvaajan, mutta pääseehän tuosta tiirailemaan. Lievästi kropattu.
  Ricoh lc1.jpg
   
 11. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Sattuipa tulemaan käytettynä GRiii vastaan niin ostaahan se piti. Parin tunnin käytön jälkeen vaikuttaa erittäin hyvältä. Tarkennuspisteen valinta kosketusnäytöllä on selkeä parannus, eikä vähentyneet nappulat ainakaan toistaiseksi tunnu haittaavan yhtään, kaiken olennaisen saa edelleen tehtyä yhdellä kädellä. USB-C-lataus on erinomainen parannus. Vakaajasta en osaa sanoa vielä mitään. Linssi on vähintään yhtä terävä kuin aiemmissa GR:ssä. Kuvanlaatu on todella hyvä, kenno lienee aivan tuoreinta sukupolvea, koskapa ISO1600 on vielä todella siistin näköistä, enpä lainkaan arkailisi kuvata tällä ISO6400.
   
 12. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Kokeilin tänään kuvata ihan perusmaisemaa ja vau, valotuksen säätövaraa on kyllä reippaasti enemmän kuin vanhassa. Varjoja voi puskea aika surutta eikä valkoisetkaan näyttäisi palavan kovin helposti puhki. Linssi on niin terävä että piti Lightroomissa vähentää terävöintiä selvästi defaulteista, jottei jälki näyttäisi aivan yliterävöidyltä. Tuossapa yksi otos jota puskin 2 stoppia jälkikäteen ja sitten vielä nostin varjoja +60. Aurinko on pilven takana juuri ruudun yläpuolella, eli todella hankalaan vastavaloon otettu kuva.

  _R000476.jpg
   
 13. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 919
  877
  113
  Joo, on huomattava ero kuvanlaatuun ll:seen verrattuna, myös käytettävyydessä. Toi kuvanlaatu ja terävyys näkyy ehkä paremmin vielä tossa aikaisemmassa otoksessani.
  Voisi melkein väittää, että paras pokkari kuvanlaadultaan, ja pesee monet järkkäritkin.
   
 14. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Uskallan väittää samaa, tämä taskuraketti painii aivan omassa sarjassaan kuvalaadun suhteen, oli verrokkina sitten mikä tahansa pokkari. Eikä nyt suoraan sanottuna tule mieleen APSC-järkkäriäkään joka tämän voittaisi, koska ei ainakaan minulle muistu mieleen 18mm linssiä joka olisi yhtä hyvä kuin GR:ssä. Sigman 19mm f/2.8 linssi peilittömiin oli muistaakseni todella hyvä, ehkä sen kanssa voisi olla saumaa tasapeliin.

  Tuo mun maisema ei tosiaan näytä miten terävä linssi on, koska tarkennus on vastarantaan ja etäisyys on niin pitkä. Etuala taas on jo epätarkalla alueella, koska aukko jäi vähän liian suureksi ollen f/8. Kuva osoittaa paremminkin kennon dynamiikkaa kuin mitään muuta.
   
 15. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Vakaaja näyttäisi toimivan hyvin. Yhdellä kädellä ja käsi eteenpäin ojennettuna 1/10s valotukset onnistuu luotettavasti, itselaukaisimella voi vielä tuostakin hidastaa noin 1/5s tietämille. Kahdella kädellä 1/2s valotukset onnistuu ihan siedettävästi. Huomioiden 24mpx resoluutio ja linssin tarkkuus niin tämä on hyvä suorituskyky. Pienikin tärähdys näkyisi kuvassa heti.

  Akun kestosta on mutistu kameran julkaisusta lähtien mutta ainakaan omassa käytössäni en ole havainnut ongelmaa. Lataus onnistuu melkeinpä missä vain joten kahdella akulla uskon pärjääväni.
   
 16. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 919
  877
  113
  Kaks akkua mullakin, ei ongelmia. Mutta kaks pitää kyllä olla. Kun pykälät vähenevät, virta loppuu varoittamatta ja nopeasti. Kahdella pärjää hyvin. Toinen mulla tarvikeakku.
   
 17. Humminbird

  Humminbird Active Member

  328
  67
  28
  Mulla molemmat alkuperäisiä akkuja, tiedä sitten onko sillä niin kovin paljon merkitystä. Selvittelin vähän asiaa ja ilmeisesti ainakin Olympuksella on täsmälleen sama akku käytössä koodilla Li-92B. Eli jonkun akkutehtaan perustuote jota brändäävät eri merkeille.

  Joka tapauksessa ajattelin hommata pienen 5Ah powerbankin jonka voin johdolla kytkeä kameraan jos epäilen tarvitsevani paljon virtaa. Jos pidän johdon jatkuvasti kiinnitettynä niin akku latautuu heti kun kamerasta virta katkeaa. Tällä tavoin uskoisin selviäväni monenkin päivän reissusta ilman seinälatausta.
   
 18. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 919
  877
  113
  Joo, on sama kuin tuo Olympuksen akku. Tarvikeakku ei kokemukseni perusteella eroa mitenkään tuosta mukana tulleesta. Paitsi hinta on kolmanneksen Ricoh labelilla varustetusta akusta.