Olen jostain lukenut arkkitehtien käyttämistä erikoisobjektiiveista, joiden avulla saadaan kuvan pystyviivat yhdensuuntaisiksi, kun kuvataan korkeita kohteita alhaaltapäin. Tällaiset lasit lienevät kalliita ja vaikeasti saatavia. Onko olemassa muuta keinoa perspektiivin korjaamiseen kuin erikoisobjektiivi?
Kuvankäsittelyohjelman avullahan kuvan suhteita voi korjailla, mutta jälki ei vastaa optisin menetelmin tuotettua perspektiivin korjausta.
Digikuvat ohjelmilla, kuten jo mainittiinkin, ja pimiössä linjoja saa oikaistua paperia tai suurennuskonetta kallistamalla. Jos vähän isompi laite ei pelota, niin vanhoja palkkikameroita saa joskus pilkkahintaan. Niissä ei tarvita erillistä perpektiivinkorjausobjektiivia, vaan kyseinen ominaisuus on sisäänrakennettuna pystysuunnassa liikkuvan etu- ja takalaudan muodossa. Aika usein vanha palkki ja sopiva objektiivi tulee halvemmaksi kuin kino- tai rullafilmikameran PC-objektiivi. Ja niihin palkkeihinkin saa rullafilmiperiä, ettei tarvitse olla naimisissa laakafilmin kanssa ja pienimmät palkit on tehty pelkästään rullafilmikoolle. Halvin vaihtoehto rullafilmipalkeista taitaa olla Plaubel Peco Junior. Uutta sellaista ei löydä, koska mallin valmistus loppui jo muutama kymmenen vuotta sitten - onneksi käytettyjä liikkuu aina silloin tällöin.
Vääristymiä voi hillitä jotenkin niin että kuvaat vaakasuoraan niin kaukaa että haluamasi kohde näkyy vain etsimen ylimmässä puolikkaassa. Sitten jälkikäsittelyssä poistat kuvan alareunan. Tietty se Photarin PT-Lens -plugin on kova sana.
TS linsseissä on myös olemassa venäläinen vaihtoehto, edullisimmasta päästä vaikkapa tämä pelkästään shiftaava Arsat 2.8/35 mm shift lens, tilttiä kun tarvitsee arkkitehtuurikuvauksessa harvemmin. Hintaa tuolla on 260 euroa, aika paljon vähemmän kuin Canonin TS-linsseillä. PS: Syy muuten miksi aina tyrkytän linkkejä näihin kievcameran tilt/shift linsseihin on se toive, että joku innostuisi ostamaan tuollaisen ja kertoisi minullekin minkä laatuisia nuo ovat
Kalleus on tietysti suhteellista, mutta noi perspektiivin korjaus objektiivit maksaa alkaen 1200e. Ja rakenusten lisäksi niillä on käyttöä lähinnä ainoastaan mainos kuvauksessa. Taitaa photoshop cs kuitenkin selviytyä aika aika hyvin tuosta hommasta. Todettakoon että mielestäni on kallis erikois obbari harrastajille.
Niin, onhan ne PC-putket halpoja laadukkaaseen teleen verrattuna, mutta useimmille harrastijalle kyllä turhan tyyriitä käyttötarpeeseen nähden. Photoshop CS:ssäkin perspektiivinkorjaus onnistuu ihan hyvin, mutta CS2:ssa on selvästi paremmat työkalut. Kyllä se hyvin hoitaa hommansa. Kärsiihän se kuvan käyttökelpoinen terävyys aina venyttelyistä, mutta ei nyt niin hirveästi kuitenkaan.
Aina näppärä on tietysti Hasselblad Superwide, nyttemmin se 905, "Ökobiogon". Kameraa ei säädellä sen kummemmin, pidetään vain etsinkuvassa näkyvän vesivaa'an avulla pystysuorassa ja kuvasta rajataan haluttaessa alaosaa (yleensä) tarvittava määrä pois. Nopea ja helppo käyttää, tulos vähintäänkin hyvää. 38 mm:n polttoväli antaa 90 asteen kuvakulman. SWC:n, palkkien ja fieldien lisäksi on sekalaisia sovelluksia, kuten Hasselbladin Arc- ja Flexbodyt. Käyttötarkoituksen mukaan. Kerkko K.
Juu, tuommoista on tullut harrastettua mahdollisuuksien mukaan. Asensin Photoshop Elements -ohjelmaan PT-Lens -pluginin, mutta perspektiivin korjaus ei toiminut ihan odotusteni mukaisesti. Pientä päänvaivaa oli myös pluginin käynnistämisessä, onnistui kuitenkin. Näiden uusien juttujen kanssa vanha alkaa tuntea itsensä tyhmäksi.
Kievin shiftaava objektiivi on kiinnostava mahdollisuus hintansa puolesta ja siksi, että sitä valmistetaan myös Pentax K -bajonettiin.
Niin ei taida hirveästi olla kuin Canoniin saatavilla Canonin omia tilt-shift laseja, kun muilla/muihin kameroihin (kinari/digijärkkäri) on saatavilla vain tilt tai shift laseja. Kyllähän kuvankäsittelylläkin jotenkin horisontit ja perspektiivit saa korjailtua, mutta tarkennus alueeseen ja sen käyttäytymiseen ei oikein voi jälkikäteen vaikuttaa samalla tavalla, no kenties useammalla valotuksella ja kuvia yhdistelemällä.... Tosin noi järkkäreihin saatavat lasit on aina enemmän tai vähemmän (siis enemmän) kompromisseja, tyhjää kyllä parempi, mutta ei minkään palkkikameran veroinen lähellekkään säädöissä fyysisten rajoitteiden takiakaan jo... edit: typot
Ahh, sulla onkin Pena. No siitä vaan tilaamaan parusski. Pentaxille ei taida natiivilla kiinityksellä olevaa vaihtoehtoa ollakaan, eikä EF-TS lasia saa kovin helposti modattua Pentaxin K-bajonettiin.
Cameras and Lenses / Rugift.com tilt&shift suoraan kameraan ilman sovitetta useisiin runkohin. Mutta mikä mahtaa olla linssin laatu?
On Pentaxilla ollut 35mm Shift objektiivi. Valmistus on loppunut jokin aika sitten eli vuonna 2004. Kallis tuokin lienee ollut. Käytettynä löytyy harvakseltaan. Se joka on selleisen hankkinut, ei siitä ilmeisesti luovu, ellei lopeta koko hommaa tai vaihda merkkiä. Ei ole näkynyt ebayssakaan kuin hyvin harvoin. Ja hinnat ovat olleet tuolla tuhannen paikkeilla ellei ylikin,... K 28/3.5 Shift
Mä taas olen tuota T-S obiskaa halukas hankkimaan RZ:aan, muttei sitä vaan löydy.. löytyy pelkkä Sift.
No se ei varmastikaan ole huono kehitysaskel Nikonille ;o) On muutenkin kyllä hyvä että alkaa tulemaan muihinkin saataville kuin Canoniin.
Selittäisikö joku, mitä ovat ne himmentimen asetusrenkaat heti suodattimen valintarenkaan tuntumassa tässä objektiivissa?