Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Reitittimet ja nopeusyhteydet?

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Tuojuk, 16 Tammikuu 2020.

 1. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Hoplaa!
  Omakotitalossamme on noin 150 mb yhteys.
  Wifillä playstation 4 konsolissa toisessa huoneessa yhteys on noin 50-60 mb.
  Ping on noin 50-60. Kun puhelimella mittaa konsoloin vierestä yhteyden, on se noin 100 mb.
  Paraneeko playstationin latausnopeus ja aleneeko ping, jos ostaa reitittimen huoneeseen ja vetää siitä wlan (vai onko se ethernet piuhan) playstationiin?
   
 2. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 317
  375
  83
  Nopea Ping (3-4ms) liittyy kuituliittymään. 20-30ms on taas tyypillinen kun kokeilen 4G yhteyttä, mutta se näyttää sattumanvaraisesti olevan jopa yli 200ms. Mitään yhteyttä tiedonsiirron nopeuden testituloksiin en ole huomannut Ping-luvulla. Esim ping 233ms mutta nopeus lähellä 4g maksimiani yli 40Mbps. Mikä merkitys sillä siis lieneekään?

  Täällä kuitu tulee talon yläkertaan jossa on tuo laite mikä wifin tekee. Riippuen laitteesta, uusi älyluuri vai vanhentunut läppäri, Ping on erilainen. Vaihtelua ei sanottavasti synny katveesta esim välikatosta ja seinästä + piipun takana älyluurilla: tuo 3 -> 4ms ainoastaan. Lähes museaalisella läppärillä huomasin kuitenkin sattumanvaraista vaihtelua välillä 23ms ja hetken päästä 4ms, mutta sitä en liikutellut talossa. Näin siis wifi-kuitu pingit.

  Tiedonsiirron nopeuden vaihtelusta sijainnin mukaan wifi-laitteeseen en niin osaa sanoa, koska kuituliittymä on rajoitettu niin vaatimattomaksi 10Mbps. 4G sen sijaan rajoittuu 50 Mbps minulla.
   
  Viimeksi muokattu: 16 Tammikuu 2020
 3. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 317
  375
  83
 4. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 069
  649
  113
  Jotta puhutaan samoista nopeuksista, niin selvennä hieman. Yhteysnopeudet ovat siis bits per second eli bps, nykyisillä nopeuksilla siis Mbps. Sensijaan Windows Explorer näyttää kopioinnin siirtoikkunassa nopeudeksi MegaBytes per second eli MB/s tai suomeksi MT/s.
  Karkeasti ottaen siirtoprotokollissa on mukana varsinaisen datan lisäksi start bittejä ja stop bittejä sekä mahdollisia virheenkorjaus tavuja siirtoyksiköiden eli IP-pakettien ympärillä. Tällöin 1 MB/s ~ 9Mbps. Aina silloin tällöin nuo nopeustermit sotketaan keskenään.

  WLAN on siis langaton paikallisverkko LAN piuhallinen Ethernet (ja WAN Wide Area Network eli usean LANin yhdistelmä, vain yritysmaailmassa). Kun mittaat nopeuksia (speedtest.net?), niin silloin siihen vaikuttaa mittaukseen käytettävän laitteen yhteystapa modemiin/reitittimeen. Kun testaat nopeutta puhelimella, niin käyttääkö se samaa Wifi verkkoa kuin pleikkari? Jos näin, niin nopeuseron syy voi olla laitteiden wifisirun ominaisuuksien eroista johtuvaa. Jos taas puhelin käyttää suoraan mobiiliverkkoa, niin silloin et mittaa samaa yhteyttä.

  Jos pleikkari olisi ainoa erillistä reititintä hyödyntävä laite, niin silloin kannattaa laittaa pleikkari LAN piuhalla. Se on aina se nopein vaihtoehto. Tai jos laitat sen reitittimen (mieluummin piuhalla modeemiin), niin kytke pleikkari piuhalla siihen reitittimeen. Jos sekä reitittimen ja modeemin väli että pleikkari toimivat edelleen wifillä, niin et hyödy paljoakaan.

  Tuo 150Mbps on siis teoreettinen maksimi, jota operaattori tarvittaessa leikkaa. Mutta onko modeemisi takana kinteä ADSL vaiko mobiiliyhteys? Kiinteä ADSL on hieman tunnottomampi verkon kuormalle, mutta sen todelliseen nopeuteen vaikuttaa lähimmän puhelinkeskuksen etäisyys. Mobiiliyhteyteen vaikuttaa sitten useampi asia. Käsittääkseni ping on modeemin ja verkon välinen aika eikä siihen vaikuttaisi laitteen ja modemin yhteys. Voin olla väärässäkin. Jos pleikkari on yhdistetty piuhalla modeemiin, vaikka reitittimen kautta, niin silloin modeemista eteenpäin on se "pullonkaula". Siihen voit vaikuttaa vain maksamalla operaattorille lisää. Mulla ping on 19-25 ja nopeusvaihtelu 90-25Mbps/25-48Mbps 150M yhteydellä.
   
  motris tykkää tästä.
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 317
  375
  83
  Speedtest by Ookla ainakin ilmoittaa selkeästi mitä yhteyttä mitataan. Kunhan ei sekoita sen ilmoittamaan serverin valintaan, jonka testi valitsee erikseen liittymän "jatkoksi" jos oikein olen ymmärtänyt.
   
 6. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Ongelma on, että miten saan yhteyden modeemin ja reitittimen välille langattomasti?
  Idea oli juurikin tuo, että reitittimestä menisi piuhalla pleikkariin, mutta en saa koko reitittimeen internetiä.
  Aikomus oli, että reititin olisi parempi wlanin vastaanotin kuin pleikkarin oma yksikkö
   
 7. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 069
  649
  113
  Ilmeisesti talossa ei ole ethernetkaapelointia. Reititin pitää asettaa tukiasemaksi (access Point, AP), joka kytketään modeemiin wifi sillalla. Joissain laitteissa oletuksena reitittimen wifin nimi on sama kuin modeemin, mutta sen voi myös määritellä joksikin muuksikin (mun mielestä parempi vaihtoehto). Modeemin ja reitittimen voi parittaa esim. WPS-toiminnolla. Siis ensin painetaan WPS-nappia modeemissa ja sitten perään reitittimessä. Jonkin ajan päästä niiden pitäisi linkkaantua keskenään. Mulla on itsellä tosin WPS otettu modemista pois päältä asetuksista. Mutta tarkkojen ohjeiden antaminen laitteiden tyyppiä tuntematta on hieman hakuammuntaa. Ja jos aikoo käyttää pelkästään wifiä joka suuntaan, niin kannattaa sijoittaa se reititin sopivasti puoliväliin, jolloin kumpaankin suuntaan on nykyistä lyhyempi matka.
   
 8. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Jos modeemin laittaa tuohon siltatilaan, niin voiko modeemin yhteyttä käyttää kaapelilla esim tietokoneeseen? Reititin olisi se yksi laite siltatilassa, mutta voiko siis sen lisäksi tietokone olla modeemiin kytkettynä kaapelilla?
   
 9. jja

  jja Well-Known Member

  507
  397
  63
  Mikä on sen vimpaimen tyyppinumero, jolla laajakaista tulee teille?

  -jja
   
 10. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 069
  649
  113
  Tässä on nyt taas kaksi siltauksen tasoa: Modeemin ja operaattorin välissä on yksi ja modeemin ja reitittimen välissä mahdollisesti toinen.
  Monissa edullisimmissa modeemeissa ei voi ottaa siltausta käyttöön vaan ne ovat aina NATtaavia eli operaattorin netin toisessa päässä ikäänkuin yksi ainoa laite eli IP-osoite. Reitittimessä voi tilanne olla sama, NATtauksella modeemin kannalta kaikki reitittimen takana ovat laitteet ovat yhtä, siltauksella ne pidetään erillään, modeemiin asti. Siltaus nopeuttaa liikennettä modeemista ulospäin, mutta estää verkon laitteiden yhteiskäytön. Melkein kaikissa modeemeissa kuitenkin pitäisi pystyä määrittelemään yksi modeemin LAN-portti siltaavaksi ja muut NATtaavaksi. Tällöin se laite (PSP4?) on muilta verkon käyttäjiltä "piilossa" ja toimii nopeammin. Toki myös muu osa verkosta on sitten sen laitteen tavoittamattomissa. Tämä on siis itse mietittävä mitä haluaa painottaa ja pohtia eri vaihtoehtojen sopivuutta omaan käyttöön. Hyvä puoli on kuitenkin se, että määritystä voi muuttaa laitteistoon kajoamatta. Helpointa on ottaa NAT käyttöön kaikissa , mutta siis hieman nopeuden kustannuksella. Välillä vierestä katsojalta tämä näyttää "harakalta tervatulla laiturilla"-tilanteelta.
   
 11. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Huawei B715
   
 12. jja

  jja Well-Known Member

  507
  397
  63
  Onko PS4 yhdistetty 2.4GHz vai 5GHz wlaniin Huawein kanssa?

  -jja
   
 13. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  5 GHZ, nopeus on noin 60 mbs ja lähtevä 4 mbs, mutta ping noin 60-70
   
 14. jja

  jja Well-Known Member

  507
  397
  63
  Kytke PC tai läppäri ethernetkaapelilla Huaweihin ja testaa ping -aika.
  Jos se on samaa luokkaa kuin PS4:llä, indikoi se viiveen johtuvan 4G -yhteyden latenssista -> ei parane vippaskonsteilla.

  -jja
   
 15. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Huawei on siis tietokoneessa kiinni koko ajan. Ping noin 25-35. Nopeus lähellä 200 mbs
  Olenkin miettinyt, että miten saisi paremman yhteyden siihen huoneeseen, jossa pleikkari. Kun kytkee puhelimen huawein 5g verkkoon, on puhelimellakin ping noin 30 ja nopeus yli 100 mbs. Kun mittaa samalta kohdalta, missä pleikka.
  Olenkin ihmetellyt, miksi pleikassa on puolet hitaampi yhteys?
   
 16. jja

  jja Well-Known Member

  507
  397
  63
  Kuulostaa siltä että wlan -radioyhteys ei ole optimaalinen: siirrä huaweitä puoli metriä vaakasuunnassa, jos ei vaikutusta, kokeile yhdistää PS4 huaweihin 2.4GHz verkkoon. Mitä materiaalia väliseinät ovat?

  -jja
   
 17. Tuojuk

  Tuojuk Well-Known Member

  637
  619
  93
  Puuta on seinät. On kokeiltu useita eri paikkoja huaweille. Se oli pitkään kiinni pelikassa, mutta siinä huoneessa koko wlan nopeus oli aika heikk, parhaillaan 40 mbs. Mutta ping puolestaan alhaisempi. Silloin oli tietysti johdolla pelikassa. Mitenhän wifi laajennin tai mikä sen nimi onkaan toimisi?
   
 18. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 069
  649
  113
  Nuo extenderit ovat vain karvan verran edullisempia kuin reitittimet ja niissä on huonompi signaali. MESHillä voi tietty saada hyvät nopeudet koko taloon. Hintaa sitten onkin tuplasti tai enemmän. Mutta niiden yhteensopivuus modemin kanssa pitää varmistaa ennen hankintaa.